Per 100 gram bloem moet je 1 ei gebruiken (zo vers mogelijk)
300 gram bloem
3 eieren
1 eetlepel olijfolie per 100 gram bloem
Bereiding:
Doe alle ingrediënten in een kom, meng ze door elkaar en begin goed te kneden.
Kneed goed verder met de handen gedurende een tiental minuten. Belangrijk is hier dat tijdens het kneden de bloem de tijd krijgt om de olijfolie en de eieren op te nemen.
Blijft het deeg teveel aan je handen kleven doe er dan een klein scheutje water of olie doorheen.
De pasta moet een mooie elastische bol vormen die niet meer aan de handen blijft kleven.
Wikkel daarna de pasta in vershoudfolie of aluminiumfolie en zet deze een nachtje in de koelkast en laat het deeg rusten.
Rol de dag nadien het deeg een beetje open met de deegroller.
Bebloem het deeg lichtjes zodat het niet aan de rollen van de pastamachine blijft kleven.
Snij het deeg op de breedte dat het door de pastamachine kan.
Rol het deeg door de pastamachine op stand 1.
Plooi het deeg nu dicht en draai het terug met de openkant door de machine eveneens op stand 1.
Herhaal dit enkele keren tot je een mooi gekleurd geheel krijgt.
Rol nu elk stuk deeg door de pastamachine en zet de machine telkens een stand hoger. Sla echter geen stand over.
Nu zet je de gewenste vorm op de machine naargelang je spaghetti of tagliatelli wilt maken.
Hang de slierten op aan een droogrekje (heel praktisch en in de winkel verkrijgbaar)
Kook nu de pasta in gezouten water. Je kunt de pasta ook drogen om later te gebruiken (Gedroogde pasta is ongeveer 2 weken te bewaren). Verse pasta dien je zo snel mogelijk te gebruiken
Opmerking :
Voor velen is zelf pasta maken blijkbaar een heel karwei. Je moet er van uitgaan dat het kneden van het deeg op een tiental minuten moet klaar zijn.
Het zgn. “vele werk” weegt m.i. niet op tegen de veel betere smaak van je pasta dan de kant-en-klaar gekochte pasta in doosjes.
Wie verder wil experimenteren met pasta kan je het deeg mengen met een coulis van peterselie om groene pasta te krijgen, met tomaat om deze rood te kleuren of met een pasta van inktvisinkt om deze zwart te kleuren.
De hoeveelheid deeg hangt uiteraard van je eigen “eetvermogen” af. Wij rekenen op 50 tot 75 gram pasta per persoon.