Kookhistorie
Inhoud blog
  • Voor iedereen een gezond en gelukkig 2024!
  • Wat zal 2023 ons brengen?
  • Wat zal 2022 ons brengen?
  • Hou het vooral gezond in 2021!
  • Voor iedereen een gelukkig en gezond 2020
  • Twee dagen in Nieuwpoort voor de Kerst 20191225
  • Dagschotel 20191223 Zuiderse ragoût & aardappelpuree met olijfolie
  • Lunchen met familie thuis 20191222
  • Lunchen bij De Meating Room in Leuven 20191221
  • Dagschotel 20191220 Stoemp met snijbonen & Tiroler spek
  • Lunchen bij Aachener Brauhaus in Aken 20191219
  • Dagschotel 20191218 Teriyaki kip met shiitake en groenten
  • Dagschotel 20191217 Praagse schnitzel met erwten, sluimererwten en kruidenboter
  • 20191216 Witloof op (bijna) Luikse wijze ;-)
  • Dagschotel 20191215 Hazenrug en bloedworst met rode kool

    Zoeken in blog



    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


    Kookkunst is het schilderen van een melodie met smaken en geuren.
    04-05-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bijzondere wijn: Châtaignier van de Montus druif uit de Ardèche
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In 2017 logeerden we in een gîte in Saint-Alban-Auriolles in de Ardèche in Frankrijk en vulden we onze dagen, samen met mijn zus en schoonbroer, met sightseeing en genieten van het plaatselijke lekkers.
    Uiteraard bezochten we enkele wijnboeren en coöperaties in de grote omtrek o.a. die van Les Vignerons Ardèchois in Ruoms en ontdekten er het bestaan van de Chatusdruif een ras dat sinds lang (16de eeuw) plaatselijk werd geteeld maar een hele tijd van het toneel verdwenen was (Phylloxeraen voor velen o.a. mezelf volslagen onbekend. Ze werd pas eind van de 20ste eeuw terug erkend.
    We konden er verschillende wijnen van proeven en ik koos enkele flessen van de Châtaignier, een 100% chatus uit 2015, om mee te nemen en terug in België van ons reisje nog na te kunnen genieten.
    Gisteren met het lam was het een goede gelegenheid want die wijn heeft wel wat tannines en is stevig en donkerrood. Op het Internet beweert men dat ze familie zou zijn van de Nebbiolo druif en daar kan ik wel inkomen met foxy, teerachtige, rokerige aroma's te vergelijken met een Barolo en een tanninerijke afdronk zoals een Madiran (van de Tannat druif).
    Vandaag was mijn wijnrestant al een beetje verschaald, zuurstof doet er dus blijkbaar geen goed aan. Toch een aanrader om eens te proeven (kopen) als je wijn van de Chatus druif ergens kunt op de kop tikken.

    04-05-2019, 18:11 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190504 Gestoofde prei in de room met Ardeense varkensoester
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Soms vraag ik het mij af wanneer ik aan het winkelen ben: "Wat moet een mens altijd eten?". Ik ben niet zo erg voor die zogenaamde Ardeense varkensvleesstukken zoals -filet, -oester, -gebraad enz. Voornamelijk omdat die niet écht gerookt werden maar met rookaroma's die smaak verwerven. Ook bevatten ze veel bewaarstoffen en smaakversterkers (E621) die ik sinds recent probeer te mijden omdat ze slecht zouden zijn voor onze gezondheid.
    Toch maar eens zo'n vacuum verpakte varkensoesters meegebracht en klaargemaakt met gestoofde prei en gestoomde Charlotte aardappels. Juist genoeg doorbakken was het wel een lekker stuk vlees...
    De prei had ik aangestoofd in boter en verder gebraiseerd in kippenbouillon, de saus na het stoven gebonden met witte rouxkorrels en dan verder afgewerkt met enkele eetlepels zure room en gesnipperde bieslook. De echtgenote vond het OK en ik ook.

    04-05-2019, 12:53 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    03-05-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bijzonder recept: Zuid-Afrikaanse aardappelgratin met piment
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het beloofde recept van de groentenmillefeuille is HIER te vinden, oventijd 2 uur!

