Zoeken in blog

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 
Laatste commentaren
  • Uitstap (Marc Martens)
        op aanslag
  • Zegen op deze zaterdag middag (Patricia)
        op zaterdags grijs
  • Onze Marino Keulen is ook parlementslid af. Nu nog enkel burgemeester, Marleen. (eddy meuris)
        op Vlaamse zon
  • Zegen op deze woensdag middag, avond en nieuwe week (Patricia)
        op ontsnapt
  • Golfstroom (Marc Martens)
        op schaapjes
  • Inhoud blog
  • dinsdag
  • aanslag
  • vandaag 14/07
  • zaterdags grijs
  • wat later
    Blog als favoriet !
    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    andre1
    blog.seniorennet.be/andre1
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    mijneigengedichtenblogje
    blog.seniorennet.be/mijneig
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    huco
    blog.seniorennet.be/huco
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    theohouben
    blog.seniorennet.be/theohou
    een meisje van 1948
    bedenkingen
    09-04-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.toekomst

    Met Charles Trenet en La Mer, zijn we op deze morgen weer van start gegaan. Maar ik ben een vooruitziende vrouw, een vrouw met toekomstvisie. Ik weet bijvoorbeeld al waar ik naar toe ga: de hemel. Ik weet dat zeker omdat ik nooit iemand iets heb aangedaan, ik was mijn handen dan ook in volledige onschuld. Jammer dat ik het gezegde, "ik heb geen vlieg kwaad gedaan" niet luidop kan zeggen. Gisterenavond heeft dergelijk vliegend beest met het knisperen, knarsen, knasperen (nieuw woord om de vorige te versterken) van haar vleugels, geprobeerd mij uit mijn slaap te houden. Ik heb haar dan maar naar de bromvliegenhemel gemept. Dan kon ik mooi zeggen: dag sterren, dag maan, ik moet nu slapen gaan, en dat lukte dan ook. 

    Maar als oudere moet ik ook durven de toekomst onder ogen zien. Het is niet gemakkelijk te weten dat alles eindig is. Moeilijker is nog dat ik in het ongewisse blijf hoe mijn reis naar de hemel zal verlopen. Iedereen, dus ook ik, hoopt dat het gebeurd in de meest comfortabele omstandigheden. Niet met een boemeltrein of een krakkemikkig busje, maar in luxe, wat dat ook mag betekenen op die trip. Ik ben nog in mijn huis, ik kan vrij bewegen mits een paar beperkingen, maar alles lukt. Maar in de homes, de WZC is het geen fraai zicht. Mensen opgesloten, die alleen maar hulpverleners zien die ogen als buitenaardse wezens. Ver weg van familie en medebewoners. De klaagzang van Vlozo in een open brief met de vraag voor extra inspanningen voor residentiële ouderenzorg, is niet goed te praten. Op winstbejag belustte eigenaars en investeerders (veel buitenlandse), die op alles bezuinigden wat er maar kon, spreken nu van een minister(s) die in hun taak tekort schieten. Best mogelijk dat deze man en/of vrouw, niet goed inschatte wat er allemaal dreigde te gebeuren. Maar dividenten, dividenten, was het belangrijkste. Minder verplegend personeel, minder verzorgenden, minder poetsdienst, gaarkeukens, het echte minimum aan gezondheidszorgen, op alles bezuinigen, samen met een hoge maandelijkse kostprijs moeten investeerders tevreden stellen. En nu zitten we als gemeenschap met de gebakken peren, een pijnpunt in onze luxueuze maatschappij. Hoe behandelen we onze ouderen die in de onmogelijkheid verkeren zichzelf te verzorgen, te beschermen? ! In "De Afspraak" van woensdagavond was CEO (regio België) van een internationaal rusthuisnetwerk Orpea, en VZW Vlozo, Geert Uytterschaut aanwezig. Dat het ouderenbeleid hertekend en hervormd moet worden, was ook de mening van de andere panelleden, Prof Geert Meyfroidt en Prof Distelmans. Als ik dan al eens egoïstisch mag zijn, hoop ik dat die hervorming in goede zin er zal zijn, als ik ze nodig heb. Eén minister verantwoordelijk voor de gezondheidszorg, is alles wat ik vraag en wat er nodig is. 

    09-04-2020 om 10:34 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:toekomst
    >> Reageer (0)
    08-04-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zon en hond

    Vandaag een zonnige dag met zonnige gedachten. Verplicht leuk te denken en dat doe ik ook. Maar ik heb vandaag ook een grote overwinning op mezelf geboekt. Ik heb de taartjes in de etalage bij de bakker laten liggen. Al zeg ik het zelf, dat is een hele prestatie! Bijna zoveel waard als een gouden medaille op de Olympische Spelen aan de kust. Spijtig dat zulk metaal niet bestaat voor dergelijke opofferingen! Ik had brood nodig en de hond een truuk om hem met de buurvrouw mee te geven voor een wandeling. Hij ziet de buurvrouw doodgraag maar blijkbaar is een aaitje over zijn bolleke en een knuffel genoeg voor hem. De grote militaire marsen is precies zijnen dada niet. Tenzij er natuurlijk water aan te pas komt. Dus wij drieën, twee vrouwmensen en een hond, op stap naar de bakker. Ik binnen gaande, de wandelaaarster en de toch protesterende hond richting zee, strand en duinen. Om hem te belonen voor zijn meer dan 10.000 stappen zet ik zijn plonsbadje klaar. Dat is een plastiek bak met water waarin hij zich kan verfrissen. Hij laat dan een snoet zien die zegt: alleen mijn bazinneke weet hoe ze me moet verwelkomen en verwennen! Dat doe ik met plezier, vooral omdat het hilarische momenten zijn. Zo fier als een gieter in een bak water waar hij amper in past. Daarna moet ik wel buiten blijven want krolletjes hond droogt niet snel. Ondanks de vele regenbuien is alles weeral kurkdroog. Het zal sproeien van mijn bloempotten zijn en dan springt hij graag voor de waterstraal. Vreugdedansjes krijg ik als compensatie voor dat water gesmos. Ons amuseren in deze tijden is belangrijk en met water is dat plezant!

    08-04-2020 om 16:35 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:zon en hond
    >> Reageer (0)
    07-04-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.lezen

    Hoe langer hoe meer besef ik dat mijn leven te kort zal zijn, voor alles te realiseren van wat er nog op mijn bucket list staat. Niet zozeer omwille van de uitdagingen, uitspattingen of de 'durf-al' exploten, maar veeleer de stapel boeken die ik zou willen lezen. Dagelijks komen er nog interessante titels en schrijvers bij die ik niet links (ik ben links) wil en kan laten liggen. Lezen is leven, is willen weten, is willen kennen en bevrediging van de grote nieuwsgierigheid naar alles rondom mij. Ik kreeg van mijn goede vrienden weer een interessante schrijfster voorgeschoteld die ideeën heeft die me 100% liggen. Judith Schalansky, (1980) een Duitse schrijfster en ontwerpster. Recentste boek uit 2018, haar 5e, 'Verzeichnis eniger Verluste', 'Inventaris van enkele verliezen'. Ze werd geïnterviewd door Karen Billiet( DeStandaard), en daar verschenen een paar prachtige quotes uit het gesprek in haar tekst:" Als we niet meer over de woorden beschikken om de natuur te benoemen, dan merken we ook niet wat er verloren gaat. Die kennis moeten we terug veroveren". Ik val ook voor de volgende uitspraak: " Allerlei systemen bedenken om de wereld te ordenen. Maar dat is gedoemd om te mislukken. We zetten dingen op een lijst om ze niet te vergeten. Maar eigenlijk doen we dat om ze te kunnen vergeten".

    Maar vandaag stak terug een beetje mijn chagrijnige natuur de kop op bij het lezen en horen van sommige items die geopperd werden. Eerst en vooral de dierbare oude man van Knokke, die zijn tweede verblijvers wil paaien met een tegoedbon van 250 €. Reden: deze inlanders is de dierbare kust ontzegt door een pandemie (misschien zelf binnengebracht na skivakantie) en verdienen ze een financiële tegemoetkoming te krijgen voor hun opgebracht geduld.  Rijkelui die met gemeenschapsgeld nog eens een financiële surplus moeten krijgen. De lef om met dergelijk voorstel te komen noem ik wraakroepend voor al degenen die dag en nacht vechten tegen een virus dat iedereen thuis houdt.

