Bereiding met de Thermomixxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen:
- 1 kilogram kweeperen, met vel en pitten, en in stukjes gesneden
- 900 gram water
- 800 gram geleisuiker
Bereiding :
- Was de kweeperen en droog ze grondig af.
- Snij de kweeperen in kleine stukjes. Het is niet nodig ze te schillen of de pitjes er uit te halen
- Doe de stukjes kweepeer in de mengbeker en doe er eveneens 900 gram water bij
- Stel de thermomix in :
o Tijd : 20 minuten
o Temperatuur : 100 graden celsius
o Snelheid : 1
- Neem de mengbeker uit het machine en laat het geheel rusten gedurende ongeveer 15 à 20 minuten
- Plaats vervolgens de mengbeker opnieuw in de machine en stel de machine in :
o Tijd : 40 minuten
o Temperatuur : 80 graden celsius
o Snelheid : 1
- Giet nu de bereiding door een fijne zeef ( eventueel aan de binnenkant belegd met een neteldoek) en vang het vocht op
- Reinig ondertussen de maatbeker en giet er het opgevangen sap in
- Kook het sap samen met de geleisuiker en stel de machine in als volgt
o Tijd : 20 minuten
o Temperatuur : Varoma
o Snelheid : 1
- Neem het potje van het deksel en vervang dit door het stoommandje. Op die manier kan de damp uit de mengbeker ontsnappen en gaat er in de keuken niets ondergespat worden
- Giet de kweeperengelei in potjes en schroef de bokaal goed dicht. Zet de potjes evenwel onderste boven om schimmel te voorkomen
Opmerking :
Kook de pitten van de kweeperen altijd mee als je met de Thermomix werkt. Het geheel wordt toch gezeefd en de pitten bevatten zeer veel pectine die een smaak afgeven aan de gelei maar ook voor een mooie binding zorgt
Kweeperengelei is zeer lekker als begeleider van foie gras
Dranktip :
nihil
|