Niet iedere dag heb ik evenveel goesting om te bewegen. Een regendag is van harte welkom en een goed excuus om veel op mijn stoel te blijven zitten. Met mijn hond is er toch al beweging genoeg in mijn leven. Die staat er op om regelmatig zijn poten te strekken, om op de wei zijn geliefkoosde salto's en andere sprongen uit te voeren. Ik heb de spannende job van 'ballensmijter' om mijnheer van dienst te zijn. Daarmee heb ik genoeg beweging van armen en benen, om te kunnen zeggen dat ik de bewegingsdriehoek volg: regelmatig rechtstaan en oefeningen doen met mijn ledematen. Hetzelfde meetkundig lichaam gebruikt men om de noodzakelijke, belangrijke, verboden of te mijden voeding weer te geven. Ik volg het schema punctueel alleen hebben ze vergeten er 'koekje of snoepje' bij te vermelden als noodzakelijk ingrediënt om een klein hongertje te bestrijden gedurende de dag. Brood (daarover straks meer) en melkproducten zijn echt onontbeerlijk in mijn dieet en sinds een jaar ben ik ook een overtuigd gebruiker van kiwi's als fruit. Nu kom ik aan de nieuwste triangel: die van het geluk. Moest ik nu nog niet weten wat me gelukkig maakt en hoe gelukkig te zijn, dan zou die driehoek rijkelijk laat in mijn leven komen. Ik heb het zelf allemaal uitgedokterd wat mij tevreden en happy maakt. Wat blijkt, alles staat vermeld in de piramide van happiness. Verdeeld over drie hoekstenen, staan er 9 vaardigheden vermeld en er zijn er zeven waaraan ik voldoe. Ik heb afgaande op de driehoek, een gelukkige oude dag. Ik noem de twee afwezige competenties niet. Er is niets aan te verhelpen en staan mijn 'gelukkig zijn en voelen' niet in de weg. Ik heb mezelf aangeleerd om iedere dag minstens vijf goede dingen in mijn leven op te sommen: ik heb een dak boven mijn hoofd, ik heb het warm, ik heb eten, ik heb kleren, ik en mijn familie zijn gezond en als toemaatje, ik heb een hond. Dat is toch veel! Nu over naar 'brood', mijn dagelijkse onmisbare kost. Wat een kruiswoordraadsel me niet allemaal kan leren, maar de makers van die puzzels zijn soms echte krakken. Het thema was: broodvariëteiten. Als fervente broodeetster waren er verschillende soorten die ik niet kende. Zoals een 'kersttimp': een lekker tarwebroodje gevuld met rozijnen en bigareaux (geconfijte kersen). Een 'vloerbrood' wordt niet in een vorm gebakken maar op de stenen van de oven. Een 'wijbrood' of 'gewijdbrood', in religieuze kringen zegent men het brood. Een 'stoet' of 'roggemik': in linnenzakjes gekookt ongezift roggemeel. Wel bij mij gekend: een 'pompernikkel',een Duits brood uit Westfalen, zwart of donkerbruin roggebrood met bitterzoete smaak. De 'croutons', geroosterde 1cm³ gesneden stukjes brood en vooral lekker bij snert of erwtensoep. Tot slot de lekkere 'stol', een luxebrood met rozijnen en amandelspijs. Mjammie.
Eventjes toch een verjaardag vermelden. Onze Alma Mater, de Universiteit van Leuven, de KUL, voorziet ons op deze dag, al bijna 600jaar, van alle wijsheid. Gesticht op 9 december 1425 door paus Martinus V en de burgelijke autoriteiten van Brabant. Prosit
|