Inhoud blog
  • Provincie Antwerpen
  • Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Regionaal Nieuws
    van Antwerpen
    30-10-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

    30 | 10 | 21

     

    Eerste tuinstraat in Antwerpen is klaar

     

    De Lange Riddersstraat in centrum-Antwerpen werd volledig omgetoverd en kreeg een creatieve groene inrichting in samenspraak met de bewoners. In deze eerste complete tuinstraat van Antwerpen genieten de bewoners en passanten volop van een kleine groene oase midden in de stad.

     

    Na een intensief traject met bewoners, ontwerpers van de stad, water-link  en Aquafin, startte in 2020 de heraanleg van de Lange Riddersstraat tot een echte tuinstraat.

     

    Maximaal groen en optimale waterinfiltratie

    Een tuinstraat is een straat die zo groen mogelijk is ingericht en zoveel mogelijk water ter plekke infiltreert dankzij bomen en plantvakken, ingerichte boomspiegels, geveltuinen en groenslingers. Het inrichten van dergelijke straten is een van de maatregelen waarmee de stad zich voorbereidt op de gevolgen van klimaatverandering. Zo biedt een tuinstraat wateropvang om overstromingen te vermijden bij hevige regen en kan dat water hergebruikt worden tijdens extreme droogte. De straat brengt ook verkoeling tijdens warme zomerdagen en creëert een rustiger, groener en mooier straatbeeld.

     

    Naast het groene karakter is er een hele reeks technische vernieuwingen. De straat werd zo veel mogelijk onthard en enkel waar het strikt noodzakelijk was, kreeg ze verhardingen, in waterdoorlatend materiaal weliswaar. Het dakwater langs de straatkant wordt opgevangen in ondergrondse reservoirs en infiltratievaten. Met een handpomp kunnen de bewoners het opgevangen regenwater hergebruiken om planten water te geven of verkoeling te zoeken op warme dagen. Overtollig water wordt uiteindelijk weggeleid naar een infiltratiezone onder het wegdek zodat het vertraagd in de bodem kan sijpelen. Dankzij deze ambitieuze maatregelen stroomt de lokale neerslag niet naar de riolering. 

     

    “Van bij het begin was ik enorm gecharmeerd door het ontwerp dat voor de Lange Riddersstraat werd uitgetekend. Een groene oase met opvang, infiltratie en hergebruik van regenwater in het midden van onze stad. Een voorbeeldproject in het kader van Antwerpen Breekt Uit!”, vertelt schepen voor openbaar domein Claude Marinower enthousiast.

     

    Primeur in Antwerpen

    Het principe van de tuinstraten wordt al een tijdje toegepast in Antwerpse straten, maar de Lange Riddersstraat is de eerste die de volledige heraanleg succesvol afrondde. In 2017 startte de stad met het pilootproject tuinstraten om te experimenteren met een nieuwe aanpak, met een samenwerking met bewoners, het toepassen van nieuwe technieken en het omgaan met het onderhoud na de aanleg.  Maar de ambities van de stad reiken verder dan een experiment. Ondertussen werden tal van onthardingsprojecten opgestart, lopen heel wat projecten voor nieuwe tuinstraten en klimaatstraten, onder de overkoepelende naam ‘Antwerpen Breekt Uit’ en blijft Antwerpen middelen vrijmaken om meer ruimte te creëren voor groen en water in de straten en pleinen.

     

    Gedragen door de bewoners

    Districtsschepen voor groenvoorziening en parken Tom Van den Borne: “De buurtbewoners werden vanaf het begin betrokken bij de heraanleg van hun straat en ook na de heraanleg blijven ze een grote rol spelen. Indien ze dat willen, kunnen ze zelf mee instaan voor het groen in de straat en bepaalde plantvakken naar eigen smaak beplanten en verzorgen. Zo wordt de tuinstraat echt een straat voor en door de bewoners. Als district zijn we fier op deze tuinstraat. We beloonden de betrokkenheid en het enthousiasme van de buurtbewoners op zaterdag 30 oktober met een gezellig buurtfeest voor jong en oud.”

     Verantwoordelijken: Claude Marinower, schepen voor openbaar domein – Paul Cordy, districtsburgemeester – Tom Van den Borne, districtsschepen voor groenvoorziening en parken

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ANTWERPEN

     

     

     

    30 | 10 | 21

     

    Veelkleurige kunstinstallatie voor Herentalsebaan

     

    Op de Herentalsebaan in Deurne-Zuid werd vandaag een kunstinstallatie in het winkelgedeelte van de straat ingehuldigd. Als sluitstuk van de recente heraanleg zetten stad, district en handelaars zowel het diverse karakter van de winkelstraat als de veelzijdigheid van de buurt in de kijker.

     

    Kunstenaar Maarten Schaubroeck liet zich inspireren door de diversiteit en de kleuren die hij zag in de straat. Hij vertaalde dit in een aantal stalen constructies en muurschilderingen. De muurschilderingen bestaan uit tientallen gekleurde vlakken. Ze staan voor de veelzijdigheid van de buurt en benadrukken het feit dat iedereen er welkom is. De kunstinstallatie als geheel straalt vrolijkheid, creativiteit, diversiteit, eenheid, dynamiek, kleur en kracht uit.