    'De een zijn dood is de andere zijn brood' zo noem ik de fotoreportage die Lieve Blanckaert wil maken over de intensive care tijdens corona-dagen. Ik heb geen woorden om mijn ergernis daarover duidelijk te maken. Maar zo zijn er wel meer die teren op de ellende van anderen. Het zogezegd nodig achten om de gemeenschap erover in te lichten door te filmen, reportages te maken,  gesprekken met vervormde stemmen vast te leggen enz.. Dat om de goegemeente duidelijk te maken wat voor inspanningen en doodsangsten zij allemaal uitstaan om ons, Jan met de pet, in te lichten. Zichzelf in het zonnetje zetten. En  zeker niet nalaten te tonen wat voor lef en durf ze er allemaal niet voor over hebben om ons goed en juist in te lichten. 

    Zoals je kan merken is mijn 'c' nog niet geheel verdwenen. Maar mijn blog mag af en toe ook eens dienen om hetgeen er op mijn lever ligt, uit te spreken of te schrijven. Bij deze dus....

    07-04-2020 om 00:00 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Tags:lezen
    >> Reageer (0)
    06-04-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.een 'c' en 3 'd's'

    Ik heb vandaag 1 'c' en 3 'd's' in petto. Chagrijnig, depri, down en dip. De omschrijving van mijn humeur en gevoelstoestand! Niets zo ellendig als met dergelijke instelling op te staan en de dag te beginnen. De krant biedt verre van troost. Bladzijden vol met ziekte, isolatie, sterfgevallen, opnames, intensieve care. Het put me ook uit om mezelf steeds in een positieve vibe te brengen. Dat is dan het grote nadeel van 'single' zijn in deze periode. Niemand die mijn aandacht eens afleid, zowel binnen als buiten is het conversatie voeren met mezelf en altijd dezelfde antwoorden horen en krijgen: stilte. Ik vraag me af of het nog mogelijk zal zijn om een gesprek aan te gaan zonder te roepen of denken dat ik doof ben. Zelfs als ik probeer te spreken tegen de buren, moet ik roepen om me verstaanbaar te maken omwille van de 2 meter afstand. Of de mensen denken dat ik doof ben omdat ze moeten roepen omdat ze dezelfde afstand moeten respecteren! Ondertussen zingt in mijn hoofd het liedje 'Chagrin d'amour, La vie en rose', maar dat is het dus niet. Ik heb dat muziekje eens laten spelen, maar dat bracht geen soelaas. Het is een triestig chanson, gebracht door grootheden, Anna Marly, Edith Piaf, en nog honderden anderen, die het allemaal doorproefd zingen en mijn eigen chagrin d'amour in herinnering brengen: plaisir d'amour, ne dure qu'un instant, chagrin d'amour dure toute la vie. Momenteel een vicieuze cirkel en die moet ik wel doorbreken. Opzoekwerk hoe ik mijn chagrijntje wegkrijg, mijn dipje, mijn downtje en mijn deprietje ook. Ik ben niet de enige die soms slechte tijden doormaak, sites vol met adviezen om er een positieve dag van te maken. Er zijn er toch een paar die ik jullie niet wil onthouden. Niet alleen omwille van de absurditeit maar ook enkele zéér goede hulpmiddelen. Mijn voorwaarde: alle raadgevingen moeten gratis zijn! Ik ga niet betalen voor een dip waar ik zelf ingesukkeld ben. 1) Zoeken waarom ik een slecht humeur heb. Probeer alle redenen te noteren: ik schrijf mijn blog om het jullie te vertellen.  2) Ik moet bij mezelf nagaan of ik niet te moe ben want moeheid is funest voor de sprankelende kant van mijn persoonlijkheid: ik ben uitgeslapen.  3)  Zet voor elke actie die ik ga ondernemen "lekker": ik ga lekker eten en dan lekker kuisen.  4) Maak een lijst van dingen waar ik zin in heb: moet het nog uitzoeken.  5) Neem tijd voor jezelf. Rust wat uit, een bad nemen, favoriete muziek opzetten een lekkere tas koffie drinken: dat zal niet mankeren.   6) Ga sporten, beweging helpt stress verminderen: ik ga straks met de hond wandelen. altijd een goed gevoel na de wandeling.  7) Als laatste, elk nadeel heeft zijn voordeel (Johan Cruijff): ik moet nog opzoeken naar de voordelen van dergelijke bui.  8) De oplossing: Volgens een eerder geschreven blog, is dat te wijten aan het niet in balans zijn van mijn 4 lichaamssappen. Humor en lachen als remedie brengt alles terug in evenwicht. Mijn eigen oplossing gevonden om terug "yin en yang" te zijn.

    06-04-2020 om 16:42 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:een 'c' en 3 'd's'
    >> Reageer (0)
    05-04-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.tuin

    Carl Vereecke is een man die mijn leven mooi en aangenaam maakt. Een tuinman die me sinds 11 jaar met woord en daad bijstaat om de grote en kleine rampen in de tuin op te lossen. Ik  heb nu een speelvogel van een hond die er echt wel op staat om een deel van den hof als zijn exclusief terrein te beschouwen. Tja, het is mijn huisgenoot en ik moet ook met zijn wensen rekening houden. Ik mag niet egoïstisch zijn wat open ruimte betreft. Niet dat ik een grote tuin heb, maar ik kan  hem toch in drie verdelen. Een deel dat mijn kerselaars en bloembollen bevat en de ochtendzon krijgt. Een wei voor de hond waar hier en daar een sprietje gras staat, in het Westen ligt en  de avondzon krijgt. En een schone fraaie groene pelouse voor mij, pal in het zuiden. Daar mag de hond  ook komen, maar enkel om te passeren, te liggen of te zitten en me gezelschap te houden. Zo hebben we een oplossing gevonden voor de tuin. Er is toch altijd iemand van buiten mijn gezin (ikzelf en de hond) nodig om haalbare en practische zaken te bedenken en ze uit te voeren. Voor elk wat wils!! Op deze zonnige lentedag weeral een tevreden bazinneke. Een spreukje wil ik nog meegeven vandaag. Een Engelse, van Alice Sebold, een Amerikaanse schrijfster: I like gardening, it's a place where I find myself when I need to lose myself.

    05-04-2020 om 11:49 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Tags:tuin
    >> Reageer (0)
    04-04-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.speurneus

    De krant ontgoochelde me gisteren enorm. Ik had veel verdriet dat ik een onjuist verhaal moest lezen in mijn zeer geliefde krant. Ik denk altijd dat de toegezonden teksten toch wel even gecontroleerd worden op hun nauwkeurigheid, of dat er anders een verwijzing bijkomt naar een andere invalshoek of referentie naar vroegere essays. Niet dus. Een maatschappelijk werkster die in haar vrije tijd genealoge is, riep 'eureka'. Ik weet wie model stond voor Hercule Poirot! Ik heb hem gevonden! Ze vermeld de naam van Jacques Joseph Hamoir, gendarme uit de streek van Herstal, geboren in 1858, niet ver van Bertrix. Zich baserend op de dagboeken van Alice Clapp, bijgehouden door haar kleinzoon Michael Clapp. Deze dame, Mrs Clapp, was een vrijwilligster in W.O. I. Alles wat er voorviel hield ze bij in haar dagboeken. Ze maakte notities van degene die ze ontmoette, vooral vluchtelingen, hun namen en eventueel ook de foto's van genoemde personen. Ze was actief in Torquay.

    Maar naar aanleiding van een nieuw Poirot verhaal/boek, geschreven door Sofie Hannah, publiceerde De Morgen een artikel gewijd aan Poirot en zijn herkomst op 14/05/2014, geschreven door Mathias Declercq. Met dezelfde bron als uitgangspunt, Mrs Alice Clapp, is hun gendarme ene Jacques Joseph Hornais, de pedante speurder. Nog straffer is dat in een tijdschrift "Focus on Belgium, people, stories, facts and figures"* reeds vermeld dat Hercule Poirot, Belgiës bekendste grijze cellen, ene Jacques Hornais is. Een Belgisch politieofficier, (gevlucht voor de gruwelen van de oorlog) uit Ellezelles, geboren op 01/04/1850 en overleden op 01/10/1949, in Styles Court, Great Brittain. De data zijn het bekijken waard alsook de genoemde plaatsen. Hoe een Belgische gendarme onze beroemde schrijfster kan ontmoet hebben doen er ook verhalen de ronde. Meest waarschijnlijke: onze Mrs Clapp, organiseerde ook vertier en verstrooiing voor de vluchtelingen, met name muzieknamiddagen. Agatha Mary Clarissa Miller, geboren in Torquay, wilde als jong meisje doorbreken als professionele pianiste en zangeres. Zij  kan op een van deze matinees onze Belgische gendarme ontmoet hebben en niet flauwgevallen zijn voor zijn charmes. Integendeel, hem een fat gevonden hebben en hem een beetje pedanterie verweten hebben. En wat is er nu allemaal van aan? Niemand die het weet, want Agatha Christie heeft nooit een woord gezegd, zelf geen hint gegeven, wie model stond voor het kleine mannetje met de Belgische grijze celletjes. 

