Klassieke bereidingxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten :
a) Voor de court-bouillon
- 0.5 selderstengel in grove stukken
- 0,5 winterwortel in grote stukken
- 0,5 ui in grote stukken
- 1 bouquet garnie (tijm, laurier en peterseliestengels)
- 2 theelepels zeezout
- 10-tal geplette zwarte peperkorrels
- 0,5 theelepel cayenne-peper
-
b) Voor de navarrin
- 1 eetlepel boter
- 1 paarse raap
- 1 gele raap (boterraap)
- 3 spruiten
- 1/3 winterwortel
- 3 kleine zilveruitjes
c) Voor de navarrin
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 fijngesneden sjalotje
- 1/3 fijngesneden wortel
- 1/3 fijngesneden selderstengel
- 1 fijngesneden teentje knoflook
- 2 tomaten in partjes
- 2 deciliter visfumet
- 2 deciliter room
Bereidingswijze :
a) Bereid de court-bouillon
1. Neem een grote pot waarin de kreeften helemaal passen (de kreeften gaan nu nog NIET in de pot).
2. Vul deze met koud water en doe alle ingrediënten erbij
3. Breng aan de kook en draai het vuur lager wanneer de kook begint
4. Laat het geheel gedurende 10 minuten zachtjes trekken
b) Bereid de navarrin
1. Doe de boter in de pan en laat smelten
2. Stoof de groentjes aan in wat boter
3. Breng op smaak met zwarte peper en blus het geheel af met een scheutje water
c) Kook de kreeft
1. Breng de court-bouillon aan de kook
2. Verwijder met een scherp mes of schaar de elastiekjes van de scharen want die geven een bittere smaak
3. Dompel de kreeft er in één keer helemaal in onder en laat ze gedurende een 2-tal minuten koken
4. Haal de kreeft uit het water en verwijder de staart. Jen kan dit gemakkelijk doen door voorzichtig de kop los te draaien van de staart
5. Leg nu de scharen terug in de court-bouillon en laat deze nog een vijftal minuten koken
6. Haal voorzichtig het vlees uit de staart en verwijder met een scherp mesje het darmkanaal
7. Kruid het staartvlees af met peper en zout en bak deze aan in olijfolie
8. Haal nu ook de scharen uit de court-bouillon en haal het vlees uit de scharen
d) Bereid de saus
1. Hak de kop van de kreeft en de kleine pootjes in stukken
2. Fruit deze samen met de groenten aan in olijfolie
3. Breng op smaak met peper en zout en laat het geheel een 15-tal minuten pruttelen op een laag vuurtje
4. Zeef de saus, laat even inkoken en voeg er nu de room aan toe
e) Afwerking
- Schik de groenten op het bord, leg het kreeftenvlees er op en werk af met de saus
Opmerking :
Koop steeds verse kreeft en kijk hoe ze haar poten en scharen openzet. Indien ze dit niet doet vraag je gewoon een andere kreeft aan je visboer.
Dranktip :
- Een goeie chablis is de betere vriend van de kreeft
tja, gewoon omdat wij de beste vriendjes zijn van deze heerlijke schaaldieren
|