Aspergesoep met gebakken asperges en Sint-Jacobsschelpen
Aantal personen 4
Soepen
2013/230
Aspergesoep met gebakken asperges en
Sint-Jacobsvruchten
Klassieke bereiding
Ingrediënten voor 4 personen:
20 witte asperges
12 Sint-Jacobsvruchten of -schelpen
1 glas witte wijn
1 ui
1 teentje knoflook
4 takjes tijm
1 deciliter room
3 deciliter groentebouillon
2 eetlepels pistachenoten
Enkele plukjes kervel
Olijfolie
30 gram boter
Peper van de molen
Zeezout
Bereiding:
1.Schil de asperges van de kop naar de voet en breek voorzichtig het houterige gedeelte af
2.Breng de schillen van de asperges aan de kook in de groentebouillon samen met de tijm
3.Snij de punten van een 12-tal asperges tot op ongeveer 4 cm van de top af en snij al de rest van de asperges in stukjes van ongeveer 1 cm
4.Maal de pistachenoten met de mixer in mooie fijne brokjes
5.Snipper de ui fijn en stoof ze glazig in een scheutje olijfolie
6.Voeg het knoflookteentje en de aspergestukjes toe en blus het geheel met de witte wijn. Zet nu een deksel op de pan
7.Laat alles rustig sudderen gedurende ongeveer een 5-tal minuten en zeef er vervolgens de bouillon bij
8.Laat nu alles 5 minuten doorkoken en mix de soep grondig. Voeg er dan de room bij en breng op smaak met peper en zout
9.Bak de aspergepunten goudbruin en beetgaar in een pan met een scheutje olijfolie. Kruid dit nu ook af met peper en zout
10.Dep ondertussen de Sint-Jacobsvruchten goed droog; verhit wat olijfolie in een pan en bak ze kort goudbruin aan elke zijde. Ook de Sint-Jacobsvruchten moeten afgekruid worden met peper en zout
11.Warm nu de aspergesoep nog even goed door en mix ze schuimig op. Verdeel over de borden.
12.Schik er nu de Sint-Jacobsvruchten in samen met de aspergepunten en werk af met enkele kervelpluksels en de fijngemalen pistachenoten