    Voor de gratin zijn nodig: voorgekookte en in dikke schijven (5 mm) gesneden zachtkokende aardappels, zachte (rode) ui in ringen, gesnipperde rode piment naar smaak, aardappelsaus.
    Aardappelsaus: is een met roux gebonden saus gemaakt van (ingekookte) gezeefde sterke bouillon van kip en groenten, roux, flink wat zure room, peper, zout.
    In een ovenschotel, met op de bodem een enkele lepels van de saus, laagjes maken van de aardappelen, samen met de ui en de piment.
    Elk laagje bijkruiden met peper en eventueel een snuif zout, overgieten met de saus en gratineren in een oven van 180° gedurende minstens 1 uur.
    Eventueel wat bijkleuren onder de grill.

     

    03-05-2019, 14:43 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190503 Zuid-Afrikaanse aardappelgratin, millefeuille van venkel-tomaat-ui en gebakken lamsboutsnede
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De gratin die we, tijdens een rondreis in Namibië, bij een diner opgediend kregen in Ngepi Camp, dicht bij Divundu, smaakte zo heerlijk dat ik ter plekke het (vermoedelijke) recept had opgeschreven.
    Vandaag was het de gelegenheid om de herinnering daaraan nog eens op te diepen. Ik dacht dat daarbij zouden passen het in olijfolie gekonfijt ui-venkel-tomaat torentje dat wij in de Camargue opgediend kregen en een stukje gebakken lam met 
    rozemarijn.
    Alles was lekker van smaak met dien verstande dat de de gratin zijn (bangelijk) sausje niet helemaal had kunnen opgeslorpen en dus meer oventijd nodig had alsook de millefeuille die iets langer had mogen confijten (venkel nog iets te veel bijt) een fout die ik eerder ook al maakte (zie deze blog).
    Meestal lukt het mij van de derde keer, om iets wat ik elders heb gegeten, aanvaardbaar na te maken. Ik moet dawel direct hebben opgeschreven hoe ik het zou maken, wanneer ze ter plekke het recept niet willen prijsgeven.
    IK zal de (aangepaste) receptjes van de ZA-gratin en de groentenmillefeuille later posten.

    03-05-2019, 14:24 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190502 Rolmops & hele ansjovis met friet, sla en tafelzuur
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Sinds een paar dagen waren we aan mosselen-friet aan het denken. Iemand had ons gezegd dat de nu verkrijgbare hangcultuurmosselen klein maar lekker waren. Ik had ze vorige week gespot in de Delhaize maar was toen een beetje sceptisch om ze te kopen.
    Deze morgen op pad voor mosselen, 3 winkels gedaan maar: geen mosselen. Aan de kassa van Delhaize spotte ik een blik hele Bretoense ansjovissen van het merk "Les mouettes d' Arvor" met een jaartal (2017) en een zeer mooie prent op het doosje. Niet goedkoop maar te proberen...
    Met het bokaaltje rolmops dat nog in de ijskast lag te wachten, frietjes, rode biet, sla met bieslookdressing en zoetzure augurken vormde dit de lunch van deze middag.
    Ansjovissen met een bepaald jaartal worden alleen gemaakt als de kwaliteit van de vangst uitstekend is. Ze worden met de hand gekuist, gefrituurd en dan in olijfolie ingeblikt.
    De mooie prent op de doos is bedoeld voor verzamelaars ervan, de "puxisardinofielen".
    Rekening gehouden met de prijs van een doosje van 240g met 6 stuks ansjovis is dat kwaliteit/prijs lichtelijk overdreven. Ik betaalde er 5,75€ voor.
    Al bij al was dit een smakelijk maaltje met vette vis, goed voor onze omega 3 en 6 ;-)

