Inhoud blog
  • Provincie Antwerpen
  • Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Regionaal Nieuws
    van Antwerpen
    10-06-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    PERSBERICHT

    09 | 06 | 2023

    Tijdelijke uitbreiding van het onttrekkingsverbod onbevaarbare waterlopen voor verschillende stroomgebieden in provincie Antwerpen

    Sinds 1 januari 2022 geldt er een permanent onttrekkingsverbod voor stroomgebieden van ecologisch zeer kwetsbare kleine beken. Door het droge weer en de zeer lage waterstand in de waterlopen kondigt gouverneur Cathy Berx nu een tijdelijke uitbreiding van dat onttrekkingsverbod voor onbevaarbare waterlopen af. Deze uitbreiding is vanaf zaterdag 10 juni 2023 van kracht.

     

    Na het natte weer van deze lente genieten we sinds midden mei van droog en zonnig weer. Deze droge weersomstandigheden zorgen voor een sterke daling van de waterpeilen en debieten in de onbevaarbare waterlopen. Dit blijkt uit de continue peil- en debietmetingen uitgevoerd door de waterloopbeheerders van Provincie Antwerpen en de Vlaamse milieumaatschappij (VMM). De metingen van de grondwaterstanden door VMM wijzen aan dat ook de grondwaterpeilen in een dalende trend zitten. Omdat het ondergrondse watersysteem trager reageert op de huidige droge weersomstandigheden, zijn de grondwaterpeilen momenteel nog normaal voor de tijd van het jaar.

     

    Lage waterpeilen en debieten in de waterlopen vormen een ernstige bedreiging voor fauna en flora in en rondom de waterloop, en het ecosysteem dat ervan afhankelijk is. Wanneer een waterloop droogvalt, ligt de schade aan soorten die in het water leven voor de hand. Maar ook bij lage debieten wordt het ecosysteem van de waterloop bedreigd door te hoge watertemperaturen, te weinig opgeloste zuurstof en verhoogde blootstelling aan roofdieren bij gebrek aan schuilplaatsen.

     

    Het provinciaal droogteoverleg van 8 juni 2023 past het door de Vlaamse droogtecommissie geadviseerde kader “ecologische kwetsbaarheid van onbevaarbare waterlopen bij droogte” nu toe op de huidige hydrologische toestand van de onbevaarbare waterlopen in de provincie Antwerpen. Uit debiet- en peilmetingen voor de stroomgebieden van Kleine Aa, Mark, de Aa (Maasbekken), de Aa (Netebekken), Molenbeek/Bollaak, Kleine Nete, Grote Nete, Grote Laak, Wimp en Antitankgracht (gedeeltelijk) van de afgelopen 14 dagen, blijkt dat het vereiste ecologische minimum niet wordt gehaald. Bovendien wordt op basis van de huidige weersvoorspellingen geen verbetering van de toestand verwacht op korte termijn. Om de ecologie in deze waterlopen te beschermen is een onttrekkingsverbod voor deze stroomgebieden essentieel. Dit verbod blijft van kracht zolang de droogte aanhoudt. De waterbeheerders in de provincie Antwerpen zullen de droogtetoestand voortdurend opvolgen.

     

    Sinds 1 januari 2022 geldt een permanent onttrekkingsverbod op alle ecologisch zeer kwetsbare kleine beken in de provincie Antwerpen. Dit verbod blijft van toepassing.

    Aa – 1e categorie – stuw 3 – 8 juni 2023

     

    Aa – 2e categorie – 8 juni 2023

    De exacte locatie van de afgebakende stroomgebieden kan u raadplegen op onderstaande kaart of via de online kaarten op onderstaande links. De stand van zaken van de onttrekkingsverboden en een interactieve kaart zijn te raadplegen via www.gouverneurantwerpen.be, https://www.provincieantwerpen.be/aanbod/dlm/dienst-integraal-waterbeleid/droogte/onttrekkingsverbod.html#actueel of het twitteraccount van de provinciale dienst Integraal Waterbeleid.

     

    (Let wel: omdat de uitbreiding van het onttrekkingsverbod op zaterdag 10 juni ingaat, zullen deze online kaarten pas vanaf die dag geactualiseerd zijn.)

     

    Locatie van de afgebakende stroomgebieden in de provincie Antwerpen

    Wat is een onttrekkingsverbod?

    Het onttrekkingsverbod betekent dat er geen water uit een onbevaarbare waterloop mag worden opgepompt. Er gelden wel  enkele uitzonderingen, zoals voor de hulpdiensten in noodgevallen, voor het drenken van vee dat in de weide staat en voor de aanmaak van gewasbeschermingsmiddelen. De precieze voorwaarden zijn opgenomen in het besluit van de gouverneur.

     

    Het provinciaal onttrekkingsverbod is niet van toepassing op bevaarbare waterlopen. Onttrekkers moeten zich wel houden aan de reglementen en richtlijnen van De Vlaamse Waterweg.

     

    Alternatieve waterbronnen

    Door het droge weer en de schrale wind van afgelopen weken is de toplaag van de bodem op de meeste plaatsen in de provincie uitgedroogd. Wie nood heeft aan een alternatieve waterbron kan uitwijken naar mobiele captatiemogelijkheden langs de kanalen en/of gebruik maken van gratis spoelwater dat door Pidpa ter beschikking wordt gesteld aan hun productiecentra. Voor specifieke toepassingen kan nuttig hergebruik van bemalingswater een alternatief zijn. Volg steeds de geldende regels en wetgeving op die van toepassing zijn voor elk type van alternatieve waterbron.

     

    Meer info:

    -         https://www.vlaamsewaterweg.be/watercaptaties

    -         https://www.pidpa.be/ons-aanbod/oplossingen-voor-landbouw

    -         https://www.aquafin.be/nl-be/bedrijven/aanbod-gezuiverd-water-en-energie/gezuiverd-afvalwater-gebruiken

     

     

    Algemeen spaarzaam watergebruik

    Water is een schaars en kostbaar goed. Altijd en overal, maar vooral in tijden van droogte is het belangrijk om zeer spaarzaam om te gaan met water. Vermijd daarom het gebruik van water voor niet-essentiële toepassingen. De huidige drinkwatervoorraden en de toestand van het watersysteem vereisen op dit moment nog geen maatregelen ter beperking van het leidingwaterverbruik.

     

    In bijlage

    -      Politiebesluit ‘Tijdelijke Uitbreiding Onttrekkingsverbod provincie Antwerpen’

    -      Kaart afgebakende stroomgebieden

    -      Lijst met betrokken gemeenten

    -       

    Perscontact:
    Sara Claes
    Senior kabinetsadviseur – communicatieverantwoordelijke gouverneur Cathy Berx

    Kris Huijskens
    Droogte- en hemelwatercoördinator – Dienst Integraal Waterbeleid Provincie Antwerpen
    T

    Gouverneur Cathy Berx vertegenwoordigt de provinciale, gewestelijke (Vlaamse) of federale (Belgische) overheid in de provincie Antwerpen. In die hoedanigheid vormt de gouverneur de schakel tussen de vier bestuurlijke niveaus: de federale overheid, de Vlaamse overheid, de provincie en de steden & gemeenten. Zij woont de provincieraden bij en zit de deputatie - het politieke hart van de provincie- voor. Als commissaris van de Vlaamse regering houdt zij bestuurlijk toezicht op de gemeenten en OCMW’s en kan zij beslissingen vernietigen die strijdig zijn met de wetten, decreten en besluiten van de federale of Vlaamse regering. Als commissaris van de federale regering heeft de gouverneur vooral taken op het gebied van ordehandhaving, veiligheid en crisisbeheer.












    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    10-05-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provincie Antwerpen


    Persbericht PTS Mechelen    


    10 | 5 | 2023

    Jobdag in PTS Mechelen brengt leerlingen in contact met werkgevers uit de regio

    PTS Mechelen organiseerde op 9 mei voor het eerst een jobdag. Meer dan 70 leerlingen konden tijdens dit evenement kennis maken met bedrijven en organisaties uit verschillende sectoren. De scholieren uit het 4de en 5de leerjaar zochten vooral informatie over stageplaatsen terwijl de laatstejaars al uitkeken naar interessante vacatures. Ook sectororganisaties Volta (elektrotechniek) en EDUplus (groene sector) tekenden present. Zij boden geïnteresseerde bedrijven een infosessie over duaal leren aan.

    Op de jobdag kwamen de leerlingen in contact met verschillende bedrijven uit de regio die op zoek zijn naar technisch- en tuinbouwtalent. De deelnemende bedrijven stelden hun organisatie voor en gaven informatie over de verschillende stage- en carrièremogelijkheden binnen hun bedrijf. Leerlingen konden vragen stellen, hun cv achterlaten en zelfs een sollicitatiegesprek regelen.

     

    De interesse van bedrijven uit de omgeving was groot. Op deze eerste editie van de jobbeurs namen bijna 30 ondernemingen uitgebreid de tijd om de leerlingen te informeren. Directeur Kim Vervenne is blij met de opkomst: “Als technische school zetten wij sterk in op kwalitatief onderwijs binnen de pijlers wetenschap, plant en techniek. We zorgen er ook voor dat ons aanbod is afgestemd op de arbeidsmarkt. Daarom sturen we vanaf volgend schooljaar onze jongeren al in het vijfde leerjaar op stage. Deze jobdag is de ideale gelegenheid om nieuwe bedrijven te leren kennen en onze leerlingen in contact te brengen met professionals uit de bedrijfswereld.”

     

    De jonge bezoekers van de jobdag kregen een waaier aan stage- en  jobaanbiedingen uit verschillende sectoren aangeboden: tuinaanleg- en tuinonderhoudsbedrijven, technische bedrijven uit onder andere de veiligheids- en de automatisatiesector maar ook Pringles, de NMBS en Colruyt Group waren aanwezig.

