NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Inhoud blog
 • PROVINCIE ANTWERPEN
 • Sant’Egidio
 • DEURNE
 • BERCHEM
 • ANTWERPEN
  Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Regionaal Nieuws
  van Antwerpen
  02-06-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HOBOKEN NIEUWS

  Stad lanceert Groenplan


  De stad schreef haar visie op het groen in Antwerpen neer in een Groenplan. Deze visie wordt vormgegeven aan de hand van veertien landschappen met bijpassende wandelingen. Eén van die landschappen is de Zuidelijke Kamers, waar een eerste wandeling van ongeveer 7 kilometer plaatsvindt op vrijdag 2 juni.

   

  Pers en publiek zijn van harte welkom op vrijdag 2 juni om 17 uur aan de infototem over het Groenplan aande ingang van Fort 8 in Hoboken (op de kruising van de Hoofdfrontweg en de Krijgsbaan). Daar start de wandeling doorheen Hoboken en Wilrijk, begeleid door groenexperten van de stad en Natuurpunt. Sportievelingen kunnen de route zelfs al joggend verkennen.

   

  Programma
  16.45 uur: verwelkoming pers en publiek met persmap en wandelbrochures

  17.00 uur: toelichting Groenplan en wandelingen doorheen de 14 landschappen door schepen Rob Van de Velde

  17.10 uur: fotomoment

  17.15 uur: start wandeling

  19.20 uur: einde wandeling met afsluitend drankje in ZomerSalon districtshuis Hoboken

    De wandelingen met een gids ongeveer 7 km men kan het al joggend ook doen interesse voor sport in de kijker zo ja stuur ik foto’s op er was 1 jogger en een 15 tal wandelaars vertrek fort 8 zo langs wandelwegen klaverblad ,18e eeuwse bossen ,schoonselhof ,omwaling zwembad, fort 7, hollebeek, fort 8 en zo via de klaverbladdreef naar het zomercafe in de menagerie van disticts er werd verteld over bepaalde plaatsen en de diversiteit van planten en bloemen echt de moeite om het te doen en het is een goede inspanning Groetjes van georges


  Stad lanceert 14 wandelingen om Groenplan te ontdekken


  De stad schreef haar visie op het groen in Antwerpen neer in een Groenplan. Deze visie wordt nu stap voor stap uitgerold aan de hand van veertien landschappen. Om de Antwerpenaar het Groenplan te leren kennen, worden nu wandelingen gelanceerd door elk landschap. Liefhebbers namen vandaag al deel aan een begeleide wandeltocht doorheen de natuur van Hoboken en Wilrijk.

   

  Wandelingen door de 14 landschappen van het Groenplan

  Het Groenplan onderscheidt veertien groenlandschappen. De stad ontwikkelde wandelingen doorheen elk van die landschappen. Fervente wandelaars beten vandaag al de spits af in het landschap Zuidelijke Kamers. Groenexperten van de stad en Natuurpunt en een joggende gids namen hen mee langs onder meer park Sorghvliedt, Fort 7 en 8 en het Schoonselhof.

   

  “De Antwerpenaar kan het Groenplan ontdekken met wandelingen in de veertien landschappen. Elke tocht biedt leerrijke weetjes over het gebied, toont er de mooiste groene plekken én voert de wandelaar langs de punten die de stad in de toekomst wil verbeteren”, zegt schepen voor groen Rob Van de Velde.

   

  Wandelen kan:

  • met online wandelbrochures via de website www.antwerpen.be/groenplan;  
  • via de gratis app RouteYou, met nog veel meer informatie over de fauna en flora op de routes. De contentcode ‘Groenplan’ bundelt de 14 routes van het Groenplan, die ook offline gevolgd kunnen worden;
  • in elk landschap staat ook een infototem met de wandelroute aan het startpunt.

   

  Stadsbreed Groenplan en lokale Groenplannen

  Ongeveer de helft van Antwerpen bestaat uit groen of water. De stad wil deze groenzones beschermen, verbinden en versterken, en ze nog bekender en toegankelijker maken.

   

  “Na de realisatie van dit Groenplan zal het groenareaal met 187 hectare uitgebreid zijn, zal 358 hectare groen extra juridisch beschermd zijn en 819 hectare groen er kwalitatief op vooruit gegaan zijn. Het toekomstige groenbeleid zal telkens aan het plan afgetoetst worden”, aldus Van de Velde.

