Kookkunst is het schilderen van een melodie met smaken en geuren.
13-11-2019
Dagschotel 20191113 Pasta met petoncles, spinazie & diverse kaassoorten
De zoon had de rest van een pastabereiding met petoncles (kleine sint-jacobsvrucht = Aequipecten opercularis) , spinazie en kaas (o.a. mascarpone) in onze ijskast achter gelaten. Omdat we vandaag niet veel tijd hadden besloot ik voor onze lunch dat overschotje te pimpen met melk, extra gemalen Gruyère kaas, vers gemalen zwarte peper, nootmuskaat en snippers van hardgekookte eieren. Het geheel gegratineerd onder de grill met gratinkaas. Met een slok shiraz een aangename maaltijd.
Dagschotel 20191112 Schnitzel met erwtjes en kruidenboter
Normaal maak ik de kruidenboter zelf met verse kruiden uit de tuin maar deze keer had ik ze kant-en-klaar bij LIDL gekocht en ze was prima van kwaliteit. De schnitzel bak ik krokant in een bakpan met ongeveer 1 cm zonnebloemolie. Daarbij apart gestoofde (diepvries)erwtjes (Delhaize) en gestoomde Belle-de-Fontenay aardappels. De erwtjes worden eerst gespoeld onder warm water en op een bedje van gesnipperde ui en een flinke klont boter gekieperd. Daarbij vers gemalen zwarte peper en een verkruimeld vetarm kippenbouillonbokje. De vlam wordt er onder gezet en als alles sist dan een scheut warm water toegevoegd. Een kwartiertje stoven, nazien op zout en peper en binden met een weinig aardappelmeel opgelost in weinig koud water zodat elk erwtje bedekt is met een beetje stoofvocht.
We hadden afgesproken met "verre" familie om de familiegeschiedenis te bespreken. Jos & Betty zijn een wreed sympathiek koppel en Jos (84) besteedde al heel wat tijd aan opzoekwerk en illustreerde dat verder met foto's, doodsprentjes, geboortekaartjes, overgeleverde anekdotes, officiële documenten en andere publicaties. Een monikkenwerk maar prachtig gedaan en een uniek dossier voor het nageslacht. Zijn voorouders (en die van mijn echtgenote) zijn afkomstig uit Rotselaar, waren tot midden 19de eeuw eigenaars-uitbaters van de watermolen aldaar en bekleedden diverse belangrijke posten in die gemeente. Meestal gaan we dan na de besprekingen samen lunchen, om beurten in onze buurt en in hun buurt. Gisteren was dat bij hen in 't Braemhof. De kaart is daar traditioneel en het eten was er lekker. Het interieur is er aangenaam door de "kasteelachtige" inrichting maar de bediening door het vast personeel kon discreter. Ik nam de slibtongen en met een Westmalle tripel erbij was dat juist gepast. Dat bier accordeert immers zeer goed met gebakken tong (en ook paling). 't Moet altijd geen wijntje zijn...
Diner bij Grand Café Brasserie Brasseur te Zwijndrecht 20191110
's Morgens een flinke wandeling in het zonnetje in Hof ter Saksen te Beveren. In de namiddag een prima degustatie van wereldwijnen bij "De Wingerdstok" in Brasschaat. Daarna met goede vrienden gaan dineren bij "Grand Café Brasserie Brasseur" te Zwijndrecht, bij zoon Peter. De varkenswangetjes waren heerlijk alsook de wildbereidingen en de flinke porties kabeljauw. Een gepaste afsluiter van een mooie dag. De laatste jaren koop ik vrijwel nog enkel wijnen gemaakt van één druivensoort (monocepage). Mijn lievelingen van rood zijn de Zuid-Afrikaanse pinotage, de Australische shiraz alsook de syrah-wijnen uit andere landen, de Italiaanse primitivo en zijn broertje de Amerikaanse zinfandel, en de Spaanse monastrell, de Argentijnse malbec. Bij de witte de Zuid-Afrikaanse chenin, een Elzasser riesling (pétrolé), een houtgerijpte chardonnay of een krakend frisse sauvignon blanc. Van de andere druivenrassen de goed geconcentreerde, snel drinkbare creaties. Door enkel monocepages te drinken kan ik de kwalitatieve eigenschappen goed vergelijken en de smaak ervan op voorhand beter inschatten.
