Inhoud blog
  • Provincie Antwerpen
  • Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Regionaal Nieuws
    van Antwerpen
    01-07-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

     

     

     

    Kandidaat studenten ontdekken IT- opleiding tijdens spelletjeFortnite

     

    Geen traditionele infodag voor de opleidingen IT van AP Hogeschool Antwerpen, wel een heuse gamesessie met lectoren en studenten. Tijdens een spelletje Fortnite of Call of Duty komen geïnteresseerde jongeren zo alles te weten over de opleiding.

     

    Ook bij AP Hogeschool zit de traditionele infodag op de campus er dit jaar door de coronacrisis niet in. Online infosessies zorgen voor een waardige vervanging, maar de mensen achter de opleidingen IT pakken het nog een beetje anders aan. Op woensdag 1 juli spelen de lectoren en studenten 4 uur lang de populairste games van het moment met kandidaat studenten.

     

    “We zochten een bijzondere, interactieve manier om onze IT- opleidingen in de kijker te zetten. We zijn daarvoor vertrokken vanuit de leefwereld van onze studenten.” legt lector Tim Dams uit. “Tijdens een spelletje Fortnite, de gimmickgame van het moment, of Call of Duty: Warzone onthullen we alle ins en outs van onze bachelor- en de graduaatsopleidingen.”

     

    Wie woensdag 1 juli wil deelnemen, kan zich inschrijven voor een gamesessie tussen 14 en 18u via https://www.ap.be/it-playdates.Let op: de plaatsen zijn beperkt.

     

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Feest van de Vlaamse Gemeenschap

    N-VA on Twitter:

     

    Feest van de Vlaamse Gemeenschap in stad en districten

     

    Ook dit jaar vieren de stad en de districten het Feest van de Vlaamse Gemeenschap. Een aantal districten biedt een alternatief programma aan met gratis activiteiten vanaf zaterdag 4 juni. Daarnaast vindt ook het traditioneel luik met plechtigheden en de uitreiking van het Gulden Spoor in het Schoonselhof plaats op 11 juli (enkel op uitnodiging en voor pers). Om ieders veiligheid te garanderen, implementeren de stad en de districten bij alle activiteiten de nodige coronamaatregelen.

     

    Persuitnodiging zaterdag 11 juli: plechtigheid en aansluitend uitreiking van Gulden Spoor voor Economische en voor Culturele Uitstraling – Schoonselhof (enkel voor pers en genodigden)

     

    Een strijkkwartet van het gerenommeerde Antwerp Symphony Orchestra verzorgt samen met sopraan Tineke Van Ingelgem de muzikale omkadering. ATV zendt alles live uit.

     

    • 15.00 uur: Aankomst aan het kasteel van de parkbegraafplaats Schoonselhof en vertrek naar het graf van Herman Van den Reeck, de Antwerpse student die op 11 juli 1920 tijdens een betoging werd neergeschoten.
    • 15.30 uur Plechtigheid aan het grafmonument met welkomstwoord door Ann De Moor, voorzitter van Vlaanderen Feest! en Beweging Vlaanderen-Europa vzw.
    • 15.40 uur: Toespraak door burgemeester Bart De Wever.
    • 15.50 uur: Bloemenhulde door burgemeester Bart De Wever, gedeputeerde Luk Lemmens, districtsburgemeester van Antwerpen Paul Cordy en vertegenwoordigers van verschillende geloofsgemeenschappen.
    • 15.55 uur: Poëtisch intermezzo door gastspreker gevolgd door het Vlaams volkslied.
    • 16.05 uur: Einde plechtigheid en terugkeer naar het kasteel Schoonselhof.
    • 16.40 uur: Uitreiking door Ann De Moor van het Gulden Spoor voor economische uitstraling uit handen van burgemeester Bart De Wever aan Bart Van Malderen, CEO van Drylock Technologies, gevolgd door wederwoord door de laureaat.
    • 16.45 uur: Uitreiking door Ann De Moor van het Gulden Spoor voor culturele uitstraling uit handen van Vlaams minister-president Jan Jambon aan Anneleen Lenaerts, één van de meest gelauwerde harpisten van haar generatie.
    • 16.50 uur: Muzikaal intermezzo door de laureate.
    • 16.55 uur: Toespraak door Vlaams minister-president Jan Jambon.
    • 17.15 uur: Einde 11 juliviering.

