De mosselpaté wordt met een palet dun uitgesmeerd op een siliconenmatje of op bakpapier
De gepekelde uien of sjalotten
Ingrediënten :xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
a) mosselchips
- 150 gram rijst
- 45 centiliter mosselsap
- 20 centiliter water
- 4 gram zout
- 30 gram gekookte mosselen
b) Gepekelde sjalot of ui
- 2 mooie sjalotten of lichtzoete uien (roze uien)
- 10 centiliter witbier of een bier van hoge gisting
- 10 centiliter azijn
- Enkele lepels suiker
c) Groenten
- 2 stronkje broccoli
d) Mosselen
- 12 tot 16 mooie Zeeuwe mosselen
- 10 centiltter witte wijn
- 1 takje tijm
- 1 scheutje olijfolie
- 1 klontje boter
- 1 scheutje limoensap
- 5 centiliter kippebouillon
Bereidingswijze :
a) Mosselchips
- Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking
- Verwarm de gekookte rijst met het water, het mosselsap, de gekookte mosselen en het zout op maximum 90 graden gedurende 20 minuten.
- Mix het geheel glad
- Laat de mosselpaté even rusten
- Neem een siliconenmat en strijk de paté met een spatel heel dun over het matje uit
- Bak het geheel af in een over op 120 graden gedurende ongeveer 30 minuten.
b) Gepekelde sjalot of roze ui
- Snij de sjalotten of ui in ringen van gelijke dikte
- Meng de azijn en de suiker proef regelmatig en zorg ervoor dat de azijn een lichtzoete smaak krijgt
- Leg de ringen open op een mooie schaal en overgiet ze met het bier en het mengsel van azijn en laat ze een nachtje rusten
c) Groentengarnituur
- Verwijder de stengel van de broccolistam
- Stoom de kruin van de broccoli tot deze beetgaar is
- Snij de kruin van de broccoli in vier mooie gelijke stukjes
d) Mosselen
- Neem een pan en laat de olijfolie heet worden.
- Leg de mosselen (met schelp dus) in de hete olie en voeg er de tijm aan toe
- Blus af met witte wijn
- Zet ongeveer gedurende 30 seconden een deksel op de pan
- Voeg nu het klontje boter toe samen met de kippenbouillon en een weinig limoensap
Opmerking :
Wijnsuggestie :
Een mooie droge witte wijn smaakt hier heerlijk bij. Ook een Pinot-gris laat zich drinken met dit voorgerechtje
|