1. Een greep uit de verschillende producten voor de saus
2. De tomatensaus is klaar en moet nu nog door een puntzeef gezeefd worden
3. De balletjes zijn mooi en licht gebakken en wachten nu geduldig tot ze de saus in mogen
4. En dit is het eindproduct dat "smeekt" om verorberd te worden !
Klassieke bereiding
Ingrediënten :
a)Voor de tomatensaus
25 gram boter
1 ui (140 gram)
1 wortel (115 gram)
2 teentjes look
300 gram trostomaten (ong. 3 stuks)
1 koffielepel suiker
75 gram bleekselder
20 gram bloem
1 takje thijm
1 takje rozemarijn
1 takje marjolein
5 blaadjes basilicum
1 blaadje laurier
1 takje dragon
1,100 kilo tomaten in blik
25 gram tomatenpuree
1 deciliter madera
b)Voor de balletjes
1 kilo gemengd gehakt (rund en varken)
2 eieren
1 deciliter melk
50 gram panko (= japans broodkruim) of chapelure
100 gram boter
c)Voor de garnituur van de saus
1 bot peterselie
2 bakjes Parijse champignons
Zout
Zwarte peper
Bereidingswijze :
a)Tomatensaus
1.Stoof de ui, de look, de wortel en de selder goed aan in de boter
2.Wanneer alles goed aangestoofd is doe je er de tomatenpuree en de verse trostomaten bij
3.Bestrooi dit alles met de bloem en voeg er pas nadien de bliktomaten aan toe
4.Kruid het geheel af met peper, zout en suiker
5.Snij nu de kruiden fijn
6.Kook nu in een kleine pan de madeira in tot 1/3
7.Voeg de resterende madeira samen met de gesneden kruiden toe aan de saus en laat deze gedurende een uur zachtjes pruttelen
8.Mix nu alles in de blender of met een staafmixer en passeer alles door een puntzeef
b)Balletjes
1.Meng het gehakt met de eieren, de chapelure en de melk en draai er mooie balletjes van
2.Bak de balletjes in de boter en voeg deze toe aan de saus
c)Garnituur
1.Snij de champignons in 4 of in schijfjes
2.Kruid ze goed af met peper en zout en bak ze in de boter
3.Voeg deze nu eveneens toe aan de tomatensaus
4.Hak de peterselie fijn op het laatste ogenblik en strooi deze over de tomatensaus of over de gedresseerde borden
Opmerking :
-Dit recept is afkomstig van Peter Goossens van Hof van Cleve in Kruishoutem. Hij gaf dit als opdracht in het TV-programma : De beste hobbykok van Vlaanderen 2010 en verklapte later hoe hijzelf liefst deze gehaktballetjes eet.
Dranktip :
Een jonge rode wijn uit de Rhônestreek doet het hier zeer goed bij maar een doodgewone frisse pils is ook niet te versmaden.