    *Focus on Belgium, is een bronnenapparaat bedoeld om info te verstrekken over de Belgische vluchtelingen van W.O.I. Er waren niet minder dan 250.000 landgenoten die in Groot Brittannië hun heil zochten. Weinig is geweten over de aantallen die teruggekomen zijn of verdwenen in het Engelse landschap. Het is een werk in 'progress'.

    04-04-2020 om 14:04 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:speurneus
    >> Reageer (0)
    03-04-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.woordjes

    Op algemene aanvraag, mijn hond en ik, zal er vandaag een fysieke rustdag ingebouwd worden. Het zat er aan te komen dat mijn hond de wandelingen eventjes on hold wil zetten. Zowel woensdag als donderdag bleef hij obstinaat voor het poortje zitten en me aankijkend met een blik 'moet ik wéér héél die toer doen'? Gisterennamiddag heeft hij niet anders gedaan dan proberen, en af en toe lukte het hem, op mijn schoot te zitten. Tien keer ballen vangen ging nog wel en voor de rest plat op de buik. Dat is nu ook het geval. Aan mij nu om mijn exposé een beetje anders aan te pakken en niet het 'secreet' uit te hangen met veel kapsones. Ik ben tenslotte geen helleveeg of kreng en gun mijn hond ook af en toe zijn goestingske. Ik denk over mezelf dat ik geen schlemiel ben maar een spitante vrouw. Ik zoek en gebruik allemaal deze woorden in de juiste context en hoop dat iedereen toch een idee heeft waarover ik schrijf, het grote 'niets'. Ik ben niet zomaar wat aan het lummelen al kan iedereen wel denken dat ik dat doe om mijn blad vol te krijgen. Jullie hebben niet echt ongelijk maar af en toe ieders woordenschat eens  opkalefateren met weinig gebruikte woorden is ook een plezant spelletje in tijden van corona. Veel van deze woorden kwam ik tegen terwijl ik iets naspeurde en opzocht om correcte verslaggeving te doen in mijn blog. En op een dag zoals vandaag, met altijd dezelfde nieuwsgaring, is het ideaal om die woorden eens te gebruiken. 

    Maar ik heb ook leuke woorspelletjes in petto, tongstruikelaars, altijd plezant en ik heb er een paar uitgekozen om jullie te amuseren:

    Als vliegen vliegen en bijen vrijen dan vliegen de vliegen de vrijende bijen vliegensvlug voorbij!

    Mensen, mensen, wat een mensen zeiden de mensen tegen de mensen.Toen ze zovele mensen zagen staan

    De praat die jij praat, dat is geen praat, maar de praat die ik praat dat is pas praat als je praat van praat!

    Wij zagen vele zagen zagen, maar zagen die zoals onze zagen zagen, zagen we nog nooit zagen

    Knap de knappe kapper, knipt en kapt heel knap, maar Knaap, de knappe knecht van Knap de knappe kapper, knipt en kapt nog knapper dan Knap de knappe kapper knipt en kapt!

    De knap knippende knappe kale kapper, knipt en kapt knappe koppen knapper kaal, dan de knapste knap knippende knappe kale kapper, knappe koppen kaal kan knippen!

    Die laatste twee, omdat ik mijn kapper mis!.................knap hé

    03-04-2020 om 10:55 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:woordjes
    >> Reageer (0)
    02-04-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Teddybeer

    Gisterenavond: venster open en slapen maar! (een beetje de zin van Wim Opbrouck, gebruikt in het bakprogramma). Ik heb goed geslapen, uitgerust om aan mijn volgende verhaaltje te beginnen. De Here Jezus, heeft me wel niet het fantasietalent gegeven, maar vertelseltjes schrijven heb ik kunnen leren. Daar gaan we dan weer voor vandaag, met een voorwerp dat dezer dagen een grote opmars kent en in de belangstelling staat: de Teddybeer. Zijn oorsprong is de moeite waard en het beertje gaat als speelgoed en knuffel al meer dan een eeuw mee. President Theodore Roosevelt (1858-1919)*, was een man die graag op jacht ging en vooral de berenjacht. Tijdens zo'n partij in 1902, zag hij een hulpeloos berenjong en weigerde het neer te knallen. De cartoonist, Clifford K. Berryman maakte een tekening van deze scene en publiceerde het in de Washington Evening Star. Het kwam onder ogen van een Joods geëmigreerde Russisch zakenman, Morris Michtom *, die overdag snoep verkocht en samen met zijn vrouw Rose, 's nachts knuffels maakten. Zij besloten het beertje na te maken. Hij stuurde dit naar de President met de vraag of hij dit beertje "Teddy"*mocht noemen, de gebruikelijkelijke naam van Theodore. De President antwoordde: I don't think my name mean much to bear business, but you're welcome to use it! (Ik denk dat mijn naam niet veel invloed zal hebben op de knuffelberenhandel, maar ga je gang!) Hij had een hekel aan de bijnaam, Teddy, die velen hem gaven. Zij maakten vele beertjes en hingen die in hun etalage en gaven het de naam "Teddy's Bear". Door het overweldigende succes, richtte hij samen met zijn vrouw Rose, de 'Ideal Novelty and Toy Company' op. Dat is een van de grootste poppenfrabikant geworden in de U.S.A. tot de jaren zeventig van vorige eeuw. De eerste teddy's werden van pluchen fluweel gemaakt met schoenknopogen, maar er waren er ook in angora geitenhaar en mohair. Aan elk verhaal hangt er nog een tweede vast voor deze beergeschiedenis: niet een hulpeloos jong wekte de goedertierendheid op van de President maar een logge oude beer, die geen uitdaging was voor de jacht. Vandaag is er nog altijd een Trust Roosevelt, die in Amerika, aan gehospitaliseerde kinderen een teddybeer geeft met de woorden: een glimlach in plaats van een traan, een knuffel voor comfort, een moment van vreugde, een boost van moed op een enge plek. Zo worden de teddyberen vandaag ook weer gebruikt om iedereen wat vertier en troost te geven. Met de kinderen in de verlaten straten wandelen en de beren voor de vensters te tellen. Ondertussen dit verhaaltje wel vertellen want het is waar!

    * Theodore Roosevelt was de 26e President van de U.S.A. 1901-1909, bekend door de aanleg van het Panamakanaal, de vele Nationale Parken en Bossen die onder zijn bewind kwamen, kreeg de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn bemiddeling in het Russisch-Japans conflict. Hij samen met George Washington, Thomas Jefferson en Abraham Lincoln vereeuwigd in Mount Rushmore, South Dakota.

    *Amerikaanse Joodse Historische Maatschappij

    * het eerste beertje nog te zien in The Smithsonian museum

    02-04-2020 om 13:17 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:Teddybeer
    >> Reageer (0)
    01-04-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.koers en tv

    Door deze speciale tijden is er voor iedereen wel iets of iemand die gemist wordt. Alles loopt anders en de dagelijkse routine lijdt er ook onder. Tot hiertoe mis ik nog niet direct personen, er is skype, telefoon, gsm, e-mail. Niemand in mijn directe omgeving is er psychisch of fysisch onderdoor gegaan. Ik ben een tevreden persoon dat alles voorlopig op wieltjes loopt. Maar als koersliefhebster mis ik al de koersen die niet konden doorgaan. Kijken naar vorige edities spreekt me niet echt aan. Gisterenavond was er wel een film over de revalidatie van Stig Broeckx (1990), die in mei 2016 een doodsmak maakte, veroorzaakt door motards. Vele operaties, maanden coma. Ontwaakt als baby die van nul terug in het leven van een volwassen moest komen. Met verbazing heb ik gekeken naar een jongeman die het "icoon" mag genoemd worden in geloof in eigen kunnen, doorzettingsvermogen, wilskracht om zelfstandig te kunnen leven. Nooit opgeven, zichzelf permanent doelen stellen en ze ook proberen te bereiken. Niets is vanzelfsprekend geweest die jaren. Er waren velen sceptisch of hij ooit zijn eigen doelstellingen zou halen en of dit realistisch was. Maar zie, in de universiteit van Luik is hij een "case" geworden en sprak zelf het auditorium in het Frans toe. Zelfs als oudere kijk ik op van zoveel karakter, zonder klagen vooruit gaan, bewondering van iedereen verdienend. Een man die zegt, dat het leven te schoon is om niet te leven. Chapeau!

