Kookhistorie
Inhoud blog
  • Voor iedereen een gezond en gelukkig 2024!
  • Wat zal 2023 ons brengen?
  • Wat zal 2022 ons brengen?
  • Hou het vooral gezond in 2021!
  • Voor iedereen een gelukkig en gezond 2020
  • Twee dagen in Nieuwpoort voor de Kerst 20191225
  • Dagschotel 20191223 Zuiderse ragoût & aardappelpuree met olijfolie
  • Lunchen met familie thuis 20191222
  • Lunchen bij De Meating Room in Leuven 20191221
  • Dagschotel 20191220 Stoemp met snijbonen & Tiroler spek
  • Lunchen bij Aachener Brauhaus in Aken 20191219
  • Dagschotel 20191218 Teriyaki kip met shiitake en groenten
  • Dagschotel 20191217 Praagse schnitzel met erwten, sluimererwten en kruidenboter
  • 20191216 Witloof op (bijna) Luikse wijze ;-)
  • Dagschotel 20191215 Hazenrug en bloedworst met rode kool

    Zoeken in blog



    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


    Kookkunst is het schilderen van een melodie met smaken en geuren.
    13-02-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190213 Schorseneren in lichte kaassaus met steak
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Schorseneren beschouwen wij als echte winterkost en kopen ze pas na een vorstperiode omdat ze dan zoeter en lekkerder zijn. In dit blog kwamen ze al eerder ter sprake. Er is wel een beetje werk aan maar met rubber handschoenen, een dunschiller en water met een scheut azijn is 1kg in zo'n 20 minuten gekuist.
    Ik kook ze in water met voldoende zout en een scheut azijn, soms ook met wat bloem erin om ze wit te houden maar ze waren mooi vers en ik liet de bloem achterwege (soms kookt dat ook te snel over en dan is het een zootje).
    Met een correct bleu-chaud gebakken stukje rund en gestoomde Charlotte aardappelen was dat OK voor een gewone dag in de week en ze waren allemaal op. Van de staking heb ik niets gemerkt, al goed... Wel merk ik wat opstekende wind ;-)

    13-02-2019, 15:59 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    12-02-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190212 Zuiderse kalkoenborst met spirelli
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Omdat we te veel rood vlees eten (volgens de wetenschap) had ik uitzonderlijk eens kalkoensneden meegebracht. Meestal vinden wij dat vlees te neutraal van smaak maar ik bedacht dat wat op te peppen met in het hoofd een saltimbocca alla romana, een gebakken kalfslapje met Parmaham en salie ook omdat ik droge ham en verse kruiden in huis had.
    Wanneer de poetsvrouw komt is er weinig tijd om te koken want dan loop ik te veel in de weg ;-) en dat was nog een extra reden om iets simpel in elkaar te steken dat snel kon afgewerkt worden als ze vertrok.
    Ik klopte de 2 kalkoensneden met mijn keukenbijl plat tussen 2 plastiekfolietjes, deed ze in de bloem met zout, nootmuskaat en zwarte peper en bakte ze aan in wat verse boter met een scheut olijfolie. Ze daarna in een ovenschotel geschikt, een snede serranoham er over, ringetjes rode ui die met de lapjes meegebakken waren er op, gesnipperde versie salie, oregano, rozemarijn en tijm er over.
    Ik had nog een venkel in de koeling en braiseerde die in dikke schijven in een scheut boter en wat kruidenbouillon (blokje). Die ook op het vlees gestapeld en het geheel overgoten met een scheut Heinz frito rechtstreeks uit het brikpakje. Ik goot ook een weinig van het braiseervocht van de venkel in de ovenschotel zodat de bodem ervan vochtig was opdat het vlees niet zou uitdrogen in de oven. Het geheel opzij gezet in afwachting van ...
    Nadat de poetsvrouw weg was strooide ik wat geraspte Parmezaan over het  gerecht en zette het in een voorverwarmde oven gedurende 20' op 180°C.
    Terwijl was ook de spirelli klaargekookt in flink gezouten water. 't Was lekker met een glaasje Syrah.
    P.S. de rest van het brikpakje frito, het kookvocht van de ovenschotel, het resterend vocht van de venkel, en de overblijvende spirelli in 2 stukjes gesneden vormen nu samen samen nog een lekker tomatensoepje voor straks...

