Kookhistorie
Inhoud blog
  • 2025 in 't zicht, met nieuwe voornemens!
  • Voor iedereen een gezond en gelukkig 2024!
  • Wat zal 2023 ons brengen?
  • Wat zal 2022 ons brengen?
  • Hou het vooral gezond in 2021!
  • Voor iedereen een gelukkig en gezond 2020
  • Twee dagen in Nieuwpoort voor de Kerst 20191225
  • Dagschotel 20191223 Zuiderse ragoût & aardappelpuree met olijfolie
  • Lunchen met familie thuis 20191222
  • Lunchen bij De Meating Room in Leuven 20191221
  • Dagschotel 20191220 Stoemp met snijbonen & Tiroler spek
  • Lunchen bij Aachener Brauhaus in Aken 20191219
  • Dagschotel 20191218 Teriyaki kip met shiitake en groenten
  • Dagschotel 20191217 Praagse schnitzel met erwten, sluimererwten en kruidenboter
  • 20191216 Witloof op (bijna) Luikse wijze ;-)

    Zoeken in blog



    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


    Kookkunst is het schilderen van een melodie met smaken en geuren.
    04-02-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190202 Salade Liégoise "maison"
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vorige vrijdag werden we genodigd om te dineren in 't Korennaer te Nieuwkerken-Waas. Lekker maar prijzig, maar dat is te verwachten van een restaurant met een Michelin ster. Wij blijven eerder fan van Herbert Robbrecht enkele kilometers daarvan verwijderd in Vrasene.
    Zaterdag aten we dan maar wat de dag ervoor was voorzien: een Luikse salade met spek, één van onze lievelingsgerechten hetwelk ik leerde kennen in de kantine van het restaurant in Linkebeek waar ik in 1971 begon aan mijn eerste werk...
    Een stoemp van bloemige aardappels vermengd met apart in boter met ui gestoofde fijngesneden snijbonen met een vleugle bonenkruid en een scheut kippenbouillon. Deze peulen waren uit Spanje en smaakten prima.
    Zondag was "zusterkesdag" en lunchten mijn zus en schoonzus met hun respektievelijke ega's bij ons. Ik was zowel zaterdagnamiddag als zondagvoormiddag in de weer om extra mijn best te doen en creatief te koken.
    De lunch bestond uit 3 apérohapjes, een door mulligatwany (Indisch peperwater) geinspireerde kippensoep met een Aziatisch tintje, in groene peper gemarineerde eedenborst met rode kool (~recept van de bomma) en kroketten en als sluitstuk een variatie op tiramisu met de blonde speculaas van Vermeiren. Daarbij een lekkere Syrah uit Zuid-Afrika en om even na te genieten mijn laatste flesje Grand Puy Lacoste uit 1993. Dat mocht er nog wezen maar was toch best nu op. Ik zit er bij de redactie van dit blogje de rest van op te drinken ;-)
    De apérohapjes waren: 1° een glaasje met ganzenlever, gemarineerde linzen en gedroogde Serranoham, 2° een zeewaterscampi in eigen bisque en 3° Oosterse hapjes uit de oven met zoet-zure chilisaus (niet zelf gemaakt). Spijtig genoeg door de drukte de foto's vergeten ;-(
    Noot: wie eventueel receptjes wil gelieve mij een e-mail te sturen

    04-02-2019, 11:49 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    31-01-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190131 Mexicaanse runderreepjes & aardappel uit de oven et zure room
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gisteren hadden we goede vrienden bij ons thuis uitgenodigd voor de lunch. Ik had een "boerensoepje" gemaakt met savooi, prei, wortel en selder met gehaktballetjes, lichtjes gebonden met tapioca en op tafel afgesmaakt met geraspte Parmezaanse kaas. Daarna in de pan gebakken patrijzenborstfilets (vers gekocht en zelf vacuum ingevroren in het najaar) met gebraiseerde olivette sjalot, fine-champagnesausje met kastanjechampignons plus groene peperkorrels en daarbij rösti (Delhaize). Als slot een krokant chocoladetaartje (van La Lorraine eveneens gekocht in Delhaize). Daarbij o.a. een flesje Cabernet Sauvignon van het Chileense Santa Rita Reserva van 2012 dat perfect op dronk was en iedereen was content...
    Vandaag één van mijn lievelingsgerechten gemaakt op basis van de gemarineerde ruderreepjes van Colruyt. Die hebben al een Zuid-Amerikaanse marinade en ik werk die nog wat bij met zelfgemaakt chilipoeder (komijn, korianderzaad, oregano, paprika, pimenton de la vera, piment, peper en zout) bak ze af in mijn wokpan, voeg er stukjes rode ui en rode en groene paprika aan toe en blus het geheel met wat stukjes tomaat (uit brikpak), runderbouillonblokje, scheutje rode wijn en een scheutje suikersiroop. Alles een kwartiertje samen laten stoven tot de paprika's bijtgaar zijn, vers gesnipperde koriander er door scheppen en opdienen met een 
    geschilde en in folie gewikkelde aardappel met een flinke klont gezouten boter bij en gebakken in een voorverwarmde oven, gedurende een uurtje, op 200°C.