     

    Stalen constructies en muurschilderingen als verwelkoming

    De stalen constructies en de muurschilderingen bevinden zich op de parkings De Keteleer en Elite in het winkelgedeelte van de Herentalsebaan, en zijn goed zichtbaar voor iedereen die passeert. De constructies werden uitgevoerd in gegalvaniseerd staal dat nadien een kleurlak kreeg. Daardoor zijn ze heel sterk, duurzaam en weersbestendig. Het thema van de gekleurde vlakken kan ook gebruikt worden in verdere communicatie over de winkelstraat.

     

    Koen Kennis, schepen voor middenstand: “De Herentalsebaan is het economische hart van Deurne-Zuid. Sinds de heraanleg is de leegstand er met maar liefst 30% gedaald. Er zijn heel wat nieuwe handelszaken bijgekomen, waardoor met name het aanbod op vlak van horeca, persoonsverzorging en voeding is gestegen. Veel succes aan de handelaars op de Herentalsebaan!”

     

    Tjerk Sekeris, districtsburgemeester Deurne: “De kunstenaar heeft zich laten inspireren door wat hij hier voelde en is erin geslaagd om dit in beelden samen te vatten. De enorme diversiteit van het kunstwerk kan je trouwens letterlijk proeven bij enkele nieuwe horecazaken. En ook voor dit project konden we nauw samenwerken met de lokale middenstand. Zij zijn er weer in geslaagd om deze nieuwigheid niet zomaar te ondergaan, maar te omarmen en aan te grijpen om hún winkelstraat te promoten. Deze inspanningen tonen nog maar eens de dynamiek die leeft op de Herentalsebaan.”

     

    Afronding heraanleg belangrijkste winkelstraat Deurne-Zuid

    De Herentalsebaan is de belangrijkste winkelstraat in Deurne-Zuid. In 2018 werd de straat van gevel tot gevel volledig vernieuwd. Door de heraanleg kreeg het winkelgedeelte van de straat een kwaliteitsvolle uitstraling. Als sluitstuk van de heraanleg werd nu de veelkleurige kunstinstallatie geplaatst om de identiteit van de winkelstraat te benadrukken.

     

    Ernst Greeve, voorzitter stuurgroep Herentalsebaan: “Als handelaars hebben we de handen in elkaar geslagen om van de heraanleg mee een positief verhaal te maken. We hebben op verschillende momenten de aandacht van klanten en passanten getrokken met ludieke acties en deden dat voor dit geslaagde kunstproject opnieuw met een wedstrijd. De kunstwerken vormen de kers op de taart en verbeelden op een toepasselijke manier de kracht van de Herentalsebaan als winkelhart van Deurne-Zuid.”

     Verantwoordelijken: Koen Kennis, schepen voor middenstand - Tjerk Sekeris, districtsburgemeester Deurne

     




    copyright: Jan Dirckx






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    27-10-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

    T

     

     

    25 | 10 | 21

     

    Wilrijkenaren zorgen voor properen en fleurige straten met Herfstpoets en Groenbouwers

     

    Wilrijk ligt er na sinds dit weekend extra proper en bloemrijk bij. Daarvoor zorgen de Herfstpoets en de verdeling van planten in het kader van Groenbouwers, die allebei plaatsvonden op zaterdag 23 oktober.

     

     

    32 straten kregen poetsbeurt

    Sinds 2020 organiseert Buurtbouwers in Wilrijk naast de traditionele Lentepoets ook een herfstpoets. Daarbij slaan buren de handen in elkaar om samen de stoep een flinke kuisbeurt te geven. Dit jaar schreven 32 straten zich in. Het district beloonde hen met bloembakken en plantjes. Zo verdeelde Buurtbouwers op zaterdag 23 oktober maar liefst 3600 viooltjes onder de bewoners van de deelnemende straten. Heel wat straten sloten de Herfstpoets af met een brunch, door Buurtbouwers ondersteund met een subsidie.

     

    Heel wat nieuwe Groenbouwers erbij

    Groenbouwers overkoepelt sinds dit voorjaar het nieuwe groenreglement van het district Wilrijk. Dat ondersteunt inwoners met kleinschalige straatacties die zorgen voor meer groen, minder verharding en betere opvang van regenwater in Wilrijkse straten. Groenbouwers zette samen met een reeks partners haar acties dit najaar extra in de de verf met een grote infomarkt op 11 september op de Bist.

     

    Eind september sloot Groenbouwers zijn tweede inschrijfronde af, wat resulteerde in deze cijfers:

     

    • Er werden 7 aanvragen ingediend om een groenslinger op te hangen in Wilrijkse straten.
    • 22 gezinnen richten voor hun woning een geveltuin in.
    • 29 Wilrijkenaren kochten aan voordeeltarief een regenton waarmee ze aan de voorgevel van hun huis regenwater recupereren om bijvoorbeeld planten water te geven.
    • Her en der in Wilrijk sloegen buurtbewoners de handen in mekaar om in totaal 178 m² grasstroken in hun straat een fleurige invulling te geven.
    • 135 boomvakken in Wilrijkse straten worden beplant door bewoners.
    • 5 gezinnen tekenden in op de tegelservice: zij vervingen de verharding van hun oprit of voortuin door een klimaatvriendelijker alternatief en lieten de stenen ophalen door de stad.
    • Groenbouwers deelde voor al deze acties in totaal 3900 gratis planten uit. Die worden door Wilrijkenaren opgehaald op zaterdag 23 oktober.