    12-02-2019, 15:10 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    11-02-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190211 Zuurkool met varkensschouder en Weense worst
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gisteren met de kleinzoon de ganse dag op pad geweest naar de discocompetitie in Izegem. Altijd een gevulde dag met veel boenkeboenke maar wel leuk met al de optredens van solo over duo naar kleine groepen en groepen tot meer dan 20 deelnemers. Mooie dansen met mooie mensen in mooie kostuums. En zeker als de kleinzoon 3x goud scoort (solo, duo en smallteam), een beloning voor zijn inzet en zijn trainer.
    Er is daar dan maar eenvoudig eten: tomatensoep met balletjes en broodjes, soms ook een spaghettigerecht. Goedkoop en meestal correct.
    's Avonds gaan we dan dikwijls met de ganse groep ergens nog een kleinigheid eten maar gisteren was het nogal vroeg om ter plaatse al te gaan eten en we besloten dan maar om na de thuisrit naar Zwijndrecht in het restaurant van onze zoon (Grand Café Brasserie Brasseur) met ons 3 te dineren.
    Voorgerecht lekkere kaas- en garnaalkroketten, voor mijn echtgenote en de kleinzoon een lekker gebakken zeetong en voor mij een stuk rund "bleu chaud" gebakken met zuiderse groentjes uit de oven. Daarbij een de rode huiswijn van Juan Gil (Yellow Label). Dat was weer allemaal dik in orde en zonder "stoef" het beste restaurant van de streek.
    Vandaag moest ik naar de tandarts en had maar weinig tijd om iets in elkaar te steken. Een overschotje zuurkool deed het hem. Met een lepeltje Colman's mosterd was dat wreed te eten.

    11-02-2019, 17:49 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    09-02-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190209 Maaltijdsoep op Magrebse wijze
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Stoofschotels en maaltijdsoepen zijn mijn favorietjes want 1° complexe smaakcombinaties 2° uitdagend voor de creativiteit 3° dikwijls gerechten uit de "overlevering".
    Toen ik deze morgen een bussel prachtige witte rapen in de supermarkt zag liggen dacht ik onmiddelijk weer eens aan mijn lievelingseten dat reeds menigmaal ter sprake kwam in dit blog: een lekkere couscous waarin die rapen onontbeerlijk zijn. Mijn eega had al eerder aangegeven dat zij zin had in een wortelstamppot met chilopataworstjes maar ik kon niet aan de verleiding weerstaan de rapen mee te nemen.
    Dan maar 2 warme maaltijden in elkaar gestoken.
    Toen ik de grote, zachtkokende aardappelen voor de wortelstamppot aan het schillen was kwam ik op de idee, ten einde het aantal potten op het fornuis te beperken, om de bouillon van de couscous aan te vullen met stukken aardappel en de couscouskorrels eens achterwege te laten. Zo werd het een éénpansgerecht, een maaltijdsoep met stukken aardappel, raap, wortel, ui, courgette, kekererwten, verse look, laurierblad, raz-el-hanout kruiden, een snuif komijn, idem fenegriek en een kneep Tunesische harissa "cap du phare bon" uit een tube, alles samen klaargemaakt in een halve liter kruidenbouillon. Een vegetarische versie, op 25 minuten klaar en de beste maaltijdsoep die ik ooit maakte.
    De wortelstamppot ging ook in één recipiënt: 3 dl water, aardappelen in stukken, in kwartjes gesneden wortelen, gesnipperde sjalot, een kippenbouillonblokje, zwarte peper en nootmuskaat.
    In dezelfde tijd als de soep klaargekookt, het vocht afgegoten, klont boter en een scheut room erbij, gepureerd, op smaak gebracht met zout en gehakte peterselie en opgediend met de gebakken chipolataworst. De echtgenote was ook tevreden... en slechts 3 potten vuil gemaakt ;-)

    09-02-2019, 16:04 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    08-02-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190208 Kippenbout met champignon-paprikasaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gisterenavond gegeten in restaurant 't Alternatief in Bornem o.a. een lekkere binnenspier (onglet) en de rest van het gezelschap smakelijke visbereidingen (lotte, kabeljauw). De witte huiswijn was ook uitstekend: niet té droog en met een lichte muskaattoets.
    Vandaag bestond onze dagschotel uit een flink gekruide kippenbout (45' in de oven op 180°C) en een roomsaus met rode paprika, sjalot, verse look, kastanjechampignons, zwarte peper, room een kruidenbouillonblokje en gesnipperde peterselie. De roomsaus had ik wat te veel gebonden met rouxkorrels maar de volgende keer kook ik ze beter even in tot ze licht gebonden is.
    Daarbij enkele kroketjes van mccain en een glaasje rood.
    Als apérootje genoot ik van een glas tomatensap: een Big Tom spiced tomato juice, mijn lievelingssapje dat juist op punt is gekruid zodat je het direct uit de ijskast en liefst zonder ijsblokjes puur kan drinken.

