Aantal personen 4
Hoofdgerecht
|
2014/270
Zurkelpatatten of zurkelpuree
of (in ’t Gents) zurkelplets
|
Klassieke bereiding
Ingrediënten voor 4 personen:
- 2 hele grote handen zurkel (hoe meer zurkel hoe meer smaak)
- Ongeveer 1 kg. Aardappelen (bintjes)
Bereiding:
- Was de zurkel of zuring grondig
- Verwijder de nerven
- Doe wat boter in een ruime pot of pan en bereid de zurkel of zuring net zoals spinazie
- Kook de aardappelen gaar, giet ze af en schud ze op tot ze mooi bloemig zijn
- Meng een paar klontjes boter onder de aardappelen en doe er de gestoofde zurkel bij
- Roer het geheel goed om en dien op
Opmerking :
- Zurkel is een bladgroente die zuur is van smaak maar tegelijkertijd ook zeer fris.
- In de restaurants wordt hij meestal gebruikt als smaakversterker bij slaatjes maar ook bij bv. paling in ’t groen
- Voor de rest is zurkel eerder een vergeten groente
- Hij leent zich bij uitstek bij worst, spek of koteletten
- Je kan bij de bereiding ook kleine stukjes gerookt spek heel krokant bakken en dan eveneens in de puree mengen
- Indien je puree te hard is doe er nooit water bij omdat water de smaak van de zurkel wegneemt. Het is dan eerder aan te raden en eer scheutje melk bij te doen
Dranktip :
Een fris blond pilsje smaakt hier uitstekend bij.
|