    Het was lang geleden dat ik een echte teevee avond had. Bij canvas waren er interessante gasten op "de Afspraak". Zonder hoogdravendheid waren er gesprekken en eigenlijk een beetje colleges van drie professoren. Prof Dr Erica Vlieghe, diensthoofd inwendige ziekten, infectieziekten, in UZA, over: hoe België zich tegenover Europa plaatst of vergelijkt in deze coronatijden. Behandeling, opnames, zieken, overlijdens. De tweede gast Prof Lieven Annemans, gewoon hoogleraar in gezondheidseconomie, universiteit Gent. Een heel interessant gesprek met een deels "non-believer" van al de economische maatregelen genomen door de regering. Was er naar aanleiding van een artikel in "De Tijd". Als de coronamaatregelen te lang duren worden de economische nadelen te groot? De derde gast was Prof David Criekemans, prof internationale politiek  en geopolitiek van de Universiteit Antwerpen. Bespreken,  bekijken en betekenis van de interventies van China en Rusland om iedereen uit het slop te helpen met maskers en medische aparatuur. Samen met de altijd bekwame en rustige moderator Bart Schols was dit een zeer interessante uitzending, volledig te bekijken op VRT nu. Doen!

    01-04-2020 om 11:45 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    Tags:koers en tv
    >> Reageer (0)
    31-03-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.goede morgen en k(c)anon

    Goede morgen aan iedereen! "Ik sta op wacht" zoals de soldaat uit het liedje van Joop de Knecht of de Vlaamse versie van Bobbejaan Schoepen, beide gezongen in 1957. Een soldatenliedje dat ik nu gebruik om de luidruchtige meeuwen geen kans te geven de vuilniszakken stuk te maken. Geen toeristen, geen eten op het strand dus de straten zijn weer hun domein! 

    Een Vlaams minister van onderwijs, die er op aanstuurt dat iedereen het Nederlands- Vlaams machtig moet zijn vooraleer één stap in de Vlaamse scholen te zetten, spreekt van een "preteaching". Het woord is zelfs aaneengeschreven en ik had enkele tellen nodig om het te kunnen lezen! Nieuwe leerstof aanbieden, de leerstof kan niet op herhaling blijven teren. Maar nee, het "Vlaamse canon" bekt alleen goed in verkiezingsslogans en niet in het alledaagse leven dat Engels moet gekleurd zijn! Spijtig ook dat er leerlingen zijn die achterstand oplopen omwille van gemis aan internet, pc, tablet en alle andere electronica. Een aandachtspunt bij de opstart van de scholen.

    Canon, kanon, lange aa, korte a. Toch weer eens opzoeken wat ik allemaal moet weten. Omdat "canon" het belangrijkste leek, begon ik daar te zoeken. Geen 'Vlaamse canon' op de eerste plaats maar een fototoestel, lenzen, printers en toners! Na wat gesnuffel kwam ik  bij de bedoelde "canon" uit. Men wil vastleggen wat men hoort te weten om in Vlaanderen te kunnen en mogen wonen. Dat zowel voor mensen zoals jij en ik, leerlingen en nieuwkomers. Een canon is een geheel van teksten, beelden, kunstwerken, gebeurtenissen, bedoeld als referentiekader voor cultuur en religie. Het idee is ontstaan omdat de Nederlanders al dergelijk canon met 50 punten uitgewerkt hadden voor de geschiedenislessen. Belangrijke feiten benoemen uit onze zeer turbulente geschiedenis. Daar mocht de gewone Vlaming zijn zegje over doen en dat deden ze. 1)Tot verbijstering van velen kwam als eerste punt de Collaboratie naar voren. Reden: kritisch tegenover onszelf zijn er eruit leren. 2) Culturele schatten kennen, erkennen en herkennen, zoals Rubens, Van Eyck maar evenzeer F.C. De Kampioenen. 3) Vrijheid en diversiteit, met respect voor de naleving van de Universele Rechten van de Mens. 4) Guldensporenslag als symbool voor de Vlaamse strijd. 5) Culinair: Gentse Waterzooi, Mossselen Friet, Chocolade, Bier en niet te vergeten, Konijn met Pruimen. 6) Vlaamse literatuur van zowel 600j geleden als nu: Van de Vos Reynaert, Beatrijs, Marieken van Nieumeghen, Guido Gezelle, Ernest Claes en Niels Destadsbader mag er ook in voorkomen. Ziedaar ons Vlaamse Canon/Kanon

    En dan is er nog het 'kanon'. Oorlogsgeschut dat een kogel, in een rechte baan op zijn doel afschiet.  Bekendste is "Dikke Bertha". Genoemd naar Bertha Krupp, eigenaresse van het gelijknamige concern. De "Dikke" zou dan verwijzen naar de grootte van het kanon. Andere uitleg is dat het genoemd werd naar de Oostenrijkse pacifiste, de redelijk zwaarlijvige, Bertha von Suttern.  

    Voor de volledigheid geef ik ook nog wat andere betekenissen van Kanon weer: 1) hymne van OostersOrthodoxe eredienst  2) Metzelaartje, een bepaald type drinkglas met dikke bodem 3) Grölsch Krachtig Kanon, een biersoort  4) Joseph Kanon, Amerikaans auteur  5) Wilfried Kanon, Ivoriaans voetballer. Toch een heropfrissing en een beetje bijgeleerd.

    31-03-2020 om 12:36 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:goede morgen en k(c)anon
    >> Reageer (0)
    30-03-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.maandag

    De dag begint zoals altijd: wakker worden! Gelukkig is dat weer gebeurd en zonder ongelukken, oef!. Praise the Lord. Naar buiten om een nog dunnere krant uit de brievenbus te halen, al een balleke smijten met de hond, het ontbijt, de krant lezen en de woord- en rekenpuzzeltjes doen. Vóór mijn toilettage zet ik het internet aan. Eerst een paar spellekes Mahjong spelen om mijn vingers in beweging te krijgen en na te denken wat er uit mijn toetsenbord moet tevoorschijn komen. Dan de post bekijken en mijn taaloefeningen doen. Aangezien ik tot een groep behoor die veel tijd op het internet speelt en bezig is, zijn er iedere dag een hoop filmpkes te bekijken, postcards en artikels te lezen en alles door te sturen naar de volgende jagger. Zoals jullie kunnen lezen is een voormiddag een peulschil in tijd en zo voorbij. Gelukkig sta ik om 6-7u op zodat er nog iets van een voormiddag overblijft om wat huishoudelijke taken te doen. Een namiddag noem ik 'vrije besteding van tijd'. Alles is dan mogelijk en afhankelijk van het weer, is dat wandelen, lezen, tv opnames bekijken of gewoon vanop een meter afstand babbelen en roddelen met de buren. Is mijn ijskast leeg, dan zijn het boodschappen. Is het weer uitstekend dan zit er nog een wandeling met de hond in. Ik heb nu luxe, de buurvrouw voorziet mijn hond iedere dag van een grote stevige wandeling in de voormiddag. Ik ben 's avonds dan ook doodmoe en kruip dan vroeg onder de wol om rap naar luilekkerland te kunnen gaan. Dromen doe ik niet, dat is een bezigheid voor overdag.

    Dit weekend keek ik ook op VRTnws naar de 5 boeken die Wim Helsen selecteerde om aan te geven welke zijn leven hebben beïnvloed. Er was niks bij dat me kon bekoren om ook eens ter hand te nemen. De week voordien was het de bib van Marc Van Ranst die in de belangstelling stond. Dat was wel een succes! Ze hebben zelfs zijn favoriete Jommekes boek on-line gezet "De Straalvogel" van Jef Nys. "Pallieter" van Felix Timmermans was er ook bij, maar dat hebben ze maar zo gelaten. Ik ben niet de enige die curieus is naar hetgeen een ander zomaar leest! Bij van Ranst had ik ook een geliefkoosd breiboek verwacht, maar dat zal iemand anders wel voor hem lezen en uitvoeren. Tenslotte kan je van een viroloog niet verwachten dat hij tussen al die zoektochten naar virussen ook zijn eigen pulls breit en in mekaar steekt.

    30-03-2020 om 11:13 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Tags:maandag
    >> Reageer (0)
    29-03-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zomeruur-tureluurs, tiereliers

    Zomeruur, een verkeerde wereld voor mij! Ik sta op en het is nog donker en als ik ga slapen is het nog licht. Ik word daar helemaal tureluurs van. Met zomer heeft deze dag ook al niks van doen: guur weer, een koude noorderwind, een beetje hagel soms en af en toe de zon die door de wolken piept. Wat doe ik dan op zo'n mistroostige dag? Wel, ik gebruikte zopas een woord dat ik eens nader wil bekijken en onderzoeken : tureluurs. Het is een mooi woord om te zeggen dat ik een beetje overstuur ben, uit mijn hum en geen lentegevoel ervaar. En dan begint mijn zoektocht doorheen het web en brengt me van hier naar ginder en de tijd verstrijkt zonder dat ik er erg in heb. Verschillende betekenissen vind ik voor dat  woord dat iets anders is dan tierelieren.