     

    Leren door het zelf te doen

    De zogenaamde ‘groene sector’ was goed vertegenwoordigd op de jobdag. De leerlingen konden aanschuiven bij grote spelers uit de tuinaanlegsector maar ook zelfstandige tuinaannemers die zich specialiseerden in bijvoorbeeld tuinonderhoud vertelden de leerlingen graag meer over de stiel. De meeste ondernemers hadden al eerder stagiaires over de vloer. “Ons bedrijf werkt regelmatig met stagiaires en is erkend als duale werkplek”, vertelt Ann Joos van Joos Tuinarchitectuur. “Ik wilde graag aanwezig zijn op de jobdag van PTS Mechelen omdat wij het belangrijk vinden dat studenten ons leren kennen. Dat verlaagt de drempel waardoor ze sneller contact zullen opnemen als ze op zoek gaan naar een stageplek. Met 18 vaste werknemers en heel wat onderaannemers zijn we een grotere speler op de markt. Wij zoeken vooral enthousiaste medewerkers die samen met ons voor een mooi resultaat willen gaan.” 

     

    Ann Joos van Joos Tuinarchitectuur – Copyright: provincie Antwerpen

     

    Oud-leerling Gino Corbeel studeerde 15 jaar geleden af in de richting Tuinaanleg in PTS Mechelen. Bijna 3 jaar geleden startte hij zijn eigen tuinaanlegbedrijf ‘De Tuinbeleving’ op. Vandaag werkt hij met één vaste werknemer en neemt hij regelmatig tijdelijke extra werkkrachten aan om zijn klanten de best mogelijke service te bieden. “Ik ben vandaag op de jobdag omdat ik als oud-leerling nog steeds een goede band heb met de school. Een PTS-leerling opleiden in een duaal traject spreekt me dan ook zeker aan. Ik weet uit ervaring dat theorie belangrijk is, maar écht leren doe je toch vooral door het zelf te doen.” Dat beaamt ook Brent Kestemont, leerling in het vierde leerjaar Tuinaanleg en –beheer. Hij gaat volgende schooljaar voor het eerst op stage en luistert dan ook geboeid naar de toelichting van Gino. “Het is mijn droom om later ook als zelfstandige aan de slag te gaan. Door vandaag met verschillende tuinaanlegbedrijven te praten, kom ik meer te weten over wat zij precies doen. Zelf ben ik vooral geïnteresseerd in tuinonderhoud maar ook over de aanleg van tuinen wil ik graag meer leren tijdens mijn stage.”

    Gino Corbeel van ‘De tuinbeleving’ in gesprek met leerling Brent Kestemont - Copyright: provincie Antwerpen

    Op zoek naar technische profielen

    Leerlingen uit de technische richtingen kwamen ook ruimschoots aan hun trekken. Veel bedrijven zijn op zoek naar technische profielen en vinden het moeilijk om geschikte kandidaten te vinden. Door te investeren in duaal leren, verhogen ze hun kans om succesvolle stagiaires na hun opleiding ook vast in dienst te kunnen nemen. Ook Equans, een wereldwijde referentie op het vlak van multitechnische installaties en onderhoudsdiensten, heeft dat begrepen. De leerlingen van PTS Mechelen die bij Equans stage lopen, worden door het bedrijf intensief begeleid en krijgen alle kansen om zich te informeren over hun carrièremogelijkheden bij het bedrijf.

     

    Ook chipsfabrikant Pringles uit het Mechelse mocht op deze eerste jobbeurs niet ontbreken. Zij zijn steeds op zoek naar goed gekwalificeerd personeel en zien veel potentieel in het werken met stagiaires. “We gaan binnenkort een aanvraag indienen om te starten met duaal leren. Om de combinatie met school mogelijk te maken, kan dat wel alleen in de dagploeg. We hebben vandaag gemerkt dat er veel interesse is bij de leerlingen. Een job in een productieomgeving in de voedingssector was misschien niet iets waar ze eerst aan dachten, maar ook daar zijn technische profielen nodig. Het is dus zeker een interessante optie voor de leerlingen van PTS Mechelen.” vertelt Sainah Waardenburg.

     

    Kurt Peleman en Sainah Waardenburg van Pringles hadden ook iets lekkers bij voor de leerlingen – Copyright: provincie Antwerpen

     

    Gedeputeerde Luk Lemmens blikt tevreden terug op de jobdag: “De synergie tussen het provinciaal onderwijs en de bedrijfswereld is een succesverhaal. Met initiatieven zoals deze jobbeurs willen we ouders en jongeren overtuigen om een positieve keuze te maken voor technisch en beroepsonderwijs. Ook in PITO Stabroek en PTS Boom organiseren we jaarlijks een jobbeurs voor de bedrijven uit de regio. Door goed te luisteren naar de noden van de industrie kunnen we ons onderwijs voortdurend innoveren en zo dragen we bij aan een oplossing voor knelpuntberoepen.

    PRAKTISCHE INFO

    Wanneer:
    Dinsdag 9 mei van 12.30 tot 17.30 uur

    Waar:
    PTS Mechelen, Antwerpsesteenweg 145, 2800 Mechelen

    Meer info:
    www.ptsmechelen.be

    PERSINFO & INTERVIEWS

    Beleidsverantwoordelijke:
    Luk Lemmens, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor Onderwijs



    PTS Mechelen

    Kim Vervenne, directeur, 

     










    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    03-05-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

     

     


    Persbericht
    Provincie Antwerpen

    Gouverneur en Antwerpse deputatie proeven eerste witte asperges uit volle grond

    Op donderdag 27 april waren de grootmeesters van ‘het Grafelijk Genootschap van de Klein-Brabantse Asperges’ te gast in het provinciehuis. Zij brachten de eerste witte, Vlaamse asperge uit volle grond mee. Provinciegouverneur Cathy Berx is sinds 2017 Ridder van het Grafelijk Genootschap. Zij kreeg samen met de Antwerpse deputatie de eer om de asperges te proeven.

     

    ‘Het Grafelijk Genootschap van de Klein-Brabantse Asperges’ heeft drie grootmeesters in de rangen: Mascha De Wolf, Bjorn Cloostermans en Levi De Mul. Zij zijn de ambassadeurs van de witte asperges. Het is een jaarlijkse gewoonte dat de grootmeesters de eerste asperges van het seizoen laten proeven aan de gouverneur en de Antwerpse deputatie. Daarvoor dossen ze zicht uit in traditionele kledij.

     

    Gouverneur Cathy Berx, gedeputeerden Luk Lemmens, Kathleen Helsen, Jan De Haes, Mireille Colson en provinciegriffier Maarten Puls genoten met volle teugen van het witte goud.

     

    Er was ook een vertegenwoordiging van de gemeente Puurs-Sint-Amands aanwezig, de bakermat van de witte asperge: ere-schepen Harry Beuckelaers, schepen van evenementen Hilde Van der Poorten en Pieter Van Keymeulen, directeur van de afdeling Beleven.

     

     

    Gouverneur, Antwerpse deputatie en delegatie van de gemeente Puurs-Sint-Amands krijgen de eerste witte asperges uit volle grond van ‘Het Grafelijk Genootschap van de Klein-Brabantse Asperges’
    - Copyright: Koen Fasseur


    Elk jaar riddert het Grafelijk Genootschap een nieuw lid. Dat doen ze telkens bij het begin van het Aspergefestival in Puurs-Sint-Amands. Dit jaar krijgt Maarten Vancoillie de eer. Hij is radiomaker bij Qmusic.

    In 2017 was gouverneur Cathy Berx aan de beurt. Sindsdien mag ze zich Ridder van het Grafelijke Genootschap noemen en zet ze zich in voor de promotie van deze gezonde, heilzame en lekkere groente waarmee je naar hartenlust experimenteert in de keuken.

    Provinciegouverneur Cathy Berx (rechts) is sinds 2017 Ridder van het Grafelijk Genootschap
    - Copyright: Koen Fasseur

    Perscontact:
    Sara Claes, kabinetsadviseur gouverneur Cathy Berx


    Dean Mertens, Dienst Beleven, gemeente Puurs-Sint-Amands



     








    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    27-04-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.



     

     


    Persbericht
    Provincie Antwerpen

    27 | 04 | 2023

    Alle dagen buitenlesdag in de provinciale domeinen
    Kom met je klas naar buiten in de provincie Antwerpen

    Vandaag is het buitenlesdag. Maar wist je dat je in verschillende domeinen van de provincie Antwerpen elke dag buiten les kunt geven? Ontdek de buitenleerplekken in de buurt van jouw school. Op de meeste plaatsen moet je niet reserveren, trek gewoon naar buiten met jouw klas.

    Buiten leren, buiten spelen en buiten bewegen is leuk en heeft een gunstig effect op het welzijn en het leren. Het biedt heel wat voordelen voor leerlingen. Ze raken niet alleen hun energie kwijt, het is ook goed voor hun ontwikkeling. Daarom nodigen we scholen uit om gebruik te maken van de buitenleerplekken in onze provinciale domeinen. Op 8 locaties kun je gebruik maken van buitenruimtes. De meeste domeinen hebben meerdere plekken ter beschikking waar je niet voor moet reserveren. Je mag gewoon komen met je klas. Bij het PIME in Lier en de Hooibeekhoeve in Geel maak je wel een reservatie.

    Op deze buitenleerplekken kun je je eigen les geven. Inspiratie hiervoor kun je opdoen op de website van de buitenlesdag, www.mosvlaanderen.be/buitenlesdag. Maar je kunt ook gebruik maken van onze veldkoffers, zo heb je meteen materiaal bij de hand om aan natuurbeleving en natuuronderzoek te doen. Deze koffers en materialen reserveer je online bij een domein in jouw buurt, www.provincieantwerpen.be > verschillende veldkoffers.

    Waar vind je deze buitenleerplekken?

    Je bent met je klas welkom in het Rivierenhof in Deurne, Hooibeekhoeve in Geel, De Averegten in Heist-op-den-Berg, Hertberg in Herselt, Hoge Mouw in Kasterlee, PIME in Lier,  Vrijbroekpark in Mechelen en het Prinsenpark in Retie.
    Meer informatie per domein vind je op onze website, www.provincieantwerpen.be > buitenleerplekken.