    03-05-2019, 08:30 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    01-05-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190501 Stoemp met gekaramelliseerde sjalot & balsamicoazijn - gestoofde wortelen - grill braadworst
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Tijdens één of andere reis had ik de idee voor deze stoemp opgedaan en probeerde dat vandaag eens uit. Voor de begeleiding ervan koos ik, wegens de zoete en fijne smaak voor gestoofde wortelen volgens het recept van mijn grootmoeder langs vader's zijde (wortelen in gelijke blokjes, sjalotje, verse boter, laurier, vleugje suikersiroop, vleugje water, vleugje nootmuskaat, peper, zout alles op een zacht vuur gaargestoofd).
    De reeds inwendig mooi gekruide en op de grillplaat gebraden grillbraadworsten van Delhaize pasten daar goed bij, ik moest er niks meer aan doen dan ze grillen.
    Voor de stoemp kookte ik pureeaardappelen, bakte de grof gesneden sjalot glazig en bruin (zonder zwart) in ruim wat verse boter, bluste het geheel af met balsamicoazijn, roerde dat onder de puree en smaakte het geheel af met zwarte peper en zout. Een smeuig geheel met rokerige aroma's en zoetzure smaak.
    Volgende keer moet ik beter oppassen met de balsamicoazijn want ik had ermee overdreven. Beter ook witte balsamico gebruiken of eens proberen met
     gewone witte wijnazijn en wa extra kruiden, dat zal de kleur ten goede komen (nu wat te vuil bruin) en iets minder zuur zijn

     

    01-05-2019, 14:23 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lunchen bij De Poort van Cyriel in Opdorp 20190430
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een tijdje geleden hadden we met zus en schoonbroer afgesproken om nog eens samen te gaan lunchen bijgevolg gingen we 2 dagen na elkaar uit eten.
    We waren al menigmaal te gast in restaurant De Poort van Cyriel gelegen op de Dries in Opdorp. Meestal gaan we als de narcissen in volle bloei staan, het plein is dan mooi en de plek herinnert ons aan onze ouders waarmee we elk jaar dat tripje op dat moment deden, pure nostalgie...
    Het eten is daar verzorgd, het interieur gezellig en de bediening goed. Sinds de witte kassa zijn de prijzen er met bijna een kwart gestegen, bijgevolg zijn in de à la carte de hoofdgerechten nu quasi allemaal boven de 30€ geprijsd. Het 3-gangen menu aan 48€ zag er aantrekkelijk uit, dus hebben we dat genomen en achteraf bleek dat het een uitstekende keuze was. Ik bestelde
    St.Jakobsvruchten-m’hamsa couscous–vadouvan–zoete punt paprika, Lamsbout-groene asperges–erwtjes & worteltjes–jus van thijm–gratin dauphinois, 4 kazen van ‘Van Tricht’-notenbrood–kweepeer.
    Op de kelderrestjes stond nog een El Goru, een stevige rode Jumilla van o.a. de monastrell en de syrah druif, 2 van mijn lievelingen en bovendien bracht die wijn voor ons ganse gezelschap de herinnering boven aan ons gezamelijk reisje naar Calpe vorig jaar waar we van diezelfde wijn konden genieten. Weer eens een gezellige, aangename dag, met dank aan onze warme familie.

    01-05-2019, 07:51 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    30-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lunchen bij Fiskeskur in Antwerpen 20190429
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het dagje uit voor onze huwelijksverjaardag was geslaagd. Antwerpen is een mooie stad en daarbij het mooie maar frisse weer, lekker eten, en elkaars gezelschap, wat konden we nog meer verlangen?
    We hadden al veel goeds gehoord over Fiskeskur, de nieuwe visbar op 't Eilandje en gingen er lunchen. Plaats genoeg op het terras, vriendelijke ontvangst en vooral zeer lekker eten en drinken. Verwacht geen grote "chique" maar mooie locatie en lekkere zee producten.
    Momenteel werken ze nog met een vrij beperkte kaart, de porties zijn niet gigantisch maar de prijzen ook niet, voor de grote honger dus meer dan één gerechtje bestellen per persoon.
    In totaal deelden we met ons beiden 6 gerechtjes waarvan 3 starters en 3 hoofdgerechten. Desserts zijn er momenteel nog niet.
    Wij bestelden VG koud: 6 Zeeuwse oesters, rillettes van vis, ceviche van makreel. HG alles van de grill (foto): gamba's, zalm met asperges en paddenstoelen met geraspte bottarga (zoals in Sicilië).
    Daarbij een witte chenin wijn "Ra" waar ik voor de gelegenheid een i had tussengezet (mijn echtgenote heet Ria) en die als verrassing voor haar op tafel kwam
    Al bij al een dikke pluim voor de keuze van de grondstoffen, het aanbod, de bereiding, de bediening enz. voor ons alles top!