    31-01-2019, 13:22 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    29-01-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190129 Witloof met ham uit de oven
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Witloof komt in alle vormen regelmatig op ons menu, zeker nu dat het het ganse jaar door verkocht wordt. Weliswaar smaakt grondwitloof het beste maar is m.i. veel te duur in verhouding met de winst.
    Vandaag nog eens klaargeaakt, gegratineerd in de oven met kaassaus (stomen, omwikkelen met lekkere ham, overgieten met kaassaus van deels melk, deels stoomvocht en gemalen Gruyèrekaas, nootmuskaat en zwarte peper) en vergezeld van een smeuïge aardappelpuree.

    29-01-2019, 14:08 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    28-01-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heerlijke Zubrówka Bison Grass vodka
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zubrowka is een gearomatiseerde graanvodka uit rogge, met 40% alcohol. Aan het distillaat wordt een aftreksel van Veenreukgras  (Hierochloe odorata - E bison grass) toegevoegd, waaraan die vodka haar specifieke smaak en gelige kleur ontleend. 
    Zubrowka Vodka is zowel een Pools vodkamerk, alsook de soortnaam specifiek voor deze vodka.
    Vodka  of ‘watertje’ (voda en ka als verkleinwoord) wordt gemaakt van om het even welk vergist landbouwproduct zoals aardappelen, wat overigens vaak het geval is, maar ook van granen, bieten of druiven, in feite van alles waar suiker en/of zetmeel in zit. De Europese wetgeving schrijft wel voor dat de basis ervan moet vermeld worden. Deze vrij neutrale witte sterke drank wordt, vanuit smaakbeleving gezien, vaak gearomatiseerd met pepers, bosbessen enzovoorts.
    Bison grass kreeg die naam omdat de plant groeide op plekken waar in het wild de laatste bizons van Europa leefden. De regio situeert zich in het oosten van Polen in de streek van Bialystok, grenzend aan Wit-Rusland. Deze streek die bedekt is met het woud van Białowieża was lange tijd het jachtterrein van de Poolse koningen. De oorspronkelijke staat ervan, die teruggaat tot 10.000 jaar geleden, veranderde tot vandaag niet. Het is daar waar het lievelingsgras van de bizons groeit, in onze contreien veenreukgras (Hierochloe odorata) genoemd. Het bijzondere aroma van deze plant is te wijten aan de hoeveelheid coumarine die erin zit en naar hooi ruikt. Deze natuurlijke aromatische verbinding (C9H6O2) is een stof die we ook tegenkomen in tonkabonen, lievevrouwebedstro, echte lavendel, maisbladeren, selder, pastinaak, enz…
    De productie van deze vodka gaat terug tot in de vroege middeleeuwen, maar de eerste echte sporen dateren van de 14e eeuw. [bron]
    De prijs voor één liter van het product op de foto is sterk afhankelijk van waar je hem koopt. In Nederland vind je hem voor nog geen 18€ voor een liter o.a. hier maar de prijs kan ook het dubbele zijn...

