Aantal personen
4
Hoofdgerecht
|
2013/232
Duif
met sla en pommes allumettes (of fijne frietjes)
in
t Westvlaams :
een
duve in t skuum van de beuter
(een
duif in t schuim van de boter)
|
Ingrediënten voor 4 personen:
Ingrediënten :
- 4 duiven
- 10 eetlepels arachideolie
- 4 eetlepels azijn
- 8 bintjes aardappelen of
frietpatatten
- 500 gram echte
boerenboter, zo ijskoud mogelijk
- 1 krop groene sla
- 1 ui
Bereidingswijze
:
1.
Wrijf de duiven in met een weinig arachideolie.
Dit is noodzakelijk omdat je op die manier de kruiding met peper en zout mooi
op de duiven kunt laten kleven.
2.
Kruid de duiven met peper en zout aan alle
kanten (vergeet de binnenkant niet) en bak deze aan alle kanten goed aan in een
lichtbruine boter. Hou wel je boter goed in de gaten zodat ze zeker niet
verbrandt. (Uiteraard weet je dat je de duiven moet bakken op een laag vuurtje)
3.
Snij de ijskoude boter in ongeveer gelijke
kubusjes
4.
Leg de duiven nu mooi naast elkaar in een pot en
doe er de in kubusjes gesneden ijskoude boter blokje na blokje bij. Belangrijk
is dat je nu merkt dat door de toevoeging van de ijskoude blokjes boter, de
boter in de pan omhoog komt langs de duiven en deze hete opkomende boter er zal
voor zorgen dat de duiven mooi egaal en gelijk gebakken gegaard worden. Het
bakken van de vier duiven mag je rekenen op ongeveer een 20-tal minuten
5.
Hak nu de ajuin.
6.
Was de sla en zier die goed droog
7.
Meng nu de ajuin met de sla en doe er olie en
azijn bij net voor het opdienen. (Indien je geen olie en azijn lust in de sla
kan je de olie en de azijn ook vervangen door mayonaise)
8.
Snij eveneens de aardappelen in fijne frietjes
(zgn. Pommes allumettes). Frituur ze eerst op 170 graden en daarna op 190
graden.
9.
Geef een inkeping in de duiven aan weerszijden
van het borstbeen en nog een inkeping in de binnenkant van de billetjes
10. Leg
één duif per bord, doe er een handvol sla bij en enkele frietjes. Je kan nu een
beetje van de botersaus over de duiven op het bord gieten en voor die
liefhebbers van botersaus, kan je die ook over de frietjes en de sla wat van de
botersaus gieten.
Opmerking :
Dranktip :
- Een mooie volle bordeaux
doet hier wonderen bij, alhoewel een lekkere koele pils ook niet te
versmaden is bij de duif.
|