     

    Omwille van het coronavirus vragen wij u om met niet meer mensen te komen dan noodzakelijk, en uw aanwezigheid te bevestigen ten laatste op donderdag 9 juni aan katia.bels@antwerpen.be. Gelieve de social distancing te respecteren en naargelang de omstandigheden een mondmasker te dragen.

     

    Programmas districten

     

    Antwerpen

    Om de Vlaamse feestdag te vieren, zijn er op zaterdag 4 en zondag 5 juli allerlei activiteiten in het Stadspark. Zo kunnen 50 sportievelingen op zaterdag deelnemen aan een zumbasessie tussen 11 en 12 uur en is er op zondag vanaf 10.30 uur yoga. Vooraf inschrijven hiervoor is niet nodig.

     

    Zaterdag vanaf 14.45 uur trekt fanfare 't Schoon Vertier doorheen het park en op zondagnamiddag ontdekken bezoekers in het park verschillende gedichten tijdens een verrassende poëzieroute. Vier poëten dragen op deze route de mooiste gedichten uit hun bundel voor. Verder kunnen de kleinsten het hele weekend doorlopend op berenjacht in het Stadspark en mogen ze hun mooiste foto’s doorsturen of delen op de socialemediakanalen van het district.

     

    Het volledige programma is te vinden op www.districtantwerpen.be - Klik hier voor de rechtstreekse link.

     

    Wilrijk

    Wilrijk start de zomervakantie naar goede gewoonte met Wilrijk Feest!, een muzikale viering van het feest van de Vlaamse Gemeenschap. Dit jaar niet met een groots openluchtoptreden op de Bist, maar het district maakte van de nood een deugd, en streamt een aantal optredens live op haar Facebookpagina www.facebook.be/districtwilrijk, klik hier voor de rechtstreekse link. Kinderen kunnen op 4 juli om 18 uur genieten van een show van Reginald en de Bosbeesten. Om 19.30 uur brengen Tine en Pieter Embrechts een knus huiskamerconcert met eigen werk en covers.

     

    Ekeren

    Het district Ekeren stelt een intiem programma voor Vlaanderen Feest! voor. Ekerenaars kunnen op zondag 5 juli vanaf 10 uur in het Veltwijckpark naar mooie verhalen komen luisteren in de ‘Potkasten’. In de vooravond zorgt Veston voor een sfeervol concert op het binnenplein van kasteel Veltwijck. Wie het concert (max. 100 tickets) wil bijwonen, moet zich verplicht op voorhand inschrijven via www.252cc.be, klik hier voor de rechtstreekse link. Ook voor de Potkasten wordt inschrijving aanbevolen, klik hier voor de rechtstreekse link.

    • ‘Potkasten’  met unieke verhalen in het Veltwijckpark
      5 juli - tussen 10 en 16 uur
    • Intiem concert op het binnenplein van kasteel Veltwijck
      5 juli  - van 16 tot 17 uur

     

    Berchem       

    Berchem kiest dit jaar voor miniconcerten door Jelle Cleymans, Frank Mercelis (Eddy et les Vedettes) en het duo Pieter en Tine Embrechts, verspreid over de wijken. Het aantal bezoekers per concert is beperkt tot 70 personen. Geïnteresseerden kunnen een ticket reserveren via de hieronder vermelde website.

    • Jelle Cleymans - vrijdag 10 juli, om 17 en 19 uur
      aan Sint-Anna Ruytenburg, Floraliënlaan 400A
    • Pieter en Tine Embrechts - zaterdag 11 juli, om 19 en 21 uur
      aan Vertellerij Groenenhoek, Turkooisstraat 18
    • Frank Mercelis (van Eddy et les Vedettes) - zondag 12 juli, om 17 en 19 uur
      op het Kunstenplein, tussen het Berchemse districtshuis en bib De Poort

     

    Bovendien vroeg het district speciaal voor Vlaanderen Feest! aan Lies van Gasse om een gedicht te schrijven. Zeschreef en tekende over hoe Park Brialmont uit de restanten van de Brialmontomwalling groeide en de Berchemse wijken en hun bewoners verbindt in deze vreemde tijden. Het gedicht en de tekening worden in de week van 6 juli gratis verspreid als affiche via de Berchemse handelaars en als bladwijzer via de Berchemse bibliotheek.

     

    Tickets reserveren voor de miniconcerten en alle info over de concerten en de verdeling van de raamaffiches raadplegen kan via www.beleefberchem.be, klik hier voor de rechtstreekse link.

