Ingrediënten :xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
a) Vlees
- 1 kilogram rosbief (vraag aan je slager een stuk van de aloyeau of stuk uit de dikke bil
- 40 gram boter (liefst geklaarde boter)
- Peper en zout (wordt tegenwoordig in heel wat kookboeken afgekort als pezo
b) Fijne groenten en kruiden
- 8 zoetzure ingelegde augurken
- 2 eetlepels kappertjes
- 1 sjalot (of in de zomer 3 lenteuitjes)
- 1 bosje bieslook
- 0,5 deciliter fijne olijfolie (volgens eigen smaak toevoegen)
c) Picklesmayonaise
- 1 deciliter mayonaise
- 4 eetlepels pickles
Bereidingswijze :
a) Het vlees
- Schroei het vlees goed dicht in de hete boter en kruid met peper en zout
- Leg de rosbief in een ovenschaal en bak verder af in de oven. De gaartijd voor een rosbief van 1 kilogram bedraagt ongeveer 30 minuten. Dit kan echter verschillen van oven tot oven, maar ik neem voor ongeveer 1 kilo rosbief dat mooi seignant is ongeveer 25 minuten. Wacht dan nog een vijftal minuten om het vlees te snijden
- Je mag het vlees rustig laten afkoelen omdat het vlees koud wordt opgediend
- Snij het vlees uiterst fijn met de snijmachine. Heb je geen snijmachine haal dan je rosbief bij de slager. Dit gerecht lukt des te meer naarmate de sneetjes fijner zijn
b) De garnituur van fijne groenten en kruiden
- Snij de augurk, de lente-uitjes in fijne schijfjes. Ook hier heel dun en fijn snijden.
- Ook de bieslook en de sjalot mogen heel fijn gesneden en/of versnipperd zijn
- De kappertjes mogen in hun geheel blijven
- Meng alles door elkaar en doe er de olijfolie bij. Roer alles goed om
c) De mayonaise van pickles
- Neem vier eetlepels pickles (liefst van Cross en Blackwell). Doe die in een zeef en druk met de achterkant van een lepel de pickles door een fijne zeef zodat alleen de saus van de pickles overblijft. Druk dus niet te hard want het is niet de bedoeling dat de groenten die in de pickles zitten meegezeefd worden
- Meng nu de saus van de pickles met de mayonaise en doe ze in een spuitbusje of spuitzak
d) Afwerking
- Leg een vijftal sneetjes per bord dakpansgewijs op het bord
- Leg over de sneetjes vlees een streep van de groenten en kruiden
- Trek nu een lijn of garnituur langs het vlees van de pickles-mayonaise. Je kan eventueel nog enkele bolletjes fleur de sel over het vlees strooien
Wijntip :
- Een mooie jonge rode Bordeaux is hier enorm lekker bij en verrassend genoeg een jonge koele witte wijn (bij warm weer) gaat hier ook zeer goed bij
|