    Buitenles in het PIME, Lier - Copyright: provincie Antwerpen

    Aanbod voor scholen
    We moedigen alle scholen aan om veel naar buiten te trekken en buiten les te geven.
    In elk van bovengenoemde domeinen is er ook een aanbod voor scholen.
    In de groendomeinen worden lente- en herfstwandelingen aangeboden voor lagere scholen. Daarnaast kun je in het Rivierenhof in Deurne ook toffe activiteiten beleven op de kinderboerderij en in het sprookjeshuis (beiden voor basisonderwijs). In het PIME (Lier) kunnen lagere en secundaire scholen deelnemen aan natuur- en milieuactiviteiten. En bij de Hooibeekhoeve (Geel) ben je met je klas van de lagere of secundaire school welkom voor een boerderijbezoek.
    Meer info hierover vind je op onze website, www.provincieantwerpen.be > Aanbod voor scholen.

    PRAKTISCHE INFO

    Waar:
    De Averegten, Heist-op-den-Berg

    Hertberg, Herselt

    Hoge Mouw, Kasterlee

    Kesselse Heide, Nijlen

    PIME, Lier

    Prinsenpark, Retie

    Rivierenhof, Deurne

    Vrijbroekpark, Mechelen

    Meer info:

    Buitenleerplekken: https://www.provincieantwerpen.be/aanbod/doe/nme-edo/buiten-leren-met-nme-edo.html

    Veldkoffers: https://www.provincieantwerpen.be/aanbod/doe/nme-edo/veldkoffers.html

    Aanbod voor scholen: https://www.provincieantwerpen.be/ontwikkeling-en-educatie/aanbod-voor-scholen.html

    PERSINFO & INTERVIEWS

    Beleidsverantwoordelijken:
    Mireille Colson, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor Groen- en Recreatiedomeinen
    Jan De Haes, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor Milieu en Natuur

    Kathleen Helsen, CD&V, gedeputeerde bevoegd voor Landbouw en Plattelandsbeleid









    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

     

     


    Persbericht
    Stichting Kempens Landschap

    27 | 04 | 2023

    Speelzone en buitenklas Dwergenbos klaar voor Zoersels jong speelgeweld



    Klasjes die buiten les willen volgen, kunnen in Zoersel voortaan in het Dwergenbos terecht. Stichting Kempens Landschap legde afgelopen weken de laatste hand aan de speelzone en de buitenklas. De landschapsorganisatie werkte voor de inrichting samen met gemeente & OCMW Zoersel en Bosgroep Antwerpse Gordel.  De realisatie gebeurde met subsidies vanuit het agentschap voor Natuur en Bos.

    Het Dwergenbos is een jong bos van zo’n 5,6 hectare in het centrum van Sint-Antonius-Zoersel. Stichting Kempens Landschap kocht de gronden aan in 2018 met verwervingssubsidies van het boscompensatiefonds. Samen met de gemeente en Bosgroep Antwerpse Gordel werkte de organisatie een visie uit om de kale weilanden om te vormen tot een aantrekkelijk speelbos met poelen en een natuurlijke open speelzone. Die visie werd opgetekend in een natuurbeheerplan dat door het agentschap voor Natuur en Bos werd goedgekeurd.

     

    De voorbije 2 jaar plantten de partners zo’n 5 hectare bos aan. Daarvoor kregen ze de hulp van de leerlingen van de lokale lagere scholen. Een halve hectare van het bos werd behouden als open plek in het bos. Deze open plek vormt de kern van het speelbos.

     

    Kathleen Helsen, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap licht toe: “In 2022 maakten Stichting Kempens Landschap en de partners samen werk van de inrichting van de speelzone. Daarvoor hebben we eerst de lokale jeugd bevraagd. Met hun input zijn we vervolgens aan de slag gegaan. Afgelopen maanden werden de spelelementen op het terrein geïnstalleerd. Zo is er een buitenklas, een vlonder aan de poel, enkele picknickplaatsen en zitbanken, klimkunst en  verschillende hangmogelijkheden. Ook aan schaduw- en klimbomen is er gedacht. Tijdens de Paasvakantie werden de laatste zaken afgewerkt.”

    In de speelzone werd ook een buitenklasje geïntegreerd - Beeld: Els Beeckx



    “Nu de speelzone is afgewerkt, kunnen de kinderen in alle vrijheid komen ravotten”, vult Jan De Haes, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap, aan. ”Vanuit het agentschap voor Natuur en Bos konden we rekenen op de projectsubsidie ‘Openstelling voor de uitvoering van eenmalige inrichtingswerken die de sociale functie van een terrein bevorderen'. We ontvingen hiervoor een subsidie van 24.360 euro. Het volledige project kon zo voor tachtig procent worden gedekt waardoor de resterende kosten tot een minimum konden worden beperkt.”

     

    Burgemeester Liesbeth Verstreken is opgetogen met deze realisatie. “Met een oppervlakte van 5,6 hectare is het Dwergenbos een belangrijke groene long in Zoersel. Daarnaast zijn we zeer trots op de speelgelegenheid die we kunnen bieden aan onze Zoerselse kinderen. We zijn dan ook zeer blij dat we dit project samen met hen tot een goed einde hebben kunnen brengen”

    Beleidsverantwoordelijken:
    Jan De Haes, N-VA, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap

    Kathleen Helsen, cd&v, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap

    Liesbeth Verstreken, burgemeester Zoerse

    Philippe De Backer, directeur Stichting Kempens Landschap






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.


    Speelzone en buitenklas Dwergenbos klaar voor Zoersels jong speelgeweldInfo (Stichting Kempens Landschap) <info@kempenslandschap.be> Aan:27-04-2023 13:25 0

     

     


    Persbericht
    Stichting Kempens Landschap

    27 | 04 | 2023

    Speelzone en buitenklas Dwergenbos klaar voor Zoersels jong speelgeweld



    Klasjes die buiten les willen volgen, kunnen in Zoersel voortaan in het Dwergenbos terecht. Stichting Kempens Landschap legde afgelopen weken de laatste hand aan de speelzone en de buitenklas. De landschapsorganisatie werkte voor de inrichting samen met gemeente & OCMW Zoersel en Bosgroep Antwerpse Gordel.  De realisatie gebeurde met subsidies vanuit het agentschap voor Natuur en Bos.

    Het Dwergenbos is een jong bos van zo’n 5,6 hectare in het centrum van Sint-Antonius-Zoersel. Stichting Kempens Landschap kocht de gronden aan in 2018 met verwervingssubsidies van het boscompensatiefonds. Samen met de gemeente en Bosgroep Antwerpse Gordel werkte de organisatie een visie uit om de kale weilanden om te vormen tot een aantrekkelijk speelbos met poelen en een natuurlijke open speelzone. Die visie werd opgetekend in een natuurbeheerplan dat door het agentschap voor Natuur en Bos werd goedgekeurd.

     

    De voorbije 2 jaar plantten de partners zo’n 5 hectare bos aan. Daarvoor kregen ze de hulp van de leerlingen van de lokale lagere scholen. Een halve hectare van het bos werd behouden als open plek in het bos. Deze open plek vormt de kern van het speelbos.

     

    Kathleen Helsen, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap licht toe: “In 2022 maakten Stichting Kempens Landschap en de partners samen werk van de inrichting van de speelzone. Daarvoor hebben we eerst de lokale jeugd bevraagd. Met hun input zijn we vervolgens aan de slag gegaan. Afgelopen maanden werden de spelelementen op het terrein geïnstalleerd. Zo is er een buitenklas, een vlonder aan de poel, enkele picknickplaatsen en zitbanken, klimkunst en  verschillende hangmogelijkheden. Ook aan schaduw- en klimbomen is er gedacht. Tijdens de Paasvakantie werden de laatste zaken afgewerkt.”

    In de speelzone werd ook een buitenklasje geïntegreerd - Beeld: Els Beeckx



    “Nu de speelzone is afgewerkt, kunnen de kinderen in alle vrijheid komen ravotten”, vult Jan De Haes, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap, aan. ”Vanuit het agentschap voor Natuur en Bos konden we rekenen op de projectsubsidie ‘Openstelling voor de uitvoering van eenmalige inrichtingswerken die de sociale functie van een terrein bevorderen'. We ontvingen hiervoor een subsidie van 24.360 euro. Het volledige project kon zo voor tachtig procent worden gedekt waardoor de resterende kosten tot een minimum konden worden beperkt.”

     

    Burgemeester Liesbeth Verstreken is opgetogen met deze realisatie. “Met een oppervlakte van 5,6 hectare is het Dwergenbos een belangrijke groene long in Zoersel. Daarnaast zijn we zeer trots op de speelgelegenheid die we kunnen bieden aan onze Zoerselse kinderen. We zijn dan ook zeer blij dat we dit project samen met hen tot een goed einde hebben kunnen brengen”

    PERSINFO & INTERVIEWS

    Beleidsverantwoordelijken:
    Jan De Haes, N-VA, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap

    perscontact: Helke Verdick, M 0484 090 597

    Kathleen Helsen, cd&v, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap
    perscontact: Ellen Wauters , M 0478 81 23 51

    Liesbeth Verstreken, burgemeester Zoersel, M 0495 23 18 41

    Perscontact:

    Philippe De Backer, directeur Stichting Kempens Landschap

    T 015 22 82 30,  M 0478 44 83 86
    E Philippe.Debacker@kempenslandschap.be

     





    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    01-04-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.


    Persbericht
    Provincie Antwerpen

    30 | 03 | 2023

    Een wekelijkse markt, nieuw dienstencentrum of petanqueveld, zo houd je ouderen langer gezond thuis
    Provincie ontwikkelt ondersteuningspakket voor gemeenten en lespakket voor zorgprofessionals en rondt Empowercare-project af

    De provincie Antwerpen zocht gedurende drie jaar lang uit hoe lokale gemeenschappen kunnen helpen om ouderen langer gezond en gelukkig thuis te laten wonen. Twaalf Europese partners uit Nederland, België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk deden hetzelfde. Provincie Antwerpen ontwikkelde een pakket waarmee lokale besturen een analyse van hun dorp als zorgzaam dorp kunnen maken. Herentals en Lille gingen er al mee aan de slag en dat zorgde voor een nieuw dienstencentrum, een wekelijkse markt en een ontmoetingsplaats met petanqueveld.