     

    Hoboken

    Op zaterdag 11 juli tussen 10 en 16 uur spelen handdraaiorgels Nederlandstalige en Vlaamse muziek op verschillende locaties in Hoboken.Het district werkt hiervoor samen met de vereniging Mechamusica vzw. 

     

    Borgerhout

    Op zaterdag 11 juli viert Borgerhout Vlaanderen Feest! met Zomerbar Deluxe in het Te Boelaarpark. Er zijn mini-optredens van Halve Neuro & Friends en Hans Van Cauwenberghe. Voor de kinderen is er poppenkast. Het uurschema van de optredens wordt later nog bekend gemaakt op https://www.facebook.com/BoelaerZomerBar/.   

     

    • Doorlopend van 14 tot 21.30 uur.
    • Maximaal 200 toeschouwers per optreden.

    Locatie: ingang park aan de kruising Gitschotellei met Cruyslei, 2140 Borgerhout (vlakbij de speeltuin

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

    Sportflash 2140

    Sportieve 'Groetjes uit Borgerhout'

     

     

    “Groetjes uit Borgerhout” is dé zomercampagne van het district en al haar partners. Blijf je thuis? Dan ga je een geweldige zomer in Borgerhout tegemoet met naast o.a. openluchtcinema, muziek in de wijk en een 'bandietenwandeling' ook heel veel GRATIS sportinitiaties. Je leest er alles over in deze Sportflash 2140. Smeer jullie beentjes maar al in (met zonnecrème)!

     



     

     

     

    “Groetjes uit Borgerhout” is dé zomercampagne van het district en al haar partners. Blijf je thuis? Dan ga je een geweldige zomer in Borgerhout tegemoet met naast o.a. openluchtcinema, muziek in de wijk en een 'bandietenwandeling' ook heel veel GRATIS sportinitiaties. Je leest er alles over in deze Sportflash 2140. Smeer jullie beentjes maar al in (met zonnecrème)!

     

     

    www.groetjesuitborgerhout.be

     

     

     

     

    Bollywood in de Peperbus

    Jouw dinsdagavond wordt er eentje in Oosterse sferen, danslerares Nikita neemt je mee naar haar roots en leert je de sierlijke heup- en handbewegingen en specifieke gezichtsexpressie van het Bollywood dansen. Bovendien hebben we een unieke plek voorzien: de kolossale Peperbuskerk aan het Krugerplein. Deelname is gratis!

    Lees verder

    Bollywood en Bhangra in de Peperbus

     

     

    Pssst! Zin in nog meer sporten op unieke plekken in Antwerpen? Check www.sportingA.be/zomer bij 'sportgeheimen'.

     

     

    So you think you can dance in de kerk?

    De Borgerhoutse variant van “So You Think You Can Dance” strijkt neer in de Peperbuskerk! Heel de zomer leert Moves Borgerhout je de leukste choreografieën aan op dinsdagavond. In juli leer je een choreo in Hip Hop Lyrical, waarbij de choreo op de tekst inspeelt. Schrijf je je in voor augustus dan kies je voor Modern Dance met vloerwerk en sprongen. Jouw dansniveau zit zeker in de lift! Deelname is helemaal gratis, klik hier voor meer info.

     

     

    Gratis (kick)boksen met wereldtoppers Nordin en Najat

     

     

    • Boksen & bootcamp N'Wicha (6-16 jaar) met ex-wereldkampioene Najat Hasnouni | elke maandag en donderdag tussen 17 en 18.30 uur in de maand juli - GRATIS

     

     

    • Kickbokstraining Jesfit (tot 13 jaar) met wereldkampioen Nordin Ben Moh | elke woensdag van 17.45 tot 18.45 uur (juli en augustus) - GRATIS

     

     

    High fives voor 'Shakuma Open Air' op Laar Nouveau

    "Shakuma Open Air" op Laar Nouveau

    King Franky maakt je zuiderse staycation compleet met gratis Shakuma African Dance in openlucht. Al dansend op afrobeat pak je zowat alle spieren in je lichaam aan. De hele zomer elke donderdagavond om 20 uur een uurtje pure fun en work-out op Laar Nouveau, het mooie kleine 'Provence-pleintje' achter de kerk van 't Laar.

