Forel met kruidenboter, gekonfijte aardappelen en waterkers
Aantal personen
4
Hoofdgerecht
2013/237
Forel
met kruidenboter,
Gekonfijte
aardappelen en waterkers
Klassieke bereiding
Ingrediënten voor 4 personen:
a)Voor de kruidenboter
120 gram boerenboter op
kamertemperatuur (of echt goeie boter)
1 sjalot
0.5 bussel krulpeterselie
1 citroen
Peper en zout
b)Voor de forel
4 forellen
boter
c)Voor de gekonfijte aanrdappelen en
waterkers
Ganzenvet
1 scheutje olijfolie
Fleur-de-sel
Peper en zout
1 bussel waterkers
Bereiding:
a)Voor de kruidenboter
1.Neem een ruime kom, snij de zachte boter in
stukjes en doe ze in de mengkom
2.Snipper de sjalot zo fijn mogelijk en doe deze
bij de boter
3.Spoel de krulpeterselie, snipper deze ook zeer
fijn en voeg deze ook toe in de mengkom
4.Snij de citroen in twee en doe nu het sap van
een halve citroen eveneens in de mengkom
5.Neem een vork en meng alles tot een smeuïge
kruidenboter
6.Breng de boter op smaak met peper en zout.
b)Voor
de forel
Verwarm
de oven voor op 180 graden
8.Knip de staart en de vinnen van de forellen
9.Maak in één zijkant enkele (een drie-tal)
insnijdingen omdat de kruidenboter in die insnijdingen kan dringen en zo het
visvlees een extra-smaak gaat geven
10.Neem
nu een ruime braadpan of braadslee en zet die op een matig vuur en laat er
traag een klontje boter in smelten
11.Leg
nu de forellen in de hete boter en bak ze ongeveer anderhalve minuut aan elke
zijde
12.Leg
nadien de forellen met de ingesneden velkant naar boven en leg op elke forel
enkele klontjes kruidenboter
13.Gaar
de forellen op ongeveer 10 minuten op 180 graden in de voorverwarmde oven
14.Oversaus
de vissen een paar keer terwijl ze in de oven staan
c)Voor de gekonfijte aardappelen en
waterkers
Verwarm
de oven voor op 160 graden
16.Gebruik
vastkokende aardappelen (charlotte, nicola, ratte de touquet, )
17.Was
de aardappelen af onder koud stromend water, dep ze droog
18.Snij
ze in schijfjes van ongeveer een halve centimeter dik (je hoeft de aardappelen
niet te schillen)
19.Doe
nu in een ruime pan een hoeveelheid ganzenvet.(te verkrijgen bij de poelier of
ook in de betere warenhuizen)
20.Laat
het ganzenvet smelten en kijk na of je genoeg vet gesmolten hebt. Indien nodig
: doe er nog at ganzenvet bij. Let wel op dat je het ganzenvet niet laat koken
tijdens het opwarmen.
21.Daarna
zetje de pan met aardappelen (die in het ganzenvet liggen) in de oven. De
temperatuur mag hoogstens 90 graden zijn. De aardappelen dienen geregeld
gecontroleerd te worden op gaarheid. Neem een fijne prikker en als je
moeiteloos door de schijfjes kunt stekken zijn de aardappelen gaar.
22.Haal
de pan uit de oven. Je aardappelen zijn nu gekonfijt
23.Leg
nu bakpapier op je werkblad en leg de aardappelschijfjes op de bakpapier. Geen
papier van de keukenrol gebruiken, want dit papier slorpt het vet op.
24.Zet
nu een bakpan (met anti-kleeflaag) op het vuur en doe er een scheutje olijfolie
in.
25.Bak
de aardappelen heel lichtjes en doe er beetje fleur-desel over
26.Spoel
nu de waterkers schoon. Let er op dat je de fijne blaadjes van de waterkers
niet beschadigt door een te hevige waterstraal en verwijder zeker de te harde
steeltjes
d)Afwerking
Leg nu
de forel op een langwerpig bord en oversaus hem met de gesmolten
kruidenboter
28.Leg
de aardappelschijfjes ook in langwerpige vorm over de lengte van het bord
29.Strooi
over de lengte van het bord gelijkmatig de waterkers over de aardappelschijfjes
en dien eveneens op met schijfje citroen
Opmerking :
nihil
Dranktip :
·In het achterland van Sancerre groeien ook de
heerlijkste wijnen voor visschotels, Menetou-Salon, Reuilly, Quincy zijn wijnen
met een zacht, iets grasachtig aroma, dat zeer mooi harmonieert met
zoetwatervis.