Super receptje van Jeroen Meus met een lichte eigen variatie... Voor 4 personen: 1l kippenbouillon, 100g groene linzen, 40g wortel, 80g knolselder, 1 ui, 1 bussel waterkers, 1 teentje look, salie, verse rozemarijn, verse tijm, laurier, snuif currypoeder, snuif selderzout, snuf komijnpoeder, mespunt bicarbonaat, gerookt spek. Verhit een scheut olijfolie in een ruime stoofpot of soepketel. Stoof de stukken ui en de look in de hete olie. Schil intussen de wortel en snij deze samen met de knolselder in grove stukken en doe de groenten in de stoofpot. Maak een bouquet garni van verse kruiden: tijm, laurier, rozemarijn en salie. Bind alle kruiden samen met keukentouw en doe de kruidentuil in de pot. Strooi de groene linzen in de pot. Schenk de kippenbouillon bij de gestoofde groenten met linzen en laat de soep 40 minuten pruttelen op een matig vuur. Snij de waterkers met de steeltjes in grove stukken. Doe de stukken waterkers in een scheut kokend water. Na 6 minuten is de groente al voldoende gaar. Schep de waterkers in een beker en gebruik een staafmixer om ze glad en groen te mixen. Voeg eventueel een beetje kookvocht toe. Proef en kruid het gerecht naar smaak. Deze drie kruiden passen perfect in deze soep: een snuif currypoeder, een voorzichtig snuifje komijnpoeder en wat selderijzout. Voeg ook wat peper van de molen toe. Roer de cressonmix door de soep. Roer eventueel zure room even los en schep in elke portie soep een eetlepel. Doe er tenslotte enkele lapjes krokant gebakken spek in.
Lunchen bij restaurant De Peerdestal te Antwerpen 20191108
Het weer was te mooi om thuis te blijven en het glas van mijn smartphone was gebarsten, bijgevolg redenen genoeg om naar de stad te gaan. Bij ons is dat Antwerpen. Bij Media Markt herstellen ze dat direct d.w.z. om 11u afgegeven en om 15u klaar en zonder afspraak in tegenstelling met wat op hun website staat... Dus in afwachting verder de stad in en na twaalven zoeken naar een goed restaurant. Deze keer viel ons oog op De Peerdestal. De bediening was er uiterst knap (in alle betekenissen van dat woord), de kaart uitgebreid en voorzien van wildgerechten, paardenvlees en gerijpt rundsvlees. Ik koos de bisque-soep en de gerijpte Holsteiner tussenrib, mijn partner (sinds 51 jaar) de gebakken ganzenlever en een hazenfilet. Voor haar de tiramisu als dessert en voor mij een cognac van een "kleine boer". Alles was perfect klaargemaakt, klassiek, maar dat kan ons nog steeds ten zeerste bekoren. Je verwacht ook niet anders van een restaurant dat al jaren zijn sporen verdient. Voor mijn prachtig stuk, perfect gebakken Holsteiner, vroeg en kreeg ik een "scherp office mes zonder kartels". Dat sneed als boter door het rijpe, smaakvolle, donkere vlees waarvan het vet deed denken aan het lekkere merg uit een kalfsbeen. Zalig gegeten en een aanrader!
Dagschotel 20191107 Cassoulet met ribben, spek en varkensschouder
Voor de 4de keer dit jaar ons eigen receptje van cassoulet gemaakt, eigenlijk speciaal voor de zoon, maar die was helaas verhinderd om te komen. Normaliter is dit een langdurig proces in de oven waar men meermaals de aan de oppervlakte gevormde korst moet breken maar ik heb er een vereenvoudigde versie van die ons even goed bevalt. Het receptje van deze "cassoulet maison" blogde ik reeds in december 2008 en er is sindsdien niet veel aan gewijzigd. Een glas Zinfandel paste daar uitstekend bij.
Vandaag dineerden we i.p.v. te lunchen met een Barbarie eendenborst op 65°C in de oven klaargemaakt en rode kool met het recept van mijn moeder (appel, ui, bruine suiker, "timperke" met azijn, laurier, tijm, nootmuskaat, puntje kruidnagel en veel versgemalen zwarte peper). Daar bij gestoomde belle-de-Fontenay aardappeltjes en 't was weeral in orde.
Lunchen bij restaurant Kasteel Diependael in Elewijt 20191105
Mijn zus en schoonbroer trakteerden ons voor haar verjaardag. Het domein Diependaele is verzorgd en het interieur van het restaurant gezellig ingericht. De bediening heel professioneel en het eten lekker. Veel kleine porties op de borden afkomstig van een uitgebreide mise en place, leuke en originele combinaties met seizoensproducten. De correcte Portugese wijnen die het menu vergezelden waren voor een wijnliefhebber iets te simpel. We genoten van het gezelschap en de rust.