    28-01-2019, 14:23 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190128 Kip Stroganoff
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gisteren de ganse dag op de disco dance competitie van de kleinzoon geweest en 's avonds gedineerd met vrienden in taverne Rembrand in Horebeke. Varkenstongetjes in Provençaalse saus en mijn eega een mooie rundsbrochette, alles dik in orde.
    Vandaag, voor onze dagschotel, geïmproviseerd met wat in huis was: kippenbout, paprika's, paddenstoelen, ui, verse look, piment, peterselie, tomatenstukjes, een scheutje room en kippenbouillon. Dit leidde tot een lekker Stroganoff sausje. De bouten eerst wat gemarineeerd in arachideolie en wat kippenkruiden met extra paprikapoeder. Ze daarna aangebakken en verder gebraiseerd in eigen vocht. De gare kip even aan de kant en n dezelfde pan de gesneden groenten bakken, blussen met kippenbouillon, room een een scheut lekkere wodka.
    Alles ingekookt tot sausdikte en geserveerd met gekookte Uncle Ben's rijst. Final touch was gesnipperde peterselie. Daarbij een lekkere syrah uit de noordelijke Rhône (Jaboulet aîné 2013).
    Goede punten gekregen van 't vrouwke  en ook een beetje van mezelf .

    28-01-2019, 13:55 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    26-01-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190126 Toast Champignon met verse look & prei
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gisteren lekker geluncht bij goede vrienden die naar Spanje zijn verhuisd en nu in het land waren voor korte tijd voor hun kleinkinderen en de vrienden. Daarna met hen een toertje in 't stad gedaan (voor ons is dat Antwerpen) met een bezoekje aan Brasserie René een topzaak op het kruispunt van Meir en Keyserlei en daarna even verpozen in de vernieuwde Pelgrom waar ze 101 Belgische bieren hebben waarvan 24 van de tap, m.i. een super concept. Ondanks de motregen en koude was het een mooie dag.
    Deze middag een lichte lunch bereid. Mijn eega had zin in een toast champignon en zij heeft daar graag een vleugje look in...
    De dikke sneden wit brood werden gebakken in een mengsel van ruim verse gezouten boter en een weinig arachideolie (tegen het "verbranden") en daarna de hele kastanjechampignons (gekortwiekt tot tegen de hoed) in dezelfde pan gaar gebakken met extra boter. Op het laatst had ik er de gesnipperde look in gekieperd met ditto prei. Het was lekker maar de volgende keer gebruik ik eerder genipperde peterselie (of sjalot) want de "groene, aardse" smaak van de prei was te merkbaar...
    De "saus" van de gebakken paddenstoelen kieperde ik over de toasts maar dat resulteerde in een ietwas sompige toasts. Volgende keer bak ik die volledig door in diep vet (geklaarde boter) zodat ze geen vocht meer oplorpen en krokant blijven...
    7/10 voor het resultaat .

    26-01-2019, 13:26 geschreven door WillyVC  

    Reageer (1)

    24-01-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190124 Savooi in de room met spek
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Savooi of groene kool is één van de oudste koolsoorten en afkomstig uit het Middellandse zeegebied. Zijn naam is afkomstig van het Savoye-gebied nu deels Frankrijk, deels Italië (o.a. Piëmonte).
    Lekker als afzonderlijke groente, in stamppotten én in soepen. Bovendien kunnen de bladeren (dikke nerf uitsnijden) afzonderlijk gepocheerd worden, opgevuld met kruidig gehakt en dan worden gebraiseerd. Dat is iets meer werk maar oh, zo heerlijk! Veel recepten van gevulde savooikool zijn op het Internet te vinden.
    Vandaag een halve savooi gesnipperd en samen met ui aangestoofd in boter, ook een decilitertje room er bij en een vetarm kippenbouillonblokje verkruimeld er over, op smaak gebracht met peper en nootmuskaat en het stoofvocht na een kwartiertje gebonden met in wat melk opgelost aardappelmeel.
    Gisteren had ik wat overschot van het verse spek van de cassoulet ingewreven met pekelzout en luchtdicht gewikkeld in wat plastiekfolie. Vandaag goed afgedroogd met keukenpapier en in de pan gebraden met een vleugje zwarte peper uit de molen. Door het pekelen blijft het spek immers sappiger.
    Met gestoomde Charlotte-aardappeltjes was het een lekkere dagschotel.
    Volgende keer blancheer ik de kool kort vooraleer ze het stoven in wat water met een vleugje bicarbonaat en hoop er zo een groener kleurtje aan te kunnen geven.
    Op 23/01 op weg naar een routinecontrole in het UZA gaan lunchen in Brasserie "De Lindekens" in Wilrijk, onze traditionele stop vooraf aan een namiddag-afspraak in het UZA. De pata negra ham was een uitstekende starter en mijn Ierse Hereford zesrib bleu-chaud gebakken was de op één na beste steak die ik ooit op mijn bord kreeg. De aanbevolen wijn, een Primitivo di Manduria reserva, was een topper. De zeetong van mijn eega was van formaat 2 in een kilo maar kon krokanter gebakken geweest zijn en opgediend met de bakboter wat nu niet het geval was, een beetje spijtig...