    08-02-2019, 13:17 geschreven door WillyVC  

    Reageer (1)

    06-02-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190206 Spaghetti carbonara
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In 2013 blogde ik al de geschiedenis van deze lekkere pastabereiding. Het is wellicht al van dan geleden dat ik het nog maakte en deze keer ook met wat ik nog had in onze ijs- en voorraadkast.
    Een aantal producten zijn ALTIJD bij ons aanwezig zoals diverse rijst- en pastasoorten, peulvruchten gedoogd en in blik, diverse tomatenvormen in blik, visconserven enzovoorts. Vers altijd diverse soorten aardappelen, selder, wortelen, uien, look, en kruiden. Dikwijls ook spek en Parmezaanse kaas... Daarmee kan ik improviseren en het winkelen overslaan als ik eens geen zin heb of een andere prioriteit zoals vandaag - ik zette mij belangeloos in voor het behoud van de leefwereld van onze woonwijk want projectontwikkelaars zijn meestal enkel uit op de winst...
    Ons gerecht voor 2 personen bevatte 7 minuten spaghetti (200g), 2 hele eieren geklutst, 50g geraspte Parmezaanse kaas, 150g blokjes rookspek (Aldi), zwarte peper, vleugje geraspte nootmuskaat, zout, een snuifje Espelettepeper (facultatief), klontje boter en gesnipperde rode ui.
    Terwijl de pasta al dente kookt, het spek bruin bakken in een droge antikleefpan, dan een klonte boter erbij en de ui daar mee in glazig stoven. Inmiddels ook de kaas en het ei mengen.
    Patsa afgieten en in een antikleefpan doen, spek en ui er door scheppen en dan het kaas-eimengsel er door roeren. Op smaak brengen met zout en de kruiden. Peterseliesnippers gaan er ook bij maar zijn facultatief. Snel opdienen in warme borden want koelt snel af.
    Wij koppelden er een Spaanse Toro rode wijn aan, een Puerta Adalia uit 2014, stevig, lekker en betaalbaar. Ik kreeg hem cadeau maar zocht hem op en hij is verkrijgbaar voor om en bij de 6€ per fles. Lekker geschenk!

    06-02-2019, 13:38 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    05-02-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190204 Spruitjes in roomsaus met stoverij van lam
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gisteren de eerste keer deze winter spruitjes klaargemaakt. We kiezen altijd voor een niet te dikke variant en wachten tot het wat gevroren heeft want dan zijn ze optimaal (zie eerder in dit blog). Daarbij een stoverij van lamsbout. Zo'n bout is meestal te veel voor ons 2. We kopen die als hij in de aanbieding is, benen hem zorgvuldig uit (vliezen en vet verwijderen) en steken het teveel, vacuum getrokken, in blokken in de diepvriezer. Gisteren zo'n portie lam aangebakken in olijfolie, verder gestoofd met ui, kalfsfonds, een vleugje mosterd, verse rozemarijn, laurier en runderbouillon bijgevoegd en de ingekookte saus na zo'n 2 uurtjes verder pruttelen gebonden met bruine rouxkorrels. Een aanrader.

    05-02-2019, 13:47 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190205 Rauwkost met kip, rund & kruidige aardappelpartjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag was het "overschotjesdag": een slaatje van restjes linzen (van zondag), rauwe groenten (kastanjechampignons, rode paprika, groene paprika, rode kool, wortel ...) en kruiden (tijm, salie...) en opgediend met de verlezen en opgemaakte kippenvleugeltjes van de zondag getrokken bouillon, een portie filet Américain préparé en kruidige "potato wedges" (Lidl). Met een lepeltje mayonaise (D+L met olijfolie) was dit ook dik in orde...

