Maak het bouquet garnie, bestaande uit : 1 stok preiwit, 1 wortel, 1 stengel selder; 3 blaadjes laurier en 3 takjes tijmxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Bind die vast met een keukentouw dat lang mag zijn en dat je aan het oor van de pot vastmaakt.
De groenten zijn super vers en moeten enkel nog geschild en gewassen te worden.
Na anderhalf uur koken zien de poten, het oor en de varkensstaart in de bouillon zo uit. Laat ze evenwel in de bouillon liggen.
En de hammetjes zien er even lekker uit
Daarna gaan de hardere groenten zoals wortel, raap en spruit de bouillon in.(samen met de oren, de poten en de staart uiteraard)
Deze groenten mogen nu in de bouillon gedurende een 10 tal minuten lekker sudderen en zachtjes garen.
Tenslotte gaan de zachtere groenten zoals de prei, de selder en de kool de pot in samen met het resterende vlees (nl. de spiering en de worsten).
De prei en de selder mag in mooie stukken gesneden zijn terwijl de savooikool in lange mooie repen gesneen wordt.
Na nog 10 minuten pruttelen is je ganse bereiding klaar. Je kan het nu verdelen in porties.
Ingrediënten :
- 1 ajuin
- 2 varkensstaarten
- 1 varkenspoot in 2 gesneden
- 1 varkenshammetje
- 1 varkensoor
- 150 gram spek in 3 à 4 stukken gesneden
- 1 preistengel, grof gesneden
- 3 à 4 wortelen, in grove stukken
- 2 boterraapjes, geschild en in half grove stukken
- 200 gram spruitjes
- 0,5 savooikool
- 2 borstribben, in 2 gesneden
- 1 varkensworst in 2 gesneden
- 150 gram spiering zonder been, in stukken gesneden
Voor het bouquet garnie :
- 1 preistengel
- 1 selderstengel
- 1 wortel
- 3 takjes tijm
- 3 laurierblaadjes
- Peper van de molen
- zeezout
Bereidingswijze :
1. Breng een ruime pot water aan de kook omdat je dan de mogelijkheid hebt om het lekkere varkensvlees goed te bereiden
2. Bind alle groenten voor het bouquet garnie samen met een vrij lange brideerkoord (dit is een keukentouw), die je aan het oor van de kookpot vastmaakt, en leg die in de pot met water. (Het lange koord zal je straks toelaten om gemakkelijk het bouquet garnie uit de pot te halen in één beweging.
3. Pel en snij de ajuin in 2 grote stukken. Brand de doorgesneden kanten dicht in een pan zonder vet (de kanten moeten mooi bruin zijn en die zorgen voor een goede smaak in de bouillon). Doe de ui in de pot water en werk af met een flinke snuif zout.
4. Leg nu de varkensstaart, de poten, het hammetje, het oor en het spek in de pot. Laat dit gedurende 1,5 uur zachtjes koken en schuim regelmatig af.
5. Snijd en was de groenten en haal het bouquet garnie nu uit de pot samen met de gebrande uien.
6. Schuim de pot regelmatig af.
7. Doe nu de rest van het vlees in de pot en laat het geheel nu gedurende ongeveer 10 minuten verder sudderen.
8. Voeg de wortelen, de spruiten en de rapen toe.
9. Laat het geheel gedurende 10 minuten zachtjes koken
10. Daarna doe je nog de resterende groeten erbij en laat nog eens 10 minuten verder koken
11. Proef of de hutsepot nog peper en zout (naar eigen smaak) nodig heeft en dien op in diepe borden
Opmerking :
- Ga niet overhaast te werk. Het toevoegen van de groenten op verschillende tijdstippen heeft te maken met de gaartijden van de diverse groenten
- Zorg er ook voor om vlees te gebruiken van lekkere gezonde varkens die op een degelijk manier zijn gekweekt ( m.a.w. die ook buiten hebben gelopen en ruimte kregen om te groeien) en die gezond voedsel hebben gekregen. Het voedsel dat deze beesten hebben gekregen zit bijgevolg ook in hun vlees en zal zich vertalen in de smaak van de hutsepot
Dranktip :
- Een lekkere frisse pils gaat hier goed bij maar een goed donker bier (Leffe bv) wil op zich ook wel een vriendje zijn van de Vlaamse hutsepot.
|