    24-01-2019, 15:38 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    22-01-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190122 Cassoulet met Toulouse worst
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ik ben een fervente fan van peulvruchten. Ze zijn niet alleen lekker maar bovendien nog gezond ook en komen enkele malen per maand op ons menu in allerlei gedaanten zoals linzen, erwten, bonen en kikkererwten. Meestal kopen we ze in blik van een goed merk (o.a. DAUCY) maar hebben ze ook steeds gedroogd in voorraad.
    Laatst kocht ik gedroogde groene linzen, haricots lingots en kikkererwten rechtstreeks bij een kweker in de Laurageais, de streek van de cassoulet tussen Carcasonne en Toulouse in Zuid-Frankrijk. Via het Internet besteld voor in totaal 20€ voor 3kg, van elk een kilo, levering binnen de week in een buurtwinkel inbegrepen!
    De Toulouse worst, origineel bestanddeel van menig cassoulet, vond ik vers in Carrefour en zo kwam de idee om hem nog eens te bereiden. Wie nog meer te weten wil komen over deze lekkere, traditionele Zuid-Franse kost en de lokale strijd aldaar om het beste recept zoekt eens in het verleden van dit blogje.

    22-01-2019, 15:23 geschreven door WillyVC  

    Reageer (1)

    21-01-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190121 Königsberger Klopse
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Korte tijd geleden ving ik een glimp op van de bereiding van Königsberger Klopse in het TV-feuilleton "Sturm der Liebe" hetwelk wij sinds lang volgen. We reisden zelfs al rond in die streek van Beieren waar het zich afspeelt omdat we er zulke mooie beelden van zagen in die reeks (zie 03-08-2012 in dit blog).
    Historisch gezien is het een Oost-Pruissische specialiteit bereid met gehaktballen in een blanke saus met kappertjes en genaamd naar de stad Königsberg ten Noorden van Neurenburg in de deelstaat Beieren in Duitsland.
    Alhoewel nu vooral een Beierse specialiteit is het gerecht in gans Duitsland bekend want lekker, niet duur en niet moeilijk te bereiden. Het wordt vooral gegeten met gekookte aardappelen en eventueel begeleid met opgelegde rode biet. Het recept ervan is reeds in 1845 beschreven.
    Sommige varianten bevatten ansjovis als extra smaakmaker en al dan niet room maar ik maakte de variant zonder ansjovis en met room. Voor herhaling vatbaar!
    Recept voor 4 personen is als volgt...
    Voor de gehaktballen: 500g varkens-rundsgehakt, 1 in melk geweekt en daarna uitgenepen pistoletje, 1 ui 5cm in kleine stukjes, 2 hele eieren, paneermeel naar behoeven, een vleugje nootmuskaat, een vleugje marjoleinpoeder, zwarte peper en zout
    Voor de bouillon: 1 liter heldere vleesbouillon, 1 ui 5cm in stukjes, 1 laurierblad, 1 stuk rode piment, witte peperpoeder, zout
    Voor de saus: witte roux uit 50g bloem en 50g boter (of rouxkorrels), 375 mm van de kookbouillon na het pocheren van de klopse, 125 ml verse room, 2 eetlepels kappertjes op azijn uitgelekt, 1 eigeel, 2 eetlepels gehakte peterselie, eventueel zout en een scheutje van de kappertjesazijn of/en wat citroen- of limoensap naar smaak

    1° Meng alle ingrediënten met het gehakt flink onder elkaar en voeg paneermeel toe tot er een smeuïge massa bekomen wordt waarvan men ballen van ~5cm kan rollen. Breng tijdens het mengen flink op smaak met de kruiden en het zout. Laat even rusten.

