Deze frangipannetaart is aangesneden. Ja kan ze ook bedekken met een
suikerlaag, maar dit hangt af van persoon tot persoon
Aantal personen
4
Dessert
|
2013/233
Frangipannetaart
|
Klassieke bereiding Uitgebreide versie
Ingrediënten voor 4 personen:
a)
Voor de taartbodem
-
1 vel bladerdeeg
-
1 beetje bloem
-
1 beetje boter
b)
Voor de taartvulling
-
200 gram boter
-
125 gram kristalsuiker
-
2 eieren
-
130 gram amandelpoeder
-
180 gram bloem
-
125 milliliter melk
-
Enkele druppels amandelextract
-
125 gram bloemsuiker
c)
Om de taart te bakken
-
Abrikozenconfituur
-
1 eiwit
-
125 gram bloemsuiker
-
1 citroen
Bereiding:
a)
De taartbodem
1.
Verwarm de oven voor op 160 graden
2.
Bestuif het werkoppervlak met een beetje bloem,
leg het vel bladerdeeg er op en rol het nog een klein beetje open
3.
Vet de taartvorm lichtjes in met wat boter. Doe
dit liefst met een borsteltje. Strooi nu een beetje bloem in de taartvorm over
het gehele oppervlak (op de manier komt de taart straks mooi los uit de vorm)
en schud er de overtollige bloem uit
4.
Bedek te taartvorm nu mooi met het deeg en druk
het overal goed aan
5.
Rol dan met de deegroller over de opstaande
randen van de taartvorm en druk van boven naar onderen het overtollig deeg van
de vorm. De richting waarin je drukt is bepalend. Als je het deeg van onderen
naar boven lostrekt ga je de kans lopen dat de openstaande randen in de
taartvorm loskomen van de vorm.
6.
Leg nu een vel bakpapier over de taartvorm en
giet er de bakkogels of bakparels (of linzen in). Dit noemt men het blind bakken,
d.w.z. de taartvorm bakken zonder beleg.
7.
Bak de taartbodem nu gedurende ongeveer 30
minuten in de hete oven van 160 graden
b)
De
taartvulling
1.
Maak de vulling met de hand of met behulp van de
keukenmachine
2.
Neem een ruime mengkom en doe er de zachte boter
in
3.
Meng de boter met een garde en voeg er de
kristalsuiker aan toe
4.
Breek de eieren en meng deze nu ook met de boter
en de suiker
5.
Voeg nu het amandelpoeder doe en roer nu het
geheel om met een pannenlikker
6.
Dan gaat de bloemsuiker erbij
7.
Daarna is de bloem aan de beurt en deze spatel
je doorheen het beslag
8.
Giet de melk door het beslag en meng nu weer
alles zorgvuldig met een garde. Je hebt nu een heel krachtig deeg
9.
Na het mengen mag je de frangipanevulling even
aan de kant zetten om het mengsel te laten rusten
c)
De taart bakken en afwerken
- Haal
de blind gebakken taartbodem uit de oven en verwijder het bakpapier met de
bakkogels, bakparels of linzen.
- Laat
de oven verder werken en hou hem warm
- Smeer
nu een royale laag abrikozenconfituur over te taartbodem
- Schep
de taartvulling over de laag confituur en strijk het oppervlam mooi egaal
met een pannenlikker
- Bak
de taart gedurende 30 minuten in de oven van 160 graden. Controleer of de
frangipane voldoende gebakken is door er even in te prikken. Indien er
geen beslag aan de prikker blijft hangen is de taart gaar.
- Laat
het gebak nu afkoelen
- Meng
nu een extra eiwit met de bloemsuiker en enkele druppels vers citroensap.
Dit wordt het glazuur voor de taart
- Ontvorm
de afgekoelde taart, schep er een portie van het hagelwitte glazuur op en
strijk het open met een borsten
Opmerking :
nihil
Dranktip :
nihil
Klassieke bereiding RAPPE en EENVOUDIGE versie
Ingrediënten voor 4 personen:
- 1 vel bladerdeeg
- 100 gram abrikozenconfituur
- 150 gram amandelpoeder
- 150 gram poedersuiker
- 50 gram bloem
- 3 eierdooiers
- 120 gram zachte boter (op kamertemperatuur
gebracht)
Bereiding:
1. Verwarm de oven op 180 graden
2. Wrijf de bakvorm of taartvorm in met
boter en bebloem ze. Je kan ook een vel bakpapier of een siliconenmatje op de
bakvorm leggen
3. Duw het bladerdeeg tegen de bodem en
de rand van de vorm. Snijd wat over de vorm hangt met de platte kant van een
mes af.
4. Smeer wat abrikozenconfituur over de
bodem van de taart.
5. Meng de ingrediënten voor de
frangipanevulling: 150 gram bloemsuiker (poedersuiker), 150 gram amandelpoeder
en 50 gram bloem.
6. Voeg er dan 3 eierdooiers en 120
gram zachte boter aan toe en roer met de garde door elkaar.
7. Spatel de vulling in de taartvorm en
laat de frangipanetaart 30 tot 35 minuten bakken in de oven op 180 graden.
Opmerking :
Indien gewenst kan je de bovenlaag van je franginepaart nog
glaceren, maar dit is niet strikt nodig.
Indien je dit toch wilt doen neem je 250 gram bloemsuiker.
Meng dit met 2 eiwitten en een klein beetje water tot een papje en smeer dit
uit op de franginepannetaart (nadat ze afgekoeld is, wel te verstaan)
Dranktip :
Nihil
Bereiding
met de thermomix
Ingrediënten
voor 4 personen:
- 1 vel bladerdeeg
- 100 gram abrikozenconfituur
- 150 gram amandelpoeder
- 150 gram poedersuiker
- 50 gram bloem
- 3 eierdooiers
- 120 gram zachte boter (op kamertemperatuur
gebracht)
Bereiding:
- Verwarm de oven op 180 graden
- Wrijf de bakvorm of taartvorm
in met boter en bebloem ze. Je kan ook een vel bakpapier of een
siliconenmatje op de bakvorm leggen
- Duw het bladerdeeg tegen de
bodem en de rand van de vorm. Snijd wat over de vorm hangt met de platte
kant van een mes af.
- Smeer wat abrikozenconfituur
over de bodem van de taart.
- Doe het amandelpoeder, de
poedersukker, de bloem, de eierdooiers en de boter in de machine en stel de machine in
o
Duur : 5 minuten
o
Snelheid : 3
6. Giet of spatel nu het mengsel (of de
broyage) over de abrikozenconfituur
7.
Zet het geheel in de voorverwarmde
over en laat bakken gedurende ongeveer 35 minuten