    05-02-2019, 13:39 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    04-02-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190202 Salade Liégoise "maison"
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vorige vrijdag werden we genodigd om te dineren in 't Korennaer te Nieuwkerken-Waas. Lekker maar prijzig, maar dat is te verwachten van een restaurant met een Michelin ster. Wij blijven eerder fan van Herbert Robbrecht enkele kilometers daarvan verwijderd in Vrasene.
    Zaterdag aten we dan maar wat de dag ervoor was voorzien: een Luikse salade met spek, één van onze lievelingsgerechten hetwelk ik leerde kennen in de kantine van het restaurant in Linkebeek waar ik in 1971 begon aan mijn eerste werk...
    Een stoemp van bloemige aardappels vermengd met apart in boter met ui gestoofde fijngesneden snijbonen met een vleugle bonenkruid en een scheut kippenbouillon. Deze peulen waren uit Spanje en smaakten prima.
    Zondag was "zusterkesdag" en lunchten mijn zus en schoonzus met hun respektievelijke ega's bij ons. Ik was zowel zaterdagnamiddag als zondagvoormiddag in de weer om extra mijn best te doen en creatief te koken.
    De lunch bestond uit 3 apérohapjes, een door mulligatwany (Indisch peperwater) geinspireerde kippensoep met een Aziatisch tintje, in groene peper gemarineerde eedenborst met rode kool (~recept van de bomma) en kroketten en als sluitstuk een variatie op tiramisu met de blonde speculaas van Vermeiren. Daarbij een lekkere Syrah uit Zuid-Afrika en om even na te genieten mijn laatste flesje Grand Puy Lacoste uit 1993. Dat mocht er nog wezen maar was toch best nu op. Ik zit er bij de redactie van dit blogje de rest van op te drinken ;-)
    De apérohapjes waren: 1° een glaasje met ganzenlever, gemarineerde linzen en gedroogde Serranoham, 2° een zeewaterscampi in eigen bisque en 3° Oosterse hapjes uit de oven met zoet-zure chilisaus (niet zelf gemaakt). Spijtig genoeg door de drukte de foto's vergeten ;-(
    Noot: wie eventueel receptjes wil gelieve mij een e-mail te sturen

    04-02-2019, 11:49 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    31-01-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190131 Mexicaanse runderreepjes & aardappel uit de oven et zure room
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gisteren hadden we goede vrienden bij ons thuis uitgenodigd voor de lunch. Ik had een "boerensoepje" gemaakt met savooi, prei, wortel en selder met gehaktballetjes, lichtjes gebonden met tapioca en op tafel afgesmaakt met geraspte Parmezaanse kaas. Daarna in de pan gebakken patrijzenborstfilets (vers gekocht en zelf vacuum ingevroren in het najaar) met gebraiseerde olivette sjalot, fine-champagnesausje met kastanjechampignons plus groene peperkorrels en daarbij rösti (Delhaize). Als slot een krokant chocoladetaartje (van La Lorraine eveneens gekocht in Delhaize). Daarbij o.a. een flesje Cabernet Sauvignon van het Chileense Santa Rita Reserva van 2012 dat perfect op dronk was en iedereen was content...
    Vandaag één van mijn lievelingsgerechten gemaakt op basis van de gemarineerde ruderreepjes van Colruyt. Die hebben al een Zuid-Amerikaanse marinade en ik werk die nog wat bij met zelfgemaakt chilipoeder (komijn, korianderzaad, oregano, paprika, pimenton de la vera, piment, peper en zout) bak ze af in mijn wokpan, voeg er stukjes rode ui en rode en groene paprika aan toe en blus het geheel met wat stukjes tomaat (uit brikpak), runderbouillonblokje, scheutje rode wijn en een scheutje suikersiroop. Alles een kwartiertje samen laten stoven tot de paprika's bijtgaar zijn, vers gesnipperde koriander er door scheppen en opdienen met een 
    geschilde en in folie gewikkelde aardappel met een flinke klont gezouten boter bij en gebakken in een voorverwarmde oven, gedurende een uurtje, op 200°C.

    31-01-2019, 13:22 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    29-01-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190129 Witloof met ham uit de oven
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Witloof komt in alle vormen regelmatig op ons menu, zeker nu dat het het ganse jaar door verkocht wordt. Weliswaar smaakt grondwitloof het beste maar is m.i. veel te duur in verhouding met de winst.
    Vandaag nog eens klaargeaakt, gegratineerd in de oven met kaassaus (stomen, omwikkelen met lekkere ham, overgieten met kaassaus van deels melk, deels stoomvocht en gemalen Gruyèrekaas, nootmuskaat en zwarte peper) en vergezeld van een smeuïge aardappelpuree.