    Lees verder

     

     

    Gratis yoga op Spoor Oost

     

     

    Een hele zomer lang word je elke zaterdagochtend helemaal zen dankzij de gratis yogasessies op Spoor Oost. Maak op een laagdrempelige manier kennis met de heilzame kracht van yoga. Rol je matje uit, maak tijd voor jezelf, laat alles even los en kom tot rust. Afspraak tussen 10 en 11 uur aan de groene grasberg op Spoor Oost (vanaf 11/7). Namaste!

     

     

    Voetbal en omnisport

    Tijdens de zomermaanden is Kras Sport heel actief op de pleintjes. In juli werken zij samen met Buurtsport op het Terloplein en in augustus palmen zij de mooie sportvelden op Spoor Oost in voor topactiviteiten, met o.a. voetbal, skaten, badminton, ...

    Lees verder

    Voetballen op Spoor Oost

     

     

    Sport en coronamaatregelen

     

     

    Vanaf 1 juli gelden weer nieuwe regels voor sportbeoefening. Sport Vlaanderen heeft een handig overzicht van de maatregelen gemaakt en een daarbij horende lijst met veelgestelde vragen. Op deze website vind je steeds de laatste en meest correcte info.

     

    Nog enkele sprintjes...

     

     

    • Dinsdag 30/6 lopen de Dorstige Joggers hun eerste themarun, namelijk de kunstroute 2060 (8 km). Afspraak aan Bar Bakeliet (Laar) om 19.15 uur. Deelname is steeds gratis, volg hun Facebookgroep.

     

     

     

     

     

     

    • Tafeltennis is voor velen één van de vakantiesporten bij uitstek. Schitteren op het tornooi van je hotel of je techniek verbeteren? Schrijf je in voor Start to Tafeltennis (gratis) en leer de snedigste effectballetjes. Er zijn sessies voor kinderen en volwassenen.

     

     

     

     

    • Het meest verfrissende nieuws in weken: vanaf 1/7 kan je weer een duik in het zwembad nemen. Reserveren is voor iedereen een must, dat doe je hier.

     

     

    • Zag je het splinternieuwe en splintervrije kleuterparcours al op het Jan Borluutplein al? Kom met je kleutertje op maan/dins/woensdagen tussen 15.30 en 17 uur oefenen met één van de loopfietsjes van Buurtsport (maand juli).

     

     

    • Naast heel wat sport zijn er ook andere creatieve kampen (acteren, koken, pop & rock) in Borgerhout, we verzamelden alles op onze website bij zomerkampen.

     

     

    • Het sportaanbod 2020-2021 van Jespo staat online, met in Borgerhout o.a. de bewegingsschool, multimove en basketbal. Inschrijven kan enkel online. Vragen? 03 289 32 53 of info@jespo.be.

     

     

    Volg district Borgerhout

     

     

     

    www.borgerhout.be

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.“Havenland trekt dagjesmensen de haven in”
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

    Antwerpen, 30 juni 2020 – Zomer in eigen land? Zomer in Havenland! De haven van Antwerpen nodigt uit en toont haar veelzijdige kant: van natuur over cultuur en erfgoed tot educatie, mét een vleugje horeca. Vanaf 1 juli staan alle mogelijkheden gebundeld op www.havenland.be.

     

    Havenland verzamelt de initiatieven van zowat 20 organisaties die actief zijn in en rond de haven van Antwerpen. Centraal staat de bezoeker: iedereen die iets leuks wil beleven in het havengebied. Of het nu gaat om schepen spotten, uitwaaien in het weidse polderlandschap, zeldzame vogels spotten, wandelen in een van de vele natuurgebieden of fietsen door de immense haveninfrastructuur – in Havenland kan het allemaal.

     

    Wie op zoek is naar inspiratie voor een (dag)uitstap kan vanaf 1 juli terecht op de nieuwe website www.havenland.be. Gevarieerde verhalen en een activiteitenkalender prikkelen de zin om eropuit te trekken. Op het terrein zullen routes en deelnemende partners te herkennen zijn aan het Havenlandlabel. Dat label garandeert dat de deelnemende initiatieven voldoende kwaliteit bieden. Samen met de fiets- en recreatiekaart en de website is het ook dé manier om makkelijk je weg in de gigantische haven te vinden en je uitstap goed te plannen.