     

    Bijzondere acties in Eenheidsstraat en Schuurveldlaan

    In twee straten hielden de bewoners op zaterdag 23 oktober een bijzondere actie in het kader van Groenbouwers:

    • In de Eenheidsstraat verfraaien buurtbewoners de volledige bestaande grasstrook met plantjes.
    • 75 boomvakken van de Schuurveldlaan werden verfraaid met plantjes van Groenbouwers.

     

    Hans Ides, Wilrijks districtsschepen voor groen(voorziening) en Buurtbouwers: "Samen Wilrijk ontharden en groener maken is duidelijk een boodschap die aanslaat. Het is geweldig om zien dat er in de tweede groenbouwers ronde van Wilrijk nog meer initiatieven door onze inwoners worden genomen dan de eerste keer die ook al een succes was. Hopelijk kunnen we de komende jaren op dit elan verder gaan."

     

    Nieuwe inschrijfrondes in 2022

    Groenbouwers loopt ook na nieuwjaar voort. Vanaf 1 januari 2022 kunnen Wilrijkenaren zich opnieuw inschrijven voor één of meerdere acties van dit nieuwe groenreglement. De deadline van deze derde ronde ligt op 31 maart 2022. informatie over de Groenbouwers-acties is te vinden op www.wilrijk.be/groenbouwers.

     

     

    Verantwoordelijke districtsschepen: Hans Ides, districtsschepen voor o.a. groen(voorziening) en Buurtbouwers, Kristof Bossuyt, districtsburgemeester en bevoegd voor o.a. communicatie, tel.

     

     

     


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Merksem
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

     

     

    26 | 10 | 21

     

    Sportief griezelen tijdens de Halloween Survival Run in het Fort van Merksem

     

    Op zaterdag 30 oktober tovert district Merksem het Fort van Merksem om tot een griezelig hindernissenparcours voor jong en oud. Tijdens de Halloween Survival Run staan deelnemers oog in oog met allerlei griezels en moeten ze hindernissen overwinnen om veilig terug naar huis te kunnen.

     

    Om 13 uur start de competitieve loop. Deelnemers nemen het dan tegen elkaar op en lopen zo snel mogelijk een parcours van 6 km. Wie het snelst de griezels en hindernissen overwint, verdient een plaats op het podium.

     

    Deelnemers die puur voor het plezier lopen kunnen tussen 14.30 en 16.30 uur aan het parcours starten. Het district moedigt iedereen aan om verkleed te komen als heks, spook, vampier, pompoen enzovoort om samen te zorgen voor een echte Halloweensfeer.

     

    Inschrijven voor de Halloween Survival Run 2021 kan via www.merksem.be/halloween, waar alle info over het event te vinden is. Ook wie op de dag zelf nog beslist om mee te doen, is welkom zonder inschrijving. Deelname aan het event is volledig gratis en alle deelnemers krijgen bovendien een kom pompoensoep aangeboden.

     

     

    Meer info over dit persbericht: Mike Van Gele, sportantenne,

    Verantwoordelijke: Patrick Van den Bempt, districtsschepen voor sport,

     

     

     


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Borgerhout
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

     

     

     

    Groeidag in Borgerhout

     

     

    Op 23 oktober werd opnieuw vlijtig onthard en vergroend in de Borgerhoutse straten. Er werd ook grondig gepoetst tijdens deze tweede Groeidag. Borgerhout zet in op aangename buurten met meer groen en water. Zo groeit het district mee met het klimaat en kan de Borgerhoutenaar duurzamer leven. Tijdens de Groeidagen kunnen bewoners een geveltuintje aanleggen of hun straat of plein eens grondig poetsen. Daarnaast zette het district, met partner Klimplant vzw, in op de ondersteuning bij deze vergroening in 2 straten en bij een woonblok. Sommige bewoners gingen samen aan de slag om hun buurt te vergroenen of te poetsen. Het district ondersteunde ook graag de actie #BreekUIT van het Ecohuis. Hiervoor bestelden Borgerhoutenaren 986 gratis plantjes die samen zorgden voor bijna 200m² ontharding. Op naar een volgende Groeidag op 23 april 2022.

     

    Twee straten en een woonblok

    In het kader van de coronamaatregelen werd beslist om in te zoomen op het vergroenen van 2 straten en een woonblok. In de Bouwhandelstraat en de Oudstrijdersstraat kregen bewoners op voorhand een deurbezoek van vrijwilligers van Klimplant vzw met de vraag of ze graag een geveltuin, buurtboom, klimkabel of groenslinger wensten. Ook een regenton aan de straatkant behoorde tot de mogelijkheden. De dag zelf staken buren en vrijwilligers de handen uit de mouwen om het verschil te maken. In de Stan Ockersstraat kreeg een woonblok twee grote klimhulpen tegen de blinde gevels en kregen de bewoners van de appartementen een gevulde bloembak om hun terrassen te verfraaien.