    2° Pocheer de klopse in de bouillon met de ui en de kruiden en houdt tegen de kook gedurende zo'n 20 minuten. Verwijder dan piment en laurier en houdt alles warm.

    3° Neem het genoemde deel van de bouillon en bindt het tot een vrij dikke saus, voeg er de room aan toe (de bouillon wordt dan wat dunner, warm terug goed door - mag niet meer koken), roer er het eigeel door, doe er de kappertjes in, smaak af met zuur en eventueel wat extra zout en peper. Giet over de balletjes en werk af met de gehakte peterselie.

    Lekker met een echte "Hefenweizen" of ander witbier.

    21-01-2019, 14:55 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    19-01-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190119 Praagse schnitzel met fijne erwtjes & kruidenboter
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gisteren op stap geweest in Antwerpen en geluncht in "Le Zoute Zoen" in de Zirkstraat. De setting is er mooi, de bediening verzorgd maar het 3-gangen menu @39€ pp presenteerde mooier dan dat het smaakte. Met de extra 2 amuses en een tussendoor proevertje, die wel prima waren, een aangenaam tijdverdijf maar toch ietwat teleurstellend qua geur- en smaakcombinaties in voor- en hoofdgerecht. Mijn eega, die koos voor de visbereidingen, was meer tevreden.
    Vandaag niet veel tijd om te koken, dan maar een Praagse schnitzel (Lidl) in diep vet (1 cm arachideolie) in de pan gebakken + in boter, ui en groentebouillon en daarna licht gebonden, gestoofde fijne erwtjes (diepvries Delhaize) + gestoomde Charlotte aardappel + zelfgemaakte kruidenboter (gezouten boter van Marc Guiselin, Aldi) met verse tijm, peterselie, salie, dragon en zwarte peper verrijkt.
    Ik maak die boter in ietwat grotere hoeveelheid, rol ze in plastiekfolie en steek ze in mijn vrieskist. Ze is ook lekker bij mosselen in aluminiumfolie in de oven gegaard, bij lamsvlees...
    De schnitzel trek ik vacuum en laat die een dagje in de ijskast zodat het kruim en het vleessap goed mengen en ik een stevig korstje krijg dat niet meer kruimelt. Daarna gebakken in de hete olie vormt het een lekkere korst.
    Voor meer info over de geschiedenis zie hier.

    19-01-2019, 15:02 geschreven door WillyVC  

    Reageer (1)

    17-01-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190117 Varkensspiering met rode kool & Charlotte aardappelen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag nog eens het rode koolrecept van mijn moeder klaargemaakt. Het recept ervan blogde ik al eerder maar ondertussen doe ik er extra wat verse tijm en een scheutje rode wijn bij in plaats van water hetgeen de bereiding nog wat rijker maakt.
    Bij deze rode kool hoort m.i. varkensvlees, eendenborst, ganzenbout (diepvries Aldi Duitsland) of een wildstoverij en is meestal winterkost. Vandaag was het een stukje spiering zonder been...
    Andere dagschotels van de voorbije week waren: spaghetti Bolognese met Parmezaanse kaas, tomaat-paprikasoep met balletjes, erwtensoep met spek en broodkorstjes en Uruguayaanse Picanha à la plancha (verstoog Lidl), een bijzonder smakelijk stukje van het rund.
    Daarnaast ook lekker geluncht van de suggestiekaart in Grand Café Brasserie Brasseur te Zwijndrecht en voor de eerste keer bij Hawaiian Poke Bowl in de Nationalestraat te Antwerpen waar men zijn slaatje zelf kan samenstellen aan een democratische prijs - toppie en voor herhaling vatbaar!