    1)Het is een vogel, een kleine steltloper, een strandvogel, een waadvogel met rode stokjes van poten en een rode lange bek. Een bont vederdek, onbestemd van kleur. Is het grijs, zwart, wit? In ieder geval gespikkeld. Wat heeft nu een vogel met mijn humeur vandoen? Niet veel, alleen zingt hij een eentonig en luidruchtig lied. Een deun die gauw verveeld. Het woord, als ik denk dat het van de vogel komt, is dan een klanknabootsing, altijd maar hetzelfde tsjilpen.

    2)Er is natuurlijk ook een veel mooiere uitleg. De plaats van gebeuren, in de oud-Franse chantefable uit de 13e eeuw (roman die al zingend verteld werd) "Auccasin et Nicolette", werd het land "Turelure" genoemd. Het refrein was een eentonig gezang en iedereen werd er dus tureluurs van als het gespeeld en gezongen werd! Eentonigheid troef. C'est toujours la même turelure

    3)In ieder geval is de uitdrukking "uit zijn tureluur geraken" is in ons taalgebied tevoorschijn gekomen en betekent zoveel 'als slecht gehumeurd zijn'. Waarschijnlijk de vertaling van hierboven: c'est....

    Dat andere woord wijst op een plezantere ingesteldheid namelijk: tierelieren.

    1)Het is een iets positievere variant van tureluurs. Men denkt dat het afkomstig is van het muziekinstrument 'de lier'. En 'tieren' had vroeger de betekenis van 'heldere tonen' laten horen.

    2) Het kan ook een deuntje zijn tijdens het werk gezongen of een beetje beschonken zingen.

    3)De plezantste verklaring van 'tirelire': het is een oud -Franse woord voor een 'spaarpot'. Als klanknabootsing van de muntjes die in een stenen spaarvarken vallen. Dat is een vrolijk geluid en vandaar dat men blij is en is men tiereliere.

    We zijn allemaal een beetje tureluurs van corona en we moeten zelf voor tierelieren zorgen

    29-03-2020 om 12:33 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:zomeruur-tureluurs,tiereliers
    >> Reageer (1)
    28-03-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vervlogen tijden

    Een 'In Memoriam' voor Liesbeth List (1941-2020) is een passage door het Nederlandstalige Chanson. Kleinkunstenares, chansonnière met een heel apart stemgeluid. Zij vertegenwoordigt een tijdperk van muzikale grootheden van 1960-1970. Haar liederen die toen de hitlijsten vulden, zijn nu nog altijd klassiekers. Onnavolgbaar en uniek is het duet met Ramses Shaffy (1933-2009), "De Pastorale". Maar mijn hart heeft ze vooral gestolen met de elpee "List zingt Theodorakis". Mooi, mooi, mooi. Liederen over het Kamp Mathausen. Muziek van Mikis Theodorakis (1925-2018) op gedichten van Jakob Kambanelis (1921-2011), die zelf het nazikamp overleefde. Lennaert Nijgh (1945-2002) heeft deze teksten vertaald. Gevoelvol gezongen door Liesbeth, die haar eerste jaren zelf in een Japans interneringskamp doorbracht, en nadien nog enkele persoonlijke drama's meemaakte. Kant 2 (toen was dat zo) van de plaat staan " De Gijzelaar" liederen van Brendan Behan (1923-1964), een  vrijheidslievende Ier. De muziek was ook van Mikis theodorakis en de vertaling van Cees Nootenboom. Ze was ook een grote fan van het betere Franse lied. Haar versies en interpretaties van de chansons van, Charles Aznavour (1924-2018), Jacques Brel (1929-1978) en Edith Piaf( 1915-1963) blijven nog altijd beklijvend als ik er naar luister. Ze was al een tijdje uit de picture verdwenen door ziekte, maar haar ontzettend schoon en divers repertoire blijft altijd te beluisteren. Ze heeft "een steen verlegd in een rivier op aarde" dixit Bram Vermeulen.

    Het is opvallend hoeveel ik ( ) gebruikt heb, maar grote artiesten verdwijnen uit dit aardse leven maar niet uit het geheugen.

    28-03-2020 om 15:28 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:vervlogen tijden
    >> Reageer (0)
    27-03-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.virtuele tijdsbestedingen en heilige

    Iedere dag met een maagdelijk wit blad beginnen. Ik heb gisteren of deze nacht geen speciale invallen gehad. Ik zie wel hoe ik me al schrijvende vooruit help en of er een sprietje inspiratie van komt. Een zoektocht in mijn brein wat er zoal kan verteld worden. Zaak is, dat ik iedere dag wil schrijven en liefst iets frappants en iets dat ik nog niet of maar vaag kende. Het is wel zoeken geblazen. De kranten doen experimenten om cafe's, bars, restaurants binnenshuis te brengen via de sociale media. Er is al e-peritieven tevoorschijn gekomen, via skype of Google Hangouts or whatever, en zo een gezamelijke drankstonde in te lassen. Kaarten whist of wiezen bv. is ook al een amusante bezigheid. De menselijke creativiteit is nog niet verloren gegaan. .Maar het sociale contact moet blijven en voor velen is het nu toch moeilijk om dat enkel in een virtuele wereld te doen.  Niet wanhopen, mensen, alles komt terug!

    Maar drank en kaarten zijn nu niet echt bezigheden die ik verkies of nodig heb. Ik vond wel een opmerkelijke heilige die ze per toeval (!) van onder het stof gehaald hebben. Sint Corona, patroonheilige, aanroepen bij epidemieën. Je houdt het niet voor mogelijk dat je in de kerkelijke geschiedenis voor alles een Sint of een Heilige tegenkomt. Et en surplus, ze wordt ook aanroepen om geldzaken gunstig af te handelen en voor standvastigheid in het geloof. Keuzes maken waarvoor je een schietgebedje aan haar richt. Niet de verkeerde intentie kiezen of er zijn misschien nog veel roepingen in het verschiet. Dat ze nu pas tevoorschijn komt, is vooral doordat ze in Duitsland en Oostenrijk gekend is. Haar kostbare schrijn, gemaakt van goud, brons en ivoor, is gerestaureerd. Ook de kathedraal van Aken, is onder handen genomen. Daar zijn de relieken al sinds 997 in bewaring gegeven door Keizer OttoIII. Van de nood een deugd maken, denken ze in Aken. Samen met de vernieuwde Dom, het schrijn van deze momenteel beruchte Heilige, onder de aandacht brengen. Recuperatie van de kostprijs door gerichte reclame. Waarom, binnen afzienbare tijd eens niet richting Duitsland gaan en pal over de grens de Heilige eens bekijken die ons zo veel ellende bezorgde!

    Maar er is niet alleen kommer en kwel dezer dagen. Mijn hondje beleeft de tijd van zijn leven! Wandelen langs strand en duin met onze lieve buurvrouw. Van eeuwige trouw is ze nu wel verzekerd! Wat doet bazinneke ondertussen? Een zalig uitgegbreid warm bad nemen, met alles erop en eraan. Zeker een maskertje opdoen om alles, zij het maar tijdelijk, toch weer eens strak te krijgen!

    27-03-2020 om 11:07 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Tags:virtuele tijdsbestedingen en heilige
    >> Reageer (0)
    26-03-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.boodschappen en milieu

    Vandaag een moeilijke dag. Ik moet onverwijld boodschappen doen. .Ik ben niet echt een bangerik maar tegen een onzichtbaar alom tegenwoordig gevaar, voel ik me toch niet opgewassen. Plastiek handschoenen onder de gewone en maar hopen dat ik na een week niet ziek ben. Maar ik sta daar toch in een vreemd magazijn, bijna niet te herkennen. Nog altijd, half volle/lege rekken maar gelukkig veel verse groenten. Lege rekken van de afdeling papier. Eer die rayon goed functioneert zal er wel een tijdje overheen gaan, want de hamsterwoede is nog niet over. Maar gisteren las ik over de uitvinding van een rol wc-papier. Ik sta daar niet bij stil dat ooit iemand the brains had om een rolletje papier met scheurlijntje te commercialiseren. Ik ga geen beschrijving geven hoe het was vooraleer we papier gebruikten. Iedereen heeft verbeelding genoeg om zich daar iets bij voor te stellen. Misschien is er ook eens een dringende behoefte opgekomen in de vrije natuur en dan neem je wat er voorhanden is. Liefst geen netels want dan volgen niet de beste dagen. Om kort te gaan, de uitvinding is in twee golven gebeurd. Eens het gazettepapier voorhanden, werd dat in bruikbare reepjes gesneden. Maar Joseph Gayetti vond, in 1857, dat het gebruik van giftige inkt om gezondheidsredenen moest vermeden worden. Maar hij hielp wel de nieuw opgekomen papierindustrie, aan een nieuw product, rolletjes en velletjes maken. Hij voegde er het sap van Aloë Vera toe, maar dat werd hem niet in dank afgenomen en zijn Gayetti's Medical Paper, voorzien van zijn watermerk en naam, was geen succes. Bij de patent aanvraag van Seth Wheeler, in 1891, van de Albany Perforated Wrapping Paper Co, staat de scheurlijn getekend. Ook de firma Scott mengde zich in de papierslag met vooral de nadruk op hygiëne. Pas in 1935 kwam er een splintervrije papieren rolletje, want zoals jullie weten komt dat papier van bomen

