Ingrediënten :xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
- 100 gram donkere chocolade
- 4 eieren
- 110 gram boter
- 100 gram suiker
- 50 gram gezeefde bloem (patisseriebloem)
Bereidingswijze :
1. Weeg alle ingrediënten nauwkeurig af. Het gaat om een dessert en zowel voor desserts als voor patisserie geldt de gouden regel : het gewicht moet op de gram juist zijn
2. Meng twee volledige eieren met de dooiers van de 2 andere eieren samen met de suiker
3. Zeef de bloem in een mengkom en klop dit samen met het mengsel van de eieren en de suiker tot je een homogeen mengsel bekomt
4. Smelt de chocolade samen met de boter in een bain-marie en voeg dit aan het bekomen mengsel toe
5. Doe het geheel in een gesloten spuitzak en laat die afkoelen in de koelkast zodat dit kan opstijven en een tamelijk vaste massa wordt. Laat dit in de koelkast liggen tot je de moelleux gaat opdienen
6. Verwarm de oven tot 210 graden. Hou de bakplaat even afzonderlijk
7. Neem nu de serveerringen en bestrijk deze aan de binnenkant met een beetje boter. Strooi er na het beboteren wat bloem over (op die manier komt het gebak straks mooi los uit de vormpjes)
8. Leg nu op de bakplaat een vel bakpapier of silliconenmat en plaats er de serveerringen op
9. Spuit nu het beslag in de vormpjes. Let er op om de vormpjes maar voor 2/3 te vullen daar het gebak in de over gaat rijzen.
10. Bak nu de moelleux gedurende een 8 tot 10 minuten in de oven op 210 graden.
11. Maak nu de gebakjes voorzichtig los met een scherp mesje en zet dit op het dessertbord.
12. Maak een duidelijke snee in ieder gebak en de chocolade loopt nu uit de buitenkant van de moelleux. Dien onmiddellijk op.
13. Je kan het bord ook bijkomend versieren met bv. rood fruit en ijskreem
14. De moelleux kan nu bestrooid worden (desgewenst) met een laagje poedersuiker
Opmerking :
- Het bijkomend garneren met warm of koud rood fruit en ijs zal voor diegenen die niet 100 % verwateren bij een zoet nagerecht op zijn plaats zijn omdat het de zoete toets iets mildert
|