    17-01-2019, 14:15 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    11-01-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190109 Wortelen met alliumstoemp & mini-chipolata
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In Delhaize verkochten ze wortelen uit Haspengouw en ik was nieuwsgierig of die een verschil maakten met de rest van het wortelaanbod.
    Mijn eega stond op een combinatie ervan in stoemp met worstjes, vandaar dat ik er mini-chipolata's bij aanschafte, de 6 stuks 
    reguliere chipolata waren wat te veel voor ons 2.
    Ik wou wat anders dan onze klassieke "peekesstoemp" en besloot de wortelen te bereiden zoals dat in mijn herinnering zat wanneer mijn grootmoeder langs vaders zijde dat deed toen ik zo'n 10 jaar was: gekrabt, overlangs in 4 gesneden en dan horizontaal verdeeld in kwartjes, aangestoofd in verse boter met gesnipperde ui, laurierblad, nootmuskaat, peper, een klontje suiker en dan bevochtigd met een scheutje water en langzaam gegaard. Uiteindelijk het vocht gebonden met een "timperke" van water met een weinig aardappelmeel en een beetje gesnipperde peterselie voor de "final touch". Merci grotemoe zaliger !!!

    Voor de stoemp werden gesnipperde sjalotjes, ui en verse look aangestoofd in boter, gaargekookt in een weinig volle melk, gepureerd met de staafmixer en daarin blokjes van zachtkokende aardappel gaargekookt en verwerkt tot puree.

    11-01-2019, 08:32 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    10-01-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.20190109 Zure haring met flageolets
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Mijn eega had zin in zure haring voor een avond-snack. We eten dat niet zo dikwijls maar we hebben in een kortbije SPAR (Melsele) een zeer lekkere variant gevonden van een lokale producent: juiste oplegmethode en stevig haringvlees!
    Bereid met verse rode ui, stukjes Cox-appel, koude gekookte aardappel (of ander zetmeel product zoals witte boontjes of flageolets), een vleugje mayonaise en opgelegde rode bietjes is het een zalige slaatje!

    10-01-2019, 16:54 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190108 Prinsessenbonen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Alhoewel absoluut niet het seizoen van bij ons zijn de fijne prinsessenbonen uit Noord-Afrika toch een geschenk...
    Zo'n fijne boontjes zijn volgens mij inheems niet te krijgen denk ik. Soms zijn ze in de aanbieding en dan koop ik ze, 400g bruto volstaan voor ons 2.
    We eten ze liefst afgekookt in gezouten water met een vleugje bonenkruid, daarna aangestoofd in boter met een gesnipperde, zachte ui en het stoofvocht op het einde lichtjes gebonden met een scheutje water met aardappelmeel zodat de boontjes bedekt worden met een fijn laagje stoofvocht. 
    Opgediend met gebakken, gezouten spek en gestoomde vastkokende aardappels (Nicola) smaken ze heerlijk...

    10-01-2019, 15:54 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190107 Couscous
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Eén van mijn lievelingsgerechten is couscous (zie ook eerder), niet alleen de graantjes maar vooral de bereiding met véél verse groenten (wortel, raap, courgette, ui, look, kekererwt...) en ras-el-hanout, een Noord-Afrikaanse kruidenmengeling met hoofdzakelijk komijn, gember, look, koriander, piment, kaneel etc... (te koop als kruidenmengeling), laurier, peper en nootmuskaat. Een weinig harissa (een mengeling van piment, koriander en look uit tube) pept het geheel voor mij op tot het juiste niveau als het is opgediend.
    De groentenbouillon werd bereid met toevoegong van kip- of lamsvlees en de groenten en de couscousgraantjes worden gepimpt met een weinig gezouten boter.

    10-01-2019, 15:44 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190110 Kippenbout uit de oven
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het beste stukje van de "gewone" kip zijn de bouten vinden wij. Veel sappiger dan de borst en smaakvoller want gegaard met meer been/vlees verhouding wat de smaak ten goede komt.
    Vandaag hadden we weinig tijd voor ons middagmaal, mosselen-friet (30') was vooropgesteld maar helaas blijkt het mosselseizoen ten einde en kozen we kip-sla-frietjes als snelle vervanger.
    Wij houden van Romeinse sla, die is krokant, heeft meer smaak dan iceberg en bewaart langer dan onze traditionele kropsla. Met een rijp tomaatje (uitzonderlijk in dit seizoen) en een aangepaste vinaigrette (arachideolie, blauwe hand azijn, d+l mosterd, een scheutje water, een vleugje suikersiroop, sjalotje, look, peper, zout en alles gemixed) was dit wreed OK.