     

    “Heel wat overheden en privé-organisaties bieden hun eigen recreatieve en informatieve activiteiten aan in en rond het havengebied. Met Havenland willen we al die initiatieven op een eenvoudige en overzichtelijke manier onder de aandacht brengen. Want als wereldhaven hebben we heel wat te bieden,” licht havenschepen Annick De Ridder toe. “Op deze manier kan ‘Havenland’ de band tussen de haven van Antwerpen, de havengemeenschap, wie in de omgeving woont en al wie er wil komen ontspannen of iets bijleren.”

     

    “Met Havenland grijpen we de kans om de verschillende aspecten die horen bij het leven in en rond een wereldhaven onder de aandacht te brengen” vervolgt Boudewijn Vlegels, voorzitter van Maatschappij Linkerscheldeoever.“ Zo is er niet alleen aandacht voor het economische aspect, ook de inspanningen rond natuurbehoud die we samen met verschillende partners leveren of de rijke geschiedenis van het havengebied komen aan bod. Bovendien willen we met Havenland de lokale ondernemers die op een of andere manier bezig zijn met dat hele havengebeuren actief betrekken.”

     

    “Wanneer we in het Havencentrum groepen ontvangen, merken we dat de meeste bezoekers verwonderd zijn over de grote impact van die haven op hun eigen leven en over de veelheid aan dingen die in en rond de haven te beleven is. Daar willen we met Havenland op in spelen. Onze doelgroep zijn niet alleen aan jongeren tijdens de Havenlandklassen of ander excursies, maar alle mensen die nieuwsgierig zijn naar het enorme reilen en zeilen binnen zo’n havengebied”, besluit Ludwig Caluwé, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en voorzitter van het Havencentrum.

     

    Havenland doet ook een oproep aan wie als ondernemer een idee heeft om zelf iets te organiseren in het havengebied. Zij kunnen dat laten weten via de website.

     

    Een voorsmaakje van wat je in Havenland mag verwachten

    Wij selecteerden vier routes die kant-en-klaar beschikbaar zijn. Ze zijn alle vier geschikt voor fietsers en volgen vaak het fietsknooppuntennetwerk van de provincies Oost-Vlaanderen en Antwerpen. Sommige routes kun je ook te voet afleggen. En om helemaal bij te dragen aan het vakantiegevoel zijn alle routes bereikbaar vanop een halte van DeWaterbus.

     

    Route 1: Havenland voor natuurliefhebbers

    Deze route start aan de halte van DeWaterbus in Zwijndrecht (bij DEME), is zo’n 18 km lang en legt uiteraard de klemtoon op natuurbeleving. Vogels spotten in het Rietveld Kallo? Genieten van de rust in de Lisdodde? Vandaaruit fiets je door het havengebied, via Kallosluis en Ketenisseschor, helemaal naar Fort Liefkenshoek waar deze route eindigt.

     

    Route 2: Havenland voor gezinnen

    Gezinnen met jonge kinderen maken in deze korte route in en rond Lillo van zo’n 2 à 3 km kennis met de werking en geschiedenis van de haven. Jullie bezoeken er onder andere het historische dorpscentrum of het douanekantoor uit de populaire reeks Mega Mindy.

     

    Route 3: Havenland voor jeugd

    Op zoek naar een originele daguitstap met de jeugdvereniging? Dan is deze route jullie helemaal op het lijf geschreven! Starten doen jullie aan het MAS Havenpaviljoen. Daarna gaat het per fiets richting Havenhuis, ’t Boomke, de graffiti op de waterkeringsmuur helemaal langs de raffinaderijen tot in Lillo voor een bezoek aan het dorp van Lillo. Terugkeren kan via DeWaterbus. Als deze fietsroute nog niet pittig genoeg is, zijn er 2 mogelijke uitbreidingen: verder noordelijk op rechteroever, of waag de oversteek en ontdek Fort Liefkenshoek op linkeroever. Smeer die benen maar in!

     

    Route 4: Havenland voor vriendengroepen

    Zin in een stevige fietstocht met de vrienden? Probeer dan deze route van zo’n 34 km. Vertrek- en eindpunt is Fort Liefkenshoek. Van hieruit trek je het poldergebied in. Verwacht je aan een tocht met weidse vergezichten.

     

    Deze vier Havenlandroutes en meer inspiratie voor je bezoek aan Havenland, vind je vanaf 1 juli terug op www.havenland.be. Volg Havenland ook op Facebook en Instagram en laat je het jaar rond inspireren.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    29-06-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provincie Antwerpen

    .

