Aantal personen 4
Hoofdgerecht
|
2014/269
Witloofrolletjes met ham en kaas
|
Klassieke bereiding
Ingrediënten voor 4 personen:
a) Voor de witloofrolletjes
- 8 tot 12 stronkjes grondwitloof
- 100 gram boter
b) Voor de puree
- 1 kilogram aardappelen (bintjes)
- 120 gram boter
c) Voor de saus
- 90 gram boter
- 100 gram bloem
- 750 milliliter melk
- 75 gram geraspte gruyère
- Vers geraspte muskaatnoot
d) Voor de afwerking
- Boter (om de ovenschaal in te vetten)
- 8 tot 12 mooie plakken beenham (vraag uw slager ze iets dikker te snijden)
- 75 gram gruyèrekaas
Bereiding:
a) Witloofrolletjes
- Snij het bruin aan de onderkant van de witloofstronkjes en verwijder voorzichtig het hartje in de onderkant van de stronkjes (zo vermijd je een bittere smaak in het witloof)
- Smelt de boter en kleur hierin het witloof lichtjes aan op een matig vuur (al naargelang de dikte van de stronkjes reken op ongeveer een 4 minuten: draai nadien om en bak nog eens 4 minuten)
- Kruid evenwel aan beide zijden de stronkjes af met peper en zout
- Voeg nu een bodempje water toe aan de pan met het witloof
- Braiseer nu het witloof ongeveer 1 uur onder bakpapier met het deksel op de pan. Controleer evenwel tijdens de duur van het braiseren op gaarheid
- Haal het witloof uit de pan en hou het braiseervocht opzij; dit vocht gebruiken we straks in de saus
b) Puree
- Kook de aardappelen met de schil in gezouten water.
- Giet de aardappelen af en spoel ze onder koud water
- Pel de aardappelen terwijl ze nog warm hebben
- Pureer de lauwe aardappelen met een stamper, roer de boter er onder en kruid af met peper en zout
c) Maak de saus
- Laat de boter smelten en roer de bloem erdoor tot een droge roux
- Bevochtig dan de roux met de melk en de saus even opkoken
- Kruid het geheel af met peper, zout en muskaatnoot
- Giet het bakvocht van het witloof erbij en roer het geheel door elkaar
- Meng nu de gruyèrekaas onder de saus en laat deze smelten
d) Werk af
- Warm de oven voor op 180 graden
- Beboter een ovenschotel
- Rol de witloofstronkjes in de plakjes ham
- Schep de saus over de witloofrolletjes
- Strooi er nu de gruyère over en laat het geheel ongeveer 15 minuten bakken in de voorverwarmde oven
- Zet de schotel onder grill en gratineer tot je een mooi korstje krijgt
- Serveer een stronkje (of 2 stronkjes) per bord. Leg er de puree naast en schep er wat saus bij
Opmerking :
Dranktip :
Hier past een rode mooie belegen Bordeaux bij. Zelf hebben wij er een Saint-Emilion, anno 2000, bij gedronken en we waren helemaal niet ontgoocheld
|