Aantal personen 6
Dessert
|
2013/253
Taartje van verse vijgen
met mayonaise van pistachenoten
|
Klassieke bereiding
Ingrediënten voor 6 personen:
a) Voor het kruimeldeeg
- 150 gram zachte boter
- 150 gram patisseriebloem
- 150 gram amandelpoeder
- 150 gram suiker
- 2 gram fleur de sel
b) Voor de compote van vijg
- 60 gram fijne witte suiker
- 60 gram blonde cassonadesuiker
- 60 gram bloemsuiker
- 1 vanillestokje
- 10 verse vijgen
- Sinaasappelzeste
- Citroenzeste
- Limoenzeste
c) Voor de pistache mayonaise
- 50 gram pistache pasta
- 85 gram eieren
- 65 gram room
- 95 gram suiker
- 40 gram witte chocolade
- 2 gram gelatine
- 65 gram mascarpone
- 120 gram mascarpone (ja, inderdaad nog 2 porties mascarpone)
- Sap van ½ limoen
Bereiding :
a) Maak het taartje met kruimeldeeg
- Meng alle ingrediënten , BEHALVE de bloem in een keukenrobot (met platte deeghaak)
- Voeg als laatste de bloem bij en meng tot je een homogeen geheel bekomt
- Laat dit deeg een nachtje rusten in de koelkast
- Zet 6 langwerpige vormpjes op een bakplaat, bekleed met bakpapier of siliconenmatje.
- Stort ’s anderendaags het deeg in de langwerpige vormpjes
- Verdeel bovenop het deeg de vijgencompote
- Bak het geheel af in een voorverwarmde oven van 200 graden gedurende 25 minuten
b) Maak de vijgencompote
- Meng de drie suikers door elkaar
- Voeg er de zestes van sinaasappel, citroen en limoen aan toe
- Schraap een vanillestokje leeg en meng het merg van de vanillestok er eveneens goed door
- Snij de vijgen in 8 partjes en lepel er de inhoud uit
- Meng de suikermassa door de vijgen
c) Maak de pistache mayonaise
- Kook de suiker samen met de room in een pan
- Giet één derde van de warme massa al roerend op de eieren en giet dit mengsel vervolgens terug in de pan
- Blijf zeer goed roeren teneinde klontervorming en aanbranden te voorkomen
- Gaar tot 85 graden
- Neem de pan van het vuur
- Voeg de uitgeknepen gelatine, het limoensap, de witte chocolade en 65 gram mascarpone toe
- Roer door met een klopper en giet het geheel over in een aparte kom om het kookproces te stoppen en laat afkoelen tot 30 graden
- Voeg met behulp van een klopper of handmixer de andere 120 gram mascarpone beetje bij beetje toe
- Meng er tenslotte de pistachepasta bij
- Mix tot een gladde massa en schep over in een spuitzak
- Laat deze verder opstijven in de koelkast
d) Afwerking
- Haal het taartje heel voorzichtig uit de vorm. Snij het taartje los van de vorm met een scherp mesje
- Serveer met de vijgenpartjes er bovenop, wat citroenmelisse (indien gewenst), ook wat munt kan hierbij en zelfs een pistachenootje
- Spuit tussen de vijgenpartjes hooguit een tweetal dotjes mayonaise en op het bord een paar strepen mayonaise als versiering
Opmerking :
Pistachepasta kan je makkelijk zelf maken. Doe een hoeveelheid pistachenoten in de Thermomix. Je kan ze ook fijnmalen met een Bamix-staafmixer. Kortom ieder toestel dat stevig kan hakselen en fijn malen moet dit aankunnen. Je bekomt een groen fijn poeder. Meng hierin wat olijfolie of arachideolie en meng goed door tot je een stevige pasta bekomt.
Dranktip :
nihil
|