    Tegen 2040 zal 27,6% van de Europese bevolking 65 jaar of ouder zijn. In de provincie Antwerpen gaat het eveneens om een kwart van de bevolking (24,4%). Er liggen dus uitdagingen op het vlak van langer gezond thuis wonen voor ouderen én het tegengaan van vereenzaming. De juiste ondersteuning in de buurt aanbieden kan een deel van de oplossing zijn.

     

    De provincie Antwerpen startte daarom op 1 januari 2020 met 12 Europese partners aan het Empowercare-project. Met dit project willen alle partners veerkrachtige gemeenschappen ontwikkelen en kwetsbaarheid en eenzaamheid verminderen. Het project eindigt eind maart 2023. Drie jaar lang werd in kaart gebracht hoe personen met een zorg- en ondersteuningsnood nauwer geïntegreerd kunnen worden in de buurt waar ze wonen, zodat ze zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving kunnen verblijven. Drie jaar lang werd onderzocht welk aanbod in de buurt van mensen met een zorg- en ondersteuningsnood ervoor kan zorgen dat zij zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving kunnen verblijven.

     

    Een nieuw dienstencentrum en een markt

     

    De provincie Antwerpen ontwikkelde een pakket waarmee lokale besturen een analyse kunnen maken van hun dorpen, buurten en wijken. Uit zo’n analyse kunnen ze initiatieven putten om “zorgzame dorpen” vorm te geven. En dat is exact wat Lille en Herentals deden als test binnen het project Empowercare. Zij werden door de provincie en Thomas More begeleid om acties uit te denken na hun analyse.

     

    In Herentals werd zo een nieuw dienstencentrum gerealiseerd te Morkhoven. Het gebrek aan winkels in de buurt deed dan weer een markt ontstaan op initiatief van de gemeente. Lille ging voor meer ontmoeting over de generaties heen en richtte een ontmoetingsplaats in Gierle op voor senioren én jonge gezinnen waar activiteiten worden georganiseerd. In de buitenlucht kwam er een nieuw petanqueveld met een speeltuin bij.  

     

    Charlotte Dewin, coördinator Dienstencentrum Herentals over hun deelname aan het project: “Voor ons zit echt de meerwaarde in het feit dat we een hele goede basis hebben om nu mee te nemen naar de toekomst.”

     

    Een lespakket voor zorgprofessionals

     

    Meer buurtgericht gaan werken betekent ook een andere aanpak én manier van denken voor de zorgprofessional en buurtorganisaties. Voor studenten en leerkrachten ontwikkelden we een lespakket dat wordt aangeboden in Kwartier Z, het levensecht skillslab voor zorgprofessionals van het Gouverneur Kinsbergencentrum. In 8 buurten (Bornem, Herselt, Hoogstraten, Rumst, Antwerpen-Zuid en –Noord) werd er een leertraject uitgetest door zorgprofessionals, in samenwerking met UCLL.

     

     

    Empowercare project loopt af


    Het drie jaar durend project loopt nu op zijn einde. De provincie Antwerpen hield een slotevent ‘Samen voor zorgzame dorpen en buurten’ op 9 februari 2023 en inspireerde zo 150 professionelen uit de zorgsector en lokale besturen. De internationale slotconferentie werd gehouden op 25 januari 2023. Het einde van dit project betekent niet het einde van “zorgzame dorpen”. Provincie Antwerpen gaat verder aan de slag om gemeentebesturen en de zorgsector te ondersteunen met het uitwerken van zorg in de buurt.

    PRAKTISCHE INFO

    Empowercare werd gesubsidieerd door het Interreg 2 Zeeën-programma 2014-2020 en gecofinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Het project werd goedgekeurd voor een totaal van 7,2 miljoen euro, waarvan 4,3 miljoen Europese middelen zijn en 2,9 miljoen door de projectpartners zelf werd geïnvesteerd.

     

    Partners

    13 organisaties uit Vlaanderen, het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Frankrijk: Provincie Antwerpen, Solidarity University, Conseil Départemental du Nord, University of Brighton, Canterbury Christ Church University, VZW Wieltjesgracht, Familiehulp VZW, BOONE N.V., samenwerkingsverband Welzijnszorg Oosterschelderegio, VITO, Zorggroep Heilig Hart, Kent County Council en Solidarity University.

     

    Meer info

     

    PERSINFO & INTERVIEWS

    Beleidsverantwoordelijke:
    Kathleen Helsen, cd&v, gedeputeerde bevoegd voor zorgeconomie






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.


    Persbericht
    Provincie Antwerpen

    30 | 3 | 2023

    Kies mee de wandeling van het jaar
    Shortlist met wandelingen in Bornem, Mol, Retie, Schelle en Zoersel

    Vijf kandidaten, vijf maanden stapplezier en een spannende zoektocht naar de publieksfavoriet: dat is de wedstrijd ‘Wandeling van het jaar’.

    Gaat de titel ditmaal naar de wandeling in Bornem, Mol, Retie, Schelle of  Zoersel? Wandelaars kunnen tot 31 augustus stemmen voor hun favoriet op www.wandelingvanhetjaar.be.

    In september maakt Toerisme Provincie Antwerpen de winnaar bekend.


    Twaalf wandelnetwerken - gerealiseerd en onderhouden door Toerisme Provincie Antwerpen - zorgen voor duizenden kilometers actieve ontspanning.

    Extra initiatieven van steden, gemeenten, toeristische diensten, (natuur)verenigingen en ondernemers versterken dat wandelaanbod nog.

    Met de wedstrijd ‘Wandeling van het jaar’ biedt Toerisme Provincie Antwerpen de knapste realisaties een mooi podium.

    Copyright: Toerisme Provincie Antwerpen

    Vijf kanshebbers

    Na een screening op het terrein van alle inzendingen maakte de jury een selectie op basis van o.a. landschap, randinfrastructuur en toeristische beleving.

    Dat resulteert in volgende shortlist (inzender tussen haakjes):

    - Op stap met de hertog in Bornem (Toerisme Klein-Brabant – Scheldeland);

    - Molse Meren - Schansheide in Mol en Dessel (Visit Mol);

    - Koninklijke Kempen in Retie en Geel (Stuifzand);

    - Drieverenwandeling in Schelle, Hemiksem, Kruibeke en Bornem (Toerisme Rupelstreek);

    - Ezelwandeling Ferme NeElke in Zoersel, Ranst en Schilde (Ferme NeElke).


    Van ezeltochtje tot kasteelwandeling


    De competitie bewijst het keer op keer: ook dicht bij huis maak je aantrekkelijke wandelingen. De lijst met winnaars van de voorbije jaren bevat uitsluitend toppers.

    Gedeputeerde voor toerisme Mireille Colson: “Ook deze shortlist oogt veelbelovend. In Bornem verken je de favoriete wandeling van de hertogen d’Ursel. Molse Meren serveert een aantrekkelijke mix van water, zand en groen. In Retie ontdek je waarom het Prinsenpark precies zo heet. Tijdens de Drieverenwandeling in Schelle steek je maar liefst driemaal het water over. En de sympathieke Poitou-ezels van vakantieboerderij Ferme NeElke zijn je compagnon in Zoersel. De vijf kandidaten boeien ongetwijfeld een breed publiek, van families met kinderen tot fervente stappers. Heel benieuwd welk traject de meeste stemmen haalt op www.wandelingvanhetjaar.be.”

    PRAKTISCHE INFO

    Meer info:
    Gedetailleerde voorstelling, wandelfiches en gpx-coördinaten van de vijf kandidaten op www.wandelingvanhetjaar.be.

     

    Stemmen kan tot en met 31 augustus op www.wandelingvanhetjaar.be.

    PERSINFO & INTERVIEWS

    Beleidsverantwoordelijke:
    Mireille Colson, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor toerisme






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Ambitieuze Wijnegemse school gaat voor meer dan 900m² ontharding
    Leerlingen van de basisschool De Notelaar geven het startschot voor de ontharding van hun speelplaats

    Op vrijdag 31 maart gaven de leerlingen van basisschool De Notelaar de aftrap voor de realisatie van een Groene Oase. Ze ontvingen daarvoor een mooie cheque uit handen van gedeputeerde Luk Lemmens. Het project Groene Oases van provincie Antwerpen biedt scholen de mogelijkheid om investeringskosten voor een groene speelplaats terugbetaald te krijgen. De school zorgt voor meer dan 900m² ontharding.

    Project Provincie Antwerpen

    “Maak van je speelplaats een groene oase.” Dat is de boodschap en het doel dat centraal staat in de campagne van provincie Antwerpen. Kleuter-, lagere en secundaire scholen binnen provincie Antwerpen kunnen een aanvraag indienen om de speelplaats te ontharden én vergroenen. “Provincie Antwerpen zorgt voor de coördinatie en middelen”, verheldert gedeputeerde Luk Lemmens. De Antwerpse Regionale Landschappen helpen bij de uitvoering, ze brengen een bezoek aan de school en geven onder meer advies bij de administratie en plantenkeuze.


    Als school krijg je 70 tot 100 % van de investeringskost terugbetaald. Gemeentelijke basisschool De Notelaar krijgt € 15.000 om hun projecten te realiseren. Scholen kunnen zich nog steeds kandidaat stellen via de website www.provincieantwerpen.be/groeneoases

    Leerlingen van basisschool De Notelaar in Wijnegem kunnen dankzij het project hun speelplaats omtoveren in een Groene Oase. Copyright: provincie Antwerpen - Dieter Daniëls

    Uitdagend én comfortabel

    “Samen met onze leerlingen dromen wij van een groene, uitnodigende speelplaats. ‘Weg met de klinkers, hier met die vuile broeken en regenlaarsjes’, zo luidt onze slogan”, aldus de trekker van het project en lid van het directieteam Iene Van de Vel. “We zetten in op groene plekjes waar kinderen tot rust kunnen komen. We voorzien uitnodigend groen spelmateriaal dat stimuleert tot spelen. Een groene zone met een parcours van boomstammen, grassen waar kinderen mogen en kunnen doorlopen en zich in verstoppen, een regenbuizen-doolhof waar kinderen met regenwater kunnen spelen, noem maar op. We willen ook het comfort van onze leerlingen vergroten. Door schaduw te creëren in het amfitheater is dit een plek waar ze verkoeling kunnen zoeken in de zomer. We planten met de subsidies ook bomen, fruitstruiken en hagen aan.”