    29-01-2019, 14:08 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    28-01-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heerlijke Zubrówka Bison Grass vodka
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zubrowka is een gearomatiseerde graanvodka uit rogge, met 40% alcohol. Aan het distillaat wordt een aftreksel van Veenreukgras  (Hierochloe odorata - E bison grass) toegevoegd, waaraan die vodka haar specifieke smaak en gelige kleur ontleend. 
    Zubrowka Vodka is zowel een Pools vodkamerk, alsook de soortnaam specifiek voor deze vodka.
    Vodka  of ‘watertje’ (voda en ka als verkleinwoord) wordt gemaakt van om het even welk vergist landbouwproduct zoals aardappelen, wat overigens vaak het geval is, maar ook van granen, bieten of druiven, in feite van alles waar suiker en/of zetmeel in zit. De Europese wetgeving schrijft wel voor dat de basis ervan moet vermeld worden. Deze vrij neutrale witte sterke drank wordt, vanuit smaakbeleving gezien, vaak gearomatiseerd met pepers, bosbessen enzovoorts.
    Bison grass kreeg die naam omdat de plant groeide op plekken waar in het wild de laatste bizons van Europa leefden. De regio situeert zich in het oosten van Polen in de streek van Bialystok, grenzend aan Wit-Rusland. Deze streek die bedekt is met het woud van Białowieża was lange tijd het jachtterrein van de Poolse koningen. De oorspronkelijke staat ervan, die teruggaat tot 10.000 jaar geleden, veranderde tot vandaag niet. Het is daar waar het lievelingsgras van de bizons groeit, in onze contreien veenreukgras (Hierochloe odorata) genoemd. Het bijzondere aroma van deze plant is te wijten aan de hoeveelheid coumarine die erin zit en naar hooi ruikt. Deze natuurlijke aromatische verbinding (C9H6O2) is een stof die we ook tegenkomen in tonkabonen, lievevrouwebedstro, echte lavendel, maisbladeren, selder, pastinaak, enz…
    De productie van deze vodka gaat terug tot in de vroege middeleeuwen, maar de eerste echte sporen dateren van de 14e eeuw. [bron]
    De prijs voor één liter van het product op de foto is sterk afhankelijk van waar je hem koopt. In Nederland vind je hem voor nog geen 18€ voor een liter o.a. hier maar de prijs kan ook het dubbele zijn...

    28-01-2019, 14:23 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190128 Kip Stroganoff
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gisteren de ganse dag op de disco dance competitie van de kleinzoon geweest en 's avonds gedineerd met vrienden in taverne Rembrand in Horebeke. Varkenstongetjes in Provençaalse saus en mijn eega een mooie rundsbrochette, alles dik in orde.
    Vandaag, voor onze dagschotel, geïmproviseerd met wat in huis was: kippenbout, paprika's, paddenstoelen, ui, verse look, piment, peterselie, tomatenstukjes, een scheutje room en kippenbouillon. Dit leidde tot een lekker Stroganoff sausje. De bouten eerst wat gemarineeerd in arachideolie en wat kippenkruiden met extra paprikapoeder. Ze daarna aangebakken en verder gebraiseerd in eigen vocht. De gare kip even aan de kant en n dezelfde pan de gesneden groenten bakken, blussen met kippenbouillon, room een een scheut lekkere wodka.
    Alles ingekookt tot sausdikte en geserveerd met gekookte Uncle Ben's rijst. Final touch was gesnipperde peterselie. Daarbij een lekkere syrah uit de noordelijke Rhône (Jaboulet aîné 2013).
    Goede punten gekregen van 't vrouwke  en ook een beetje van mezelf .

