Hoe het komt dat ik op de voorlaatste dag van de winter een zonneslag heb opgelopen? Onbeschermd een overvloed aan zonnestralen, voor mijn Vit D, willen vangen met bloot hoofd, blote armen en blote benen. Dat was duidelijk geen goed gedacht. Dat is omwille van de idee-fixe, dat buiten zijn synoniem is van gezondheid opsnuiven, want wie wil er nu zijn schamel pensioentje geven aan een heer of dame in witte schortjas? Het is ook zoals Matin Šimek schreef: alleen al het feit dat een gezonde geld aan een zieke vraagt, zegt veel over de dokters!. Wil ik vandaag van het zonnetje genieten en voor mijnen eigen santé zorgen, dan zal het met een grote strooien hoed zijn (type English Countrystyle), zonnebril. Ook een winterse uitrusting zal er zijn, dat nog net geen 'skipak' te noemen is. Dat brengen mijn jaren 70 ook mee: gevoelige huid en witte haren die beschermd moeten worden. Het is echt wel prachtig weer en dan laat men de voorzichtigheid al eens achterwege. Buiten komen is een must, en zeker als men in een windenvrij hoekje kan genieten van de zon, wat ik vandaag wel zal doen. En als de zon op zijn heetst zal zijn ga ik binnen 'koers' kijken. Het seizoen van de professionele velostampers is gisteren op gang geschoten en hadden we een echte Vlaamse winnaar. Dat maakt het dubbel zo plezant om te kijken. Meteen heeft er een nieuw duo achter de microfoon plaats genomen. Eens een wat andere inkijk en minder slaapverwekkende intonatie van de becommentarie(ë?)ring van de wedstrijd. Zo verandert er geregeld wat in het leven van alledag.
Iedere dag iets nieuws leren blijft de ambitie. Dat kan gaan over moeilijke, eenvoudige of alledaagse begrippen, bezigheden, voorwerpen, eten. Vandaag iets geleerd dat ik absoluut niet wist omdat ik het niet eet of in geïntersseerd ben. Cervela. Ik spreek dat woord wel uit en gebruik het soms eens in een zin, maar wat het product als salami of saucis bevat, daar heb ik me nog nooit een vraag over gesteld. En ik moet zeggen, het is toch wel een eigenaardige samenstelling. Oorspronkelijk, eeuwen en eeuwen geleden in de streek rond Milaan, werd er worst gemaakt van de hersenen van een 'ree'. Zowel 'hersenen', 'cerebellum' in het Latijn, als 'ree', 'cervus' in het Latijn, hebben dus de naam gegeven aan de worst die heden ten dage, meestal varkensvlees en veel kruiden bevat. In Vlaams Brabant, vooral de streek rond Vilvoorde, bereiden ze de cervela met paardenvlees. Het zal zoals met veel producten zijn: streekgebonden en verschillend van beenhouwer tot beenhouwer of een industriële vulling met veel 'E'.
Ik wil de alleenstaanden een hart onder de riem steken door een 2e citaat van Šimek neer te zetten: het leven is te mooi om het samen te delen. Tot morgen
|