1. Volledig afgebakken briochebrood. Let op de vorm : het zijn zes deegballen die naast elkaar zijn gelegd in de bakvorm
2. Opengesneden briochebrood : let op de zachtgele maar toch intense kleur van het brood
Bereiding met de Thermomix
Ingrediënten voor 4 personen:
35 gram water
10 gram melk
20 gram verse gist
200 gram witte bloem
1 volledig ei
2 eierdooiers
15 gram honing
¼ koffielepel zout
140 gram boerenboter in stukjes gesneden
1 eierdooier en 2 lepels melk om bij de afwerking het brood te doreren
Bereiding :
1.Doe de melk, het water en de gist in de mengbeker en stel de thermomix in
oTijd : 30 seconden
oSnelheid : 1
2.Voeg nu alle andere ingrediënten toe (met uitzondering van het laatste punt op de ingrediëntenlijst)
3.Stel de thermomix in :
oTijd : 2 minuten
oStand 1 : deksel dicht
oStand 2 : kneden (korenaar)
4.Doe het deeg nu zorgvuldig uit de mengbeker in een bebloemde kom
5.Zet het deeg in de koelkast en laat het er 4 uur inliggen. Aangewezen is zelfs om het deeg er de hele nacht te laten inliggen om alle ingrediënten zich mooi met elkaar te laten mengen
6.Strooi nu bloem op het werkvlak
7.Haal het deeg uit de koelkast en leg het op het bebloemd werkvlak
8.Snij het deeg in 6 gelijke stukken en bol deze mooi op
9.Leg nu de 6 bollen mooi naast elkaar in een ingevette broodvorm of siliconenmat en laat het geheel nu 4 uur rijzen onder een handdoek en op kamertemperatuur
10.Verwarm de oven voor op 180 à 200 graden
11.Klop nu de overgebleven eierdooier en de 2 lepels melk los en doreer het brood met een penseel of borstel.
12.Lat het geheel gedurende 35 minuten bakken
13.Ontvorm en laat afkoelen op een rooster
Opmerking :
Dit is het echte Franse briochebrood. Het deeg is heel kleverig en je mag er zeker geen bloem aan toevoegen. Daarom is het ook noodzakelijk om het deeg te laten rusten in de koelkast omdat de boter op die manier weer kan opstijven zodat je s anderendaags gemakkelijk met het deeg kunt werken
Dit briochebrood is uitermate geschikt bij foie-gras of een portie kaas