Aantal personen 4
Hoofdgerecht
|
2014/258
Gekonfijte aardappelen met cresson en
tomaat in mayonaise
|
Klassieke bereiding
Ingrediënten:
a) Voor de gekonfijte aardappelen
- Ganzenvet (te verkrijgen bij de poelier of zelfs in sommige supermarktenTijm
- Aardappelen (liefst vastkokende zoals bv. Charlotte, Nicola, Ratte de Touquet, Belle de Fontenay,….)
- Laurier
- Tijm
- Fleur de sel (of Maldon-zoutschilfertjes)
b) Voor de rest
- 4 tot 6 mooie vleestomaten
- Mayonaise (liefst zelfgemaakt
- 1 bundeltje cresson of tuinkers (fijne blaadjes)
Bereiding :
a) Voor de gekonfijte aardappelen
- Snij de aardappelen in schijfjes
- Was de schijfjes om zoveel mogelijk het zetmeel er af te hebben
- Droog de schijfjesaardappel
- Verwarm ondertussen de oven voor op 140 graden
- Smelt het ganzenvet in een ruime pan (volgens het aantal schijfjes aardappel). Waak erover dat het ganzenvet niet aan100 graden komt.
- Terwijl het vet smelt kan je wel reeds tijm en laurier bijdoen om een mooie smaak af te geven in het ver
- Leg de aardappelschijfjes mooi in het ganzenvet naast elkaar
- Zet nu de pan met het gesmolten ganzenvet en de aardappelschijfjes in de oven.
- De duur dat de pan in de oven moet hangt af van bv. de dikte van de aardappelschijfjes. Zorg dus dat je een prikker bij de hand hebt. Als je gemakkelijk door de aardappels kan stekken zijn ze gaar
- Haal de pan uit de oven en leg de aardappelschijfjes op bakpapier (dus GEEN keukenpapier). Het vet mag niet in het papier indringen
- Tenslotte warm je een pan met anti-kleeflaag op op het vuur en bak hierin kort de aardappelschijfjes tot ze lichtjes bruin zien.
- Schik ze op een bordje, en strooi er een beetje fleur de sel over.
- Dresseer met de rest van het voorziene menu en dien op
b) Voor de rest
- Maak de mayonaise en zet die in de koelkast
- Was en snij de tomaten in gelijke schijfjes van dikte
- Meng de tomaten net voor het opdienen in een beetje mayonaise en smaak af met peper en zout
- Leg de tomaten op het bord en leg er per bord een toefje waterkers op
- Schik er de gekonfijte aardappeltjes rond
Opmerking :
Dranktip :
- Hier mag je een frisse pils bij drinken of een lichte jonge bordeauxwijn
|