     



    Provincie Antwerpen

    29 | 06 | 2020

    Stofzuigers in de strijd tegen de eikenprocessierups
    Provincie breidt ondersteuning gemeenten uit met o.a. demomoment industriële stofzuigers


    Door het grote aantal rupsen en de vele recreanten in de natuur, ziet provincie Antwerpen een sterke stijging in de overlast door de eikenprocessierups. Gemeenten staan steeds meer zelf in voor de bestrijding, en dat vraagt bijkomende ondersteuning. De provincie lanceerde daarom opnieuw een ondersteuningspakket voor gemeenten, met gratis communicatiemateriaal en een demomoment industriële stofzuigers. 

    Jan De Haes, gedeputeerde voor Milieu en Natuur: “De provincie volgt de verspreiding en de ontwikkeling van de rupsen op het terrein en we staan in contact met de gemeenten, Civiele Bescherming en brandweer. Zo kunnen we snel reageren wanneer gemeenten en aannemers de overlast niet meer de baas kunnen. Gemeenten kunnen intussen rekenen op een uitgebreid ondersteuningspakket, waaronder een demonstratiemoment over industriële stofzuigers om rupsen en nesten weg te zuigen. Dankzij deze ondersteuning kunnen gemeenten de overlast op een zo efficiënt en ecologisch mogelijke manier aanpakken.”

     

    Kathleen Verstraete, provinciaal expert eikenprocessierups, licht de bijkomende ondersteuningsmaatregelen toe: “Gemeenten en aannemers worden steeds meer geresponsabiliseerd om de rupsen zelf te bestrijden. Pas wanneer de hinder te groot is, kunnen ze de brandweer of Civiele Bescherming inschakelen. Zo blijven de aannemers beschikbaar voor burgers die overlast ervaren op hun grond.

    Dit jaar verdeelden we al 542 informatieborden en 373 afzetlinten aan gemeenten en provinciale domeinen. Na de vormingen rond bestrijding, persoonlijke beschermingsmiddelen en het demonstratiemoment, volgt later nog een samenaankoop voor industriële stofzuigers. We zetten ook collectieve inzamelplaatsen voor oude rupsennesten op. Zo kunnen gemeenten laagdrempelig en kostenefficiënt hun oude nesten binnenbrengen (bij een traditioneel verwerkingsbedrijf kan je pas nesten inleveren vanaf 1 ton).”

    Na een algemene inleiding, volgde het demonstratiemoment waarbij verschillende producenten hun model voorstelden. Tijdens het moment werden meteen ook enkele nesten weggezogen.

    Copyright: provincie Antwerpen

    Europees project zoekt oplossing voor overlast eikenprocessierups in de natuur

    De provincie streeft naar de meest ecologische vorm van beheer, waarbij de (gezondheids)impact tot een minimum beperkt wordt en de biodiversiteit behouden blijft. “De eikenprocessierups is een inheemse soort, het is dus zeker niet de bedoeling om de rups uit te roeien. We willen de rupsen vooral beheren op plaatsen waar ze overlast veroorzaken voor burgers”, legt Kathleen Verstraete uit. “Daarom zetten we in op natuurlijke beheertechnieken en starten we een proefproject om de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierupsen in te schakelen. Zo bestaat er een kever die de poppen van de rupsen eet, en ook mezen vinden de jonge rupsen een lekkernij. Sommige sluipwespen en sluipvliegen hebben de rupsennesten nodig om zich voort te planten. Hun eitjes komen tot ontwikkeling in de eikenprocessierups. Op verschillende testlocaties in Vlaanderen zal de omgeving aantrekkelijk gemaakt worden voor deze vijanden. 

    MEER INFO

    Beleidsverantwoordelijke:
    Jan De Haes, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor Milieu en Natuur
    Perscontact: Helke Verdick






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provincie Antwerpen



    Provincie Antwerpen

    28 | 06 | 2020

    Coronatriagepunt in Gouverneur Kinsbergencentrum in Wilrijk sluit de deuren
    Snelle opstart en strakke organisatie zorgden voor een succesvolle samenwerking

    Ruim drie maanden na de opening sluit het triagepunt Gouverneur Kinsbergencentrum (Antwerpen Zuid) in Wilrijk de deuren. Uit de plaatselijke huisartsenkring en Huisartsenwachtpost werd een coronateam samengesteld. Dit team nam al die tijd de coördinatie van het triagepunt op zich. Zo kon het triagepunt als voorpost voor de spoedafdeling van het UZA de toevloed aan coronapatiënten opvangen. Het Antwerpse provinciebestuur stelde het gebouw gratis ter beschikking en zorgde voor facilitaire ondersteuning.

