Ingrediënten :xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
a) Voor de profiteroles
- 5 eieren
- 100 gram boter
- 180 gram patisseriebloem of bloem bij Aveve Soezen
- 2,5 deciliter water
- 1 vanillestokje
- Snuifje zout
b) Voor de chocoladesaus
- 200 gram donkere chocolade
- 100 gram suiker
- 1 klontje boter
- 1 deciliter water
Bereidingswijze :
Voor de profiteroles
1. Weeg alle ingrediënten heel zorgvuldig af
2. Zet een kookpot op een matig vuur en doe het water er in. Voeg eveneens de boter bij en de zaadjes uit het vanillestokje. Snij hiervoor de vanillestok overlangs door en schraap met een mespunt de zaadjes uit de beide peulhelften
3. Laat nu de boter smelten en doe er de bloem bij. Zet het vuur hiervoor op een laag pitje en meng alle ingrediënten met een houten lepel tot alles samenklit in een deegje
4. Haal de pot weg van het vuur en voeg nu één voor één alle eieren erbij en meng krachtig tot alle eieren in het beslag zijn opgenomen. Je moet nu een stevig beslag hebben dat qua dikte beetje gelijkt op de mastiek die men vroeger gebruikte om de ramen op te stoppen.
5. Voeg nu het snuifje zout toe, meng opnieuw goed door elkaar en vul de spuitzak met het soezenbeslag. De spuitmond mag een vrij groot rondje zijn.
6. Verwarm de oven voor op 180 graden. Haal evenwel de bakplaat er uit en leg daarop een vel bakpapier of een siliconenmatje.
7. Spuit nu op het bakpapier of siliconenmat gelijke toefjes beslag. Leg ze evenwel beetje uit elkaar want de soezen nemen in volume toe tijdens het bakken
8. Indien je roomijs gebruikt om straks de soezen te vullen kies je best porties die ongeveer zo groot zijn als de halve inhoud van je ijsschepper
9. Bak de soesjes gedurende ongeveer 30 à 35 minuten tot ze mooi bruin zijn en laat ze na het bakken even afkoelen
Voor de chocoladesaus
1. Zet een steelpannetje op het vuur en doe het water en de suiker er in.
2. Breng het mengsel aan de kook tot je een heldere suikersiroop hebt
3. Breek de chocolade in stukken en smelt deze in de siroop. Roer voortdurend in de siroop met een garde tot je een mooie blinkende saus bekomt
4. Meng tenslotte nog een klontje boter door de saus om haar glas te behouden
Voor de afwerking
Snij de gebakken soesjes middendoor. Hiervoor gebruik je best een gekarteld mes. Spuit nu de slagroom tussen de soezen en zet er het hoedje opnieuw op.
Overgiet de profiteroles (of soezen) met een flinke lepel chocoladesaus
Opmerking :
De profiteroles of soesjes kan je ook de dag voordien maken. Bewaar ze dan in een goed afgesloten doos wanneer ze afgekoeld zijn. Zet ze dan bij gebruik opnieuw even in de warme oven en verstuif er wat water over
Dranktip :
- Nihil
|