    28-01-2019, 13:55 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    26-01-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190126 Toast Champignon met verse look & prei
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gisteren lekker geluncht bij goede vrienden die naar Spanje zijn verhuisd en nu in het land waren voor korte tijd voor hun kleinkinderen en de vrienden. Daarna met hen een toertje in 't stad gedaan (voor ons is dat Antwerpen) met een bezoekje aan Brasserie René een topzaak op het kruispunt van Meir en Keyserlei en daarna even verpozen in de vernieuwde Pelgrom waar ze 101 Belgische bieren hebben waarvan 24 van de tap, m.i. een super concept. Ondanks de motregen en koude was het een mooie dag.
    Deze middag een lichte lunch bereid. Mijn eega had zin in een toast champignon en zij heeft daar graag een vleugje look in...
    De dikke sneden wit brood werden gebakken in een mengsel van ruim verse gezouten boter en een weinig arachideolie (tegen het "verbranden") en daarna de hele kastanjechampignons (gekortwiekt tot tegen de hoed) in dezelfde pan gaar gebakken met extra boter. Op het laatst had ik er de gesnipperde look in gekieperd met ditto prei. Het was lekker maar de volgende keer gebruik ik eerder genipperde peterselie (of sjalot) want de "groene, aardse" smaak van de prei was te merkbaar...
    De "saus" van de gebakken paddenstoelen kieperde ik over de toasts maar dat resulteerde in een ietwas sompige toasts. Volgende keer bak ik die volledig door in diep vet (geklaarde boter) zodat ze geen vocht meer oplorpen en krokant blijven...
    7/10 voor het resultaat .

    26-01-2019, 13:26 geschreven door WillyVC  

    Reageer (1)

    24-01-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190124 Savooi in de room met spek
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Savooi of groene kool is één van de oudste koolsoorten en afkomstig uit het Middellandse zeegebied. Zijn naam is afkomstig van het Savoye-gebied nu deels Frankrijk, deels Italië (o.a. Piëmonte).
    Lekker als afzonderlijke groente, in stamppotten én in soepen. Bovendien kunnen de bladeren (dikke nerf uitsnijden) afzonderlijk gepocheerd worden, opgevuld met kruidig gehakt en dan worden gebraiseerd. Dat is iets meer werk maar oh, zo heerlijk! Veel recepten van gevulde savooikool zijn op het Internet te vinden.
    Vandaag een halve savooi gesnipperd en samen met ui aangestoofd in boter, ook een decilitertje room er bij en een vetarm kippenbouillonblokje verkruimeld er over, op smaak gebracht met peper en nootmuskaat en het stoofvocht na een kwartiertje gebonden met in wat melk opgelost aardappelmeel.
    Gisteren had ik wat overschot van het verse spek van de cassoulet ingewreven met pekelzout en luchtdicht gewikkeld in wat plastiekfolie. Vandaag goed afgedroogd met keukenpapier en in de pan gebraden met een vleugje zwarte peper uit de molen. Door het pekelen blijft het spek immers sappiger.
    Met gestoomde Charlotte-aardappeltjes was het een lekkere dagschotel.
    Volgende keer blancheer ik de kool kort vooraleer ze het stoven in wat water met een vleugje bicarbonaat en hoop er zo een groener kleurtje aan te kunnen geven.
    Op 23/01 op weg naar een routinecontrole in het UZA gaan lunchen in Brasserie "De Lindekens" in Wilrijk, onze traditionele stop vooraf aan een namiddag-afspraak in het UZA. De pata negra ham was een uitstekende starter en mijn Ierse Hereford zesrib bleu-chaud gebakken was de op één na beste steak die ik ooit op mijn bord kreeg. De aanbevolen wijn, een Primitivo di Manduria reserva, was een topper. De zeetong van mijn eega was van formaat 2 in een kilo maar kon krokanter gebakken geweest zijn en opgediend met de bakboter wat nu niet het geval was, een beetje spijtig...

    24-01-2019, 15:38 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    22-01-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190122 Cassoulet met Toulouse worst
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ik ben een fervente fan van peulvruchten. Ze zijn niet alleen lekker maar bovendien nog gezond ook en komen enkele malen per maand op ons menu in allerlei gedaanten zoals linzen, erwten, bonen en kikkererwten. Meestal kopen we ze in blik van een goed merk (o.a. DAUCY) maar hebben ze ook steeds gedroogd in voorraad.
    Laatst kocht ik gedroogde groene linzen, haricots lingots en kikkererwten rechtstreeks bij een kweker in de Laurageais, de streek van de cassoulet tussen Carcasonne en Toulouse in Zuid-Frankrijk. Via het Internet besteld voor in totaal 20€ voor 3kg, van elk een kilo, levering binnen de week in een buurtwinkel inbegrepen!
    De Toulouse worst, origineel bestanddeel van menig cassoulet, vond ik vers in Carrefour en zo kwam de idee om hem nog eens te bereiden. Wie nog meer te weten wil komen over deze lekkere, traditionele Zuid-Franse kost en de lokale strijd aldaar om het beste recept zoekt eens in het verleden van dit blogje.