    De eerste dagen na de opstart verliepen relatief rustig, maar de dagen en weken erna stegen de aantallen gestaag. Op sommige dagen in mei telden de artsen en verpleegkundigen zelfs tussen de 40 en de 50 consultaties. In totaal werden meer dan 1.000 afspraken met klinisch onderzoek gemaakt en nam men meer dan 800 testings af via drive-in, dus zonder onderzoek. Van 20 maart tot en met 16 juni werden 1162 PCR-testen afgenomen, waarbij er in 47 gevallen (4,04%) effectief een besmetting met COVID-19 werd vastgesteld.

     

    Snelle start

     

    “Er is enorm snel geschakeld,” stelt gedeputeerde Kathleen Helsen, bevoegd voor zorginnovatie. “Toen we hoorden dat er een triagepunt moest komen, hebben we vanuit de provincie spontaan onze locatie aangeboden. Kwartier Z, ons centrum voor anders leren, anders werken en samenwerken in de zorgsector, was daarvoor ideaal. Het is al ingedeeld in aparte consultatieruimtes. In 48 uur hebben we Kwartier Z kunnen ontruimen en inrichten als triagepunt, met 2 onderzoekslokalen en een onthaal. Ook allerlei praktisch dingen, zoals netwerk en telefonie voorzien, schoonmaak en afvalophaling regelen, verzekeringen in orde brengen, toegangen regelen,… kregen we voor elkaar binnen die twee dagen.”

     

    Alle consultaties en tests werden uitgevoerd door een team van 40 artsen uit de huisartsenkring die zich vrijwillig aangemeld hadden. Zij kregen versterking van verpleegkundigen, ook vrijwilligers. De stad Antwerpen zorgde voor stewards, schoonmaak en administratieve ondersteuning. Alle beschermingsmaatregelen hebben gewerkt, niemand van het team is ziek geworden.

    Strakke organisatie

    Het triagepunt was dagelijks open van 16u tot 18u of 20u, al naargelang de drukte. Dankzij een van de artsen die handig is met ICT-toepassingen kon men een efficiënt systeem opzetten met online afspraken. De afspraken konden worden ingepland door de eigen huisarts, na telefonische triage of een fysieke consultatie. Die huisarts vulde ook de elektronische formulieren in voor het lab en voor de tracing. Deze manier van werken liet toe gemiddeld 50 stalen per 4 uur te nemen.

     

    De samenwerking tussen de verschillende partners (coronateam, stad Antwerpen, provincie Antwerpen/Gouverneur Kinsbergencentrum) verliep vlot. “Als Gouverneur Kinsbergencentrum hebben we kunnen tonen waar we voor staan,” vertelt Scarlett Deurinck, zakelijk leider van het Gouverneur Kinsbergencentrum. “We willen inzetten op samenwerking en innovatie binnen de zorg. Daar zetten we ons gebouw ten volle voor in: we brengen er mensen samen en starten ook zelf projecten op. Het ondersteunen van het triagepunt paste helemaal in onze doelstellingen.”

     

    Werken aan draaiboeken

    Om zich voor te bereiden op een eventuele tweede golf, willen de partners een draaiboek uitwerken voor de artsen die van wacht zijn en voor de huisartsen in de eigen praktijk. Dat draaiboek kan dan bij een nieuw triagepunt gebruikt worden. Bedoeling is om zo het coronateam te ontlasten en ervoor te zorgen dat niet voortdurend één van de vijf artsen die deel uitmaken van dat team aanwezig moet zijn.

