Klassieke bereiding xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 tot 6 personen :
- 1 kalkoen (ontbeend door je slager of poelier)
- 1 kilogram gemengd gehakt (bv : varkensgehakt en kalfsgehakt)
- 2 eieren
- 1 verse ganzenlever
- 1 blik truffelsap
Bereidingswijze :
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Doe het gehakt in een ruime kom en doe er de eitjes, het truffelsap en de ganzenlever die je in mooie blokjes hebt gesneden over
- Kruid goed met peper en zout
- Meng dit alles nu zeer goed door elkaar en proef het mengsel zeer goed op zijn kruiding
- Vul nu de kalkoen zeer nauwkeurig in iedere holte met dit mengsel tot je een mooi gereconstrueerde kalkoen bekomt.
- Naai het achterste met een brideernaald en een stuk brideertouw dicht
- Bind nu de kalkoen in zijn geheel mooi op zodat hij straks in de oven mooie zijn vorm behoudt
- Leg de kalkoen in een beboterde schaal en leg er nog enkele klontjes boter op en schuif de kalkoen in de oven
- Verminder de oven nu naar 180 graden
- Na ongeveer 10 minuten mag je de oven nogmaals verlagen naar 170 graden. Het is namelijk de bedoeling dat de kalkoen mooi en traag de warmte opneemt en zo rustig kan blijven garen
- Afhankelijk van de grootte van de kalkoen laat je hem ongeveer 1.30 uur à 2 uur braden in de oven.
- Oversaus de kalkoen geregel met het braadvocht en kijk ook geregeld de temperatuur na. Als je vindt dat je kalkoen te snel bakt, verminder dan de temperatuur in de oven
- Haal de kalkoen uit de oven en prik er in. Als er geen gehakt meer aan de prikker hangt is de kalkoen klaar.
- Haal de kalkoen uit de braadslee en leg hem op een snijplank. Snij nu onmiddellijk het laatste stuk (waar de billen nog zitten weg. Snij m.a.w. waar je de eerste volledige snee met de farce uit de kalkoen kan snijden en zo ga je rustig door snijden. Zijn er liefhebbers die liever een bout of vleugel hebben dan de farce kan je hen dit apart bedienen. Verwijder het touw
- Dien de sneden kalkoen op met de saus, eventueel de kroketten en eet smakelijk
Opmerking :
- Heel lekker hierbij is een archiducsaus.
- Je kan er ook rode bosbessen die lichtjes zijn opgewarmd bij bedienen
- Voor de kinderen kan een beetje appelmoes wonderen doen
Dranktip :
- Wij dronken hierbij een Cahors uit het jaar 2005 bij en we hebben er nog van genoten ook.
|