     

    Borgerhout groeit heel het jaar door

    Een aanvraag voor een gratis groenslinger of klimkabel kan doorlopend ingediend worden. Twee keer per jaar, voor de Groeidagen, installeert de aannemer Groene Gevels vzw deze kabels in opdracht van het district. Zaterdag konden bewoners die dit aanvroegen ook hun klimplant en potgrond ophalen. Er werden bij deze ronde 48 klimhulpen en 9 groenslingers geïnstalleerd. Ook een Buurtboom aanvragen doe je wanneer je wenst. Met een buurtboom verfraai je het plantvak dat aanwezig is rond een boom in je straat en zorg je zo mee voor een mooiere leefomgeving.

     

    Ontharding en opvang van water

    Het district zette doorheen het jaar in op de ontharding van verschillende locaties in Borgerhout. Op het woonerf in de Van Leentstraat bv. gebeurde dat na een initiatief van de bewoners zelf. Er werden grote plantvakken aangelegd op het woonerf. Na deze ontharding gingen bewoners ook zaterdag al aan de slag met het aanplanten van hun nieuwe voortuintjes.

    In ‘Den Dreihoek’, een aantal straten tussen de Kroonstraat en de Provinciestraat, zetten de buurtbewoners dan weer hard in op wateropvang door de installatie van regentonnen. Tijdens De Groeidag werd alvast 1 regenton geïnstalleerd. Deze week worden nog 17 extra regentonnen geplaatst. Het water in deze regentonnen zal door de buurt gebruikt kunnen worden voor het bewateren van hun geveltuintjes.

     

    Poetsacties en zwerfvuil

    Borgerhoutenaars werden aangemoedigd om een Herfstpoets te houden of samen zwerfvuil te rapen. Bewoners konden hiervoor poetsmateriaal krijgen van het district. Hierop gingen verschillende buurtbewoners en verenigingen aan de slag. Zo ook deed bv. BIS vzw een oproep om samen met bewoners het Koxplein en de omgeving ervan te poetsen en er zwerfvuil te ruimen. Dit werd een zeer gesmaakte actie op deze zonnige dag die zeker op een vervolg kan rekenen.

     

    Districtsburgemeester Marij Preneel vult trots aan: “Dankzij de inzet van de bewoners wordt Borgerhout stilaan omgetoverd van het meest grijze tot het meest groene district. Groen in de buurt maakt gelukkiger en gezonder.”

     

    Verantwoordelijke Borgerbouwers: Nele Taminau, 

    Verantwoordelijke districtsschepen: districtsburgemeester Marij Preneel

     

     

     

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BORGERHOUT

    BORGERHOUT

     

     

    27 | 10 | 2021

     

    District Borgerhout lanceert ‘Littekens van Borgerhout’ over gevoelig erfgoed in het straatbeeld

     

    De erfgoedwerking van het district zet de komende jaren in op bewustmaking en dialoog over gevoelig erfgoed, onder de noemer ‘Littekens van Borgerhout’. Als eerste is het koloniaal verleden aan de beurt; welke verwijzingen hiernaar zijn te vinden in Borgerhout en wat is de impact ervan vandaag? Iedereen is welkom om vanaf half november deel te nemen aan verschillende gespreksavonden. De vernieuwde erfgoedwebsite Borgerhout Bewaart verzamelt al het aanbod in de buurt.

     

    Bewustwording

    Districtsburgemeester Marij Preneel licht toe: “Onder gevoelig erfgoed verstaan we geschiedkundige gebeurtenissen die de dag van vandaag diepe sporen nalaten. Denk aan globale feiten zoals WO II en het koloniaal verleden, maar ook heel lokaal zoals de slachtoffers van de opstand in de kaarsenfabriek Den Bougie. Vaak zijn die zaken eerder onzichtbaar in het straatbeeld, maar soms zijn ze ook heel erg verankerd, in de vorm van straatnamen. De impact van die erfgoedsporen vandaag de dag en de menselijke verhalen die daarmee onlosmakelijk verbonden zijn, mogen we niet vergeten. Het district wil haar bewoners bewust maken van dit soms ook gecontesteerd erfgoed. Want de plek waar mensen wonen of werken is één die zo inclusief mogelijk moet zijn. Samen durven kijken naar en praten over lokaal erfgoed werkt hopelijk verbindend.”

     

    Op maat van al onze inwoners

    “In geen geval willen we nog meer gaan polariseren dan vaak nu al gebeurt. Lokaal aan de slag gaan rond koloniaal erfgoed betekent dat er mogelijks emotionele discussies of meningen gaan volgen. Dat kan en mag ook, mits op een respectvolle manier én steeds met aandacht voor de ander. In onze aanpak van dit traject willen we ook zo participatief mogelijk werken. Een externe klankbordgroep staat en stuurt ons bij waar nodig, en we willen vooral heel graag weten van onze bewoners wat we best gaan doen met dit erfgoed, zoals met de gedenkplaat voor Borgerhoutse kolonialen tegen de zijkant van ons districtshuis. Of sommige straat- en pleinnamen. Uiteraard zal deze inspraak binnen een afgebakend kader gebeuren, maar toch willen we graag zoveel mogelijk input hierrond verzamelen. Alleen zo maken we Borgerhout samen nog meer op maat van al onze inwoners; jong en oud, met migratieroots en zonder.”, aldus districtsschepen voor cultuur Aïssatou Cissé.

