Klassieke bereiding xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten :
- 250 gram pasta spirelli of farfalle
- 6 mooie stronken witloof
- 250 gram gorgonzola
- 250 gram gekookte ham in schijven
- 4 deciliter room
- 300 gram gruyère kaas geraspt
- Boter en olie om te bakken
- Peper
Bereidingswijze :
- Kook de pasta mooi gaar in kokend water en giet af in een zeef. Spoel de pasta niet af onder koud water. Door de pasta niet af te spoelen zal hij later in de bereiding juist die goede binding geven.
- Smelt de olie en de bottteeer in een ruime pan die in de oven kan
- Snij het witloof in grove stukken. Persoonlijk laat ik de bittere voetjes van het witloof er ook bij.
- Bak nu 2/3 van het witloof in de pan op een matig vuurtje tot het mooi gaar is en ook mooi van kleur.
- Leg nu het resterende witloof er ook bij en bak dit gedurende een paar minuten. Je krijgt dus een combinatie van mooi gegaard witloof en krokant gebakken witloof. Deze combinatie zal in de afwerking ook een verrassende toets geven aan het gerecht.
- Verwarm ondertussen in een andere pan de room, de gorgonzola en een handvol gruyère. Laat alles samen smelten en kruid op het einde de saus af met peper. Geen zout gebruiken.
- Snij nu de ham in stukken van ongeveer 3 cm. op 3 cm.
- Leg de hamstukjes nu mooi open op het witloof en zorg ervoor dat gans de oppervlakte van de pan ermee bedekt is
- Op de ham kan je nu de gekookte pasta leggen
- Nu moet je de saus mooi over het gerecht gieten en er over waken dat alles overgoten is. De bereiding hoeft niet onder te staan.
- Tenslotte strooi je de rest van de gruyère over het gerecht en kan je de pan in de oven onder de grill laten gratineren.
Opmerking :
- nihil
Wijnsuggestie :
- Een mooie jonge Rhône wijn past hier goed bij, alhoewel bij de gratin van kaas ook een mooi gerijpte Bordeauxwijn hier wonderen bij doen. Ikzelf heb er een Gigondas 2005 bij genuttigd en het gekke was dat het nog smaakte ook.
- Laat je zeker niet verleiden door het feit omdat je een blauwe schimmelkaas serveert en de kans groot is dat men je hierbij een zoete wijn wordt aanprijst zoals bv. Beaume de Venise, een Muscat de Rivesaltes of Sauternes. Wil je een goed wijnadvies geef dan het gehele gerecht aan je wijnhandelaar.
Bereiding met Thermomix
Ingrediënten :
- 250 gram pasta spirelli of farfalle
- 6 mooie stronken witloof
- 250 gram gorgonzola
- 250 gram gekookte ham in schijven
- 4 deciliter room
- 300 gram gruyère kaas geraspt
- Boter en olie om te bakken
- Peper
Bereidingswijze :
- De bereidingswijze is dezelfde als hierboven.
- Met je Thermomix kan je wel je stuk gruyère-kaas malen
- Doe dan je blok gruyère-kaas in kleinere porties en gooi deze in de beker
o 10 seconden
o Snelheid 7
- Je bekomt een mooi fijn gemalen gruyère kaas.
Opmerking :
- Er wordt door de belangenvereniging van grondwitlooftelers gewaarschuwd dat, gezien het gebrek aan grondwitloof, momenteel een groot aanbod is van aqua-cultuur witloof dat verkocht wordt als "grondwitloof". Het is aangeraden de verpakking goed na te kijken.
|