Ingrediënten :xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
- 8 mooie lente-uitjes
- 1 à 2 mooie pomidori-tomaten
- 1 knoflookteentje
- 1 kleine gele biet
- 8 plukjes venkelgroen (indien mogelijk vers geplukt)
- Suiker
- Zout
Bereiding :
- Pel de uitjes en blancheer ze in lichtgezouten water. Snij van de uitjes het hoedje en het voetje af.
- Druk zacht op de uitjes om de middelste ringen er uit te halen en verwijder ze
- Stoof de ongepelde pomidori-tomaat aan in olijfolie en voeg er een weinig suiker en zout aan toe. Let op met de suiker : een heel klein snuifje is voldoende.
- Voeg nu eveneens een geplet knoflookteentje bij de tomaten.
- Laat de tomaten stoven tot al het vocht is verdampt.
- Breng nu de gestoofde tomaten op smaak met een snuifje suiker en zout en zeef het geheel.
- Vul de uitjes voorzichtig met de tomatenjam.
- Schik nu bovenop de uitjes een zeer fijn gesneden schijfje biet (drapeer het eventueel) en werk af met (liefst) versgeplukt groen van venkel
- Het hapje wordt best lauw opgediend.
Opmerking :
- Het grote probleem met dit hapje is het vinden van gele biet.
- Ik heb groothandelsmarkten opgebeld, postorderbedrijven zoals Gonthier die sinds jaar en dag in zaden gespecialiseerd zijn, enz. Uiteindelijk heeft een chef met wie ik goed bevriend ben deze op de kop weten te tikken, ook weer via een bevriende relatie. Ondertussen zijn we zovele jaren verder en ik vermoed dat sinds men probeert om de vergeten groeten in ere te herstellen, ze bij de betere groentehandel te verkrijgen zijn.
- Het meest vervelende is dan dat je zelfs voor 9 personen, én indien je 1 hapje per persoon geeft, je ruim voldoende hebt met 1 gele biet, aangezien het om flinterdunne schijfjes gaat (met de mandoline of handrasp gesneden).
Dranktip :
- Je kent mijn keuze : Champagne natuurlijk !!!!
|