De tom-poezen zijn klaar. Je kan ze nu bestrijken met een laagje geglazuurde suiker of bestrooien met bloemsuiker
Aantal personen 4
Nagerecht
|
2013/226
Tom poezen of boekskes,
Zoals men ze in Gent het beste kent
|
Ingrediënten voor 4 personen:
6 deciliter melk
5 eierdooiers
110 gram suiker (te verdelen in zowel de te koken melk als in de eiermassa)
50 gram maïzena
30 gram bloem
1 vanillestokje
1 vel bladerdeeg (en kijk even rond of je een vierkant vel kan vinden i.p.v. een rond vel)
250 gram bloemsuiker
1 scheutje water
Bereiding:
a) De banketbakkersroom (of vanillepudding)
1. Kook de melk en de in de lengte opengesneden vanillestok samen de helft van de suiker
2. Klop de eigelen met de rest van de suiker tot een bleke massa
3. Voeg de maïzena toe en roer deze er goed onder
4. Giet een deel van de kokende melk op de eiermassa en roer alles nogmaals goed door elkaar
5. Giet nu de pot met het eiermengel terug in de pot van de kokende melk. Let op dat je hiervoor ondertussen het vuur al goed hebt verminderd. Hou de pot goed in de gaten terwijl je goed roert. Wanneer je nu de pap ziet bubbelen is de bereiding klaar
6. Doe plasticfolie tot tegen de bereiding zodat er geen vellen op de pot komen en laat afkoelen in de koelkast
b) Bladerdeegkoekjes
1. Rol het bladerdeeg uit op je werkblad
2. Verwarm de oven voor op 180 graden
3. Snij het deeg in lange repen van ongeveer 10 cm. breed
4. Neem een ovenplaat en bedek die met bakpapier of een siliconenmatje
5. Leg daarop de repen deeg
6. Bedek deze opnieuw met bakpapier of met een siliconenmatje en zet nu een tweede ovenschaal op het geheel om te voorkomen dat je bladerdeeg allerlei grillige vormen aanneemt tijdens het bakken
7. Bak de repen bladerdeeg gedurende ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven van 180 graden
c) Suikerglazuur
- Terwijl de bladerdeegkoekjes in de oven bakken kan je de suikerglazuur bereiden.
- Meng nu de bloemsuiker met een heel einig koud water en doe er het eiwit bij. Roer tot je een dikke witte, eerder mat, suikerstroop krijgt
- Bedek de helft van de koekjes met een laag suikerglazuur
d) Afwerking
1. Haal de banden gebakken bladerdeeg uit de oven. Snij ze op de gewenste grootte (terwijl ze nog warm zijn) met een gekarteld broodmes en laat de koekjes nu verder afkoelen
2. Haal de gekoelde pudding uit de koelkast en schep alles in een spuitzak voorzien van een rond mondje
3. Spuit een royale laag pudding op de helft van de koekjes (uiteraard deze die nog niet met suikerglazuur zijn belegd)
4. Leg een geglazuurd koekje bovenop elk bladerdeegkoekje met pudding en laat alles nog een paar uur rusten in de koelkast
Opmerking :
Nihil
Dranktip :
Nihil