Rijsttaart in een verfrissend nieuw jasje maar overheerlijk
Aantal personen 4
Dessert
2013/217
Rijsttaart in verfrissend nieuw jasje
maar overheerlijk
Klassieke Bereiding
Ingrediënten voor 4 personen:
a)Voor de taartbodem
·10 gram verse gist
·50 gram melk
·160 gram bloem
·1 eierdooier
·1 snuifje zout
·1 snuifje suiker
·40 gram verse zachte boerenboter
b)Voor de rijstpap
·250 gram kokosmelk
·250 gram volle of halfvolle melk
·2 takjes verse munt
·1 stengel citroengras (die je fijn moet snijden)
·0.5 koffielepel citroen- of limoenzeste
·85 gram dessert-rijst (ronde rijst die kleeft)
·1 uitgeschraapt vanillestokje
·75 gram suiker
c)Voor de banketbakkersroom
·0.5 liter melk
·125 gram suiker
·45 gram crèmepoeder ( zie opmerking)
·1 eierdooier
·1 uitgeschraapt vanillestokje
d)Voor de afwerking
·2 eitjes
·0.5 liter slagroom 40 %
·25 gram suiker
·1 theelepel limoensap
·Chocoladeschaafsel
e)Extra
·1 taartvorm met diameter van 18 centimeter
Bereiding :
a)De bodem
1.Leg de bloem in een torentje op een (liefst) koud werkvlaken maak er een mooie kuiltje in
2.Warm de melk lichtjes lauw op en brokkel er de verse gist in. Roer de gist mooi om met een garde tot deze mooi opgelost is in de lauwe melk. Hier moet je wel over waken dat de melk niet naar het kookpunt gaat maar lauw blijft omdat de gist bij een te hoog opwarmingspunt ook te veel en te snel zal werken..
3.Giet nu de oplossing van de melk met de gist langzaam in het kuiltje van de bloem
4.Doe er nu de eierdooier bij
5.Vermeng langzaam de bloem met het ei-gist-mengsel tot je een mooi papje bekomt en begin het deeg te kneden wanneer het stevig genoeg is.
6.Doe er op het einde het suiker, het zout en de boter bij en kneedt verder tot je een soepel en elastisch deeg bekomt
7.Rol het deeg tot een bolletje en dek het af met een handdoek om het te laten rusten voor ongeveer een 10-tal minuten
8.Bestuif het werkvlak met bloem en rol het deeg mooi in een cirkel uit tot een dikte van ongeveer 2.5 millimeter
9.Neem nu de taartvorm en vet deze lichtjes in met een beetje boerenboter. Belangrijk is ook de gekartelde randen mee in te boteren
10.Leg het deeg voorzichtig in de ingevette taartvorm, dek af met een handdoek en laat het geheel in de koelkast rusten.
b)De Rijstpap
1.Breng de kokosmelk en de melk samen in één pan en breng deze aan de kook
2.Doe hierin de muntblaadjes, het fiin gesneden citroengras en de appelsien-zestes en laat het geheel nu gedurende een 20-tal minuten trekken
3.Zeef nu de melk en voeg er nu de rijst en het vanillemerg aan toe en breng het geheel aan de kook
4.Van zodra het kookpunt is bereikt draai je het voor lager en kook het geheel gedurende een 10 à 15-tal minuutjes zachtjes door.
5.Blijf echter goed roeren om aanbakken te vermijden
6.Haal de pan van het vuur als de rijst zacht is en doe nu de suiker erbij en roer het geheel goed om
7.Giet de rijstpap in een koude kom en dek af met plasticfolie maar zorg ervoor dat de plasticfolie het mengsel goed raakt
8.Laat het geheel afkoelen in de koelkast
c)De banketbakkersroom
1.Meng de suiker met de crèmepoeder, een flinke scheut melk en de eierdooier
2.Breng de rest van de melk en het vanillestokje en het uitgeschraapte merg aan de kook
3.Draai onmiddellijk bij het bereiken van het kookpunt het vuur lager en haal het vanillestokje er uit. Giet nu een beetje warme melk bij het eimengsel en meng zeer goed onder elkaar
4.Giet daarna het eimengsel bij de rest van de warme melk en klop het geheel op een zacht vuur op tot een dikke pap
5.Giet het mengsel nu in een koude kom en dek af met plasticfolie maar zorg ervoor dat de plastic rechtstreeks in contact komt met de crème. Op die manier vermijdt je dat er een vel op je bereiding komt. Zet de bereiding in de koelkast
d)De afwerking
1.Verwarm de oven op 180 graden.