    Maar gisterenavond was er "De afspraak" met allemaal bollebozen en keien in hun vak, een viroloog, een bioloog en een communicatie -expert. Maar dikwijls, zeker gisterenavond, denk ik "niks nieuws onder de zon"! Geen enkele van deze heren heeft denkelijk ooit "Exodus" gelezen. Een Bijbelboek. Ja inderdaad, ik ben daar weer met dat boek. Maar daar staan toch veel gebeurtenissen in vermeld die wetenschappelijk aanvaard worden als "voorgevallen" en "verklaarbaar". Een doorslag van hetgeen we nu kennen en meemaken. Het boek is het verhaal van de Israëlieten die weg wilden uit de slavernij in Egypte en terug naar hun Beloofde Land  wilden gaan. Maar de Farao, ondanks verschillende beloftes, weigerde hij telkenmale. God zond dan de 10 plagen over Egypte. Aangetoond is dat er toen een klimaatverandering voorgevallen is. Ik ga hierover niet uitweiden maar misschien herkennen jullie deze plagen als hedendaagse verschijnselen: sprinkhanenplaag, giftige algen die rivieren rood kleuren, uitdrogen van rivieren met toename van kikkers (rapper volwassen), muggen en vliegenplagen omdat natuurlijke vijanden verdwijnen, malaria en pest bij de mensen en ziek vee, vulkaanuitbarstingen die door hun as de zon verduisteren en hevige regenbuien en hagelstormen veroorzaken,.. Dan heb je ook nog de "splijting van de zee" (tsunami?), 40j door de woestijn, de ark van Noah met de zondvloed, zovele verhalen, zoveel boeiende geschiedenissen. Vooral goed om weten dat ik niet naar fabeltjes geluisterd heb, maar werkelijke gebeurtenissen waarvan er een hele reeks weer op ons afkomen. Zonder pardon.

    26-03-2020 om 19:43 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Tags:booschappen en milieu
    >> Reageer (0)
    25-03-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wandelen

    Het zijn moeilijke tijden, ook voor doggie. Maar soms komt dan eens een redding uit de lucht gevallen, in dit geval, hulp van naast de deur! Een niet af te slagen aanbod om met mijn aartsengeltje en zijn veertig cherubijntjes (symbool van zijn naam), een duinenwandeling te doen. Mijn buurvrouw geeft me zo onverwacht eens vrij van zorg en amusement voor hondje lief. Ze is niet de eerste de beste. Waar ik ook ooit een droom over had, heeft zij al driemaal gepresteerd, te voet naar Santiago de Compostella. De schelpenheilige bezoeken in het uiterste noordwesten van Spanje. Ik heb dan weer eens alle info die ik over die route nog heb, nagelezen en nog wat manco's in mijn algemene kennis opgezocht. Vele dingen zijn nog in mijn geheugen present, maar verdienen af en toe een opfrisbeurt. Sommige details ontbreken en dat is niet plezant als je er over wil schrijven. En al zeker niet als het over een heilige gaat waar zovelen naar op zoek en bezoek gaan. 

    Het is het verhaal van de apostel Jakobus, een van de twaalf leerlingen van Jezus. Onthoofd in Judea, door het zwaard van Herodes Agrippa I, werden zijn stoffelijke resten in een stenen boot gelegd. Samen met twee discipelen, zijn leerlingen, die hem op deze laatste tocht begeleidden, zijn ze aangespoeld in Gallicië. Hij werd begraven op de berg Libredón. Eeuwen gingen voorbij en onze Heilige werd vergeten......tot een ster, de kluizenaar Pelayo in 813, de weg naar het graf toonde. Deze vondst kwam Alfonso II van Asturië ter ore. Deze besloot op het graf een kerk en klooster te bouwen. Er zijn vele sagen en legendes waaronder ook het verhaal van Ramuro I van Asturië, die in 844, onverwacht hulp kreeg van een onbekende ruiter, tijdens de oorlog tegen de Moren. Jakobus kreeg in Spanje ook de titel van Matamoros, Morendoder.

    De grootse basiliek, einddoel van al die pelgrims, die soms maanden stappen, wandelen en lopen, om tot reflectie en bezinning te komen. Een loutering afdwingen, zonden overboord gooien om fris en gezond vermoeid, terug huiswaarts te keren. Symbool daarvoor is, met een steen in de zak, tas of valies te vertrekken, en deze weg te gooien bij de voet van Cruz de Ferro. Het is dus niet alleen een mentale verlichting bij de terugkeer naar huis, maar letterlijk ook een fysieke. Santiago, San Iago, Sint Jakobus, vele plaatsen hebben die naam en om een verschil te maken met het bedevaartsoord, is er 'Compostella' aan toegevoegd, Campus Stellae, Sterrenveld. Maar meer waarschijnlijk is het de vertaling van het plaatselijke Latijn, Composita Stella, begraafplaats, kerkhof. En inderdaad bij opgravingen tussen 1946-59 werd er een Romeinse Necropool gevonden. In de kathedraal verwelkomt Sint Jakob nog altijd de bedevaarders, gezeten onder het timpaan (bouwwijze) van de Pórtico de la Gloria. In zijn kamertje in de kerk, achter het hoofdaltaar, laat hij zich nog altijd omhelzen door de pelgrims. Hij is de patroonheilige van Spanje en ook van heel veel beroepen en aanroepen voor verschillende kwalen. Waar komt de schelp vandaan? Volgens Joop van der Meulen, in zijn "Spirituele reisgids": Alleen door op weg te gaan, zal de mens erin slagen dit geheim, eigen aan zijn weg, te doorgronden.

    Hondje is terug, blij en moe.

    25-03-2020 om 14:33 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:wandelen
    >> Reageer (0)
    24-03-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.venus en ISS

    Ik heb de hond goed laten ravotten, koerske laten lopen en doen springen om zijn bal op te vangen. Nu kan ik rustig aan mijn werkzaamheden van de dag beginnen. Maar o wee, mijn tuintje!! Deze morgen hoorde ik weer een liedje van lang geleden. The Beatles met "When I  am sixty four"(1967). Een liefdesliedje dat de hoop uitspreekt om samen te beginnen en samen oud te worden. De droom van ieder koppel dat start.

    Gisterenavond was er een prachtige sterrenhemel te zien. Daarvoor had ik immers mijn vensters een poetsbeurt gegeven. Ik kon vanachter het glas het schouwspel mooi observeren. Een prachtige Venus, niet die van Milo, maar de planeet. Een grote schitterende ster en plots vanuit het niets een kleine snel bewegende heldere stip: het ISS, het International Space Station. Sinds Frank De Winne in 2009, zes maanden verbleef in dat station, probeer ik altijd te kijken als het zichtbaar is boven ons land. Hoe onnozel ook, maar ik zwaai en groet iedere keer die astronauten die maar rondjes blijven draaien, dag in dag uit. Dat soms gedurende maanden of jaren.

    Het was de gelegenheid om de ruimtevaart eens in herinnering te brengen en mijn geheugen op te frissen. Want één ding kan mijn generatie wel zeggen: er zijn in mijn leven wel spectaculaire dingen voorgevallen, nooit eerder in de geschiedenis van de mensheid gebeurd en ik ben daar getuige van geweest. Maar ik ben eerst eens ver in de tijd teruggegaan. De mens heeft altijd de hoop gekoesterd om van het aardoppervlak los te komen en de hemel te ontdekken. Zelf in 160 n.C was er al een Griek, Lucianus van Samosate, die in een 'dialoog'vertelt, hoe een schip door een stormwind de ruimte ingeblazen wordt. Dan is er natuurlijk Jules Verne die in 1865 beschrijft hoe een ruimtetuig afgeschoten door een kanon, naar de maan reist. In "De la Terre à la Lune" beschrijft hij bijna volledig de Apollovluchten van 100j later. Maar de eerste echte probeerselen waren niet zo vredelievend, met de Duitse V1 en V2 raketten. Na de oorlog zijn de Russen wel pioniers geweest met hun Spoetnik. In Spoetnik 2 zat het eerste levend wezen nl de hond "Laika". De hond, die toen bij mijn ouders in huis kwam, kon niet ontsnappen aan die naam. En dan was er de wedloop en ging alles vliegensvlug. Joeri Gagarin, Rus, die als eerste mens een baan om de aarde vloog, Neil Armstrong, Amerikaan, die als eerste mens een voet op de maan zette. Dan maar, gelukkig, de grote samenwerking van alle ruimte-instituten in het ISS. De ruimtevaart, een grootse geschiedenis, grootse drama's en grote rampen weergegeven in enkele zinnen. Als de ruimtevaarders passeren, wil ik hun wel danken voor het eenzame werk dat ze daarboven doen. Alles wat ze daar verrichten en onderzoeken, heeft tot doel ons dagelijks leven te verbeteren, met nu, voor ons onzichtbare dingen.