    30-04-2019, 07:39 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    29-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190428 Capellini Bolognese
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het was al enkele maanden geleden dat we deze heerlijke Bolognesesaus nog eens op het menu zetten. De eerste keer dat we die zelf hebben klaargemaakt was in 1972 naar een recept uit "Het grote kookboek" uitgegeven door de Nederlandse Boekenclub en één van onze eerste kookboeken. Nu staan er zo ongeveer 4 meter in onze bibliotheek .
    De aanleiding was dat ik beschikte over die heerlijke Belgische, groene, dunne, afsmakende soepselder (SPAR Melsele) die zo schaars is geworden en voor soepen en sauzen zo veel lekkerder is dan diegene die zich bijna niet meer onderscheidt van de (witte) stoofselder.
    Drie seldertjes in een bussel waarvan ik met het bovenste deel (veel blad) een kippenbouillon heb getrokken samen met de voetknoken, de rugstukken van de kippenbouten, groen van prei en een wortel. Het middenste deel werd vandaag gebruikt in de Bolognesesaus en het onderste deel ligt te wachten op verder gebruik, in keukenrol gewikkeld, in de groentenlade van de koelkast. 
    Voor het overige was onze saus samengesteld uit in olie rul gebruind varkens-rundsgehakt, een brikpakje tomatenblokjes, blokjes wortel, gesnipperde sjalot en prei (facultatief), 1/4 bol look in schijfjes, stukjes rode piment, verse salie, tijm, rozemarijn en enkele gedroogde laurierblaadjes, nootmuskaat, zwarte peper en zout.
    Met een beperkte hoeveelheid vlees en opgediend met Capellini en geraspte Parmezaanse kaas was dit een aangename, gezonde maaltijd.

    29-04-2019, 07:26 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    27-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190427 Kippenbout uit de oven met gepofte aardappel & bieslookroom
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag zijn mijn eega en ik 51 jaar een koppel, overmorgen 47 jaar gehuwd en nog altijd soulmates. Eén van haar lievelingsgerechten is een kruidige kippenbout uit de oven met het binnenste van een sla, schijven rijpe coeur de boeuf tomaat met olie/azijn/pijpajuin/peper en zout opgemaakt juist voor het opdienen en in azijn en water opgelegde dunne schijven komkommer.
    Normaliter met frietjes maar vandaag met een in de oven gepofte aardappel met bieslookroom (zure room, bieslooksnippers, peper, zout).
    De komkommer wordt, na het in schijfjes snijden, bestrooid met zout en een uurtje uitgewaterd. Dan flink afspoelen en 2/3 de water en 1/3 gewone azijn er over, witte peper, een gesnipperde pijajuin en een scheut suikersiroop. Na een uurtje al eetbaar maar wat langer marineren is nog beter.

    27-04-2019, 13:39 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    26-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190426 Stoofvlees met Westmalle bruin & witloofsalade
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Stoofvlees wordt nog altijd beschouwd als Belgisch maar het idee is lang geleden toch gepikt van de Franse Boeuf Bourguignon waarin bij ons de wijn door bier vervangen werd.
    Wat mij betreft toch 2 verschillende gerechten qua smaak en beide lekker ;-)
    Gisteren bestond mijn bereiding uit mooi donkerrode stukjes rund, kalfsfonds (pasta), Westmalle bruine trappist, runderbouillon, gebruinde ui, verse boter, veel laurier, verse tijm, mosterd, perensiroop (poepgelei), peper, nootmuskaat en een vleugje kruidnagelpoeder. Na het aanbakken van het vlees samen met de andere ingrediënten in een gesloten pot in de oven verder bereid op 145°C gedurende 2u. Saus vandaag (zonder het vlees) ingekookt tot op smaak en gebonden met bruine rouxkorrels.
    Daarbij gesnipperd rauw witloof juist voor het opdienen omgeroerd met "ons" witloofsausje: mayonaise, water, azijn, mosterd, vers geperste look, suikersiroop, gehakte peterselie, peper & zout. Daarbij ook frietjes, quasi vanzelfsprekend...

