Ik had wat moeite om een gepast item te vinden om wat te becommentariën. Natuurlijk kon ik weeral over de saga Biden-Trump schrijven maar dat zal de volgende maanden nog genoeg gebeuren. Twee oude rakkers die de baas willen zijn over een wereldgrootmacht, voeren een mondeling gevecht, bij manier van spreken, op leven en dood. Ik ben natuurlijk wel blij dat de bijna-tachtigjarigen zo'n belangrijke job kunnen ambiëren en krijgen, maar dat stelt me toch niet onverdeeld gerust en blij. Volgens mij kunnen die alleen maar denken aan zichzelf, hoe ze een dag nog gezond kunnen beginnen en doorkomen ipv goed te regeren en van alle gevaarlijke knoppen te blijven die een oorlog kunnen doen starten. Laat me hopen dat ze nog allebei nog 'mens sana in corpore sano' zijn. Maar ik botste op een belangrijk item voor mij en mijn nabestaanden: de garnaalkroket. Een gebrek aan grijze garnalen voor de Belgische kust, door de wijting die ze opeet en door overbevissing, doet de koks naar alternatieven en vervangingen grijpen die op z'n minst de illusie en de smaak van die lekkernij kunnen evenaren. Een probeersel met roze garnalen is al aan bod gekomen, gisteren werd er de Noordzeekroket voorgesteld op basis van Noordzeewier. Dat alles zou de smaak van de onze garnalen moeten doen vergeten. Nu worden er al veel van onze lekkernijen uit Holland en andere landen die aan de Noordzee liggen ingevoerd. Meteen dacht ik aan de gesprekken van mijn ouders en grootouders die over het gebruik van de 'ersatz' producten van tijdens de oorlog hadden en hoe blij ze waren terug koffie te kunnen drinken en geen chicorei meer moesten klaarmaken. Nog lange tijd werd de wortel van het witlof, fifty-fifty gebruikt met de echte koffiebonen tot die de laatste vijftig jaren bijna uit het winkelbeeld verdween. Hoe blij ze waren terug 'boereboter' te kunnen smeren en geen margarine meer moesten gebruiken. Surrogaatproducten kwamen in moeilijke en dure tijden veel aan bod en zo kan het ook verlopen met onze geliefde garnaalkroket. Grondstoffen uit de zee zullen de zilte smaak van de garnaal proberen evenaren en in een visbouillonneke ons nog meer op het verkeerde been zetten. Als de koks er dan ook nog één garnaal insteken is het 'van bedriegt de boer, compleet. De veggie people proberen al jarenlang allerlei smaken, die we gewoon zijn, te benaderen met planten en synthetische producten, zodat vlees geen vlees meer is, melk geen melk meer is, eieren geen ei meer is. Als gebruiker wordt het moeilijker en moeilijker het 'echte' van het 'nep' te onderscheiden omdat kruiden, smaakmakers, toevoegingen allerhande, onze smaakpapillen kunnen en zullen bedriegen. Nog even voor ik afsluit: wat te denken van een opdrachtgever voor een gebouw, die gevelstenen van een ander gebouw gebruikt om zo goedkoop mogelijk een appartementsblok neer te zetten? Het zal waarschijnlijk niet de enige aannemer zijn die op die manier veel profijt wil hebben. Tot morgen
|