   

  De komende jaren zullen ook Groenplannen uitgewerkt worden voor de districten, in overleg met de betrokken besturen. Het lokaal Groenplan Deurne vormt de piloot en is reeds in opmaak. Later volgen Borgerhout (start eind 2017), Antwerpen (start voorjaar 2018) en Berchem (start eind 2018). Ook de overige districten zullen kort nadien volgen.

   

  Eerste lokaal Groenplan: Deurne

  Het college keurde vandaag de procesnota voor het Groenplan Deurne goed en geeft daarmee het startschot voor dit lokale Groenplan. Een procesnota is de eerste stap in de opmaak van een ruimtelijke uitvoeringsplan of de ontwikkeling van een visie. Het omvat de visie, ambitie en planning van het proces. In dit geval is het de eerste stap voor de visie op het groen in het district Deurne. De procesnota omschrijft kort het huidige groenareaal van Deurne.

   

  Schepen Rob Van de Velde: “Naast enkele grote landschappen, heeft Deurne ook tientallen kleine groenelementen zoals plantsoenen, parkjes en groene lanen. Door deze combinatie van zowel typisch stedelijke als eerder randstedelijke groenkenmerken én verschillende typen groenelementen vormt Deurne een goede piloot om de methodiek voor de specifieke groenplannen helemaal scherp te stellen.”

   

  Districtsvoorzitter van Deurne Tjerk Sekeris: “Omdat Deurne het groenste district is, begrijpen we dat de stad voor ons gekozen heeft als pilootproject. Deurne is erg ambitieus als het op vergroenen aankomt en heeft samen met de stad al belangrijke stappen gezet met het project Groene Sproeten in de Kronenburgwijk. We zijn dan ook erg tevreden als eerste aan de toepassing van het Groenplan te mogen beginnen.”

   

  Bovendien legt de nota de opdrachtomschrijving voor het Groenplan Deurne vast op basis van de aandachtspunten die uit het stadsbrede groenplan ‘Levendig Landschap’, de inventarisatie van de groenelementen en een startvergadering met alle betrokken partijen al naar boven kwamen. De procesnota legt ten slotte ook de verschillende stappen van het planproces vast: analyse, visie, voorontwerp en definitief groenplan. In elke fase worden de inwoners van Deurne betrokken.

   

  Samenwerken aan een Groenplan voor de hele stad

  De opmaak van het stadsbrede Groenplan startte in 2010. De eerste stap was een globale analyse van de situatie van het groenareaal in Antwerpen. In 2013 keurde het college de visienota voor het plan goed en in 2015 volgde de goedkeuring van het voorontwerp. Met alle verworven inzichten is de stad aan de slag gegaan om in februari 2017 tot het finale Groenplan te komen.

   

  Hoewel er nog werk te verrichten valt, wil de stad iedereen nu al de mogelijkheid geven om op avontuur te gaan. Zo kunnen de burgers ontdekken wat er al gebeurd is, maar ook welke plannen de stad nog heeft om het stedelijke groen te behouden en te versterken.

   

  Alle informatie over het Groenplan staat op www.antwerpen.be/groenplan.

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  31-05-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PROVINCIE ANTWERPEN

  .

  Provincie Antwerpen

  Generale repetitie: Animalistic
  Generale repetitie, donderdag 1 juni in de namiddag
  Uitvoering: 1 en 2 juni 2017, 20 uur, De Volkslust - Merksem

  Voor wie van mode houdt en wil verrast worden met ontwerpen van jongeren van 12 tot 18 jaar, is het mode-event Animalistic een aanrader. Op 1 en 2 juni showen meer dan 120 leerlingen van het PI STGODELIEVE hun creaties in zaal De Volkslust in Merksem. Onder de noemer: Animalistic verweven de jongeren de dieren- en modewereld. Ook wie denkt aan een opleiding in de modewereld, krijgt hier alvast een voorproefje van wat je kan leren tijdens een secundaire opleiding.  Een jaar lang werkten de jongeren intensief rond de inspirerende vraag: “Wat hebben de dieren- en de modewereld met elkaar gemeen?”  Het resultaat daarvan showen zij met trots tijdens hun jaarlijkse mode-event op 1 en 2 juni, dat de naam Animalistic meekreeg.

  Het belooft een wervelende performance te worden vol creatieve kledingstukken en accessoires waarin de dialoog tussen dieren en mode centraal staat. Onder meer the big five, de wondere wereld van de kwallen en de vogels en zelfs de bekende Disney-dieren krijgen hun plaats op de catwalk. Verheug je op een fantastisch schouwspel van schitterende creaties en tot de verbeelding sprekende dierenprints!