     

    Dialoog starten

    "Als districtsschepen van diversiteit en samenlevingsopbouw ben ik uitermate blij dat we het littekenproject met dit actuele thema kunnen aftrappen. Met dit traject willen bewustmaken en de dialoog starten rond het koloniaal erfgoed in ons district, maar ook rond het gedachtengoed dat is overgebleven uit die koloniale periode. Want bewustwording over de link tussen kolonialisme en hedendaagse ongelijkheden en racisme helpt om die laatsten vandaag te bestrijden." aldus districtsschepen Ben Van Duppen.

     

    Website

    Op www.borgerhoutbewaart.be vind je heel wat informatie; zowel historische kennis als het volledige, gratis programma. Startschot zijn dialoogtafels, vanuit de Nederlandse methodiek ‘emotienetwerken’, in het districtshuis op 15/11 om 20 uur en 16/11 om 18 uur. Deze methode biedt de tijd en ruimte om in gesprek te gaan over de koloniale littekens en ieders kijk ernaar te leren begrijpen. Daaropvolgend vindt er een gespreksavond met boeiende sprekers plaats in AMOR op 30/11 om 20 uur. Plaatsen zijn beperkt, schrijf snel in via de website van De Roma.

     

    Inspraak en educatie

    Andere programmaonderdelen volgen nog begin volgend jaar, zoals onderwijsprojecten en nieuw publieksaanbod. Tegen de zomer wil het district voldoende inspraak verzameld hebben middels al deze projecten en een plan van aanpak hebben over wat de toekomst is van dit erfgoed in het straatbeeld. Hou de website en sociale media van district Borgerhout in het oog voor de meest actuele informatie.

     

    Zelf organiseren

    Tot slot wil district Borgerhout zijn bewoners en verenigingen ook oproepen om zélf activiteiten binnen dit kader te organiseren. Het project moet o.a. in Borgerhout doorgaan, er moet een duidelijke link met het thema koloniaal erfgoed zijn en het moet openstaan voor iedereen. Projectaanvragen kunnen ingediend worden tegen 1 februari via www.borgerhout.be/subsidies

     

     

     

    Verantwoordelijke: cultuurantenne Borgerhout, Inne Peeters,

     

    Verantwoordelijke districtsschepenen: districtsburgemeester Marij Preneel,

    en districtsschepen voor cultuur, Aïssatou Cissé, districtsschepen voor cultuur, 

     

     

    Bijlagen:
    51.jpg (5.2 KB)   

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Kempens Landschap


    Stichting Kempens Landschap

    & Lokaal Bestuur Heist-op-den-Berg


    27 | 10 | 2021

    Kinderen kunnen meebouwen aan LEGO-maquette van Hof Ter Laken

    Kempens Landschap organiseert workshops op 13 november 2021 in het kasteel

    Björn Ramant en Corneel Clarys, die vorig jaar de finale haalden van het VTM-programma LEGO Masters, laten hun bouwkunsten los op het kasteel van Hof Ter Laken in Heist-op-den-Berg. Op zaterdag 13 november kunnen kinderen hen daarbij helpen in een aantal korte workshops, die ongeveer een uurtje duren. Eerst krijgen ze enkele praktische tips, daarna kunnen ze leuke meubeltjes maken die later eventueel in het kasteel komen te staan. Vooraf inschrijven is verplicht om deel te nemen.

     

     

    Hof Ter Laken als uitdaging

     

    Het kasteeldomein van Hof ter Laken is gelegen in het hart van Booischot en is een waar erfgoedpareltje. Het park met kasteel en remise bekoort sinds de aankoop en openstelling door Stichting Kempens Landschap en Lokaal Bestuur Heist-op-den-Berg heel wat mensen, zowel van binnen de gemeente als erbuiten. En dat prachtige domein, of toch het kasteel ervan, wou Kempens Landschap dus wel eens in LEGO® laten nabouwen.

     

    Het nabouwen van het kasteel is echter geen evidentie”, vertelt gedeputeerde Kathleen Helsen, covoorzitter van Kempens Landschap. “Het gebouw heeft een dak met patroontekeningen en meerdere torens. Ook de gevels zijn mooi versierd, wat het niet makkelijk maakt om het zomaar na te bootsen met LEGO®-blokjes. Om nog maar te zwijgen van de indrukwekkende eetkamer, bibliotheek en huiskapel in neogotische stijl met plafondschilderingen en muurversieringen. Toch gingen Corneel Clarys en Björn Ramant, de halve finalisten van LEGO Masters 2020, begin dit jaar heel graag op onze vraag in.”

     

    LEGO-maquette van 55.000 steentjes

     

    Om te weten hoeveel blokjes ze moesten voorzien, maakten Björn en Corneel eerst een digitaal model. Daaruit bleek dat ze maar liefst 55.000 LEGO®-steentjes nodig zouden hebben om een maquette van 1,8 m breed en 0,8 m hoog te kunnen bekomen. Op 11 september startten ze effectief met bouwen. Dat deden ze tijdens een leuke activiteit in het kasteel zelf. Zo’n kleine 500 mensen kwamen die dag een kijkje nemen, wat aantoont dat LEGO® en erfgoed hand in hand kunnen gaan”, gaat burgemeester Luc Vleugels verder.

