Klassieke bereidingxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen:
- 500 gram vastkokende aardappelen (zoals bv. Ratte du Touquet, Nicola, Charlotte,
)
- 3 bussels platte peterselie
- 8 of 12 lamskoteletjes
Voor de opgelegde sjalot
- 2 sjalotten in heel dunne plakjes gesneden, en uitgeduwd tot ringen
- 50 gram rode wijnazijn
- 10 gram suiker
Voor de dipsaus
- 60 gram plattekaas
- 60 gram yoghurt
- Peper en zout
- Fijngehakte of fijngesneden groene kruiden zoals bieslook, kervel, peterselie, dragon, bonenkruid, blaadjes van de Oost-Indische kers,
)
Bereiding:
1. Was de peterselie, dep droog en rits de blaadjes van de stengels
2. Verdeel de blaadjes over een bord en zet dit gedurende 1 minuut in de microgolfoven op halve kracht (ongeveer 350 graden). Meng de blaadjes een beetje door elkaar en laat ze opnieuw gedurende 1 minuut in de microgolf drogen. Herhaal dit tot de blaadjes mooi droog en knapperig zijn
3. Verpulver ze dan tot poeder en leg de poeder op een schaal
4. Kook de aardappelen nu gaar en pel ze.
5. Wentel ze, als ze nog warm zijn in het peterseliepoeder en laat verder afkoelen
6. Maak nu de opgelegde sjalot
7. Kook de rode wijnazijn op met de suiker en leg de sjalot-ringetjes er in. Laat het geheel rustig trekken tot de sjalot-ringen mooi rood kleuren
8. Bereid nu de dipsaus : mix de plattekaas en yoghurt met de fijngehakte groene kruiden en breng het geheel op smaak pet peper en zout
9. Bak de lamskoteletjes aan
10. Verwarm ondertussen je borden
11. Serveer de aardappelen met de sjalot-ringen, wat gehakte peterselie, de dipsaus en de lamskoteletjes.
Opmerking :
- Je kan ook een aardappel in de peterselie rollen en daarna in plakjes snijden en schuin op mekaar leggen. Op die manier krijg je een mooie afisseling van kleur : geel groen geel groen.
- Je kan desgewenst ook per bord een aardappel in het groen leggen en een andere aardappel puur natuur gekookt
Dranktip :
Hier hebben we een Macon bij gedronken van het jaar 2005. Heerlijk donker van kleur met een diepe smaak van rood fruit.
|