    22-01-2019, 15:23 geschreven door WillyVC  

    Reageer (1)

    21-01-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190121 Königsberger Klopse
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Korte tijd geleden ving ik een glimp op van de bereiding van Königsberger Klopse in het TV-feuilleton "Sturm der Liebe" hetwelk wij sinds lang volgen. We reisden zelfs al rond in die streek van Beieren waar het zich afspeelt omdat we er zulke mooie beelden van zagen in die reeks (zie 03-08-2012 in dit blog).
    Historisch gezien is het een Oost-Pruissische specialiteit bereid met gehaktballen in een blanke saus met kappertjes en genaamd naar de stad Königsberg ten Noorden van Neurenburg in de deelstaat Beieren in Duitsland.
    Alhoewel nu vooral een Beierse specialiteit is het gerecht in gans Duitsland bekend want lekker, niet duur en niet moeilijk te bereiden. Het wordt vooral gegeten met gekookte aardappelen en eventueel begeleid met opgelegde rode biet. Het recept ervan is reeds in 1845 beschreven.
    Sommige varianten bevatten ansjovis als extra smaakmaker en al dan niet room maar ik maakte de variant zonder ansjovis en met room. Voor herhaling vatbaar!
    Recept voor 4 personen is als volgt...
    Voor de gehaktballen: 500g varkens-rundsgehakt, 1 in melk geweekt en daarna uitgenepen pistoletje, 1 ui 5cm in kleine stukjes, 2 hele eieren, paneermeel naar behoeven, een vleugje nootmuskaat, een vleugje marjoleinpoeder, zwarte peper en zout
    Voor de bouillon: 1 liter heldere vleesbouillon, 1 ui 5cm in stukjes, 1 laurierblad, 1 stuk rode piment, witte peperpoeder, zout
    Voor de saus: witte roux uit 50g bloem en 50g boter (of rouxkorrels), 375 mm van de kookbouillon na het pocheren van de klopse, 125 ml verse room, 2 eetlepels kappertjes op azijn uitgelekt, 1 eigeel, 2 eetlepels gehakte peterselie, eventueel zout en een scheutje van de kappertjesazijn of/en wat citroen- of limoensap naar smaak

    1° Meng alle ingrediënten met het gehakt flink onder elkaar en voeg paneermeel toe tot er een smeuïge massa bekomen wordt waarvan men ballen van ~5cm kan rollen. Breng tijdens het mengen flink op smaak met de kruiden en het zout. Laat even rusten.

    2° Pocheer de klopse in de bouillon met de ui en de kruiden en houdt tegen de kook gedurende zo'n 20 minuten. Verwijder dan piment en laurier en houdt alles warm.

    3° Neem het genoemde deel van de bouillon en bindt het tot een vrij dikke saus, voeg er de room aan toe (de bouillon wordt dan wat dunner, warm terug goed door - mag niet meer koken), roer er het eigeel door, doe er de kappertjes in, smaak af met zuur en eventueel wat extra zout en peper. Giet over de balletjes en werk af met de gehakte peterselie.

    Lekker met een echte "Hefenweizen" of ander witbier.

    21-01-2019, 14:55 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    19-01-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190119 Praagse schnitzel met fijne erwtjes & kruidenboter
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gisteren op stap geweest in Antwerpen en geluncht in "Le Zoute Zoen" in de Zirkstraat. De setting is er mooi, de bediening verzorgd maar het 3-gangen menu @39€ pp presenteerde mooier dan dat het smaakte. Met de extra 2 amuses en een tussendoor proevertje, die wel prima waren, een aangenaam tijdverdijf maar toch ietwat teleurstellend qua geur- en smaakcombinaties in voor- en hoofdgerecht. Mijn eega, die koos voor de visbereidingen, was meer tevreden.
    Vandaag niet veel tijd om te koken, dan maar een Praagse schnitzel (Lidl) in diep vet (1 cm arachideolie) in de pan gebakken + in boter, ui en groentebouillon en daarna licht gebonden, gestoofde fijne erwtjes (diepvries Delhaize) + gestoomde Charlotte aardappel + zelfgemaakte kruidenboter (gezouten boter van Marc Guiselin, Aldi) met verse tijm, peterselie, salie, dragon en zwarte peper verrijkt.
    Ik maak die boter in ietwat grotere hoeveelheid, rol ze in plastiekfolie en steek ze in mijn vrieskist. Ze is ook lekker bij mosselen in aluminiumfolie in de oven gegaard, bij lamsvlees...
    De schnitzel trek ik vacuum en laat die een dagje in de ijskast zodat het kruim en het vleessap goed mengen en ik een stevig korstje krijg dat niet meer kruimelt. Daarna gebakken in de hete olie vormt het een lekkere korst.
    Voor meer info over de geschiedenis zie hier.