Dagschotel 20191104 Snijbonenstoemp met varkensspiering
Vandaag deze lekkere stoemp nog eens klaargemaakt met snijbonen uit Marokko, ui uit Nederland en aardappelen uit Frankrijk. De spieringkotelet was Belgisch. Ik had het vlees even kort aangebakken, gekruid en dan in een oven van 70°C gezet gedurende iets meer dan een uurtje. Dat gaf een goed resultaat.
Dagschotel 20191103 diner bij friethuisje Knabbel & Babbel in Begijnendijk
Gisteren met de kleinzoon op discocompetitie geweest in Hulshout. Na de wedstrijd met de dansgroep frietjes gaan eten in de Knabbel & Babbel op de Liersesteenweg in Begijnendijk. Een gezellige bedoening en m.i. één van de betere frituren. Snelle en vriendelijke bediening en een gigantische keuze in gezonde (slaatjes e.d.) en de klassieke en ook betere frituursnacks. Voor mij en mijn echtgenote 1 gewone portie friet, voor haar kippenvleugelspies (njammie) en een garnaalkroket (kan beter), voor mij een licht gebakken vleesbrochette met groenten (njammie) en een vleeskroket (de Hollandse zijn doorgaans beter). Het belangrijkste is het gezelschap en het feit dat de tieners-dansers hun "carbs" wat moesten bijstellen... Voor een dikke 30€ met 3 personen voldaan gegeten, waar kan dit elders?
Dagschotel 20191102 Stoofvlees-friet met witloofsla
De kleinzoon bleef lunchen maar is zo geen fan van rode kool, dus dan maar frietjes en witloofsla bij het stoofvlees gemaakt. De reeds gestoofde rode kool kan dan nog wat trekken, dan is ze immers nog lekkerder... Ons witloofsausje blogde ik reeds op 20190426.
We huurden het boshuis op landgoed Ullerberg voor een midweek. Midden in de Leuvenese bossen en met schitterend weer behalve de laatste dag (regen en files). Het geklasseerd, gerestaureerd boswachtershuis (foto) was prima in orde en goed uitgerust zodat ons verblijf met 4 volwassenen en 2 tieners prima verliep. We kookten 3x en gingen 1x uit eten bij Van Sprang in Ermelo, een restaurant met een bijzondere formule waar je uit een 40-tal gerechten in "voorgerecht" porties kiest tot je er genoeg van hebt en dat voor een vaste prijs (nu 31,5€ p.p.). Met apero, wijn en dessert toch nog 350€ voor 6. OK maar niet WAW! Ik plukte een paar kastanjeboleten onderweg en bakte die in verse boter maar het kon ons "sceptisch" gezelschap niet erg bekoren alhoewel we er geen negatieve gevolgen van hebben aan overgehouden...
Dagschotel 20191027 Secreto met salsa, Romeinse sla & Hasselback aardappel
Tegelijk met de bloedpensen kocht ik een stuk "secreto" van het Iberico varken. Een typisch Spaanse versnijding van een "geheim" stukje uit de varkenssschouder met vrij veel vet dooraderd waardoor het mals en smakelijk is. Ik bepoederde het met het Mexicaans kruidenmengsel dat ik voor de chili con carne gebruik en bakte het rozé in een bakpan. Daarbij een snelle salsa = een bokaaltje "hot dip" van Boni (colruyt) met daar extra aan toegevoegd, een uurtje op voorhand, geschilde rode en groene paprika, sjalot en trostomaatjes, alles in brunoise gesneden en de saus afgewerkt met een vleugje suikersiroop.
Mijn echtgenote had al enige keren gevraagd naar bloedworst en deze keer vond ik "bloedworst met ajuin" in onze lokale Delhaize. Goed gebakken in geklaarde boter en met gestoofde appelmoes van cox-appel (boter, suiker, kaneel) kon ik haar tevreden stellen.
