Inhoud blog
  • Provincie Antwerpen
  • Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Regionaal Nieuws
    van Antwerpen
    24-04-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provincie Antwerpen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    0



    Provincie Antwerpen

    23 | 04 | 2020

    Bijna 100.000 kinderen uit lagere school en eerste graad secundair onderwijs in de provincie Antwerpen lopen kans op leerachterstand

    Provincie Antwerpen ondersteunt daarom de organisatie van zomerscholen

     

    De Antwerpse provincieraad gaf vandaag groen licht voor het initiatief van gedeputeerde Kathleen Helsen, bevoegd voor flankerend onderwijsbeleid, om extra ondersteuning te geven aan lokale besturen en andere organisaties die in juli en augustus een zomerschool willen organiseren voor kinderen van 4 tot 14 jaar. Zo’n zomerscholen zorgen ervoor dat de kennis die leerlingen in de loop van het schooljaar hebben opgebouwd niet verloren gaat. Omdat dit schooljaar grondig verstoord is door de COVID19-crisis zal de nood aan extra opfrissing van de leerstof groter zijn dan andere jaren. De provincie Antwerpen wil een goed onderbouwd aanbod bundelen en promoten, zodat ouders kunnen kiezen voor een kwaliteitsvolle zomerschool in hun eigen buurt. Er wordt ook extra ondersteuning voorzien voor de begeleiding van kinderen met een leerachterstand en leerlingen uit kwetsbare doelgroepen.

     

    Ieder jaar in september worden leerkrachten geconfronteerd met een zeer diverse groep leerlingen: van kinderen die door een goede omkadering thuis of doordat ze aan een zomerschool hebben deelgenomen nóg sterker zijn geworden, tot leerlingen die het al moeilijk hadden en tijdens de vakantie een nog grotere achterstand hebben opgebouwd.

     

    “In normale omstandigheden lopen in de provincie Antwerpen alleen al bijna 100.000 leerlingen uit de basisschool en de eerste graad van het secundair onderwijs een risico om het nieuwe schooljaar met een leerachterstand te beginnen. Nu er sinds half maart al geen normale lessen meer zijn gegeven, zullen deze kinderen het nog lastiger krijgen. De nood aan remediërende initiatieven zoals zomerscholen zal dit jaar dus extra groot zijn,” stelt gedeputeerde voor Flankerend Onderwijsbeleid Kathleen Helsen. “Lokale besturen en organisaties die daar werk van willen maken, kunnen rekenen op de steun van de provincie Antwerpen. Wij willen die initiatieven begeleiden, bundelen én promoten. Zo kunnen ouders zeker zijn van een kwaliteitsvol aanbod, dicht bij huis.“

     

    Zowel bestaande initiatieven als wie voor het eerst een zomerschool organiseert, zal kunnen rekenen op extra begeleiding. Kathleen Helsen: “We willen vooral focussen op het aanbod voor jonge kinderen tussen 4 en 14 jaar, in een gezonde combinatie van spelen en leren. Dit gebeurt bij voorkeur in groepjes van maximaal 20 jongens en meisjes in de kleinschalige setting van een buurtplein, een speelpleinwerking of een wijkcentrum. Op die manier willen we de afstand tot de zomerschool letterlijk en figuurlijk zo klein mogelijk maken. Het aanbod is bedoeld voor alle leerlingen, met bijzondere aandacht voor kwetsbare doelgroepen.

     

    Voor de coördinatie en de begeleiding doet de provincie Antwerpen een beroep op cvba Schoolmakers, een organisatie die in heel Vlaanderen vernieuwende onderwijsinitiatieven mee op de rails zet. Schoolmakers zal de aanbieders van zomerklassen ook extra vaardigheden bijbrengen om hun activiteiten nog te versterken op het vlak van taal- en rekenvaardigheden, Nederlands voor anderstaligen, muzische vorming, enzovoort. “Differentiatie is daarbij heel belangrijk,“ legt Bert Smits van Schoolmakers uit. “ De activiteiten moeten aan elke leeftijdsgroep worden aangepast. Daarbinnen kunnen nog specifieke accenten worden gelegd; denk aan een basis leesvaardigheid voor kinderen die net het eerste leerjaar achter de rug hebben. “

     

    De eerste stap is de ontwikkeling van een website waarop alle zomerschoolinitiatieven uit de provincie Antwerpen, na een screening van hun aanbod, vermeld kunnen worden. “We willen daarmee het aanbod niet alleen bij de ouders meer bekendheid geven, maar ook wie actief zijn steentje wil bijdragen aan een goede zomerschool met de initiatiefnemers in contact brengen. Ik denk bijvoorbeeld aan studenten uit de lerarenopleiding die voor de zomer nog op zoek zijn naar een originele stageplaats,“ besluit gedeputeerde Helsen.

