Zuurkool even anders maar lekker en vooral winters
Klassieke bereiding
Ingrediënten voor 4 personen :
200 gram gezouten spek
4 Frankfurter worsten
1 Poolse worst Kielbasa (als je ze wilt gebruiken zorg ervoor dat je de echte Poolse worst hebt; onze ondervinding is dat de Poolse worst die je hier in de supermarkt koopt een heel slechte afspiegeling is van de echte Kielbasa (=Poolse worst) en eigenlijk zou moeten verboden worden omdat ze de originele Kielbasa geweld aan doet)
200 gram spiering van het stuk of
3 sneden van ongeveer 1.5 cm van het Duke of Berkshire-varken
1 kilogram verse zuurkool
3 uien
2 deciliter witte wijn (liefst Riesling)
2 appels Jonagold
4 laurierblaadjes
2 kruidnagels
6 jeneverbessen
6 zwarte peperbolletjes
1 theelepel korianderzaadjes
2 eetlepels reuzel (smout) of boter
2 theelepels mosterd
Zout
(eventueel : 700 gram aardappelen)
Bereidingswijze :
1.Zet een ruime stoofpot op een matig vuurtje en doe er een deel van de reuzel (smout) of boter bij.
2.Pel de uien en snipper ze fijn. Stoof deze zacht mee in het gesmolten vet
3.Schil nu de appels en rasp ze fijn met een grove rasp. Vermijd echter dat je stukje van het klokhuis mee raspt want dit geeft een bittere smaak aan je gerecht. De appel daarentegen zal de zure smaak van de zuurkool doen verfijnen en deze ook heel wat milder van smaak maken
4.Doe nu de geraspte appelsnippers bij de stukjes ui en laat deze zacht meestoven
5.Nu voeg je de verse zuurkool toe en je blijft in de pot roeren tot alles goed onder elkaar is gemengd.
6.Zet nu het vuur volledig af.
7.Snij nu al het vlees in grote stukken
8.Doe de kruidnagels, de peperbollen, de korianderzaadjes, de jeneverbessen in de vijzel en kneus alles tot een grof kruidenmengsel
9.Neem nu een papierenkoffiefilter (van Melitta bv) en doe er het kruidenmengsel in, samen met de laurierblaadjes. Vouw de filter goed dicht en bind er wat keukentouw (brideerkoord) om heen
10.Neem een 2de grote keukenpot en hou er rekening mee dat in deze pot alle ingrediënten er in moeten kunnen. Zet de pot op een matig vuur en voeg ook hier een portie reuzel of boter toe
11.Leg alles wat spek is in de hete reuzel of vetstof en bek het kort.
12.Daarop schep je en laag zuurkool
13.Dan is het de beurt aan de andere stukken vlees (behalve de worsten)
14.Doe heer opnieuw een laag zuurkool over en doe er eveneens het kruidenbuiltje bij.
15.Doe nu de rest van de zuurkool in de pot en giet er de wijn over
16.Laat de zuurkoolschotel nu minstens een uur sudderen op een zacht vuur
17.Indien gewenst kan je nu de aardappelen koken in licht gezouten water
18.Proef de zuurkoolschotel en kruid desnoods af met wat extra zout
19.Serveer iedereen een mooie portie zuurkool met enkele stukken vlees. Leg er, desgevallend, de aardappelen bij en werk het bord af met een lepeltje mosterd
Opmerking :
.
Dranktip :
-Je kan hier best dezelfde Riesling bij drinken als deze die je in de bereiding hebt verwerkt
2 sjalotten in heel dunne plakjes gesneden, en uitgeduwd tot ringen
50 gram rode wijnazijn
10 gram suiker
Voor de dipsaus
60 gram plattekaas
60 gram yoghurt
Peper en zout
Fijngehakte of fijngesneden groene kruiden zoals bieslook, kervel, peterselie, dragon, bonenkruid, blaadjes van de Oost-Indische kers, )
Bereiding:
1.Was de peterselie, dep droog en rits de blaadjes van de stengels
2.Verdeel de blaadjes over een bord en zet dit gedurende 1 minuut in de microgolfoven op halve kracht (ongeveer 350 graden). Meng de blaadjes een beetje door elkaar en laat ze opnieuw gedurende 1 minuut in de microgolf drogen. Herhaal dit tot de blaadjes mooi droog en knapperig zijn
3.Verpulver ze dan tot poeder en leg de poeder op een schaal
4.Kook de aardappelen nu gaar en pel ze.
5.Wentel ze, als ze nog warm zijn in het peterseliepoeder en laat verder afkoelen
6.Maak nu de opgelegde sjalot
7.Kook de rode wijnazijn op met de suiker en leg de sjalot-ringetjes er in. Laat het geheel rustig trekken tot de sjalot-ringen mooi rood kleuren
8.Bereid nu de dipsaus : mix de plattekaas en yoghurt met de fijngehakte groene kruiden en breng het geheel op smaak pet peper en zout
9.Bak de lamskoteletjes aan
10.Verwarm ondertussen je borden
11.Serveer de aardappelen met de sjalot-ringen, wat gehakte peterselie, de dipsaus en de lamskoteletjes.
Opmerking :
Je kan ook een aardappel in de peterselie rollen en daarna in plakjes snijden en schuin op mekaar leggen. Op die manier krijg je een mooie afisseling van kleur : geel groen geel groen.
Je kan desgewenst ook per bord een aardappel in het groen leggen en een andere aardappel puur natuur gekookt
Dranktip :
Hier hebben we een Macon bij gedronken van het jaar 2005. Heerlijk donker van kleur met een diepe smaak van rood fruit.