Ingrediënten :xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Voor de vol-au-vent
- 1 kip
- 1 liter water
- 1 liter gevogeltefond of kippebouillon
- 1 prei
- 1 stengel selder
- 1 ui
- peper en zout
- 250gr gehakt
- 1 citroen
- bloem
- 300 gram Parijse champignons
- 200 gram shi-takes
- peterselie
Voor de saus
- 75gr boter
- 75gr bloem
- 1/4 liter melk
- 3/4 liter kookvocht
- 2 dooiers
- 2deciliter melk
Voor de pasteitjes
- Bladerdeeg (afhankelijk van de vorm die je koopt)
- 1 ei
Bereidingswijze :
Voor de vol-au-vent
- Doe 1 liter water in een kom met (bij voorkeur) dikke bodem
- Leg hierin de kip in zn geheel
- Doe er de prei, selder en ui in zijn geheel in.
- Voeg de kippenbouillon bij en kruid goed met peper en zout.
- Laat 45 minuten doorkoken en controleer de kop op zijn gaarheid
- Rol met het gehakt balletjes ter grootte van een knikker (zorg dat ze allemaal even groot zijn) en rol ze door een weinig bloem.
- Haal na 45 minuten de kip en de groenten uit het kookvocht (kookvocht niet weggieten, maar drie kwart liter in een ander pannetje gieten)
- Kook de balletjes in het kookvocht gedurende 10 minuten
- Ontbeen de kip en snij in middelgrote stukken
- Maak een roux van boter en bloem
- Doe er de melk en het kookvocht bij en roer goed met een garde
- Doe het sap van een halve citroen bij de roux
- Doe er de kip, de schijfjes rauwe champignons en de balletjes bij
- Klop in een aparte kom 2 eierdooiers en 2dl melk losjes door elkaar
- Vlak voor het serveren meng je dit door de rest van mengsel
- Indien gewenst kan je hier nog wat peterselie over strooien.
Je kan het geheel ook opdienen als koninginnehapjes. Je bestelt dan best deze gebakjes bij je bakker of je kan die ook kopen bij de supermarkt (let wel op de vershouddatum) en lees de gebruiksaanwijzing op de verpakking. De praktijk leert dat deze die je van de bakker haalt beter zijn in kwaliteit
voor zover je bakker die nog zelf wil maken
.
De pasteitjes (of in t Vlaams : de videekes
- Koop goede bladerdeeg die in de handel verkrijgbaar is, want zelf je bladerdeeg maken is een nauwgezet, langdurig en niet-eenvoudig werk. Een goede bladerdeeg is gemaakt met, jawel, veel boter.
- Neem nu 2 soorten keukenringen of uitsteekringen : één van 7 cm en één van 5 cm
- Steek nu uit het bladerdeeg 4 cirkels met de ring van 7 cm.
- In 3 cirkels van 7 cm. zet je nu de ring van 5 cm mooi in het midden. Op die manier bekom je mooie rondjes.
- De 4de cirkel zal dienst doen voor de bodem
- Deze volle cirkel moet je nu met een vork lichtjes inprikken (als je dit niet doet gaat het bladerdeeg teveel rijzen)
- Klop nu een volledig ei mooi los
- Bestrijk nu met een borstel de volle cirkel met het opgeklopte ei
- Leg een uitgestoken rondje op de volle cirkel en bestrijk dit opnieuw met het opgeklopte ei
- Ga zo verder tot alle rondjes mooi op mekaar liggen en uiteraard ook met eigeel ingesmeerd zijn
- Vergeet ook niet de randen helemaal mooi in te smeren met het opgeklopte ei
- Doe zo verder tot alle gebakjes klaar zijn
- Leg de gebakjes nu op een bakpapier of op een siliconenmat
- Plaats nu de gebakjes in een oven van 190 graden gedurende 25 à 30 minuten.
- Snij nu met een scherp mesje het middenste deel mooi rond uit het pasteitje en leg dit als hoedje op het gevulde pasteitje bij het opdienen
Dranktip :
- Geen
|