Aantal personen 4
Dessert
|
2014/259
Crème Brulée van foie gras
|
Klassieke bereiding
Ingrediënten:
- 100 gram foie gras (terrine van ganzenlever – GEEN verse ganzenlever)
- 1 deciliter room (40 %)
- 2 gelatineblaadjes
- 1 deciliter melk
- 2 eierdooiers
- Zout en peper
- Suiker (wit of bruin)
- boter
Bereiding :
- Verwarm de oven op 115 graden
- Doe de foie-gras; de melk en de room in een mengkom en mix met een staafmixer tot je een mooi glad mengsel bekomt
- Voeg er de eierdooiers bij en meng nog eens kort
- Breng het mengsel op smaak met peper en zout
- Indien gewenst (en je hebt nog wat foie gras over) kan je een stukje foie gras in elk potje leggen en er het warme mengsel over heen gieten
- Zet de potjes nu in een ruime ovenschaal die je vult met warm water
- Bak gedurende 1 uur in bain-marie in de oven
- Haal de potjes uit de oven en laat afkoelen
- Zet de potjes in de koelkast tot je ze nodig hebt
- Strooi vlak voor het opdienen wat suiker op de potjes crème brulée
- Brand nu met een hete vlam de suiker tot een knapperig kostje en dien op
Opmerking :
- Sommigen geven hierbij nog een strip of driehoekje van peperkoek dat ze even aanbakken in boter tot de peperkoekstukjes krokant zijn. Persoonlijk vind ik dat de peperkoek het geheel te zoet maakt en de fijne smaak van de bruléé verbergt
Dranktip :
Ik verkies hier een lichtzoete witte wijn bij uit de Jurançon
Bereiding met de Thermomix
Ingrediënten:
- 1.50 deciliter room (40 % vetgehalte)
- 0.75 deciliter kippenfond
- 125 gram ganzenlever
- Peper van de molen
- Grof zout
- 2 blaadjes gelatine geweekt in koud water
Bereiding :
- De kippenfond, de room, de ganzenlever, de geweekte gelatine, de peper en het zout in de thermomix doen
- Stel de thermomix in
- Temperatuur : 60 graden
- Tijdsduur : 9 minuten
- Snelheid : 3
- Laat alles in de thermomix en mix nog eens goed door
- Stel de thermomix in
- Tijdsduur : 20 seconden
- Snelheid : 8
- Giet de beker in kleine potjes of aperoglaasjes
- Zet in de koelkast tot aan het opdienen
- Doe er wat suiker over en brand deze af tot de duiker gesmolten en mooi krokant is
Opmerking :
Dranktip :
- Ik verkies hier een lichtzoete witte wijn bij uit de Jurançon
|