     

    Bij De Notelaar gaat wel 900m2 verharding weg, een hele opluchting bij de leerlingen en directie.
    Copyright: provincie Antwerpen - Dieter Daniëls

    De voordelen van vergroening

     

    Een ontharde en vergroende speelplaats biedt heel wat voordelen: kinderen ervaren minder stress na een speeltijd in het groen en buitenlessen zetten tevens aan tot onderzoekend leren en verhogen de concentratie. Ook ons klimaat profiteert mee: water dat na ontharding opnieuw kan doorsijpelen in de bodem, helpt ons om droge periodes te overbruggen.

    Maar vooral voor de jongsten is dit prille natuurcontact essentieel. Zorg dragen voor de natuur begint immers al in de kinderschoenen. Door les te krijgen in en over de natuur, leren we de volgende generaties hoe belangrijk natuur, biodiversiteit en klimaat zijn.

    PERSINFO & INTERVIEWS

    Contactpersoon school:

    De Notelaar, Wijnegem

    Iene Van de Vel, lid directieteam

    .


    Beleidsverantwoordelijke:
    Jan De Haes, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor Milieu en Natuur









    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.


    Persbericht
    Provincie Antwerpen

    31 | 3 | 2023

    Kies je Kempenklassiekers
    Vernieuwde fietskaart Kempen biedt inspiratie voor élke fietser

    Perfect op tijd nu de fietsmicrobe steeds hardnekkiger toeslaat: de vernieuwde fietskaart Kempen van Toerisme Provincie Antwerpen.

    Met een actueel overzicht van het fietsnetwerk, up-to-date toeristische info én in een fris Kempenjasje.

    Stof voor talloze trips voor de ervaren fietser en inclusief aanraders voor wie minder vaak op de fiets klimt.

    Fietskriebels? Haal de vernieuwde fietskaart Kempen in huis.

    De kaartlegger is opnieuw 100% accuraat na een grondige check door Toerisme Provincie Antwerpen.

    Met uiteraard een actueel overzicht van de trajecten - geen nieuwe knooppunten, wel enkele kleine aanpassingen voor extra veiligheid of beleving - en de aansluitingen met de aangrenzende netwerken, ook in Nederland.

    Graag een leuke of lekkere halte? Alle blikvangers in de buurt van het netwerk krijgen een vermelding. Van uitkijktoren tot streekproductenautomaat.

    Ook handig: 30 aanbevolen inrijpunten, waar je in alle comfort je trip start.

    De nieuwe kaartlegger - voortaan in de Kempenkleuren - oogt tegelijk fris en rustig. Volledig in lijn met de andere fiets- en wandelpublicaties van de Kempen.

    Copyright: David Samyn voor Fietsvakanties in Vlaanderen

    Groeiende fanclub

    Goed om weten: kaart en fietsnetwerk blijven ongewijzigd tot en met 2025.

    Een volgende editie komt er pas in het voorjaar van 2026, na een uitgebreide screening. Drie jaar onvervalst fietsplezier, besluit gedeputeerde voor toerisme Mireille Colson: “En nog mooier: voor elk type fietser. De geoefende fietser stippelt naar hartenlust zelf trips uit, ook grensoverschrijdende tochten. De vele vlakke fietspaden in de Kempen vormen bovendien het ideale decor voor de minder ervaren fietser. Die vindt op de kaart een QR-link naar een reeks kant-en-klare themaroutes op Kempen.be. Nog meer aanraders in onze gloednieuwe Vakantiegids Kempen. Van plezante trips voor beginnende fietsertjes over een drempelvrije Kempenroute tot een fietskampeervakantie. Zo wordt de fanclub van ons fietsnetwerk steeds groter!”

    PRAKTISCHE INFO

    De fietskaart Kempen is te koop (9,95 euro) bij de toeristische infokantoren en Standaard Boekhandels in de Kempen.

    Je bestelt de fietskaart online op Kempen.be.

     

    De Vakantiegids Kempen ligt gratis voor je klaar bij de toeristische infokantoren in de Kempen.

    Je bestelt de Vakantiegids online op Kempen.be.

    Beleidsverantwoordelijke:
    Mireille Colson, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor toerisme









    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

        

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    30-03-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.


    Persbericht
    Provincie Antwerpen

    29 | 03 | 2023

    Provincie Antwerpen trotse Fair Trade Provincie!
    Liefst 60 van de 69 Antwerpse steden en gemeenten blijven Fair Trade Gemeenten.


    Provincie Antwerpen blijft inzetten op fair trade en stimuleert de Antwerpse lokale besturen om hetzelfde te doen. Met succes, via de laatste Fair-O-Meter (februari 2023), uitgaande van de campagne FairTradeGemeente/Provincie, herbevestigden talrijke Antwerpse steden en gemeenten hun engagement voor eerlijke handel.

    Toen de provincie Antwerpen in 2011 de titel ‘Fair Trade Provincie’ kreeg, hield dit in dat we toen al faire koffie en overige eerlijke producten aankochten, meer dan 70% van de Antwerpse lokale besturen stimuleerden om in te zetten op fair trade en ook focusten op korte keten producten. Dit vanuit de afweging: ‘kies eerst voor lokaal & duurzaam, als dit niet of te weinig voorhanden is, kies dan voor fair trade’. Zowel faire als korte keten producten garanderen immers dezelfde duurzame principes: een eerlijke prijs voor de producent, respect voor milieu & dier en aandacht voor sociale rechten.

     

    “Deze provinciale inzet is de voorbije 12 jaar niet alleen behouden, maar ook sterk gegroeid. Momenteel hebben we dan ook heel wat gerealiseerd waar we terecht fier op mogen zijn”, zegt gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor Mondiaal Beleid. Zo bieden de provinciale diensten en instellingen, naast eerlijke koffie, ondertussen heel wat andere faire en korte keten items aan als thee, fruitsap, fruit, chocolade, koekjes en nog veel meer. Gedeputeerde Luk Lemmens: “Liefst 93% van de provinciale entiteiten koopt minstens 3 van deze producten aan. Daarnaast zetten inmiddels maar liefst 60 van de 69 Antwerpse steden en gemeenten, een mooie 87%, zich in voor fair trade en de korte keten, wat van onze provincie een absolute koploper maakt!”

    Provincie Antwerpen blijft inzetten op Fair Trade en korte keten - Copyright: Provincie Antwerpen

    Fair Trade en de SDG’s, een ideale combinatie

    De inzet rond ‘Fair Trade Provincie’ past in het beleid van de provincie Antwerpen waarbij de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) een rode draad vormen bij beleidsbeslissingen. Duurzaamheid is een kernwaarde in het bestuursakkoord, de organisatie, dagelijkse werking en beslissingen van het Antwerpse provinciebestuur.

     

    Via ‘Fair Trade Provincie’ wordt direct ingezet op de SDG 2 geen honger, SDG 8 waardig werk en economische groei, SDG 12 verantwoorde consumptie en productie, SDG 13 klimaatactie en SDG 17 partnerschap om doelstellingen te bereiken.

     

    “De realisaties inzake fair trade en korte keten producten zijn dan ook een provinciebreed verhaal van vele betrokken beleidsdomeinen en medewerkers. Allen verdienen hiervoor een dikke pluim! Daarenboven is het organisatiebreed delen van expertise sowieso een enorme meerwaarde. Zo’n samenwerkingen leiden tot sterke resultaten”, meldt gedeputeerde Luk Lemmens.

    PRAKTISCHE INFO

    Meer info:
    https://www.provincieantwerpen.be/aanbod/doe/mondiaal-beleid/fair-trade-provincie.html

    www.fairtradegemeenten.be

    Beleidsverantwoordelijke Provincie Antwerpen:
    Luk Lemmens, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor Mondiaal Beleid en Onderwijs

     






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    19-03-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.




    Persbericht
    Provincie Antwerpen

    19 | 03 | 2023

    Cursisten organiseren eerste Streetfood Festival
    Hip streetfood maakt deel uit van eenjarigtraject Horeca / Hotelbedrijf – www.cvovitant.be

    Streetfood is hip in de horeca. Toekomstige koks leren bij CVO Vitant dan ook hoe ze op deze trend kunnen inspelen. 28 cursisten van het eenjarig traject Horeca/Hotelbedrijf organiseerden met succes hun eerste Streetfood Festival op Campus PIVA. De komende weken organiseren ze restaurantavonden in het Hof van Leysen, gaan ze op bezoek bij een schapenboer en starten ze met hun stages om nog meer praktijkervaring op te doen.

    Het eenjarig traject Horeca/Hotelbedrijf is het paradepaardje van de voedingsopleidingen in het volwassenenonderwijs op Campus PIVA. Cursisten, zowel twintigers als veertigers, zien op één jaar tijd alle facetten van kok en kelner.

    Gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor het Provinciaal Onderwijs Antwerpen: “We streven ernaar dat onze cursisten de competenties verwerven die hen op de arbeidsmarkt de wind in de zeilen geven. Daarbij spelen we ook in op de behoeften van de arbeidsmarkt, waarmee we eigenlijk ook in de kaart spelen van onze cursisten. Want maar liefst tien horecajobs voor keuken- en zaalpersoneel staan op de lijst van knelpuntberoepen. Met het eenjarig traject horeca/hotelbedrijf bieden we daar een antwoord op door het inrichten van een praktijkgerichte opleiding waarbij het aantal uren praktijk ongeveer overeenstemt met het aantal praktijkuren in drie jaar voltijds dagonderwijs. In deze tijd is het heel welkom voor de horecasector dat we op een recordtijd gemotiveerde werknemers kunnen vormen.”

     

    Op 23 maart organiseert CVO Vitant een infoavond eenjarig traject horeca/hotelbedrijf voor het schooljaar ’23-’24. Meer info en inschrijven kan via: www.cvovitant.be

     

    Copyright: CVO Vitant

    PERSINFO & INTERVIEWS

    Beleidsverantwoordelijke:
    Luk Lemmens, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor Provinciaal Onderwijs


    Dienst:
    Hilde Verhelst
    CVO Vitant - Communicatie












    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    01-03-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.