    10-01-2019, 00:00 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    08-01-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotels 4-6 Januari 2019
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De eerste week van Januari was nog druk. Met Nieuwjaarsdag gaan mijn eega en ik traditioneel meestal wat later lunchen in een Chinees restaurant, deze keer Restaurant China in Sint-Niklaas. Gewoonlijk bestellen we dan kreeft met gember, het is een van de lekkerste bereidingen van kreeft en we eten quasi geen kreeft de rest van het jaar. Dit jaar kozen we echter voor een zelf samengestelde rijsttafel met een Ching Tao biertje omdat we in gezelschap waren. Alles was bereid zoals het moet!
    In tegenstelling met onze Belgische restaurants bevat het aanbod van de Aziatische rijkelijk veel groenten - met ouder worden daalt onze vleesconsumptie wat in het voordeel daarvan.

    We dineerden ook met goede vrienden in Restaurant Hof ter Zielbeek te Ruisbroek (Puurs). Bijzonder lekker waren daar de huisgemaakte kaaskroket en de rode huiswijn (een Côte du Rhône). Ook onze buren bezorgden ons een leuke en lekkere avond met wildpasteien, steak en frietjes uit hun Philips Airfryer. Het duurt iets langer eer ze daarin gaar zijn (12’) maar ze waren gewoon perfect! Spijtig dat het toestel zoveel plaats inneemt…

    Onze voorkeur voor de hoofdmaaltijd gaat naar lunchen, ’s avonds dineren is eerder een uitzondering, meestal eten we dan enkel een soepje, slaatje of een sneetje brood. Ook ontbijten we vrij sober met een simpele boterham met koffie voor mij en thee voor mijn echtgenote. Enkel de zaterdag trakteren we ons op eitjes en de zondag meestal op een stukje spek en af en toe broodjes en een koffiekoek. Suiker en cholesterol houden we braaf met een pilletje ;-)

    De lunchen van deze week bestonden uit 1° chili con carne met een aardappel in de schil en zure room,  2° minestronesoep gemaakt van restjes groenten (knolselder, raap, wortel, erwten, broccoli, ui, look, tomaat, courgette) en restanten van de verse kruiden uit onze tuin (tijm, rozemarijn, salie), 3° het mooie vlees van onze ossenstaartsoep en 4° een spies van merguez en blokjes lamsbout met een gemengd slaatje en rozemarijnaardappeltjes (zie foto).
    De ossenstaart was geregenereerd in een sausje van kalfsfonds met groenten (wortel, erwt, sjalot, look en knolselder) en met een smeuïge puree was dit OK.
    De lamsspies werd op de ijzeren plaat gegrild en het slaatje van rode kool, rode ui, wortel, peterselie en witte selder was eerst een uurtje gemarineerd in water met azijn en zout – volgende keer doe ik het met witte kool en reguliere ui zodat alles minder verkleurt. Krokant, lichtjes gegaard in de marinade was dit voor herhaling vatbaar.

    08-01-2019, 15:17 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    07-01-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2018 was lekker - nieuw jaar, goede voornemens...
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    2 jaar niet meer geblogd op deze webstek…tijd om de draad terug op te pikken. Deze keer over kookesbattementen en de daarbij horende kookhistorie in plaats van omgekeerd.
    Mijn culinaire hobby heeft immers niet stilgelegen en ik heb er (waarschijnlijk) wat te veel mijn Facebookvrienden mee geteisterd ;-).
    FB is immers zowel een vreugde als een bederf en ik heb mij voorgenomen nog enkel die dingen te FB-posten die voor mij belangrijk zijn en al mijn vrienden zouden kunnen interesseren. Bijgevolg: ook wat minder tijd in FB te steken.
    Wat jullie mogen verwachten zijn foto’s van wat ik op tafel breng voor mijn eega en/of bezoekende vrienden, enkele pareltjes van onze restaurantbezoeken en culinaire wetenswaardigheden.

    Hier gaan we dan…

    Oudejaarsavond 2018-2019 was één van onze hoogtepunten op culinair vlak en sloot een vooral “lekker” jaar af. We vierden dat in Hof ten Damme te Kallo, wellicht de meest uitgelezen plaats om een feest te vieren, in een prachtige omgeving met lekker eten en een bediening die top is. Niet de eerste maal dat we er waren (zie vroeger in dit blog). Om 3u ’s morgens sloten we af na het laat extra buffet.
    Hierbij de foto van één van de gerechten tijdens de feestdis: een tartaar van hert met een krokant van Parmezaan, wintertruffel, bessensausje, dragonmayonaise etc. - zalig!