    26-04-2019, 19:16 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    25-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190425 Witloof gevuld met gehakt & gestoomde aardappels
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Deze witloofbereiding is één van onze lievelingsgerechten en kan met krieltjes in dezelfde pan ook als éénpansgerecht klaargemaakt worden. Het sausje dat ontstaat door het, vooraf goed rondom aangebakken gevuld witloof te braiseren met een verkruimeld kippenbouillonblokje, nootmusaat, zwarte peper en een vleugje suikersiroop is gewoon zalig.
    Daarbij gestoomde aardappels of puree en we hebben weer een echt Belgisch gerecht dat zelden elders op tafel komt.
    Ik gebruik (opgemaakt) gemengd gehakt kalf-varken dat ik tussen een gehalveerde en van het kropje ontdane stronk witloof opbindt met een koordje. Dat koordje kan eventeel ook vervangen worden door een dun lapje spek. Vervolgens worden de gevulde stronken aangebraden in een pan met een flinke klont boter tot ze bruin worden maar niet verbrand zijn. De kruiden en het bouillonblokje erover en een scheut suikersiroop die de aanzet vormt tot de eerste stoomvoring. Dan vlug het deksel op de pan en gedurende 45 minuten braiseren in eigen nat.
    Smakelijk!

    25-04-2019, 14:17 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    24-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190424 Fegatellen met gebraiseerde sjalot en rösti
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Wie al eens op mijn website kookhistorie heeft gesurft weet dat ik wreed in de geschiedenis van onze keuken ben geïnteresseerd en een verzamelaar ben van oude recepten en dito kookboeken, waarvan de eerste dateren van de 15de eeuw.
    De "fegatellen" (fegato= lever in het Italiaans) die ik vandaag bereidde vinden hun oorsprong in de 16de eeuw en werden toen reeds vermeld in een Zuid-Nederlands kookboek voor "Leckertonghen". Belgisch dus maar... België kwam er pas in de 19de eeuw.
    Het zijn brochetten van stukjes lever (normaal van varken), gekruid met gestampt venkelzaad en peper en gecombineerd met spek en laurier.
    In het originele recept worden ze opgediend met een sinaasappelsaus maar ik combineerde ze met gebraiseerde sjalot en rösti. Het zoete van de sjalot (met wat tijm en laurier) combineerde goed met het rokerig-krokante van de gefrituurde rösti (Delhaize).
    Ik gebruikte kippenlevertjes en had die, vanwege de opkuis ontstane kleinere brokjes, verpakt in 2 dunne reepjes, licht gerookt ontbijtspek en daarna met laurier ertussen aan een spies geregen. De stukjes lever waren gekruid met in de 1-2-3 verpulverde venkelzaden, nootmuskaat en zwarte peper (geen zout vanwege het spek) zoals in het originele recept.
    De sjalot was na het pellen, gehalveerd en lichtjes gebruind in verse boter, afgekruid met verse tijm, laurier en verder gebraiseerd in kippenbouillon tot ze gaar waren en er een door het inkoken een licht gebonden sausje ontstond.
    Daarbij de rösti, eerst lichtjes ontdooid en daarna afgebakken in frituur van 175°C.
    De levertjes in het spekrolletje waren nog iets te rauw zodat ik aanbakken in de pan en afbakken in een hete oven gedurende enkele minuutjes moet aanbevelen of iets minder lever in het spek te rollen.
    Al bij al een geslaagde "middeleeuwse" lunch !

    24-04-2019, 14:06 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    23-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190423 Eendenborst met bijzondere stoemp met linzen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In de diepvries lag nog een (zelf ingevroren) eendenborst die niet op tijd aan de beurt kon komen enkele weken geleden. Ik vries die niet graag zelf in (want te veel vet) maar nood breekt wet en ik ben zuinig op het wegwerpen van nog bruikbare etenswaren!
    Voor wie het nog niet heeft geprobeerd: zo'n op het vel gebakken eendenborst gaat goed samen met gestoofde linzen, een in de lage landen wreed ondergewaardeerde peulvrucht!
    Deze keer verwerkte ik een blik bruine linzen van het merk Daucy (meegebracht van Auchan in Dunkerque) in een aardappelpuree. Het blik werd uitgelekt en gestoofd in verse boter met blokjes puntpaprika, rode ui, wortel, en Jalapeõ peper en op smaak gebracht met een gedroogd laurierblaadje, redelijk wat verse tijm, flink wat zwarte peper van de molen, een snuif gedroogd bonenkruidpoeder en de helft van een mager kippenbouillonblokje. Dit werd een heerlijke combinatie van geuren en smaken en gemengd onder de gekookte en geplette zachtkokende aardappeltjes een meer dan geslaagd geheel. Dit receptje gaat in mijn archief ter overlevering aan het nageslacht...
    Het glaasje rode wijn van een (gekregen) flesje Egri Bikaver (Hongaars stierenbloed) uit 2015 was OK maar niet wauw, nu te veel tannines en te veel zuurtjes. Morgen smaakt dat hopelijk beter als dat over nacht wat lucht heeft kunnen happen.