  Morgen zijn de jongeren een hele dag in de weer om de zaal in te richten, alle kledingstukken klaar te leggen en een generale repetitie te houden met zijn allen.

  Pers is welkom om een kijkje te nemen achter de schermen en zich te laten verrassen door de wel zeer mooie creaties!

   

  PRAKTISCHE INFO EVENEMENT

  Wanneer:
  Donderdag 1 juni en vrijdag 2 juni 2017. De deuren openen vanaf 19u en de show gaat van start om 20 uur

  Waar:
  in zaal De Volkslust, Van Heybeeckstraat 26, 2170 Merksem

  Website:
  www.stgodelieve.be

  Perscontact:
  Tinne Van den Eynden
  Technisch directeur STGODELIEVE
  Turnhoutsebaan 250, 2100 Deurne
  T 03 360 59 00, M 0478 24 75 80
  martine.vandeneynden@provincieantwerpen.be


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PROVINCIE ANTWERPEN

  COLLECTIE AGFA-GEVAERT

  Toelichting door gedeputeerde voor Cultuur Luk Lemmens
  29-9-2015 - Overdracht Afga-Gevaert archief: totstandkoming van de samenwerking

  Geachte genodigden,
  Dames en heren van de pers,
  Diegenen onder u die reeds een bezoek mochten brengen aan het Varenthof weten dat dit kasteeltje een ware schatkamer is.
  Het is de schatkamer van een bedrijf dat onlosmakelijk met Mortsel en heel de Antwerpse Zuidrand is verbonden.
  Agfa-Gevaert is tot op de dag van vandaag een begrip en een bedrijf dat voor vele mensen in de regio en in heel onze provincie voor altijd verbonden blijven aan fotografie en filmrolletjes.
  Dit archief van Agfa-Gevaert draait dan ook in de eerste plaats om fotografie, van filmrolletjes over fototoestellen en uiteraard de nodige foto’s en posters.
  Dat Agfa-Gevaert en de Stad Mortsel contact opnamen met het provinciaal FotoMuseum om de toekomst van deze collectie te bespreken, hoeft dan ook niet te verbazen.
  De toekomst van dit kasteeltje en van deze collectie is immers onzeker binnen het grote, internationale bedrijf dat Agfa-Gevaert vandaag is geworden.
  Voor het waardevolle archief was reeds interesse uit Amerika, de unieke collectie filmrolletjes en ander fotografisch materiaal kon op de nodige belangstelling rekenen.
  Vanuit de provincie en in het bijzonder vanuit het FotoMuseum konden we dit echter niet zomaar laten gebeuren. Zoals ik al aangaf is Agfa-Gevaert een onderdeel van de geschiedenis van deze regio en maakt dit archief deel uit van het fotografisch geheugen van Mortsel, de provincie Antwerpen en heel Vlaanderen.
  De rol die Lieven Gevaert heeft gespeeld gaat bovendien veel verder dan het stichten van een internationaal bedrijf, als oprichter van het Vlaams Economisch Verbond en de stichter van de Nederlandstalige prestigescholen Sint-Lutgardis en Sint-Lievens heeft hij een onevenaarbare rol gespeeld binnen de Vlaamse Beweging en de culturele, economische en intellectuele ontvoogding van Vlaanderen.
  Vooral het begrip fotografisch geheugen is belangrijk, want het is een bewuste ambitie van het provinciaal FotoMuseum om een rol te spelen als fotografisch geheugen van Vlaanderen.
  Sowieso is het FoMu als museum uniek in Vlaanderen, maar de komende jaren willen we zijn rol archief en collectiebeheerder verder uitbouwen.