     

    Corneel Clarys en Björn Ramant tijdens de eerste bouwdag van de maquette –

    Foto: Kempens Landschap

     

    Bouw mee op 13 november!

     

    Maar Kempens Landschap wilde nog meer doen om jong en oud bij de LEGO®-uitdaging te kunnen betrekken”, vertelt Jan De Haes, gedeputeerde en eveneens covoorzitter van Kempens Landschap. “Dus spraken we samen met Corneel en Björn af om deze keer een dag met workshops te organiseren, opnieuw in het kasteel zelf. Op 13 november is het zover! Kinderen kunnen zich online inschrijven om gedurende een uurtje mee te komen bouwen, in groepjes tot 20 personen. Ze krijgen eerst wat tips & tricks aangeleerd van Björn en Corneel, en krijgen nadien een doos blokjes en wat instructies om zelf aan de slag te gaan. Bedoeling is dat er meubeltjes worden gemaakt voor in het kasteel. De ouders kunnen gerust binnenkomen en mee komen kijken. Ook andere mensen zijn tussendoor uiteraard van harte welkom.”

    Wil je kind graag deelnemen? Dan moet je het vooraf inschrijven. Dat kan via een online formulier dat je vindt op https://inschrijven-online.be/form/stichting-kempens-landschap/lego-workshop-hof-ter-laken  Je vindt deze link en de gegevens ook op de facebookpagina van Kempens Landschap. Deelname is gratis.

     

    Kom je op zaterdag 13 november graag gewoon langs om een kijkje te nemen in de eetkamer of bibliotheek van het kasteel? Dat kan tussen 9.30 en 17 uur.

     

    Locatie: Kasteel Hof Ter Laken, Hofdreef, Booischot (Heist-op-den-Berg).

    De Hofdreef is afgesloten voor verkeer. De auto kan je parkeren aan de kerk of in de straat Ter Laken. Van daar is het nog zo’n 10 minuten te voet naar het kasteel zelf. Met de fiets kan je wel tot aan het kasteel rijden.

     

    Breng voor de zekerheid een mondmasker mee. Afhankelijk van de coronamaatregelen van dat moment zou het kunnen dat je het binnen moet dragen.

     

    Beleidsverantwoordelijken:
    Jan De Haes, N-VA, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap l  

    Kathleen Helsen, CD&V, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap l 

    Luc Vleugels, CD&V, burgemeester Heist-op-den-Berg |

     








    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provincie Antwerpen


    Provincie Antwerpen

    27 | 10 | 2021

    Antwerpenaren ruimen recordaantal peuken op, en blijven doorgaan.
    Deurne Ruimt Op! en Provinciaal Groendomein Rivierenhof organiseren samen zwerfvuilzondag op 7 november.

     

    Een maand geleden gingen een honderdvijftigtal inwoners van Deurne aan de slag om zo veel mogelijk peuken te verwijderen uit de openbare ruimte. Door het grote succes van de World Cleanup Day in september organiseren Deurne Ruimt Op! en Provinciaal Groendomein Rivierenhof op 7 november een nieuwe opruimactie in het park.


    Er werden in Deurne maar liefst 88.156 peuken geraapt tijdens de World Cleanup Day in september. Dat zijn er meer dan dat Deurne inwoners heeft!

    “We mogen dus spreken van een geslaagde editie 2021”, reageert organisator Rebecca Gevers van Deurne Ruimt Op! (DROP in het kort).


    “We hebben het wereldrecord peuken opruimen verbroken en daar willen we alle deelnemers voor bedanken. Helaas is het officieel registreren van het record voor ons niet mogelijk, we houden het dus op een Antwerps record”; vervolledigd oprichter Alain Hoeckx.

     

    Zwerfvuil opruimen in het Rivierenhof herfst 2021 - Copyright: Provincie Antwerpen

    Meer dan één keer per jaar

    Afgelopen zomer werd op elke laatste zondag van de maand een zwerfvuilzondag in het Rivierenhof georganiseerd. Deze opruimacties werden gerealiseerd met steun van Mooimakers. Op zondag 7 november wordt het eerste seizoen van zwerfvuilzondagen afgesloten met een grote opruimactie in het park.

     

    “Met deze opruimacties willen we de bezoekers betrekken bij het proper houden van het park, en tegelijk ook een moment creëren waarop buurtbewoners elkaar beter leren kennen en samen op pad gaan in het park”, vertelt Renee Beerens, medewerker op de dienst publiekswerking van de provincie Antwerpen.

     

    Wil je ook deelnemen aan de zwerfvuilzondag? Schrijf je dan in via de website van Deurne Ruimt Op (https://www.deurneruimtop.be/zwerfvuil-zondagen/).