    23-04-2019, 14:03 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Diner in Grand Café Brasserie Brasseur te Zwijndrecht 20190422
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Van de geslaagde discocompetitie in Ieper (kleinzoon 1ste plaats solodansen) kwamen we terug in Zwijndrecht aan rond 19h. Met dat terrasjesweer zat het restaurant van de zoon vol maar we konden toch nog een plaatsje bemachtigen. Na een rijpe Orval genoten van een perfect gesneden en door de keuken opgemaakte steak tartaar (filet Américain) met steakhouse frieten.
    Zo pikten we toch ons Paasbezoekje mee aan Grand-Café Brasserie Brasseur.
    Merci kleinzoon, schoondochter en zoon voor de leuke afsluiter van een mooie en aangename dag.

    23-04-2019, 09:28 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    21-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190421 Asperges op Vlaamse wijze
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Op 29 Mei 2010 blogde ik hier over de Nieuwkerkse asperges. Gisteren gestoken en gekocht en vandaag opgesmikkeld met gestoomde aardappels en een sausje van verse, gezouten boter met snippers hardgekookt ei en gehakte peterselie. Dat sausje was op smaak gebracht met geraspte nootmuskaat en zwarte peper.  Een juist gepaste (vegetarische) lunch in de schaduw op ons tuinterras. Seffens nog wat Melseelse aardbeien van het kraampje langs de N70 en daarna wellicht een powernapje.
    Hierbij een zalig Paasfeest gewenst aan mijn leespubliek en de bloggers van seniorennet.

    21-04-2019, 12:56 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    20-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190420 Lamsboutsnede met flageolets & gratin Dauphinois
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Mijn eega wou persé in het Paasweekend lamsvlees eten... Voor morgen Paaszondag heb ik verse asperges rechtstreeks van de kweker in Nieuwkerken-Waas en maandag schikt het ook niet dus moest het vandaag lam zijn.
    Twee maanden geleden hadden we een gelijkaardige lunch, maar vandaag enkel de lamssteak met flageolets zonder princessenbonen.

    De flageolet is familie van deze laatsten en wordt vooral in Frankrijk geteeld. Ze zijn minder melig en daardoor fijner van smaak dan gewone witte bonen. Ze worden vaak gecombineerd met lamsvlees. Ook koud, als salade, gemengd met wat fijngesnipperde zachte (rode) ui of pijpajuin en een weinig mayonaise, peper en zout, zijn ze heerlijk (tip voor bij de BBQ). Bij ons zijn ze quasi nergens vers te verkrijgen maar ze zijn ook lekker uit blik (laten uitlekken en niet afspoelen).
    Aan de gele borden i.p.v. witte kan je zien dat we vandaag op ons zonovergoten terras aten met 25°C...


    20-04-2019, 16:23 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lunchen bij Trattoria Kaai te Boom 20190419
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het Paasweer is zalig, bijgevolg is thuisblijven onmogelijk en de fietsbenen kribbelen...
    Temperaturen tot 25°C in April en dat gedurende meerdere dagen. Fietstochtje naar de Rupelstreek, mijn geboortestreek.
    Met de fietsknooppunten is dat allemaal eenvoudig geworden. Met de fietsen op de auto, parkeren in Bazel zodat we niet langs de files moeten, het veer naar Hemiksem en dan een toer via de Schelde- en Rupeldijken, door de gelagen van Noeveren tot in Boom waar ik iets minder dan de helft van mijn leven doorbracht.
    De Rupelkaai aldaar is mooi heraangelegd en boven op de dijk is nu Trattoria Kaai, ik denk al bijna 2 jaar, met een mooi terras, uitzicht op het water en een mooi aanbod voor redelijke prijs. De kok heeft Italiaanse roots en dat proeft men. Voor mijn eega Parmezaanse kroketjes en zalm met tomaat en kreeftenravioli, voor mij de minestrone en dan de ossobuco met linguini.
    De bouillon van de minestrone was heerlijk maar de groentjes hadden in de diepvries gezeten...waarom geen gepocheerde verse groentenblokjes à la minute aan die heerlijke bouillon toevoegen met wat gesnipperde verse kruiden (basilicum, salie) dan was het helemaal top geweest?
    De holle ossobuco kalf-mergpijp was ongeveer 10cm groot en vol lekker merg. Het vlees niet overvloedig maar toch een flinke portie en zeer lekker klaargemaakt. 
    Een kolonel (citroensorbet met wodka) sloot dat geheel af, we gaan er zeker nog.