2.Haal de taartbodem uit de koelkast en verwijder het overtollig deeg door met een deegrol over de randen te rollen. Duw nu het overtollig deeg naar beneden. Trek NOOIT het deeg naar boven af van de vorm omdat je op die manier het deeg in de bakvorm lostrekt.
3.Roer nu 1 volledig ei en 200 gram banketbakkersroom door de rijstpap. Deze bewerking zal tijdens het bakken je taart doen souffleren. (Geen nood : de taart neemt haar oorsponkelijke vorm weer in wanneer ze uit de oven komt)
4.Vul hiermee je taartbodem
5.Klop nu het resterende ei los (doe hiervoor een snuifje zout op de dooier) en smeer het eigeel over de rijstpap. Dit eigeel zal je vulling mooi geelbruin laten kleuren
6.Zet het geheel nu in de voorverwarmde oven van 180 graden en laat dit gedurende een 40 à 45 minuten bakken
7.Haal de taart uit de oven en laat afkoelen. Haal ze uit de bakvorm en plaats ze voorzichtig op een rooster.
8.Wanneer de taart is afgekoeld kan je de room opkloppen en in een spuitzak doen. Bedek te taart met toefjes verse slagroom en doe met een lepel voorzichtig enkele chocoladeschilfers over de taart.
Bereiding met de THERMOMIX
Ingrediënten voor 4 personen:
Zie klassieke bereiding
Bereiding :
a)De bodem
Zie klassieke bereiding
b)De Rijstpap
1.Doe de melk in de mengbeker samen met de kokosmelk, de muntblaadjes, het citroengras en de sinaasappel-zestes en stel de machine in
oTijd : 8 minuten
oTemperatuur : 100 graden
oSnelheid : 1
2.Let op dat de melk niet overkookt
3.Laat het geheel infuseren gedurende ongeveer een 20 minuten en zeef daarna de melk.
4.Doe de gezeefde melk nu weer in de beker en voeg de rijst toe
5.Stel de machine in :
oTijd : 30 minuten
oTemperatuur : 90 graden
oSnelheid : 1
oLinksomdraai
6.Verwijder evenwel de maatbeker op het deksel
7.Proef de rijst of hij mooi zacht is. Indien niet geef op dezelfde stand nog wat bij gedurende een 10-tal minuten
8.Doe nu de rijstpap in een koude kom en bedek deze met plastic. Zorg er opnieuw voor dat de plasticfolie tot tegen de rijst komt om het vormen van een vel op de rijstpap te voorkomen
c)De banketbakkersroom
1.Doe alle ingrediënten in de mengbeker en stel de machine in
oTijd : 6 minuten
oTemperatuur ; 90 graden
oSnelheid : 4
2.Hierna de machine nog 5 seconden laten mengen op snelheid 9
3.Doe nu de rijstpap in een koude kom en bedek deze met plastic. Zorg er opnieuw voor dat de plasticfolie tot tegen de rijst komt om het vormen van een vel op de rijstpap te voorkomen
d)De afwerking
Zie klassieke bereiding
Opmerking :
Crèmepoeder zorgt voor een mooie binding en een lekkere smaak , je kunt het vrijwel overal krijgen in de supermarkt. .Waarschijnlijk wel ken je Impérial puddingpoeder? Dit kan je er perfect voor gebruiken. Indien je het nog niet vindt kan je het ook oplossen door wat maïzena toe te voegen als bindmiddel, maar ik zou toch kiezen voor het puddingpoeder.