Aantal personen 4xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Hoofdgerecht
|
2013/225
Gestoomde kabeljauw met
Dijonaise-saus en jonge spinazie
|
Ingrediënten voor 4 personen:
- 3 eierdooiers
- 4 stukken kabeljauw van elk 150 gram (indien mogelijk kabeljauwhaasjes)
- 500 gram verse spinazie
- 300 gram boter
- 2 eetlepels graanmosterd
- 3 eetlepels water
- 3 eetlepels witte wijnazijn
Bereiding:
- Kuis de spinazie en doe ze in een pan om op te stoven. Kruid met peper en zout
- Breek de eieren en doe de dooiers in de pot. Het wit gebruiken we niet
- Doe bij de dooiers nu ook het water en de witte-wijnazijn. Klop dit op met een garde op een heel licht vuurtje tot ze helemaal in schuim staan en bijgevolg klaar zijn
- Smelt nu de bakboter en werk het schuim hiermee op. Giet dus de boter in een fijn straaltje bij de dooiers, het water en de witte wijnazijn. (In feite maak je nu een arme mayonaise).
- Meng nu de graanmosterd mooi door de mousseline
- Bak; kook of stoom de kabeljauwstukken gaar en stoof de spinazie aan in wat bakboter
- Leg nu de spinazie op het bord.
- Leg de kabeljauw op de spinazie
- Lepel de Dijonaise er nu over en serveer
Je kan ook nog een 4-tal spinazieblaadjes apart houden. Dompel deze even in de friteuse en gebruik ze als versiering op de borden.
Opmerking :
- Je zal op de foto merken dat rond de spinazie een soort saus of vloeistof ligt. Dit is in werkelijkheid het vocht dat uit de spinazie komt. De meeste mensen bakken hun spinazie aan terwijl ze rauw is. Dan wordt de gebakken spinazie op de borden gelegd en zit je met het vocht.
- Persoonlijk ga ik de spinazie of ze jong of oud is, eerst kort blancheren. Dan afkoelen onder koud stromend water en dan uitduwen tot al het vocht er bijna uit is. Je hebt dan mooie droge spinaziebollen die na het opbakken niet zoveel meer vocht afgeven.
Bereiding met de Thermomix
Ingrediënten voor 4 personen:
Voor de saus
- 2 eigelen
- 30 gram witte wijn
- 30 gram water
- 20 gram mosterd
- 50 gram boter
Bereiding van de saus:
- Plaats de vlinder in de mengbeker
- Stel de machine in
o Tijd : 6 minuten
o Temperatuur : 80 graden
o Snelheid : 3.5
- Voeg na 5 minuten de mosterd toe langs het deksel (en laat ze draaien tot ze de tijd heeft volgemaakt)
- Stel de machine opnieuw in
o Tijd : 1 minuut
o Temperatuur : 80 graden
o Snelheid : 3.5
- Smaak de saus af
Dranktip :
Hier kan je een jonge Chablis, Sancerre of Pouilly-Fumé bij schenken.
|