261-Cappuccino van erwtencrème met ganzenlever en maanzaadkorkantjes
Aantal personen 4
Hapje
2014/261
Cappucino van erwtencrème
met ganzenlever en maanzaadkrokantje
Klassieke bereiding
Ingrediënten:
250 gram diepvrieserwtjes
1 ui
1 teentje knoflook
10 à 15 blaadjes verse munt
1 deciliter groentebouillon
50 gram blokjes gerookt spek
1 vel brickdeeg of filodeeg
Boter
Maanzaad
50 gram terrine van ganzenlever
125 gram witte champignons
1,25 deciliter melk
1,25 deciliter room
Gedroogd eekhoorntjesbrood (kant en klaar te koop in de supermarkt of groenteman)
Bereiding
Kook de erwtjes samen met de versnipperde ui en het teentje knoflook gaar in een volume van 2 liter water
Giet ze af en spoel ze heel overvloedig met koud water om de mooie frisgroene kleur te behouden
Doe er nu een 10- à 15-tal muntblaadjes bij (volgens smaak).
Mix het geheel en duw dit door een fijne zeef
Meng er nu de groentebouillon door tot je de gewenste dikte verkrijgt. (Het kan gebeuren dat je er wat extra bouillon moet aan toevoegen, docht dit is ook afhankelijk van eigen wens en smaak)
Bak nu de spekblokjes heel krokant en laat ze uitlekken op een vel keukenpapier
Snijd uit een vel brick- of filodeeg rechthoekjes van ongeveer 2 cm op 12 à 15 cm. Bestrijk ze aan weerszijden met boter en bestrooi ze met maanzaad.
Laat de deeg bakken in een voorverwarmde oven van 180 graden gedurende een 10 à 15 minuten (Het is aangewezen de krokantjes in de gaten te houden tijdens hun verblijf in de oven en niet met een ander werkje te beginnen)
Hak het eekhoorntjesbrood fijn in de blender of keukenrobot
Breng het erwtensoepje nu aan de kook. Haal van het vuur en laat er de ganzenleverterrine in smelten. Kruid eventueel bij met water peper en zout
Kook de champignons in de melk en de room. Haal de champignons er uit en breng het melk-roommengsel op smaak met peper en zout
Mix het mengsel even op tot je een dikke laag schuim krijgt
Vul de tasjes eerst met enkele spekblokjes. Vul de tasjes dan tot ongeveer 2/3 met de erwtencrème en schep daar een laagje schuim op.
Strooi tenslotte het fijngemalen eekhoorntjesbrood over het schuim.
Leg het maanzaadkoekje op het tasje of ernaast. Gebruik je een vierkant bordje kan je er ook nog een paar erwtjes in zijn gehaal naast leggen.
Opmerking :
In plaats van gerookte spekblokjes kan je ook een 50 gram pancetta gebruiken. Snij ze dan in blokjes en bak ze eveneens krokant aan. Laat ook uitdruppen op keukenpapier
Dranktip :
Het betreft hier de bereiding van een hapje en dan kies ik steeds voor een glas koele champagne