Ingrediënten :xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
a) Voor de donkere chocolade (koude bereiding):
- 250 centiliter melk
- 250 centiliter room
- 35 gram suiker
- 50 gram zwarte chocolade
b) Voor de witte chocolade (warme bereiding)
- 15 centiliter slagroom
- 200 gram witte chocolade
- 150 gram gepasteuriseurd eiwit
c) Voor de siphon, (of) kidde, (of) slagroomspuit
- 2 gaspatroon voor de donkere chocoladebereiding (koude bereiding)
- 2 gaspatronen voor de witte chocoladebreiding (warme bereiding)
Bereidingswijze :
a) Espuma van donkere chocolade (koude bereiding)
- Meng de melk met de room op een vuur tot max. 90 graden. Dus de vloeistof niet laten koken.
- Voeg er tijdens het opwarmen de chocolade bij en roer dit goed door de vloestof.
- Tenslotte gaat de suiker erbij. De volgorde van het gebruik van de ingrediënten is wel belangrijk.
- Op het ogenblik dat je de chocolade en de suiker toevoegt gebeurt dit best van het vuur af. Nadien kan je het geheel tot een temperatuur van 90 graden terugbrengen.
- Eénmaal alles gesmolten is laat je het geheel afkoelen tot 40 graden. Indien er zich bij de afkoeling een vel vormt ben je best er het vel af te scheppen om te voorkomen dat je straks de siphon verstopt bij het spuiten.
- Nu vul je alles in een siphon die je 2 uur laat rusten in de koelkast. Breng ook 2 gaspatronen aan op de siphon.
- Spuit voorzichtig in kleine glaasjes tot de helft en je hebt een heerlijk luchtige espuma van chocolade.
- Deze glaasjes dek je af met plasticfolie en zet ze in de koelkast om mooi koud te worden tegen het moment dat ze moeten opgediend worden.
b) Espuma van witte chocolade (warme bereiding)
- Breng de slagroom aan de kook en meng de witte chocoladebrokken er door.
- Voeg er nu gewoon de eiwitten (zonder op te kloppen) aan toe
- Giet het warme gesmolten mengsel in de siphon en laat deze in een bain-marie op temperatuur blijven. Zorg er evenwel voor dat het water in je bain-marie niet gaat koken.
- Doe 2 gaspatronen op de siphon en spuit deze warme chocolade op de donkere chocolade en die meteen op.
Het warmte-koude effect van deze 2 espumas is een echte smaakbom in je mond
|