Dagschotel 20191025 Portugese sardines met gemengd rauwkostslaatje
Deze avond dineren we vrij laat met paella van het huis voor 5 personen. Het recept ervan vind je elders in dit blog. De mise en place vergde wat tijd (kip en ribben voorbraden en groenten portioneren). Van enkele kippenonderbouten te veel maakte ik een kruidige kippenbouillon. Die ga ik straks gebruiken voor de Bomba-rijst tesamen met een scheut mosselvocht want ik ga de mosselen even op voorhand stomen en ze op het laatst bijvoegen als de paella juist uit de oven komt en nog 10 minuutjes onder aluminiumfolie gezet wordt om te "trekken". Voor de lunch voor 3 maakte ik een gemengd rauwkostslaatje van overschotjes (pastinaak, mini-komkommer, wortel, prei, Romeinse sla, rode paprika, groene paprika, snippers zwarte olijven en blokjes feta), daarbij enkele sardines en van de olie daarrvan een vinaigrette met een scheut chardonnay-azijn, vers geperste look en een weinig honing. Rijk aan antioxidanten en omega-3 vet...
Alle disgenoten vonden mijn rijkelijk gevulde "paella de la casa" geslaagd. Zelf vond ik ook dat het vermoedelijk de beste ooit was. Ik wijd dit aan de reserva Bomba-rijst van SOS, het gebruik van een goed gedoseerd mengsel van kippen- en mosselbouillon, voldoende safraandraadjes, het gerookte paprikapoeder en veel verse look. Bijgevolg voor herhaling vatbaar .
Dagschotel 20191024 Eendenborst LT met sinaasappelsaus, gebakken witloof en rösti
Vandaag nog eens de eendenborst bereid op lage temperatuur zoals in juli l.l. maar nu met rösti, gebakken witloof en een lekkere sinaasappelsaus als volgt: ingredienten: 1 dl kalfsfonds, 1 dikke sjalot, 1 elp honing, 2 sinaasappels pelé à vif en hun sap, 5 cl sinaasappellikeur, 3 elp wijnazijn, 2 klp sojasaus, verse koude boter, 1 elp roze peper. Bereiding: pel en versnij de sjalot en stoof hem glazig in een weinig boter. Doe de honing over de gestoofde uien, roer en schenk er de sinaasappellikeur over. Flambeer de pan op een veilige manier. Blus de pan met de wijnazijn, schenk het sinaasappelsap erbij en voeg de fonds toe. Voeg ook de sojasaus toe, zet het vuur zachter en laat de saus tot de helft inkoken. Bind ze met verse koude boter en voeg wat roze peperkorrels toe. Verwarm er de sinaasappelpartjes in en dien op.
Dagschotel 20191023 Knolselder in bechamelsaus met varkens schouderkotelet
De knolselder heeft nog wat vrieslucht nodig om optimaal te zijn zoals de schorseneren maar de knollen leken zo vers en vast dat ik er reeds kocht. Goed geschild, in stukken van 2x2 cm verdeeld en gekookt in een kruidige bouillon met een scheut azijn tot ze beetgaar zijn. Dan een klassieke (lopende) bechamel gemaakt die goed werd afgekruid met nootmuskaat, zwarte peper en zout en de uitgelekte selder er in opgewarmd. Lekker met een flink gekruide, goed gebakken varkens schouderkotelet.
Op vraag van de zoon, van wie de hielfractuur aan het beteren is, moussaka gemaakt. Mijn recept: 2 merguez uitgeknepen, 350g gehakt rund-varken, 2 rode ui gesnipperd, 3 teentjes verse knoflook gesnipperd, paar eetlepels olijfolie, 1 tlp kaneel, ½ tlp nootmuskaat, ½ tlp komijnpoeder, sriracha naar believen, ½ deciliter water, 1 doosje tomatenconcentraat, ½ doosje tomatenblokjes, 1 lepel paprikaconcentraat, 1 klein bosje verse tijm, 1 elp gedroogde oregano en een bosje vers gehakte peterselie, 1/2 vleesbouillonblokje, zout en peper naar smaak. Geraspte Parmezaan, roux, melk en 2 eigelen voor de bechamelsaus en de afwerking. Aardappelen en aubergine in schijven van 6 tot 8 mm snijden (mandoline). Aubergine zouten en uitwateren. Beide bakken in olijfolie olie tot gekleurd en gaar. Ovenschotel in lagen als volgt: aardappelen, aubergine, vulling, kaassaus en geraspte kaas – kruiden tussen de lagen met peper, zout en nootmuskaat. 1 uurtje in een oven van 180°C. Eventueel ’s anderendaags opwarmen in oven van 150°C gedurende een uur. Opdienen met een horiatiki salade (romeinse sla, rode ui, blokjes feta, komkommer, groene paprika, zwarte olijven, kappers) en vinaigrette(olijfolie, wijnazijn, honing, peper, zout, gedroogde oregano).