    Beleidsverantwoordelijke:
    Kathleen Helsen, CD&V, gedeputeerde bevoegd voor Zorginnovatie






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 12/06-18/06 2023
  • 05/06-11/06 2023
  • 08/05-14/05 2023
  • 01/05-07/05 2023
  • 24/04-30/04 2023
  • 27/03-02/04 2023
  • 13/03-19/03 2023
  • 27/02-05/03 2023
  • 20/02-26/02 2023
  • 06/02-12/02 2023
  • 30/01-05/02 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 12/12-18/12 2022
  • 05/12-11/12 2022
  • 28/11-04/12 2022
  • 14/11-20/11 2022
  • 07/11-13/11 2022
  • 31/10-06/11 2022
  • 24/10-30/10 2022
  • 17/10-23/10 2022
  • 10/10-16/10 2022
  • 03/10-09/10 2022
  • 26/09-02/10 2022
  • 05/09-11/09 2022
  • 22/08-28/08 2022
  • 15/08-21/08 2022
  • 08/08-14/08 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 04/07-10/07 2022
  • 20/06-26/06 2022
  • 06/06-12/06 2022
  • 30/05-05/06 2022
  • 16/05-22/05 2022
  • 09/05-15/05 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 25/04-01/05 2022
  • 18/04-24/04 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 28/03-03/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 07/03-13/03 2022
  • 28/02-06/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 14/02-20/02 2022
  • 07/02-13/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 24/01-30/01 2022
  • 17/01-23/01 2022
  • 10/01-16/01 2022
  • 13/12-19/12 2021
  • 06/12-12/12 2021
  • 29/11-05/12 2021
  • 22/11-28/11 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 08/11-14/11 2021
  • 25/10-31/10 2021
  • 18/10-24/10 2021
  • 11/10-17/10 2021
  • 04/10-10/10 2021
  • 27/09-03/10 2021
  • 13/09-19/09 2021
  • 30/08-05/09 2021
  • 23/08-29/08 2021
  • 16/08-22/08 2021
  • 09/08-15/08 2021
  • 19/07-25/07 2021
  • 12/07-18/07 2021
  • 05/07-11/07 2021
  • 28/06-04/07 2021
  • 21/06-27/06 2021
  • 14/06-20/06 2021
  • 31/05-06/06 2021
  • 17/05-23/05 2021
  • 03/05-09/05 2021
  • 26/04-02/05 2021
  • 19/04-25/04 2021
  • 12/04-18/04 2021
  • 29/03-04/04 2021
  • 22/03-28/03 2021
  • 15/03-21/03 2021
  • 01/03-07/03 2021
  • 22/02-28/02 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 08/02-14/02 2021
  • 01/02-07/02 2021
  • 25/01-31/01 2021
  • 11/01-17/01 2021
  • 04/01-10/01 2021
  • 21/12-27/12 2020
  • 14/12-20/12 2020
  • 30/11-06/12 2020
  • 23/11-29/11 2020
  • 09/11-15/11 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 12/10-18/10 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 28/09-04/10 2020
  • 07/09-13/09 2020
  • 31/08-06/09 2020
  • 24/08-30/08 2020
  • 17/08-23/08 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 03/08-09/08 2020
  • 27/07-02/08 2020
  • 20/07-26/07 2020
  • 13/07-19/07 2020
  • 06/07-12/07 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 22/06-28/06 2020
  • 08/06-14/06 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 04/05-10/05 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 20/04-26/04 2020
  • 13/04-19/04 2020
  • 06/04-12/04 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 23/03-29/03 2020
  • 16/03-22/03 2020
  • 09/03-15/03 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 17/02-23/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 20/01-26/01 2020
  • 13/01-19/01 2020
  • 06/01-12/01 2020
  • 30/12-05/01 2020
  • 16/12-22/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 28/10-03/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 27/05-02/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 11/03-17/03 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 03/12-09/12 2018
  • 26/11-02/12 2018
  • 19/11-25/11 2018
  • 12/11-18/11 2018
  • 05/11-11/11 2018
  • 29/10-04/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 15/10-21/10 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 24/09-30/09 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 27/08-02/09 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 30/07-05/08 2018
  • 16/07-22/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 18/06-24/06 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 28/05-03/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 14/05-20/05 2018
  • 07/05-13/05 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 26/03-01/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 05/03-11/03 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 18/12-24/12 2017
  • 11/12-17/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 27/11-03/12 2017
  • 20/11-26/11 2017
  • 13/11-19/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 30/10-05/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 02/10-08/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 21/08-27/08 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 17/07-23/07 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 26/06-02/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 12/06-18/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 29/05-04/06 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 08/05-14/05 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 02/01-08/01 2017
  • 26/12-01/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 12/12-18/12 2016
  • 05/12-11/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 14/11-20/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 08/08-14/08 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 25/07-31/07 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 04/07-10/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 06/06-12/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 18/04-24/04 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2021
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!