    Persbericht
    Stichting Kempens Landschap

    28 | 02 | 2023

    Zomergalerij wordt nieuwe toegang Wintertuin
    178.091 euro financiële steun voor restauratie zomergalerij en onthaalruimtes

    Vanaf dit najaar kunnen bezoekers van de Wintertuin in Onze-Lieve-Vrouw-Waver de site betreden via de vernieuwde zomergalerij. Stichting Kempens Landschap, de erfpachthouder van de site, krijgt meer dan 178.000 euro financiële steun van het agentschap Onroerend Erfgoed om de bestaande zomergalerij te restaureren en om te vormen tot de hoofdtoegang van de site. De werken passen in de plannen om van de mooi bewaarde art-nouveausite een succesvolle toeristische trekpleister te maken.

     

    De Wintertuin van het Ursulineninstituut is de grootste publiek toegankelijke art-nouveausite van Vlaanderen. Door zijn prachtige architectuur en merkwaardige geschiedenis heeft de plek een enorm toeristisch potentieel. Om van de site een internationale toeristische trekpleister te maken, werkt Stichting Kempens Landschap aan een betere ontsluiting.

     

    Kathleen Helsen, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap licht toe: “Door de ingang te verplaatsen naar de zomergalerij aan de zijkant van het gebouw, creëren we een volwaardige toegang voor de site. De huidige ingang aan de Bosstraat valt te weinig op, waardoor veel mensen hem achteloos voorbijwandelen. De nieuwe toegang sluit naadloos aan op de nieuw aangelegde bezoekersparking. Daar komt bovendien een helling zodat ook wie minder goed te been is de site vlot kan betreden.”

     

    Met de premie wordt niet alleen de zomergalerij gerenoveerd en heringericht. Ook het onthaal, de voormalige portiersloge en het bestaande sanitair worden aangepakt. Zo krijgt het onthaal een grondige opfrisbeurt, waarna er een nieuwe bezoekersbalie en een museumshop komen. De portiersloge wordt omgevormd tot extra sanitair. De historische wandtegels van deze ruimte én die van het bestaande sanitair worden daarom gerestaureerd. 

     

    Hilde Verbruggen, voorzitter van de vzw Wintertuin, is blij met de plannen: “Een locatie zoals de Wintertuin verdient een vlottere toegang voor groepen en individuele bezoekers. Dankzij de geplande vernieuwingen kunnen we de bezoekers van onze site op een meer comfortabele manier ontvangen.

     

    Nieuwe beleving

     

    Naast de nieuwe ontsluiting, werkt Stichting Kempens Landschap ook aan een betere beleving van de site. “ De nieuwe toegang en bezoekersonthaal dragen hier al toe bij, maar we gaan nog een stapje verder. In de toekomst kunnen bezoekers ook op eigen houtje de site verkennen. Een audiogids en verschillende opstellingen nemen hen mee door het verhaal van de Wintertuin,” legt Jan De Haes, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap, uit. “Het is een laagdrempelige manier om de site te ontdekken. Wie niet genoeg krijgt van de site, kan ook nog steeds aansluiten op een rondleiding met gids en zo nog enkele extra ruimtes ontdekken.”

     

     

    De zomergalerij wordt omgevormd tot een volwaardige toegang van de Wintertuin: Copyright Stichting Kempens Landschap

    Klaar voor de toekomst

    Om de Wintertuin klaar te stomen voor meer bezoekers is de site sinds eind oktober gesloten. Dat was nodig om met de restauratie van de prachtige tegelvloer te kunnen starten. Na jaren van intensief gebruik vertoonde die verschillende verzakkingen. De tegels werden ondertussen allemaal verwijderd zodat binnenkort de funderingswerken van start kunnen gaan. Als alles volgens planning verloopt, gaat de site in de loop van het najaar weer open.

     

    Burgemeester van Sint-Katelijne-Waver, Kristof Sels, is alvast opgetogen met de plannen. “We wisten natuurlijk al langer dat we met de Wintertuin een pareltje in handen hadden. Dat Stichting Kempens Landschap de site nu verder klaarmaakt om het toeristisch potentieel verder te ontwikkelen, stemt ons alleen maar gelukkig. De site is makkelijk bereikbaar vanuit Mechelen en voor de bezoekers van de stad een aantrekkelijke bijkomende attractie. Door de integrale aanpak van het project, zijn we ervan overtuigd dat het aantal bezoekers van de site - en dus ook van onze gemeente – de komende jaren alleen maar in stijgende lijn zal gaan.”

     

    Beleidsverantwoordelijken:
    Jan De Haes, N-VA, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap

    Kathleen Helsen, cd&v, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap

    Kristof Sels, burgemeester Sint-Katelijne-Waver

     

              

    A






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    28-02-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Persbericht
    Stichting Kempens Landschap

    28 | 02 | 2023

    Zomergalerij wordt nieuwe toegang Wintertuin
    178.091 euro financiële steun voor restauratie zomergalerij en onthaalruimtes

    Vanaf dit najaar kunnen bezoekers van de Wintertuin in Onze-Lieve-Vrouw-Waver de site betreden via de vernieuwde zomergalerij. Stichting Kempens Landschap, de erfpachthouder van de site, krijgt meer dan 178.000 euro financiële steun van het agentschap Onroerend Erfgoed om de bestaande zomergalerij te restaureren en om te vormen tot de hoofdtoegang van de site. De werken passen in de plannen om van de mooi bewaarde art-nouveausite een succesvolle toeristische trekpleister te maken.

     

    De Wintertuin van het Ursulineninstituut is de grootste publiek toegankelijke art-nouveausite van Vlaanderen. Door zijn prachtige architectuur en merkwaardige geschiedenis heeft de plek een enorm toeristisch potentieel. Om van de site een internationale toeristische trekpleister te maken, werkt Stichting Kempens Landschap aan een betere ontsluiting.

     

    Kathleen Helsen, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap licht toe: “Door de ingang te verplaatsen naar de zomergalerij aan de zijkant van het gebouw, creëren we een volwaardige toegang voor de site. De huidige ingang aan de Bosstraat valt te weinig op, waardoor veel mensen hem achteloos voorbijwandelen. De nieuwe toegang sluit naadloos aan op de nieuw aangelegde bezoekersparking. Daar komt bovendien een helling zodat ook wie minder goed te been is de site vlot kan betreden.”

     

    Met de premie wordt niet alleen de zomergalerij gerenoveerd en heringericht. Ook het onthaal, de voormalige portiersloge en het bestaande sanitair worden aangepakt. Zo krijgt het onthaal een grondige opfrisbeurt, waarna er een nieuwe bezoekersbalie en een museumshop komen. De portiersloge wordt omgevormd tot extra sanitair. De historische wandtegels van deze ruimte én die van het bestaande sanitair worden daarom gerestaureerd. 

     

    Hilde Verbruggen, voorzitter van de vzw Wintertuin, is blij met de plannen: “Een locatie zoals de Wintertuin verdient een vlottere toegang voor groepen en individuele bezoekers. Dankzij de geplande vernieuwingen kunnen we de bezoekers van onze site op een meer comfortabele manier ontvangen.

     

    Nieuwe beleving

     

    Naast de nieuwe ontsluiting, werkt Stichting Kempens Landschap ook aan een betere beleving van de site. “ De nieuwe toegang en bezoekersonthaal dragen hier al toe bij, maar we gaan nog een stapje verder. In de toekomst kunnen bezoekers ook op eigen houtje de site verkennen. Een audiogids en verschillende opstellingen nemen hen mee door het verhaal van de Wintertuin,” legt Jan De Haes, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap, uit. “Het is een laagdrempelige manier om de site te ontdekken. Wie niet genoeg krijgt van de site, kan ook nog steeds aansluiten op een rondleiding met gids en zo nog enkele extra ruimtes ontdekken.”

     

     

    De zomergalerij wordt omgevormd tot een volwaardige toegang van de Wintertuin: Copyright Stichting Kempens Landschap

    Klaar voor de toekomst

    Om de Wintertuin klaar te stomen voor meer bezoekers is de site sinds eind oktober gesloten. Dat was nodig om met de restauratie van de prachtige tegelvloer te kunnen starten. Na jaren van intensief gebruik vertoonde die verschillende verzakkingen. De tegels werden ondertussen allemaal verwijderd zodat binnenkort de funderingswerken van start kunnen gaan. Als alles volgens planning verloopt, gaat de site in de loop van het najaar weer open.

     

    Burgemeester van Sint-Katelijne-Waver, Kristof Sels, is alvast opgetogen met de plannen. “We wisten natuurlijk al langer dat we met de Wintertuin een pareltje in handen hadden. Dat Stichting Kempens Landschap de site nu verder klaarmaakt om het toeristisch potentieel verder te ontwikkelen, stemt ons alleen maar gelukkig. De site is makkelijk bereikbaar vanuit Mechelen en voor de bezoekers van de stad een aantrekkelijke bijkomende attractie. Door de integrale aanpak van het project, zijn we ervan overtuigd dat het aantal bezoekers van de site - en dus ook van onze gemeente – de komende jaren alleen maar in stijgende lijn zal gaan.”

     

    PERSINFO & INTERVIEWS

    Beleidsverantwoordelijken:
    Jan De Haes, N-VA, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap

    perscontact: Helke Verdick, M 0484 090 597

    Kathleen Helsen, cd&v, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap
    perscontact: Johny Geerinckx , M 0485 997 297

    Kristof Sels, burgemeester Sint-Katelijne-Waver
    M 0496 20 30 82

    Perscontact:

    Philippe De Backer, directeur Stichting Kempens Landschap

    T 015 22 82 30,  M 0478 44 83 86
    E Philippe.Debacker@kem

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    26-02-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.


    Persbericht
    Provincie Antwerpen

    22 | 02 | 2023

    Verkeerstuin in Vrijbroekpark in nieuw jasje

    De verkeerstuin in het Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark wordt helemaal opgefrist en krijgt tegen eind april een grondige update. De Provincie Antwerpen, stad Mechelen en de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) slaan daarvoor de handen in elkaar. “We willen van de verkeerstuin een eigentijds belevingsparcours voor jong en oud maken dat aansluit bij hedendaagse verkeerssituaties.”

