Ingrediënten :xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
- 4 verse Sint-Jacobsschelpen (of 8 mootjes Sint-Jacobsvruchten uit de diepvries)
- 40 gram grietfilet (niet noodzakelijk)
- 1 sjalotje
- 25 centiliter visbouillon of visfumet
- 15 gram boter (of kreefteboter)
- 1 eetlepel droge sherry
- 4 eetlepels verse room
- 50 gram geraspte jong belegen kaas (bv. Goudse kaas)
- Zout
- Peper
Bereidingswijze :
- Maak de Sint-Jacobsschelpen schoon en spoel de schelpdieren (het witte deel en ook de kuit = oranje tongetje, indien aanwezig) onder koud stromend water
- Breng de visfumet aan de kook op een hoog vuur
- Leg de schelpdieren in de bouillon, draai het vuur onmiddellijk zeer laag, en laat ze erin liggen tot ze gaar zijn (reken op ongeveer een 5 tot 10 minuten dit is afhankelijk van het aantal en de grootte en dit betekent als je er op duwt dat ze mooi verend moeten zijn
- Schep de schelpdieren uit de pan en bewaar de bouillon
- Smelt nu de boter in een steelpan en laat het fijn gesnipperde sjalotje op een laag vuur zweten tot het glazig is
- Draai nu het vuur omhoog en voeg de sherry en 1,5 deciliter visfond toe en laat het geheel opkoken
- Laat de bouillon nu inkoken tot de helft van de oorspronkelijke massa
- Verwarm de grill voor
- Meng de slagroom bij het ingekookte vocht op een matig tot hoog vuur tot de saus begint te binden
- Roer nu de helft van de geraspte kaas door het mengsel en breng de saus op smaak met peper en zout
- Snij de Sint-Jacobsmosselen nu in kleine stukjes en verdeel deze samen met de oranjekuit over de schelpen
- Schep nu de saus in de schelpen en bestrooi met de rest van de kaas
- Zet nu de schelpen onder de voorverwarmde grill tot de schelpen mooi bruin aankorsten. Hiervoor mag je rekenen op ongeveer 3 tot 5 minuten.
Dien heet op
|