De oogstmaand, noemt men augustus. Ik denk dat er toch een goede oogst in het vooruitzicht is, aangezien er na de eerste onheilsberichten van de overvloedige regen in april, mei, juni, er voor de rest nog niet te veel wanklanken gehoord zijn vanuit het landbouwmidden. Dat kan natuurlijk nog altijd komen vooral voor voedingswaren die nog op het veld, en dus buiten, geteeld worden, zoals onze vertrouwde patat. De prijzen zijn het laatste jaar toch al flink de hoogte ingeschoten voor ons bakske friet en gekookte aardappel. Vandaar waarschijnlijk ook, dat de exotische maagvullingen, meer en meer ingang vinden in onze keukens, zoals rijst en pasta. Ik ben niet echt voorstander van de Aziatische of Zuid-Europese of Noord-Afrikaanse keuken. Ik hou nog altijd het meeste van onze ouderwetse stamppot, vol-au-vent, stoofvlees,...Het vertrouwde, herkenbare en smakelijke voedsel dat ik leerde bereiden door mijn bobonne en moeder. De jongelui genieten van sushi, noedels, pho bo, pad thai of een of ander nummer dat ze bestellen bij de Chinees. Die keuken wordt omschreven als lichtverteerbaar maar pikant en maakt gebruik van sojasaus, vissaus, kokosmelk,umami, miso, sake....en als kruiden: citroengras, koriander, gember, kurkuma, kardemom. Kort gezegd, niks voor mijn oer-Vlaamse maag en darmen. Ik weet wel, dat als mijn nageslacht naar hier komt, ze alleen maar de recepten uit de kookboeken van de vrouwengilde willen eten. Meer bepaald met als reden dat ze er thuis geen tijd voor hebben om die klaar te maken en meer heil zien in het koken en stomen in één pan zoals wokken. Dat geeft minder afwas en is vlugger klaar. En vandaag begint een bezoek van een paar dagen van mijn dochter, schone zoon en kleinzoon. Het is gelukkig goed weer en smaakt een 'koude' schotel zeer goed bij warme temperaturen. Dat vergt niet veel inspanningen. Allemaal zijn het liefhebbers van toneel en toneelvoorstellingen, en dan biedt 'Theater aan Zee' in Oostende, al wat hun hartje verlangt: professionele en amateurgezelschappen die elkaar afwisselen in de loop van de dag. Dat gedurende tien dagen en met veel succes. Voor mij betekent dat een gezellig ontbijt met z'n allen, soms een middagmaal erbij, maar altijd een lunchpakket klaarmaken voor in de namiddag en avond. Dan volgt de nabespreking als ze weer hier zijn. Een leuke afwisseling gedurende een 4-tal dagen.
In Parijs is het uitkijken of er wat plakken in edelmetaal bijkomen voor ons land. Voor het wielrennen hebben we er toch alle hoop op dat er minstens één aan een Belg een medaille zal uitgereikt worden.
Tid voor boodschappen te doen. Tot morgen
|