    07-01-2019, 13:23 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    31-12-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.10 jaar
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Dit blogje bestaat nu 10 jaar en kreeg iets meer dan 80.000 paginabezoeken van iets meer dan 60.000 personen ondanks het feit dat ik het wat verwaarloosd heb. Daar ben ik lmee tevreden.
    Ik kan de schuld van mijn nalatigheid een beetje afschuiven op de andere (sociale) media gereedschappen zoals Facebook en nieuwssites die al gauw enkele uren van mijn dag stelen maar vooral op het feit dat ik graag zelf in de keuken experimenteer en we veel reizen.
    Ik startte met lage temperatuur koken en kocht een vacuummachine van Foodsaver plus een LT koker van Sansair. Op het eerste gezicht geen miskoop.
    Ik wens jullie allen een voorspoedig 2017 vol van goede voornemens en geluk en denk eraan de formule voor geluk = voorbereiding x gelegenheid.

    31-12-2016, 09:31 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    31-07-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlaamse klassiekers...

    Onmiddelijk erbij vermelden dat de hier onder opgesomde gerechten ook elders gegeten worden en dus zeker geen Vlaamse claim... alhoewel 
    - (paarden)Steak met (witloof)slaatje en frieten
    - Mosselen met frieten
    - Stoofvlees met bruin (trappisten)bier, slaatje en frieten
    - Kip aan 't spit met sla en frieten
    - Filet américain (steak tartaar, préparé), slaatje en frieten
    - Slibtongetjes of grote zeetong in verse boter gebakken, sla en frieten
    - Tomaat- garnaal (Noordzee) met slaatje en frieten
    - Ballekens in tomatensaus met frieten of aardappelpuree
    - Tomatensoep met ballekens
    - Stoemp met worst (wortelstoemp, prei-, spinazie-, broccoli-, linzen-, spruiten- enz...)
    - Witloof met hesp en kaas uit de oven
    - Witloofsoep
    - Macaroni met hesp en kaas uit de oven
    - (kalfs-, ossen-)Tong met Madeirasaus en puree of kroketjes
    - Vleesbrood met krieken
    - Paling in het groen met frieten
    - Gebakken paling met tartaarsaus en puree of frieten
    - Konijn met pruimen en kroketjes of puree
    - Hutsepot (diverse vlees- en groentensoorten gebraiseerd)
    - Beuling (bloedworst) met appel
    - Wafels (Brusselse-, Luikse- of suiker-, stroop- of Lakmans)
    - Rijstpap met saffraan en donkere kandijsuiker
    - Bakharing of sprot met ajuinsaus en pellepatat (aardappel in de schil)
    - Koniginnehapje met puree of frieten
    - Kalfsstoverij met room en paddestoelen en puree of firten
    - Waterzooi van kip
    - Smeus (puree met karnemelk) met garnalen of/en kabeljauw en zachtgekookte eitjes
    - Rog met kappertjes en "zwarte" boter (met gebakken peterselie)
    - Garnaalkroketten
    - Vogelnestjes (gehaktbal met herdgekookt ei er midden in)
    - Streekgebonden vlaaien
    - Asperges op zijn Vlaams (botersaus met geplet hardgekookt ei, peterselie en nootmuskaat)
    - Schorseneren met witte saus en kook aardappelen
    - Rode kool met appel, ui, kandijsuiker, azijn en nootmuskaat
    - Speculaas
    ...

    31-07-2016, 00:00 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    Foto

    Archief per week
  • 16/12-22/12 2024
  • 26/12-01/01 2023
  • 20/12-26/12 2021
  • 07/12-13/12 2020
  • 23/12-29/12 2019
  • 16/12-22/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 28/10-03/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 16/09-22/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 05/08-11/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 08/07-14/07 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 27/05-02/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 11/02-17/02 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 28/01-03/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 26/12-01/01 2017
  • 25/07-31/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006

    Mijn favoriete links
  • Mijn "home" page
  • Mijn "kookhistorie" website
  • Mijn "portaaltje"
  • Keukeningrediënten in 7 talen

  • Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!