    PRAKTISCHE INFO

    Wanneer:
    Zondag 7 november tussen 10u en 15u

    Waar:
    Tent aan de spiegelvijver ter hoogte van Kasteel Rivierenhof, Parkweg via Turnhoutsebaan 244, 2100 Antwerpen

    Website:

    www.provincieantwerpen.be > Rivierenhof

    Social media:

    www.facebook.com  > Rivierenhof

    www.instagram.com > Rivierenhof

    www.twitter.com > DeDomeinen

    Beleidsverantwoordelijke:
    Jan De Haes, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor recreatie- en groendomeinen

     


    Dienst:

    Eveline Sierens

    Provinciale Groendomeinen regio Antwerpen











    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    25-10-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provincie Antwerpen

    PROVINCIE ANTWERPEN




    25 | 10 | 2021

    Nieuwe visie over ruimtegebruik in de provincie Antwerpen
    Voorontwerp Provinciaal Beleidsplan Ruimte Antwerpen is klaar

    Voor het toekomstige ruimtegebruik op haar grondgebied werkt de provincie Antwerpen aan het Provinciaal Beleidsplan Ruimte Antwerpen. Daarin koppelt ze ruimtegebruik aan mobiliteit, zet ze in op efficiënt ruimtegebruik en vermindert ze de druk op de open ruimte. Het voorontwerp-Beleidsplan Ruimte is klaar. De gemeentebesturen en adviesinstanties geven er dit najaar hun mening over.


    De bevolking groeit terwijl de beschikbare ruimte niet toeneemt. Tegelijkertijd dwingt de druk op het klimaat ons tot duurzamer ruimtegebruik. De provincie Antwerpen werkt aan een nieuw beleid over de ruimtelijke planning op haar grondgebied. In 2019 was de conceptnota, de allereerste versie, van het Provinciaal Beleidsplan Ruimte Antwerpen (PBRA) klaar. De publieke raadpleging daarover leverde heel wat interessante reacties op. “Samen met onze gemeentebesturen gingen we daar in kleine groepen mee aan de slag” legt gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor Ruimtelijke Ordening uit. “Het was een hele uitdaging om alle reacties te verwerken. We ontvingen bijvoorbeeld tegengestelde reacties of vragen om wetgeving aan te passen terwijl dat onze bevoegdheid niet is. Sommigen vonden de conceptnota te vaag en misten concrete acties om het ruimtelijke beleid op het terrein uit te voeren. Daar komen we in het huidige voorontwerp wél aan tegemoet. We formuleren nu ook acties om de visie over de ruimtelijke inrichting van onze provincie samen te realiseren.”

     

    Ruimtegebruik koppelen aan mobiliteit

    Voor het eerst koppelt de provincie Antwerpen ruimtegebruik aan mobiliteit. “Ontwikkelingen die veel mobiliteit teweeg brengen, willen we enkel nog op plekken die met verschillende vervoersmiddelen bereikbaar zijn” gaat Luk Lemmens verder. “De bereikbaarheid bepaalt de draagkracht van een plek. We gebruiken het ruimtemodel en de Ruimtekompassen om die draagkracht in beeld te brengen. De Ruimtekompassen maken namelijk in één oogopslag zichtbaar hoe de ruimtelijke ordening én bereikbaarheid van een plek zich tot elkaar verhouden. De samenhang tussen stads- en dorpskernen brengen we in beeld via regionale woningmarkten. We bepalen ook aan welke criteria locaties moeten voldoen om er ontwikkelingen toe te laten die veel mobiliteit, personen- én goederenvervoer teweeg brengen. We onderscheiden daarbij regionale en interregionale multimodale vervoersknopen.”

     

    Efficiënt ruimtegebruik en open ruimte open houden

    Om mee te werken aan de bouwshift, zet de provincie Antwerpen in op efficiënt ruimtegebruik en het verminderen van de druk op de open ruimte. “We streven naar de juiste functie op de juiste plek door bijvoorbeeld goed gelegen bedrijventerreinen te optimaliseren, te herstructureren en te verdichten. We proberen dat alvast uit met de bedrijventerreinen Kloosterveld en De Zwaan in het grensgebied van Brecht, Brasschaat en Schoten” legt Luk Lemmens uit.

     

    Beelden: bovenaan kernen van Herentals en Turnhout; onderaan bedrijventerrein en agrarisch bedrijf
    Copyright: provincie Antwerpen

     

    Volgende stappen
    Dit najaar geven de gemeentebesturen en adviesinstanties hun mening over de huidige versie van het Provinciaal Beleidsplan Ruimte Antwerpen (PBRA), namelijk het voorontwerp. “We zijn benieuwd naar het advies van onze gemeentebesturen, het Vlaamse departement Omgeving en de Procoro, en nodigen hen uit om ons nieuwe ruimtelijke beleid samen te realiseren. Met behulp van de adviezen en verder onderzoek zetten we het voorontwerp om naar het ontwerp-beleidsplan. Daarop kan iedereen tijdens het openbaar onderzoek reageren. De inwoners van onze provincie krijgen dus ook nog de kans om opnieuw hun mening te geven. Zoveel mogelijk mensen betrekken, leidt tot goed onderbouwde keuzes in het definitieve PBRA dat op termijn het Ruimtelijk Structuurplan Provincie Antwerpen (RSPA) uit 2001 vervangt”, rondt Luk Lemmens af.