    20-04-2019, 11:37 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    18-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bijzonder recept: paddenstoelen in lookroom
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In de periode 1985-1988 was ik gedetacheerd in Cergy-Pontoise nabij Parijs voor de bouw van de Doelse kerncentrale-simulator. Ik lunchte dan in de kantine van Thomson CSF en ontdekte daar de in lookroom gemarineerde, verse Parijse paddenstoelen.
    Mijn receptje daarvoor is als volgt: snijd de verse paddenstoelen in dikke plakken, doe er een vleugje citroen- of limoensap over zodat ze niet verkleuren en strooi er ook wat gehakte peterselie op, meng goed.
    Meng gewone room (min. 35% vet) en zure room in gelijke hoeveelheden, pers er (veel) verse look in, kruid af met zwarte peper en zout en laat die saus minstens een half uur trekken.
    Meng ze vlak voor het opdienen door de paddenstoelen. Wreed, specaal, lekker en fris.

    18-04-2019, 14:37 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190418 Varkensribbetjes met bijzondere rauwkost
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Deze morgen toch een beetje op mijn verkeerd been opgestaan... Al om 3u wakker en terug ingedommeld in de livingsofa rond 5u en op 8u terug wakker met "loeten"...
    Zo'n super goed weer - volle zon om 8u - en niet echt weten wat de dag gaat brengen? Hoe gaan we deze dag optimaal invullen, want als het zo'n goed weer is wil ik buiten, zeker in de lente!
    Een spiegeleitje gegeten als ontbijt en even later het vrouwtje bediend met haar traditionele thee met limoen en een boterham met belegen kaas... 
    Daarna gezocht naar een behoorlijke uitstap o.a. Veerse meer, maar niets gevonden dat ons (mij) paste. Dan maar samen naar Colruyt om vandaag een aardige lunch te kunnen samenstellen en ideeën op te doen voor het Paasweekend.
    Paasmaandag zitten we sowieso in Ieper met de kleinzoon voor een discocompetitie, dus blijven witte donderdag, goede vrijdag, Paaszaterdag en -zondag met het aangekondigde "zomerweer" daar om "gezame
    lijk en leutig" in te vullen.
    Mijn eega wilde lamsvlees voor deze Paastijd, dus dat was snel geregeld met lamsboutsneden die ik zaterdag ga klaarmaken met flageolets en een gratin Dauphinois. De verse spinazie lokte voor een spinazievelouté voor de komende dagen en de BBQ-ribbetjes voor onze eerste lunch vandaag op ons tuinterras.
    Als we dan morgen een mooie fietstocht doen met ergens een lekkere lunch inbegrepen, zaterdag het lam en Paaszondag bij de zoon in Grand Café Brasserie Brasseur gaan lunchen is ons weekendje weer eens optimaal ingevuld, qua culinaire deugden althans...

    18-04-2019, 14:13 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    Foto

    Archief per week
  • 18/12-24/12 2023
  • 26/12-01/01 2023
  • 20/12-26/12 2021
  • 07/12-13/12 2020
  • 23/12-29/12 2019
  • 16/12-22/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 28/10-03/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 16/09-22/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 05/08-11/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 08/07-14/07 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 27/05-02/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 11/02-17/02 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 28/01-03/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 26/12-01/01 2017
  • 25/07-31/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006

    Mijn favoriete links
  • Mijn "home" page
  • Mijn "kookhistorie" website
  • Mijn "portaaltje"
  • Keukeningrediënten in 7 talen

  • Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!