    Maar er zijn veel mensen te danken dezer dagen. Al degenen die proberen ons veilig door de virussen storm te loodsen, behoren daartoe. Zonder of met witte vlag, met veel of weinig woorden, iedereen waardeert wat ze doen.

    24-03-2020 om 19:51 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:venus en ISS
    >> Reageer (0)
    23-03-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.alles gemaakt en proper gemaakt

    Nadat één van de betere zielen in dit tranendal mijn pc weer op orde gezet heeft kan ik weer deftig typen. Hoe dikwijls sakker ik niet dat iedereen teveel op internet of gsm zit? Wel, nu ikzelf een paar serieuze pannes achter de rug heb, weet ik hoezeer dit alles toch ook mijn leven beheerst. Ik gebruik het zoals elkeen, voor alles. Schrijven, opzoeken, lezen, kijken, contacten, oefeningen,....Dus gemaakt! En mijn leven is weerom een stuk eenvoudiger geworden. Alleen elenctriek en internet mag niet uitvallen.

    Deze morgen was er weer die oorverdovende stilte waar ik toch moet aan wennen. Hoe graag ik de rust en kalmte ook opzoek in een normaal leven, voelt dit niet gezond aan. Zelfs de mezen zijn van slag en laten hun bollen voor wat ze zijn! Wandelen op den dijk is ook al zoiets onwezenlijks. De strandcabines zijn geplaatst, de strandbars in opbouw, maar de zitbanken zijn aaneengesnoerd met nadarafsluitingen ervoor. En de enkele wandelaars gaan mijlenver uit elkaar hun gangetje.

    Een groot lichtpunt is de zon! Die schijnt volop en geeft me een schoonmaakziekte; ramen lappen! Nu zie ik pas dat al mijn vensters smerig zijn, door alle ellende die ze de voorbije weken hebben moeten doorstaan. Hoe mooi het weer buiten ook is, als ik binnen alleen maar een nevel zie, is dat ook niet plezant. Het is wat frisjes om in de tuin bezig te zijn. Het is binnen dat ik moet genieten van de zonnestralen. Want de ramen moeten proper zijn vandaag. Deze avond weer een enorm leuke passage van het ISS. Mooi om te volgen. Enkele minuten naar het westen kijken, eerst Venus in al haar glorie zien en dan het ruimtestation zien voorbij zoeven.

    Ik heb eens gezapt, om eens een ander beeld te krijgen of iets nieuws te ontdekken. Ik kwam uit bij de zender 'die je dag kleurt' op het moment van hun kookprogramma. Eens gezien en dat zal bij eenmaal blijven. Een jonge kok, met weinig respect voor voedsel en eten, graag een circusact maakt met zijn potten, pannen, messen en zeer graag diep in de cameralens kijkt, hoeft voor mij geen gerechten tevoorschijn te toveren. Ik hou het bij mijne "dagelijkse kost".

    Veel nieuws valt er niet meer te rapen, noch te horen, noch te zien, noch te lezen. De kranten worden dunner en dunner, en behandelen alleen maar het nieuws dat ons aan ons huis kluistert. De wetten van de natuur zijn streng en niet te negeren. Alhoewel we als mens, ons soms God wanen en alles aankunnen en beheersen. Verkeerd gedacht, mensen. 

    23-03-2020 om 12:57 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:alles gemaakt en proper gemaakt
    >> Reageer (0)
    22-03-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gladgestreken

    Vandaag staat mijn gezicht op rimpels, verfromfraaid. Niet van de ouderdom of de zorgen, maar van de vrieskou. Dat doet mijn huid een beetje schrompelen. Ik moet wachten tot de zon weer mijn velletje min of meer zal gladstrijken. Niet zo strak meer als "La poupée qui fait non" (1969) van Michel Polnareff, maar toch een beetje jeugdiger als nu met al die plooitjes. Ik moet zeggen dat Radio1 's morgens in alle vroegte, de Franse liedjes van weleer op mij laat afkomen. Ik ben daar ontzettend blij mee want dan ben ik al van bij het ochtendgloren aan het zingen. Al deze liedjes en hun teksten kan ik nog opzeggen en half en half zingen omdat ik die allemaal ooit genoteerd heb. Het vinylplaatje een zin laten afspelen, de platenspeler doen stoppen, noteren, volgende zin beluisteren enz. Een grote bezigheid! Maar nu is dat allemaal gemakkelijker, op internet vind ik overal de teksten. Maar ik leerde wel vlot de talen door alles op te zoeken en uit te pluizen in de woordenboeken.

    Ik las ook een artikel over een bladje en boekske dat mij plezier bezorgde in mijn jeugd. Ik genoot van Zonneland. Er waren zoveel bedreigingen voor het katholieke geloof dat de Paters van Averbode besloten een tegenhanger te brengen om de jeugd op het goede pad te houden. En dan de "Vlaamse Filmpjes" als ik wat ouder was. Vanaf 1930 ontstaan als tegenhanger voor de cinema, die als moreel verderfelijk werd beschouwd. Heel amusant om weten is dat een van de schrijvers, ook een belangrijk auteur was van pornobladjes. Onder 19 pseudoniemen schreef hij die bladjes vol en soms gebruikte hij, voor zijn jeugdverhalen, dezelfde titel als in zijn seksblaadjes. Frans Van Dijck, met één van zijn aliassen, Franklin Frehman, gekend bij de paters. Hij heeft 3j voor hen boekjes geschreven zonder zijn andere auteurs capaciteiten kenbaar te maken. Heel amusant is de manier waarop de drukkers het te weten kwamen; vader en zoontje lazen met dezelfde titel een tijdschrift, de één was de titel van een  verhaal in een pornomagazine, de andere was de titel van een katholiek boekje. De vader is toen naar Averbode gestapt. Met dank aan Jens Vancaeneghem die deze lectuur in herinnering bracht.

    Ik heb ook een nieuw woord geleerd dit weekend: Biomimetica. In het kort, de naaperij van de mensen. Hoe sommige dieren hun problemen oplossen, werd voor de mensen "uitvindingen" om te gebruiken. Dezelfde Jens, schreef met als titel: de beste ideeën, gepikt uit de natuur. Noemde o.a. velcro, fietshelmen, superplakband en een heleboel meer.

    Mijn lezers aantallen groeien gestaag. Dat doet me ontzettend plezier, dat ik niet alleen voor mezelf schrijf maar dat er dames en heren zijn die het ook bekijken. Het zou me eigenlijk plezieren moest er af en toe iemand op de knop naast de blog, e-mail, drukken en schrijven wat er kan verbeterd worden. Dan heb ik een wederwoord en dat is plezant. Nu zijn het alleen mijn 2 beste vrienden die me van commentaar voorzien en deze vraag kwam dus ook op hun voorstel.

    Maar nu sluit ik af met weerom een toepasselijke song op Radio1 gehoord, ik doe mijn schoenen aan en zing: These boots are made for walking, and that 's just what they'll do (1966) van Nancy Sinatra. Dat is hetgeen ik ga doen maar zonder botten, bottinen of laarzen maar met sneakers.