    De VSV stelde een plan op zodat kinderen actuele verkeerssituaties kunnen beleven en hun fietsvaardigheden hier kunnen oefenen. Zo komt er extra belijning die verkeersinfrastructuur zoals rode fietspaden of wegversmallingen weergeeft en wordt oude belijning geschrapt. De 115 borden worden vervangen door slechts 67 exemplaren in een vernieuwde bordenopstelling. De kinderen leren bovendien hoe ze de weg moeten oprijden bij slechte zichtbaarheid. Ook de infrastructuur wordt aangepakt door bijvoorbeeld de boordstenen te verlagen, niet functionele verharding weg te nemen en heel wat extra groen aan te planten.

     

    De verkeerstuin zal alleen nog focussen op fietsers en voetgangers zodat kinderen kunnen oefenen op fietsvaardigheid aan de hand van spelelementen en beleving in hedendaagse verkeerssituaties.”, zegt Mireille Colson, gedeputeerde voor recreatie- en groendomeinen. “In de jaren zeventig lag de nadruk van verkeerstuinen veel meer op automobilisten, maar de tijdsgeest is duidelijk veranderd.

     

    De werken zijn gestart op 14 februari 2023 en als de weeromstandigheden goed zijn, is de nieuwe verkeerstuin klaar tegen eind april 2023. De verkeerstuin blijft tijdens de werken zo lang mogelijk toegankelijk voor bezoekers, al blijft de hinder sowieso beperkt. 

    Jeroen Spolspoel, Billy McIntyre, Wesley Joostens – medewerkers van het Vrijbroekpark,
    Dirk Robberechts – medewerker van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde,

    Simon Vercammen – medewerker van het Vrijbroekpark,

    Vicky Vanmarcke – Schepen van mobiliteit stad Mechelen
    - Copyright: Provincie Antwerpen


    In de verkeerstuin leer je spelenderwijs fietsen. Het is een veilig terrein om te oefenen op sturen en belangrijke verkeersregels te leren. Via QR-codes, die op verschillende plekken over de hele verkeerstuin verspreid staan, ontdek je alles wat je moet weten over verkeerstekens en verkeersregels. Ze sporen kinderen aan tot spelsituaties, waardoor ze al spelend de verkeersregels leren”, aldus Werner de Dobbeleer van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde.

     

    De verkeerstuin laat kinderen op een heel laagdrempelige manier kennismaken met echte verkeerssituaties,” zegt schepen van mobiliteit Vicky Vanmarcke. “Als stad steunen wij graag het schitterende initiatief om deze unieke plek, die nog altijd erg populair is bij kinderen, aan te passen aan het hedendaagse verkeer en nieuw leven in te blazen. Ook in het kader van ons jaarlijks fietsexamen betekent de nieuwe verkeerstuin een absolute meerwaarde.Het spiegelen van situaties zoals we ze kennen in de stad vandaag, denk maar aan fietsstraten of rechtsaf door rood, kunnen via de verkeerstuin op een veilige en laagdrempelige manier verkend worden.

     

    Daarnaast wordt door de Provincie een avontuurlijk oneffen pad aangelegd dat deels door de verkeerstuin loopt. Zo kunnen de jonge fietsers zich helemaal uitleven en intussen hun fiets- en stuurvaardigheid opkrikken. Tot slot maakt Provincie Antwerpen de voetpaden toegankelijk voor rolstoelen en buggy’s.

    De verkeerstuin vanuit de lucht. - Copyright: Provincie Antwerpen

    PRAKTISCHE INFO

    Waar:
    Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark,

    Ridder Dessainlaan 65,

    2800 Mechelen

    Meer info:
    vrijbroekpark@provincieantwerpen.be

    Beleidsverantwoordelijke:
    Mireille Colson, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor recreatie- en groendomeinen


    Dienst:
    Sarah Wouters

    Medewerker Publiekswerking Provinciale Groendomeinen regio Mechelen

     

    Stad Mechelen:

    Vicky Vanmarcke

    Schepen van mobiliteit, burgerzaken, dienstverlening en dierenwelzijn

     

    Vlaamse Stichting Verkeerskunde:

    Dirk Robberechts

    Medewerker Vlaamse Stichting Verkeerskunde











    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    22-02-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.


    Persbericht
    Provincie Antwerpen

    21 | 02 | 2023

    De Lilse Bergen zoekt uitbater voor Foodtrucks!
    Deze zomer wil De Lilse Bergen 3 foodtrucks plaatsen, waarvan 2 met beperkt terras. Daarvoor zoekt het recreatiedomein uitbaters met frisse ideeën!

    De frituur van Provinciaal Recreatiedomein De Lilse Bergen is aan vervanging toe, en wordt binnenkort afgebroken. Maar een dagje waterpret zonder frietjes, kan toch niet? Daarom wil de directie van het domein foodtrucks plaatsen. Ben jij de dynamische en creatieve uitbater die dit idee in concessie wil uitwerken? Stel je dan zeker kandidaat!

    De Lilse Bergen is een recreatiedomein met een 4-sterren camping in de Antwerpse Kempen met alle troeven voor een deugddoende vakantie, een dagje uit of het beoefenen van recreatieve sporten. Jaarlijks ontvangt het domein vele duizenden dagbezoekers. Vanaf april tot en met september is het domein betalend toegankelijk en kan er gezwommen worden in de zwemvijvers. Maar ook buiten deze periode komen er vele bezoekers van het domein en van de speeltuin genieten. De camping heeft daarenboven meer dan 500 plaatsen die het hele jaar door geopend zijn.

     

    Om de afbraak en vervanging van de frituur op te vangen, heeft de directie van Provinciaal Recreatiedomein De Lilse Bergen drie locaties aangeduid op het domein, waar foodtrucks kunnen geplaatst worden. Twee ervan kunnen zelfs een beperkt terras installeren. Deze foodtrucks mogen warme snacks, fingerfood, frietjes en frisdranken aanbieden aan al die bezoekers. Dit gebeurt aanvullend op het aanbod van de vaste horecazaak op het domein.  

    Kleine versnaperingen koop je komende zomer aan foodtrucks op De Lilse Bergen

    Voorwaarden en kandidaturen

    De Foodtruck-concessie loop van april tot en met september 2023.


    Tijdens de maanden juli en augustus moeten de 3 foodtrucks open zijn tijdens de openingsuren van de dagrecreatie, namelijk van 11.00 u. tot 21.00u. Bij regenweer en bij lage drukte op het domein is het voldoende om enkel de foodtruck in centrale zone te openen tijdens de openingsuren van de dagrecreatie. Dit kan worden besproken samen met de directie van het domein.

     

    In de andere maanden is het voldoende dat bij droog weer de foodtruck in centrale zone geopend is op woensdag van 11u tot 18u, en op zaterdag en zondag van 11u tot 18u. In de paasvakantie, het pinksterweekend en Hemelvaartweekend moet deze dagelijks geopend zijn van 11u tot 18u.

     

    Ben jij de uitbater die we zoeken? Heb jij ideeën en wil je die samen met de directie van De Lilse Bergen uitwerken? Stuur uiterlijk op 24 maart 2023 om 12 uur je kandidatuur per mail aan Bart.Verheyen@lilsebergen.be. Bekijk de prijzen, de voorwaarden en de details van deze concessie op https://www.delilsebergen.be/nieuws.html of vraag het lastenboek aan via de hier vermeldde contactgegevens.

     

    PRAKTISCHE INFO

    Wanneer:
    Inschrijven tot uiterlijk 24 maart 2023, 12 uur.

    Waar:
    Provinciaal Recreatiedomein De Lilse Bergen, Strandweg 6, 2275 Lille

    Meer info:
    bart.verheyen@lilsebergen.be – 014 55 84 61

    PERSINFO & INTERVIEWS

    Beleidsverantwoordelijke:
    Mireille Colson, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor recreatie- en groendomeinen

    Dienst:
    Bart Verheyen
    Directeur De Lilse Bergen
    e






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

     


    Persbericht
    Provincie Antwerpen

    17 | 02 | 2023

    Techmix wil 18+ers introduceren in technische opleidingen
    Nieuw voortraject voor technische opleidingen start 28 februari.  www.cvovitant.be.

    Wat STEM is voor Scholieren, wil Techmix bereiken in het volwassenenonderwijs: 18+ ers enthousiast maken voor techniek en de diversiteit aan technische jobs. Techmix is een samenwerking van CVO Vitant, Volwassenenonderwijs Kisp en ACTA vzw. In een voortraject van 4 maanden krijgen cursisten een introductie in tal van technische opleidingen zoals:  elektromecanicien, procesoperator chemie, elektromecanicien, elektrotechnisch installateur, constructie-lasser of PLC-technieker. ‘Cursisten proeven niet alleen van technische opleidingen, ze behalen ook meteen het certificaat van monteur en o.a. het attest om een vorklift te bedienen,’ vertelt Luk Lemmens, gedeputeerde bevoegd voor het volwassenenonderwijs. “Bovendien is dit een halftijdse opleiding, waardoor ze combineerbaar blijft met een job.”

    Cursist op CVO Vitant campus De Masten - Copyright: CVO Vitant

    In het Techmix voortraject kunnen cursisten op 4 maanden tijd proeven van een aantal technische opleidingen. Ze gaan halftijds naar school, wat nog heel wat ruimte laat voor een (deeltijdse) job. 

    Ze leren onder andere elektrische verbindingen uitvoeren, spanningsloos fouten opsporen en verhelpen, maar ook hoe ze machines bedienen, monteren en controlemetingen uitvoeren.  Bovendien stoomt Techmix je klaar voor het behalen van extra attesten die nuttig zijn in een industriële omgeving, zoals werken op hoogte en werken met een vorklift.

     

    Na Techmix kan je makkelijk doorstromen naar volgende opleidingen.

     

     

    Gedeputeerde Luk Lemmens: “Techmix is een volledig nieuwe opleiding die gegeven wordt in Antwerpen.  Wie slaagt voor het Techmix voortraject, behaalt het certificaat van Monteur. Als monteur kan je meteen aan de slag bij een bedrijf in de bouw- of constructiesector. Monteurs zijn gegeerd op de arbeidsmarkt en allround inzetbaar.’ 