    19-01-2019, 15:02 geschreven door WillyVC  

    Reageer (1)

    17-01-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190117 Varkensspiering met rode kool & Charlotte aardappelen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag nog eens het rode koolrecept van mijn moeder klaargemaakt. Het recept ervan blogde ik al eerder maar ondertussen doe ik er extra wat verse tijm en een scheutje rode wijn bij in plaats van water hetgeen de bereiding nog wat rijker maakt.
    Bij deze rode kool hoort m.i. varkensvlees, eendenborst, ganzenbout (diepvries Aldi Duitsland) of een wildstoverij en is meestal winterkost. Vandaag was het een stukje spiering zonder been...
    Andere dagschotels van de voorbije week waren: spaghetti Bolognese met Parmezaanse kaas, tomaat-paprikasoep met balletjes, erwtensoep met spek en broodkorstjes en Uruguayaanse Picanha à la plancha (verstoog Lidl), een bijzonder smakelijk stukje van het rund.
    Daarnaast ook lekker geluncht van de suggestiekaart in Grand Café Brasserie Brasseur te Zwijndrecht en voor de eerste keer bij Hawaiian Poke Bowl in de Nationalestraat te Antwerpen waar men zijn slaatje zelf kan samenstellen aan een democratische prijs - toppie en voor herhaling vatbaar!

    17-01-2019, 14:15 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    11-01-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagschotel 20190109 Wortelen met alliumstoemp & mini-chipolata
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In Delhaize verkochten ze wortelen uit Haspengouw en ik was nieuwsgierig of die een verschil maakten met de rest van het wortelaanbod.
    Mijn eega stond op een combinatie ervan in stoemp met worstjes, vandaar dat ik er mini-chipolata's bij aanschafte, de 6 stuks 
    reguliere chipolata waren wat te veel voor ons 2.
    Ik wou wat anders dan onze klassieke "peekesstoemp" en besloot de wortelen te bereiden zoals dat in mijn herinnering zat wanneer mijn grootmoeder langs vaders zijde dat deed toen ik zo'n 10 jaar was: gekrabt, overlangs in 4 gesneden en dan horizontaal verdeeld in kwartjes, aangestoofd in verse boter met gesnipperde ui, laurierblad, nootmuskaat, peper, een klontje suiker en dan bevochtigd met een scheutje water en langzaam gegaard. Uiteindelijk het vocht gebonden met een "timperke" van water met een weinig aardappelmeel en een beetje gesnipperde peterselie voor de "final touch". Merci grotemoe zaliger !!!

    Voor de stoemp werden gesnipperde sjalotjes, ui en verse look aangestoofd in boter, gaargekookt in een weinig volle melk, gepureerd met de staafmixer en daarin blokjes van zachtkokende aardappel gaargekookt en verwerkt tot puree.

    11-01-2019, 08:32 geschreven door WillyVC  

    Reageer (0)

    Foto

    Archief per week
  • 18/12-24/12 2023
  • 26/12-01/01 2023
  • 20/12-26/12 2021
  • 07/12-13/12 2020
  • 23/12-29/12 2019
  • 16/12-22/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 28/10-03/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 16/09-22/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 05/08-11/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 08/07-14/07 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 27/05-02/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 11/02-17/02 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 28/01-03/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 26/12-01/01 2017
  • 25/07-31/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006

    Mijn favoriete links
  • Mijn "home" page
  • Mijn "kookhistorie" website
  • Mijn "portaaltje"
  • Keukeningrediënten in 7 talen

  • Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!