Aan al mijn lezers, medebloggers en senioren wens ik een vreugdevol en vredevolle Kerst met een gezellig feestje er bovenop. Dat kan gebeuren dat je het gezellig maakt voor jezelf, dat kan ook gebeuren in het gezelschap van familie, vrienden of met de buren. Het is lang geleden dat ik mijn Kersttafel moest dekken en de kerstversiering is in mijn huis dan ook zoek. Bij mij dus geen slingers, ballen, bollen, dennenappels noch een kerststal, laat staan dat ik voor mezelf een kerstboom ga zetten. Als ik buiten ga, zie ik genoeg bomen, versieringen en lichtjes zodat ik er ook deugd van heb om ze te zien flikkeren zonder er zelf moeite voor te doen. Vandaag een keurig gedekte dis, voor de gasten en mezelf. Ik heb een 'mediterraans kerstmenu' voorzien, zoals gisteren beschreven. En al denk ik gewoonlijk niet aan de Middellandse Zee als ik hoor spreken over Jeruzalem, Nazareth of Bethlehem. Die stadjes en dorpen liggen even ver van de azuur blauwe zee als Brussel van de Noordzee. Ik had daar vroeger aan moeten denken dan had ik de typsche Israëlische gerechten in huis kunnen halen: hummus, baba ganoush, shaskshuka, een broodje falafal, bureka of een tabouleh salade maken. De gerechten zijn echt wel meditteraans te noemen met heel veel oosterse invloeden. De bevolking bestaat uit 80% Joden, waarvan de helft wel in Israël geboren is maar waar de herkomst van ouders, grootouders enz uit een 120 landen komen. Al die mensen brachten hun recepten en eetgewoontes en het koosjer zijn mee en mengelden alzo, samen met de 20% niet-Joden, dat alles in een typische Israëlische keuken. Ik las dan ook weer eens wat 'koosjer' voedsel betekende. Voor vlees geldt de regel, alle dieren met gespleten hoeven, dus geen paard en varken. Vis moet schubben en vinnen hebben en geen enkele vogel staat op de verboden lijst. Wel is er nog verbod om vlees samen met melkproducten te gebruiken.Tot zover vandaag de bespreking van mijn kerstmenu, waar ik nu mijn oven moet voor warm maken. Tot morgen
|