Witte inmaakazijn (1 liter azijn op 125 gram rietsluiker)
Bereidingswijze :
1.Was de augurken onder stromend water tot de stekeltjes er van af zijn
2.Bestrooi ze rijkelijk met zout en laat ze minstens 24 uur in een schaal, bedekt met vochtige handdoek, op een koele plaats of de koelkast liggen. Het vocht wordt uit de augurk getrokken en de schil wordt krokanter
3.Haal uit de kom en giet het vocht dat uit de augurken gekomen is weg en dep de augurken mooi droog
4.Breng nu een grote pan water aan de kook en kook hierin de potten waarin je de augurken gaat bewaren. Kook ook de deksels mee.
5.Maak nu de sjalotjes of de zilveruitjes schoon samen met de look
6.Warm in een pan de azijn met de suiker. Roer goed tot de suiker volledig is opgelost
7.Haal nu met een groentetang of houten lepel de bokalen uit het gekookte water en laat deze zo snel mogelijk uitlekken
8.Doe er de peperkorrels, het mosterdzaad, de dragon, de jeneverbessen, de knoflookteentjes en de augurken in
9.Giet nu de zoetzure azijn erover tot de augurken mooi onderstaan
10.Hak de deksels nu uit het kokende water en schroef de potten goed dicht
11.Laat nu de potten met augurken minstens 3 weken onaangeroerd
Champignons zelf kweken - een leuk kerst- of nieuwjaarscadeau
Ik kreeg van goede vrienden-kennissen een leuk en origineel cadeautje :
Het is een boomstam met daarop sporen geïmplementeerd van champignons.
Je legt de boomstam (ongeveer 30 cm lang) in een bak met water gedurende 24 uur zodat het hout goed doordrongen is van water. Dan giet je het water af en je zet de kist met de boomstam op een koele en vrij donkere plaats
Na enkele dagen heb je reeds een mooi en zichtbaar resultaat. Je kan de paddestoelen makkelijk plukken van de boomstam en die gebruiken in één of andere bereiding.
Deze boomstam is te koop bij bio-winkels en andere inrichtingen die zich met planten, kruiden en voeding bezighouden. Misschien moet je wel een beetje zoeken tot je iets dergelijks vind maar het is leuk, creatief en oogt mooi.
1.Bekijk de mosselen en was ze mooi onder stromend water
2.Maak de selder schoon in snij deze in mooie stukken
3.Doe hetzelfde met de ui
4.Doe de groenten in een kookpot samen met de mosselen en kook deze tot ze opengaan
b)De sabayon
1.Scheid het eigeel van het wit van het ei en doe de eigelen in een kom
2.Neem een half eierdopje en vul dit met het witbier (zoveel halve eierdopjes als er eieren zijn in on geval dus : 3 halve eierdopjes vullen met witbier
3.Zet de pan nu op een heel laagvuur en klop aanhoudend in het mengsel zodat het geenszins verbrandt. Je moet net zo lang kloppen tot je een stevige en schuimige crème verkrijgt.
4.Neem nu de mosseltjes uit de schelp (bv een tiental de andere 5 dien je in het kommetje op in de schelp voor het uitzicht).
5.Lepel nu voldoende Sabayon over de mosselen en dien op
6.Het kan nooit kwaad over de Sabayon een beetje heel fijn gesneden peterselie te strooien of enkele hele kleine puntjes cayennepeper, doch let hier enorm op over de hoeveelheid die je strooit
Opmerking :
Sommigen raden aan om de sabayon te kloppen in een bain-marie maar dit is een heel langdurig en tijdrovend werk en levert weinig of geen resultaat op (eigenlijk geen resultaat, om eerlijk te zijn
De keuze van de pan is wel belangrijk. Het meest aangewezen in een sauteuse of een pan die geen rechte hoeken heeft tov de bodem. De konische pannen van Demeyere zijn hiervoor uitstekend
Bereiding met de Thermomix
Ingrediënten voor 4 personen:
50 mooie mosselen
1 tak selder
2 grote uien
3 eigelen
3 eierdopjes gevuld met witbier
Bereiding :
a)De mosselen
Bekijk de mosselen en was ze mooi onder stromend water
Maak de selder schoon in snij deze in mooie stukken
Doe hetzelfde met de ui en doe de groenten in een kookpot samen met de mosselen en kook deze tot ze opengaan
b)De sabayon
1.Plaats de vlinder
2.Stel de thermomix in :
oTemperatuur : 70 graden
oTijd : 8 minuten
oStand : 4
Dien op in schaaltjes zoals beschreven in de klassieke bereiding
Opmerking :
·De hoeveelheden voor deze sabayon stroken niet voor elke sabayon bereiding. Door het gebruik van bier moet je werken op een lagere temperatuur dan wanneer je sabayon zou maken met witte wijn. Eveneens moet je de duur enkele minuten hoger instellen met de thermomix dan in de klassieke bereiding. In alle geval bekom je met de thermomix een heerlijk luchtige saus over je mosselen
·Je kan de mosseltjes ook en papillotte klaarmaken. Zorg er dan wel voor dat de papillottes zeer goed omgeslagen zijn want vooreerst zit er vloeistof in de papillottes en zwellen ze ook omdat er zich stoom gaat ontwikkelen.
·Vergeet ook niet dat, ondanks het wildseizoen nu volop bezig is, mosselen ook op hun lekkerst zijn. Eigenlijk een ideaal voorgerechtje om nadien, bij een stevige wildschotel, te kunnen mediteren over hoe slecht we het eigenlijk wel hebben
Dranktip :
Hier hebben we een witte Bourgogne-wijn Pernand Vergelesses (2006) bij gedronken van het huis Pierre Marey. Deze evenwichtige witte bourgogne-wijn heeft een perfecte afdronk waarbij de smaak van witte bloemen en fruit op de voorgrond treedt.