Klassieke bereidingxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen:
- 50 mooie mosselen
- 1 tak selder
- 2 grote uien
- 1 flesje witbier ( bv. Hoegaarden)
- 3 eigelen
Bereiding:
a) De mosselen
1. Bekijk de mosselen en was ze mooi onder stromend water
2. Maak de selder schoon in snij deze in mooie stukken
3. Doe hetzelfde met de ui
4. Doe de groenten in een kookpot samen met de mosselen en kook deze tot ze opengaan
b) De sabayon
1. Scheid het eigeel van het wit van het ei en doe de eigelen in een kom
2. Neem een half eierdopje en vul dit met het witbier (zoveel halve eierdopjes als er eieren zijn in on geval dus : 3 halve eierdopjes vullen met witbier
3. Zet de pan nu op een heel laagvuur en klop aanhoudend in het mengsel zodat het geenszins verbrandt. Je moet net zo lang kloppen tot je een stevige en schuimige crème verkrijgt.
4. Neem nu de mosseltjes uit de schelp (bv een tiental de andere 5 dien je in het kommetje op in de schelp voor het uitzicht).
5. Lepel nu voldoende Sabayon over de mosselen en dien op
6. Het kan nooit kwaad over de Sabayon een beetje heel fijn gesneden peterselie te strooien of enkele hele kleine puntjes cayennepeper, doch let hier enorm op over de hoeveelheid die je strooit
Opmerking :
Sommigen raden aan om de sabayon te kloppen in een bain-marie maar dit is een heel langdurig en tijdrovend werk en levert weinig of geen resultaat op (eigenlijk geen resultaat, om eerlijk te zijn
De keuze van de pan is wel belangrijk. Het meest aangewezen in een sauteuse of een pan die geen rechte hoeken heeft tov de bodem. De konische pannen van Demeyere zijn hiervoor uitstekend
Bereiding met de Thermomix
Ingrediënten voor 4 personen:
- 50 mooie mosselen
- 1 tak selder
- 2 grote uien
- 3 eigelen
- 3 eierdopjes gevuld met witbier
Bereiding :
a) De mosselen
- Bekijk de mosselen en was ze mooi onder stromend water
- Maak de selder schoon in snij deze in mooie stukken
- Doe hetzelfde met de ui en doe de groenten in een kookpot samen met de mosselen en kook deze tot ze opengaan
b) De sabayon
1. Plaats de vlinder
2. Stel de thermomix in :
o Temperatuur : 70 graden
o Tijd : 8 minuten
o Stand : 4
- Dien op in schaaltjes zoals beschreven in de klassieke bereiding
Opmerking :
· De hoeveelheden voor deze sabayon stroken niet voor elke sabayon bereiding. Door het gebruik van bier moet je werken op een lagere temperatuur dan wanneer je sabayon zou maken met witte wijn. Eveneens moet je de duur enkele minuten hoger instellen met de thermomix dan in de klassieke bereiding. In alle geval bekom je met de thermomix een heerlijk luchtige saus over je mosselen
· Je kan de mosseltjes ook en papillotte klaarmaken. Zorg er dan wel voor dat de papillottes zeer goed omgeslagen zijn want vooreerst zit er vloeistof in de papillottes en zwellen ze ook omdat er zich stoom gaat ontwikkelen.
· Vergeet ook niet dat, ondanks het wildseizoen nu volop bezig is, mosselen ook op hun lekkerst zijn. Eigenlijk een ideaal voorgerechtje om nadien, bij een stevige wildschotel, te kunnen mediteren over hoe slecht we het eigenlijk wel hebben
Dranktip :
Hier hebben we een witte Bourgogne-wijn Pernand Vergelesses (2006) bij gedronken van het huis Pierre Marey. Deze evenwichtige witte bourgogne-wijn heeft een perfecte afdronk waarbij de smaak van witte bloemen en fruit op de voorgrond treedt.
|