    PRAKTISCHE INFO

    Voor wie? Voor iedereen vanaf 18 jaar.

     

    Hoelang duurt de opleiding? Het traject van 300 lestijden duurt 4 maanden. Je start op 27 februari 2023 en eindigt 22 juni 2023. Inschrijven kan nog de eerste week van de opleiding.

     

    Waar en wanneer heb ik les? Je volgt maandagnamiddag en donderdag (hele dag) les bij CVO Vitant, Merantistraat 2B, Antwerpen. Dinsdag (hele dag) en woensdagnamiddag volg je les bij Kisp, Londenstraat 43, Antwerpen.

     

    Meer weten?

    Heb je nog een vraag? Stel ze via het contactformulier of kom langs tijdens de openingsuren, op maandag en dinsdag van 13u tot 17u, woensdag en donderdag van 18u tot 20u. bij CVO Vitant, campus De Masten, Kapelsestraat 222 A, 2950 Kapellen.

     

    Je kan ook telefoneren op het nummer 0479 02 39 16.

     

    www.cvovitant.be

    PERSINFO & INTERVIEWS

    Beleidsverantwoordelijke:
    Luk Lemmens, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor Onderwijs


    Dienst:
    Paul Buyens – campusdirecteur De Masten
    CVO Vitant – Kapelstestraat 222, 2950 Kapellen

    M 0479 02 39 16, E paul.buyens@covovitant.be
    (bereikbaar op gsm tijdens krokusvakantie)

     

    CVO Vitant is het provinciaal centrum voor volwassenenonderwijs met vijf campussen in Antwerpen, Hoboken en Kapellen. Meer dan 5500 cursisten volgen er een opleiding horeca, slagerij, bakkerij, techniek, Nederlands tweede Taal, diploma, …  zowel in dag- als avondonderwijs. Meer info: www.cvovitant.be






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    09-02-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    0


    Persbericht
    Provincie Antwerpen

    09 | 02 | 2023

    Meer dan 20 miljoen fietsers geteld in 2022 in provincie Antwerpen


    Fietsen in de provincie Antwerpen breekt alle records. De provinciale Fietsbarometer van de provincie Antwerpen klokte in 2022 af op meer dan 20 miljoen getelde fietsen. De provinciale Fietsbarometer registreerde nooit eerder een stijging van 20% in één jaar.

    De provinciale Fietsbarometer van de provincie Antwerpen verzamelt objectieve informatie over fietsen en fietsroutes. Sinds 2015 telt de provinciale Fietsbarometer het hele jaar door fietsers, wat een unieke langetermijnkijk geeft op de evolutie van het aantal fietsen. En dat aantal stijgt ieder jaar.


    In 2018 ziet de provincie Antwerpen een stijging van 13,7% ten opzichte van 2017. In 2019 stijgt dit nog een keer met 12% tegenover 2018. Ondanks corona meten we in 2020 een toename van 1%. Ook in 2021 heeft corona nog een invloed op de fietscijfers en stijgt het aantal fietsers in de provincie Antwerpen met 2%. 


    “2022 breekt evenwel alle records. De provinciale Fietsbarometer merkt een stijging van meer dan 20% op in vergelijking met 2021. Goed voor 20.432.775 getelde fietsers in 2022 in de provincie Antwerpen”, geeft gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor Mobiliteit mee. “Sinds de start van de tellingen in 2015 zien we een trend van meer dan 53%. De elektrificatie van de fietsen speelt hier een belangrijke rol in, maar evenzeer de aanleg van degelijke fietsinfrastructuur zoals de fietsostrades. We zijn tevreden dat onze aanhoudende fietsinvesteringen en –beleid renderen.”

     

    Toplocaties

    In het arrondissement Antwerpen blijft de Mercatorstraat in Antwerpen (BFF), met 2,1 miljoen fietsers, de topper, gevolgd door het Steenplein (BF) met 1,8 miljoen fietsers en de Silvertopstraat (BFF) met 1,2 miljoen fietsers.

     

    In het arrondissement Mechelen gaat de top 3 naar Onze-Lieve-Vrouwlaan in Duffel (BFF) (1,3 miljoen fietsers), het fietsostradeknooppunt (F13, F19, F23, F28) in Willebroek (732.841 fietsers) en de fietsostrade F18 in Bornem ter hoogte van de Rijksweg (430.338 fietsers).

     

    Voor het arrondissement Turnhout kaapt de Herenthoutseweg (BFF) in Herentals de eerste prijs weg met 513.415 fietsers, gevolgd door het Eilandje Herenthoutseweg West (BFF) in Herentals (449.607 fietsers) en de fietsostrade langs het jaagpad kanaal Dessel-Schoten (F5, F102) (398.167 fietsers).

     

    Fietsostrades kennen succes

     

    Fietsers vinden meer en meer de weg naar de fietsostrades. De provinciale Fietsbarometer telde maar liefst 34% meer fietsers op de fietsbrug aan Berchem Station op de F1 en dezelfde stijging zien we op de F105 in Geel ter hoogte van Rauwelkoven. Aan het fietsostradeknooppunt in Willebroek gaat het aantal fietsers met 25% omhoog.

    Copyright: provincie Antwerpen

     

    PERSINFO & INTERVIEWS

    Beleidsverantwoordelijke:
    Luk Lemmens, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor Mobiliteit
    0
    Dienst:
    Tina Caers






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 12/06-18/06 2023
  • 05/06-11/06 2023
  • 08/05-14/05 2023
  • 01/05-07/05 2023
  • 24/04-30/04 2023
  • 27/03-02/04 2023
  • 13/03-19/03 2023
  • 27/02-05/03 2023
  • 20/02-26/02 2023
  • 06/02-12/02 2023
  • 30/01-05/02 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 12/12-18/12 2022
  • 05/12-11/12 2022
  • 28/11-04/12 2022
  • 14/11-20/11 2022
  • 07/11-13/11 2022
  • 31/10-06/11 2022
  • 24/10-30/10 2022
  • 17/10-23/10 2022
  • 10/10-16/10 2022
  • 03/10-09/10 2022
  • 26/09-02/10 2022
  • 05/09-11/09 2022
  • 22/08-28/08 2022
  • 15/08-21/08 2022
  • 08/08-14/08 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 04/07-10/07 2022
  • 20/06-26/06 2022
  • 06/06-12/06 2022
  • 30/05-05/06 2022
  • 16/05-22/05 2022
  • 09/05-15/05 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 25/04-01/05 2022
  • 18/04-24/04 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 28/03-03/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 07/03-13/03 2022
  • 28/02-06/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 14/02-20/02 2022
  • 07/02-13/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 24/01-30/01 2022
  • 17/01-23/01 2022
  • 10/01-16/01 2022
  • 13/12-19/12 2021
  • 06/12-12/12 2021
  • 29/11-05/12 2021
  • 22/11-28/11 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 08/11-14/11 2021
  • 25/10-31/10 2021
  • 18/10-24/10 2021
  • 11/10-17/10 2021
  • 04/10-10/10 2021
  • 27/09-03/10 2021
  • 13/09-19/09 2021
  • 30/08-05/09 2021
  • 23/08-29/08 2021
  • 16/08-22/08 2021
  • 09/08-15/08 2021
  • 19/07-25/07 2021
  • 12/07-18/07 2021
  • 05/07-11/07 2021
  • 28/06-04/07 2021
  • 21/06-27/06 2021
  • 14/06-20/06 2021
  • 31/05-06/06 2021
  • 17/05-23/05 2021
  • 03/05-09/05 2021
  • 26/04-02/05 2021
  • 19/04-25/04 2021
  • 12/04-18/04 2021
  • 29/03-04/04 2021
  • 22/03-28/03 2021
  • 15/03-21/03 2021
  • 01/03-07/03 2021
  • 22/02-28/02 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 08/02-14/02 2021
  • 01/02-07/02 2021
  • 25/01-31/01 2021
  • 11/01-17/01 2021
  • 04/01-10/01 2021
  • 21/12-27/12 2020
  • 14/12-20/12 2020
  • 30/11-06/12 2020
  • 23/11-29/11 2020
  • 09/11-15/11 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 12/10-18/10 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 28/09-04/10 2020
  • 07/09-13/09 2020
  • 31/08-06/09 2020
  • 24/08-30/08 2020
  • 17/08-23/08 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 03/08-09/08 2020
  • 27/07-02/08 2020
  • 20/07-26/07 2020
  • 13/07-19/07 2020
  • 06/07-12/07 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 22/06-28/06 2020
  • 08/06-14/06 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 04/05-10/05 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 20/04-26/04 2020
  • 13/04-19/04 2020
  • 06/04-12/04 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 23/03-29/03 2020
  • 16/03-22/03 2020
  • 09/03-15/03 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 17/02-23/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 20/01-26/01 2020
  • 13/01-19/01 2020
  • 06/01-12/01 2020
  • 30/12-05/01 2020
  • 16/12-22/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 28/10-03/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 27/05-02/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 11/03-17/03 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 03/12-09/12 2018
  • 26/11-02/12 2018
  • 19/11-25/11 2018
  • 12/11-18/11 2018
  • 05/11-11/11 2018
  • 29/10-04/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 15/10-21/10 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 24/09-30/09 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 27/08-02/09 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 30/07-05/08 2018
  • 16/07-22/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 18/06-24/06 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 28/05-03/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 14/05-20/05 2018
  • 07/05-13/05 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 26/03-01/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 05/03-11/03 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 18/12-24/12 2017
  • 11/12-17/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 27/11-03/12 2017
  • 20/11-26/11 2017
  • 13/11-19/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 30/10-05/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 02/10-08/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 21/08-27/08 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 17/07-23/07 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 26/06-02/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 12/06-18/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 29/05-04/06 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 08/05-14/05 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 02/01-08/01 2017
  • 26/12-01/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 12/12-18/12 2016
  • 05/12-11/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 14/11-20/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 08/08-14/08 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 25/07-31/07 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 04/07-10/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 06/06-12/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 18/04-24/04 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2021
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!