    22-03-2020 om 10:21 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Tags:gladgestreken
    >> Reageer (0)
    21-03-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.lenteweekend

    Blijkbaar heb ik de start van de lente gemist. Volgens Frank zou dat gisteren moeten gebeurd zijn, maar ik zat te bibberen van de kilte, de kou en de nattigheid. Ik hou me dus aan de datum die ik op school leerde, 21 maart! En als ik buiten kijk, geef ik mezelf gelijk om me aan die dag te houden. Azuur blauwe luchten, wel een fris briesje maar aangenaam. Zeker als ik mezelf, samen met de hond, straks ga koesteren in die heerlijke zon. Ik heb niet veel nodig om me goed te voelen. Het is dus lente, le printemps, der Frühling, met die drie woorden ben ik in opperbeste stemming ondanks ik niet over mijn eigen drempel mag komen. Met zijn allen genieten we dus van een onvoorziene vasten, die direct na het carnavalvieren op de deur kwam kloppen. We zijn niet meer gewoon ons iets te ontzeggen. Alles waar we zoal aan denken of willen doen ligt binnen handbereik. Nu vallen we terug op onszelf, ons kleine gezinnetje en ons huisje. Als ik nu naar radio en tv luister, schept dat voor velen toch een probleem om zichzelf te entertainen. Velen waren het gewoon van hot naar her te sjezen om geamuseerd te worden. Naar anderen luisteren, die hun zegden wat met de tijd te doen. Niet zelf moeten de fantasie gebruiken om de uren door te komen. En plots, zonder enige waarschuwing, moet men zorgen voor zijn eigen amusement, en dan nog wel binnenshuis. Het is een uitgelezen kans om zijn eigen talenten eens te ontdekken, een binnenhuisactiviteit die we niet kenden, aan te leren. Het leven van een meer dan een halve eeuw geleden ontdekken. Toen was er geen televisie, geen gsm, geen internet en toch werd er ook van alles gedaan. Alhoewel ik het mezelf ook niet meer kan herinneren hoe ik de zogenaamde goede tijd doorbracht. Waarschijnlijk schrijven, kleuren, puzzelen, lezen, met de lego of de poppen spelen. Ik moet me nu ook thuis bezighouden en zoeken hoe dat het leukste is. Maar ik denk dat ik dat met iets minder drama doe dan de jongere generatie. Ik hoef niet per se buiten om geamuseerd te worden. Ik vind altijd wel iets dat mijn aandacht trekt en de tijd voorbij doet glijden. Zoals nu kijken naar een vogeltje dat een veilige plek zoekt voor zijn nest, waar hij geen schrik moet hebben van de roofzucht van de kat van de buren.

    21-03-2020 om 12:20 geschreven door pijltje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:lenteweekend
    >> Reageer (0)



    Archief per week
  • 15/07-21/07 2024
  • 08/07-14/07 2024
  • 01/07-07/07 2024
  • 24/06-30/06 2024
  • 17/06-23/06 2024
  • 10/06-16/06 2024
  • 03/06-09/06 2024
  • 27/05-02/06 2024
  • 20/05-26/05 2024
  • 13/05-19/05 2024
  • 06/05-12/05 2024
  • 29/04-05/05 2024
  • 22/04-28/04 2024
  • 15/04-21/04 2024
  • 08/04-14/04 2024
  • 01/04-07/04 2024
  • 25/03-31/03 2024
  • 18/03-24/03 2024
  • 11/03-17/03 2024
  • 04/03-10/03 2024
  • 26/02-03/03 2024
  • 19/02-25/02 2024
  • 12/02-18/02 2024
  • 05/02-11/02 2024
  • 29/01-04/02 2024
  • 22/01-28/01 2024
  • 15/01-21/01 2024
  • 08/01-14/01 2024
  • 01/01-07/01 2024
  • 25/12-31/12 2023
  • 18/12-24/12 2023
  • 11/12-17/12 2023
  • 04/12-10/12 2023
  • 27/11-03/12 2023
  • 20/11-26/11 2023
  • 13/11-19/11 2023
  • 06/11-12/11 2023
  • 30/10-05/11 2023
  • 23/10-29/10 2023
  • 16/10-22/10 2023
  • 09/10-15/10 2023
  • 02/10-08/10 2023
  • 25/09-01/10 2023
  • 18/09-24/09 2023
  • 11/09-17/09 2023
  • 04/09-10/09 2023
  • 28/08-03/09 2023
  • 21/08-27/08 2023
  • 14/08-20/08 2023
  • 07/08-13/08 2023
  • 31/07-06/08 2023
  • 24/07-30/07 2023
  • 17/07-23/07 2023
  • 10/07-16/07 2023
  • 03/07-09/07 2023
  • 26/06-02/07 2023
  • 19/06-25/06 2023
  • 12/06-18/06 2023
  • 05/06-11/06 2023
  • 29/05-04/06 2023
  • 22/05-28/05 2023
  • 15/05-21/05 2023
  • 08/05-14/05 2023
  • 01/05-07/05 2023
  • 24/04-30/04 2023
  • 17/04-23/04 2023
  • 10/04-16/04 2023
  • 03/04-09/04 2023
  • 27/03-02/04 2023
  • 20/03-26/03 2023
  • 13/03-19/03 2023
  • 06/03-12/03 2023
  • 27/02-05/03 2023
  • 20/02-26/02 2023
  • 13/02-19/02 2023
  • 06/02-12/02 2023
  • 30/01-05/02 2023
  • 23/01-29/01 2023
  • 16/01-22/01 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 02/01-08/01 2023
  • 25/12-31/12 2023
  • 19/12-25/12 2022
  • 12/12-18/12 2022
  • 05/12-11/12 2022
  • 28/11-04/12 2022
  • 21/11-27/11 2022
  • 14/11-20/11 2022
  • 07/11-13/11 2022
  • 31/10-06/11 2022
  • 24/10-30/10 2022
  • 17/10-23/10 2022
  • 10/10-16/10 2022
  • 03/10-09/10 2022
  • 26/09-02/10 2022
  • 19/09-25/09 2022
  • 12/09-18/09 2022
  • 05/09-11/09 2022
  • 29/08-04/09 2022
  • 22/08-28/08 2022
  • 15/08-21/08 2022
  • 08/08-14/08 2022
  • 01/08-07/08 2022
  • 25/07-31/07 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 04/07-10/07 2022
  • 27/06-03/07 2022
  • 20/06-26/06 2022
  • 13/06-19/06 2022
  • 06/06-12/06 2022
  • 30/05-05/06 2022
  • 23/05-29/05 2022
  • 16/05-22/05 2022
  • 09/05-15/05 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 25/04-01/05 2022
  • 18/04-24/04 2022
  • 11/04-17/04 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 28/03-03/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 07/03-13/03 2022
  • 28/02-06/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 14/02-20/02 2022
  • 07/02-13/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 24/01-30/01 2022
  • 17/01-23/01 2022
  • 10/01-16/01 2022
  • 03/01-09/01 2022
  • 26/12-01/01 2023
  • 20/12-26/12 2021
  • 13/12-19/12 2021
  • 06/12-12/12 2021
  • 29/11-05/12 2021
  • 22/11-28/11 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 08/11-14/11 2021
  • 01/11-07/11 2021
  • 25/10-31/10 2021
  • 18/10-24/10 2021
  • 11/10-17/10 2021
  • 04/10-10/10 2021
  • 27/09-03/10 2021
  • 20/09-26/09 2021
  • 13/09-19/09 2021
  • 06/09-12/09 2021
  • 30/08-05/09 2021
  • 23/08-29/08 2021
  • 16/08-22/08 2021
  • 09/08-15/08 2021
  • 02/08-08/08 2021
  • 26/07-01/08 2021
  • 19/07-25/07 2021
  • 12/07-18/07 2021
  • 05/07-11/07 2021
  • 28/06-04/07 2021
  • 21/06-27/06 2021
  • 14/06-20/06 2021
  • 07/06-13/06 2021
  • 31/05-06/06 2021
  • 24/05-30/05 2021
  • 17/05-23/05 2021
  • 10/05-16/05 2021
  • 03/05-09/05 2021
  • 26/04-02/05 2021
  • 19/04-25/04 2021
  • 12/04-18/04 2021
  • 05/04-11/04 2021
  • 29/03-04/04 2021
  • 22/03-28/03 2021
  • 15/03-21/03 2021
  • 08/03-14/03 2021
  • 01/03-07/03 2021
  • 22/02-28/02 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 08/02-14/02 2021
  • 01/02-07/02 2021
  • 25/01-31/01 2021
  • 18/01-24/01 2021
  • 11/01-17/01 2021
  • 04/01-10/01 2021
  • 28/12-03/01 2027
  • 21/12-27/12 2020
  • 14/12-20/12 2020
  • 07/12-13/12 2020
  • 30/11-06/12 2020
  • 23/11-29/11 2020
  • 16/11-22/11 2020
  • 09/11-15/11 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 26/10-01/11 2020
  • 19/10-25/10 2020
  • 12/10-18/10 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 28/09-04/10 2020
  • 21/09-27/09 2020
  • 14/09-20/09 2020
  • 07/09-13/09 2020
  • 31/08-06/09 2020
  • 24/08-30/08 2020
  • 17/08-23/08 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 03/08-09/08 2020
  • 27/07-02/08 2020
  • 20/07-26/07 2020
  • 13/07-19/07 2020
  • 06/07-12/07 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 22/06-28/06 2020
  • 15/06-21/06 2020
  • 08/06-14/06 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 25/05-31/05 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 11/05-17/05 2020
  • 04/05-10/05 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 20/04-26/04 2020
  • 13/04-19/04 2020
  • 06/04-12/04 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 23/03-29/03 2020
  • 16/03-22/03 2020
  • 09/03-15/03 2020
  • 02/03-08/03 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 17/02-23/02 2020
  • 10/02-16/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 20/01-26/01 2020
  • 13/01-19/01 2020
  • 06/01-12/01 2020


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!