  Dat gebeurt enerzijds letterlijk, met de bouw van een nieuwe depottoren en anderzijds met een beleid dat meer dan ooit zal mikken op het verwerven en ontsluiten van publieke en private Vlaamse fotografische collecties.
  De toren zal ook niet toevallig de ‘Lieven Gevaerttoren’ heten, ter ere van de grote rol die Lieven Gevaert heeft gespeeld in de geschiedenis van de Vlaamse fotografie en van de Vlaamse Beweging.
  We hebben echt de ambitie om het FotoMuseum op de kaart zetten als de Vlaamse archiefinstelling voor fotografie. Ook als het FotoMuseum de provincie achter zich zou laten binnen de provinciale hervormingen, is het er meer dan ooit klaar voor om zijn rol te spelen op een groter podium.
  De ‘verwerking’ van dit archief zal het FotoMuseum niet op zijn eentje doen. In het herbestemmingstraject dat zal worden uitgewerkt werkt de provincie samen met onder meer ETWIE, het expertisecentrum voor technisch, wetenschappelijk en industrieel erfgoed. Zij zullen zich vanzelfsprekend buigen over de stukken uit het archief die te maken hebben met industrieel erfgoed.
  Ook het ADVN, het Archief en Documentatiecentrum voor de Vlaamse beweging en nationalisme zal een rol spelen vanuit hun expertise als archiefbeheerder en onderzoeksinstelling. Bovendien is de erfenis van Lieven Gevaert van groot belang geweest voor de Vlaamse Beweging. De samenwerking met het ADVN is dan ook een win-win voor alle betrokkenen.
  Tot slot gaan we ook met Azura samenwerken, het culturele samenwerkingsverband in de Zuidrand, gezien het grote belang van Agfa-Gevaert in deze regio. Van de vele culturele initiatieven die de voorbije eeuw door Lieven Gevaert en zijn nakomelingen zijn immers nog heel wat sporen terug te vinden in dit archief.
  De komende maanden zal het archief in drie fases overgedragen worden.
  Fase 1 is het waarderings- en herbestemmingsproject, waarbij een externe projectmedewerker in kaart brengt waar en hoe het archief verdeeld, ondergebracht en verwerkt kan worden.
  Deze projectmedewerker zal door de provincie gefinancierd worden, het is een inspanning waar we in deze financieel zware tijden voor de provincie toch vol voor willen gaan.
  Fase 2 wordt de coördinatie van de verhuis van dit archief naar nieuwe bewaarplaatsen.
  Fase 3 ten slotte is natuurlijk de verwerking van het archief door het FotoMuseum en de andere partners.
  De provincie Antwerpen levert voor de herbestemming van dit archief een inspanning van zo’n 160.000 euro. Deze middelen komen niet uit het budget van het FoMu, maar zijn specifiek vrijgemaakt om dit archief de behandeling te geven die het verdient, om dit archief in ons land te houden en op termijn te ontsluiten voor de wetenschap en natuurlijk voor het publiek.
  We willen de collectie ook erkend krijgen door de Vlaamse topstukkenlijst om ons zo beter te kunnen beschermen tegen eventuele bijkomende buitenlandse interesse.
  Ik wil alle partners bedanken voor hun engagement aan dit project, ik wil Agfa-Gevaert bedanken voor hun vertrouwen in de provincie en het FoMu.