     

    Het PBRA bestaat enerzijds uit de strategische visie voor de lange termijn en een set van beleidskaders die op middellange termijn zorgen voor de uitvoering van die visie. De opmaak ervan is een lange, wettelijk vastgelegde, procedure. Meer informatie vind je op www.provincieantwerpen.be/beleidsplanruimte. Je kunt je er ook abonneren op de nieuwsbrief.

    Beleidsverantwoordelijke:
    Luk Lemmens, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor Ruimtelijke Ordening







    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 12/06-18/06 2023
  • 05/06-11/06 2023
  • 08/05-14/05 2023
  • 01/05-07/05 2023
  • 24/04-30/04 2023
  • 27/03-02/04 2023
  • 13/03-19/03 2023
  • 27/02-05/03 2023
  • 20/02-26/02 2023
  • 06/02-12/02 2023
  • 30/01-05/02 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 12/12-18/12 2022
  • 05/12-11/12 2022
  • 28/11-04/12 2022
  • 14/11-20/11 2022
  • 07/11-13/11 2022
  • 31/10-06/11 2022
  • 24/10-30/10 2022
  • 17/10-23/10 2022
  • 10/10-16/10 2022
  • 03/10-09/10 2022
  • 26/09-02/10 2022
  • 05/09-11/09 2022
  • 22/08-28/08 2022
  • 15/08-21/08 2022
  • 08/08-14/08 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 04/07-10/07 2022
  • 20/06-26/06 2022
  • 06/06-12/06 2022
  • 30/05-05/06 2022
  • 16/05-22/05 2022
  • 09/05-15/05 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 25/04-01/05 2022
  • 18/04-24/04 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 28/03-03/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 07/03-13/03 2022
  • 28/02-06/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 14/02-20/02 2022
  • 07/02-13/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 24/01-30/01 2022
  • 17/01-23/01 2022
  • 10/01-16/01 2022
  • 13/12-19/12 2021
  • 06/12-12/12 2021
  • 29/11-05/12 2021
  • 22/11-28/11 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 08/11-14/11 2021
  • 25/10-31/10 2021
  • 18/10-24/10 2021
  • 11/10-17/10 2021
  • 04/10-10/10 2021
  • 27/09-03/10 2021
  • 13/09-19/09 2021
  • 30/08-05/09 2021
  • 23/08-29/08 2021
  • 16/08-22/08 2021
  • 09/08-15/08 2021
  • 19/07-25/07 2021
  • 12/07-18/07 2021
  • 05/07-11/07 2021
  • 28/06-04/07 2021
  • 21/06-27/06 2021
  • 14/06-20/06 2021
  • 31/05-06/06 2021
  • 17/05-23/05 2021
  • 03/05-09/05 2021
  • 26/04-02/05 2021
  • 19/04-25/04 2021
  • 12/04-18/04 2021
  • 29/03-04/04 2021
  • 22/03-28/03 2021
  • 15/03-21/03 2021
  • 01/03-07/03 2021
  • 22/02-28/02 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 08/02-14/02 2021
  • 01/02-07/02 2021
  • 25/01-31/01 2021
  • 11/01-17/01 2021
  • 04/01-10/01 2021
  • 21/12-27/12 2020
  • 14/12-20/12 2020
  • 30/11-06/12 2020
  • 23/11-29/11 2020
  • 09/11-15/11 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 12/10-18/10 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 28/09-04/10 2020
  • 07/09-13/09 2020
  • 31/08-06/09 2020
  • 24/08-30/08 2020
  • 17/08-23/08 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 03/08-09/08 2020
  • 27/07-02/08 2020
  • 20/07-26/07 2020
  • 13/07-19/07 2020
  • 06/07-12/07 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 22/06-28/06 2020
  • 08/06-14/06 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 04/05-10/05 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 20/04-26/04 2020
  • 13/04-19/04 2020
  • 06/04-12/04 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 23/03-29/03 2020
  • 16/03-22/03 2020
  • 09/03-15/03 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 17/02-23/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 20/01-26/01 2020
  • 13/01-19/01 2020
  • 06/01-12/01 2020
  • 30/12-05/01 2020
  • 16/12-22/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 28/10-03/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 27/05-02/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 11/03-17/03 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 03/12-09/12 2018
  • 26/11-02/12 2018
  • 19/11-25/11 2018
  • 12/11-18/11 2018
  • 05/11-11/11 2018
  • 29/10-04/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 15/10-21/10 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 24/09-30/09 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 27/08-02/09 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 30/07-05/08 2018
  • 16/07-22/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 18/06-24/06 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 28/05-03/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 14/05-20/05 2018
  • 07/05-13/05 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 26/03-01/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 05/03-11/03 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 18/12-24/12 2017
  • 11/12-17/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 27/11-03/12 2017
  • 20/11-26/11 2017
  • 13/11-19/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 30/10-05/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 02/10-08/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 21/08-27/08 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 17/07-23/07 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 26/06-02/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 12/06-18/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 29/05-04/06 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 08/05-14/05 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 02/01-08/01 2017
  • 26/12-01/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 12/12-18/12 2016
  • 05/12-11/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 14/11-20/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 08/08-14/08 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 25/07-31/07 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 04/07-10/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 06/06-12/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 18/04-24/04 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2021
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!