De euforie van zoveel sterren meer op culinair gebied is weer een good newsshow voor alle gourmands in ons landje. Als de uitreiking van de Michelinsterren al uitgebreid beschreven staan op p.3 en 4 van de krant, dan is alles stillekesaan z'n oude vorm aan het aannemen. Met een vingerknip zo een ster gewonnen of er eentje kwijtgespeeld. De oeroude culinaire tempel van ons landje, 'Comme chez soi', nu nog 1 ster, heeft wel een naam die niet van toepassing is voor wie er wil gaan eten of er niet kan gaan proeven omwille van de prijzen. Het is dus echt niet 'zoals bij jou' wat op de tafel komt, wat de naam wel suggereert. Zijn ze blij met hun verlies? De dochter van de big chief verwoordde het alzo: kijk het is niet onze gewoonte gras onder het bord te leggen!!. Dat impliceert dus dat de 2 en 3 sterreneethuizen eerst naar de wei gaan om wat hooi of gras te maaien en dat als extraatje gebruiken om alles te kruiden, te kleuren en op te smukken. Op een andere pagina van de krant staat dan een ander verhaal, over de gewone sterveling die dagdagelijks zijn eigen eenvoudige maaltijd moet bereiden. Voedsel, brood, frieten, gewone kost dus, ingrediënten, alles wordt duurder, alles slaat op. Er is een toename in ons land van de voedselbanken en de voedselpaketten omdat de mensen niet voldoende geld meer overhouden om een minimum aan voedsel in huis te halen. Gelukkig nog geen hongersnood zoals op het Afrikaanse continent omdat de bevolking de prijzen van het graan uit Oekraïne niet meer kan betalen, een gebrekkige aanvoer door de oorlog, en de corruptie van van de bestuurders. Wat ziet men dan op de Meir in Antwerpen? Een broodjeszaak, waar de manager plastieken zakken, vol met niet verkochte broden, pistolets en koffiekoeken, gewoonweg in de vuilbakken kiepert en alles op straat zet in het zicht van de passanten. Verontwaardiging alom om zoveel verspilling van goede etenswaren.
Het filmfestival van Cannes loopt van 17-28 mei 2022. Er zijn drie Belgische inzendingen die meedingen naar 'De Gouden Palm'. Met er een beetje over te lezen dacht ik aan vroeger toen er wekelijks 'Première' op de beeldbuis kwam met het meest recente nieuws en roddels van acteurs, actrices en de nieuwste films. De eerste presentator was Roland Verhavert (1927-2014) een filmregisseur, maar daar heb ik geen herinneringen. We hadden toen geen tv thuis. Hij presenteerde het programma van 1953-1962. Hij werd opgevolgd door de knappe man Jo Röpcke (1928-2007). Die deed de interviews met de cast, cineasten, regisseurs en scenaristen van 1962-1991. Na hem kwam Roel van Bambost, de helft van het zangduo en kleinkunstenaars 'Miek en Roel'. Tot 1996 was het nog altijd het wekelijkse filmmagazine maar dat veranderde toen het een nieuwsitem werd op woensdag. Tot 2008 was Roel 'the host'. Vanaf 2008 was het de zeer betreurde Ward Verrijcken (1973-2020) die het presenteerde. Sindsdien is het Lieven Van Gils die onze filmhonger moet stillen in zijn wekelijkse kleine rubriekje. Tot morgen
|