Klassieke bereidingxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten :
- 300 gram tarwebloem
- 200 gram witte bloem
- 100 gram speltbloem
- 350 gram water
- 12 gram verse gist (of 4 gram gedroogde gist)
- 10 gram zout
- 10 gram boter
- 1 handje zemelen
Bereidingswijze :
1. Meng de verschillende soorten bloem en maak een kuiltje in het midden
2. Giet het water voorzichtig in het kuiltje en los hierin de gist op
3. Leg het zout en de boter aan de rand van de bloem en kneed de bloem met de hand door het water
4. Meng pas op het einde de boter en het zout er door
5. Kneed nu het geheel tot een soepel en rekbaar sterk deeg en rol dit op tot een bolletje
6. Het is aangewezen je deeg, ne het kneden mooi open te leggen op een niet te warme ondergrond (max. temperatuur van je ondergrond mag nooit meer bedragen dan 26 graden C). Rol het deeg dan strak in van boven naar onder onder steeds herhalende gelijkmatige bewegingen
7. Bestuif het werkblad met bloem, leg er het deegbolletje op en leg een handdoek over het geheel
8. Bevochtig de handdoek (eventueel met een plantverstuiver) en laat gedurende 30 minuten rijzen
9. Nu klop je alle lucht uit het deeg. Sla het deeg maar goed plat op je werkblad.
10. Kneed het brood nu mooi in de vorm die je wenst dat je brood heeft
11. Bevochtig het brood en haal het even door de zemelen
12. Boter nu een bakblik goed in met boter die op kamer temperatuur is
13. Leg je brood in het beboterd bakblik onder het theedoek
14. Laat het geheel nu gedurende een goed uur rijzen
15. Verwarm je oven voor op 230 graden en laat het brood hierin bakken gedurende 35 minuten
16. Als je wilt weten of je brood klaar is klop je even op de boven en onderkant en je moet een hol lawaai horen, dan is je brood klaar
Opmerking :
Dranktip :
|