  Op 30 mei werd de toelichting gegeven in het FOMU 

  Het FOMU streeft ernaar een dynamischeen lerende organisatie  te zijn.

  Bezoek het museum eens er zijn ook tentoonstellingen te bekijken.


  Tentoonstelling

  De overdracht  September 2015


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)


  Archief per week
 • 21/01-27/01 2019
 • 14/01-20/01 2019
 • 07/01-13/01 2019
 • 24/12-30/12 2018
 • 17/12-23/12 2018
 • 10/12-16/12 2018
 • 03/12-09/12 2018
 • 26/11-02/12 2018
 • 19/11-25/11 2018
 • 12/11-18/11 2018
 • 05/11-11/11 2018
 • 29/10-04/11 2018
 • 22/10-28/10 2018
 • 15/10-21/10 2018
 • 01/10-07/10 2018
 • 24/09-30/09 2018
 • 17/09-23/09 2018
 • 10/09-16/09 2018
 • 03/09-09/09 2018
 • 27/08-02/09 2018
 • 13/08-19/08 2018
 • 06/08-12/08 2018
 • 30/07-05/08 2018
 • 16/07-22/07 2018
 • 09/07-15/07 2018
 • 02/07-08/07 2018
 • 25/06-01/07 2018
 • 18/06-24/06 2018
 • 11/06-17/06 2018
 • 04/06-10/06 2018
 • 28/05-03/06 2018
 • 21/05-27/05 2018
 • 14/05-20/05 2018
 • 07/05-13/05 2018
 • 30/04-06/05 2018
 • 23/04-29/04 2018
 • 16/04-22/04 2018
 • 09/04-15/04 2018
 • 02/04-08/04 2018
 • 26/03-01/04 2018
 • 19/03-25/03 2018
 • 12/03-18/03 2018
 • 05/03-11/03 2018
 • 26/02-04/03 2018
 • 19/02-25/02 2018
 • 12/02-18/02 2018
 • 05/02-11/02 2018
 • 29/01-04/02 2018
 • 22/01-28/01 2018
 • 15/01-21/01 2018
 • 08/01-14/01 2018
 • 01/01-07/01 2018
 • 25/12-31/12 2017
 • 18/12-24/12 2017
 • 11/12-17/12 2017
 • 04/12-10/12 2017
 • 27/11-03/12 2017
 • 20/11-26/11 2017
 • 13/11-19/11 2017
 • 06/11-12/11 2017
 • 30/10-05/11 2017
 • 23/10-29/10 2017
 • 16/10-22/10 2017
 • 09/10-15/10 2017
 • 02/10-08/10 2017
 • 25/09-01/10 2017
 • 18/09-24/09 2017
 • 11/09-17/09 2017
 • 04/09-10/09 2017
 • 28/08-03/09 2017
 • 21/08-27/08 2017
 • 14/08-20/08 2017
 • 07/08-13/08 2017
 • 31/07-06/08 2017
 • 24/07-30/07 2017
 • 17/07-23/07 2017
 • 10/07-16/07 2017
 • 03/07-09/07 2017
 • 26/06-02/07 2017
 • 19/06-25/06 2017
 • 12/06-18/06 2017
 • 05/06-11/06 2017
 • 29/05-04/06 2017
 • 22/05-28/05 2017
 • 15/05-21/05 2017
 • 08/05-14/05 2017
 • 01/05-07/05 2017
 • 24/04-30/04 2017
 • 17/04-23/04 2017
 • 10/04-16/04 2017
 • 03/04-09/04 2017
 • 27/03-02/04 2017
 • 20/03-26/03 2017
 • 13/03-19/03 2017
 • 06/03-12/03 2017
 • 27/02-05/03 2017
 • 20/02-26/02 2017
 • 13/02-19/02 2017
 • 06/02-12/02 2017
 • 30/01-05/02 2017
 • 23/01-29/01 2017
 • 16/01-22/01 2017
 • 09/01-15/01 2017
 • 02/01-08/01 2017
 • 26/12-01/01 2017
 • 19/12-25/12 2016
 • 12/12-18/12 2016
 • 05/12-11/12 2016
 • 28/11-04/12 2016
 • 21/11-27/11 2016
 • 14/11-20/11 2016
 • 07/11-13/11 2016
 • 31/10-06/11 2016
 • 24/10-30/10 2016
 • 17/10-23/10 2016
 • 10/10-16/10 2016
 • 03/10-09/10 2016
 • 26/09-02/10 2016
 • 19/09-25/09 2016
 • 12/09-18/09 2016
 • 05/09-11/09 2016
 • 29/08-04/09 2016
 • 22/08-28/08 2016
 • 15/08-21/08 2016
 • 08/08-14/08 2016
 • 01/08-07/08 2016
 • 25/07-31/07 2016
 • 18/07-24/07 2016
 • 11/07-17/07 2016
 • 04/07-10/07 2016
 • 27/06-03/07 2016
 • 20/06-26/06 2016
 • 13/06-19/06 2016
 • 06/06-12/06 2016
 • 30/05-05/06 2016
 • 23/05-29/05 2016
 • 16/05-22/05 2016
 • 09/05-15/05 2016
 • 02/05-08/05 2016
 • 25/04-01/05 2016
 • 18/04-24/04 2016
 • 11/04-17/04 2016
 • 04/04-10/04 2016
 • 28/03-03/04 2016
 • 21/03-27/03 2016
 • 14/03-20/03 2016
 • 07/03-13/03 2016
 • 29/02-06/03 2016
 • 22/02-28/02 2016
 • 15/02-21/02 2016
 • 08/02-14/02 2016
 • 01/02-07/02 2016
 • 25/01-31/01 2016
 • 18/01-24/01 2016
 • 11/01-17/01 2016
 • 04/01-10/01 2016
 • 28/12-03/01 2021
 • 21/12-27/12 2015
 • 14/12-20/12 2015
 • 07/12-13/12 2015
 • 30/11-06/12 2015
 • 23/11-29/11 2015
 • 16/11-22/11 2015
 • 09/11-15/11 2015
 • 02/11-08/11 2015
 • 26/10-01/11 2015
 • 19/10-25/10 2015
 • 12/10-18/10 2015
 • 05/10-11/10 2015
 • 28/09-04/10 2015
 • 21/09-27/09 2015
 • 14/09-20/09 2015
 • 07/09-13/09 2015
 • 31/08-06/09 2015
 • 24/08-30/08 2015

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!