     

    In de loop van volgende maand moet deze website actief, ruim op tijd voor de zomer.

    Beleidsverantwoordelijke:
    Kathleen Helsen, CD&V, gedeputeerde voor Flankerend Onderwijsbeleid

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    23-04-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Galerie De Zwarte Panter
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    thing of beauty is a joy forever: Its loveliness increases; it will never Pass into nothingness; but still will keep A bower quiet for us, and a sleep Full of sweet dreams, and health, and quiet breathing. John Keats (1795-1821), Endymion (1818, fragment)
    Iets van schoonheid schenkt ons eindeloos plezier: Wat mooi is wordt alleen maar mooier: hier Krijgt vergankelijkheid geen vat op, maar er wacht Ons immer een stil prieel, en dromen zacht Met rustig ademen — een heilzaam leven. (Vertaling Robbert-Jan Henkes)

    OPEN BRIEF vanwege BUP – Vereniging van Belgische moderne en hedendaagse kunstgaleries Antwerpen, 16 april 2020

    Aan onze collega’s, aan de kunstenaars, aan kopers en verzamelaars, aan tentoonstellingsmakers, musea, pers, media, overheid en aan het publiek,
    In de afgelopen weken hebben mensen, die zich ooit een kunstwerk hebben aangeschaft, aan onze collega’s laten weten hoe gelukkig zij zijn zich ‘in hun kot’, in coronaquarantaine, met kunst omringd te weten. De beeldende kunstwerken, die zij zich ooit hebben aangeschaft, blijken onuitputtelijke toeverlaten in tijden van een ingeperkt publiek kunstaanbod en dus van esthetische schaarste. Het is op zulke momenten dat de rol van de galeriehouders als cultuurspreiders boven komt drijven.
    Omdat ze meer dan ooit overtuigd zijn van het belang van kunst, doen heel wat galeries er vandaag alles aan om hun rol als bemiddelaar tussen kunstenaar en publiek te blijven spelen. Hoewel tentoonstellingen gesloten blijven, vernissages worden afgelast en kunstbeurzen worden uitgesteld. Kunstenaars blijven in de beslotenheid van hun ateliers artistiek aan de slag. Maar daarna doen ze beroep op de galerieën om hun werk wereldkundig te maken. En de galeries, de promotiegaleries zowel als onze jongste collega’s, die het nu vaak nog veel moeilijker hebben dan in normale tijden, leggen een grote creativiteit aan de dag om het kunstaanbod te blijven verzekeren. Met telefoons en videochats, met QR-codes of Instagramfilmpjes, via hun echte of digitale vitrines, via de sociale media en langs de meest inventieve, denkbare kanalen blijven ze geïnteresseerden informeren en blijven ze kunst aan de liefhebber brengen, leveren ze kunst aan huis. Ze ontdekken gaandeweg nieuwe kansen voor hun taak als kunstbemiddelaars en zien in de huidige algemene disruptie, uitgelokt door het SARS-CoVid-2-virus, opportuniteiten om hun werking te herdenken. Omdat ze de vinger aan de pols van de samenleving houden en ervan overtuigd zijn dat de wereld er na het postcoronatijdperk anders, i.e. lokaler zal uitzien, zijn ze aan het brainstormen. Opmerkelijk, corona zorgt er wereldwijd voor dat de galeries waar ook gelijke kansen hebben, alle verhoudingen weliswaar in acht genomen.
    BUP wil zijn collega’s oproepen ook in de huidige, moeilijke omstandigheden creatief te blijven en de geboden kansen aan te grijpen, om de eenvoudige reden dat er (nog) altijd nood is aan kunst. Kunstwerken brengen geluk bij.
    Als beroepsvereniging blijft BUP in deze economisch moeilijke tijden vanzelfsprekend beschikbaar voor de vragen van haar leden en blijft ze die persoonlijk en via de geëigende kanalen informeren en stimuleren. Op Europees vlak analyseert FEAGA voortdurend de problemen van de kunsthandel in het algemeen en van het effect van Covid-19 op kunstaars en galeries in het bijzonder. Op die manier blijft BUP binnen FEAGA intense
    Belgische moderne en hedendaagse kunstgaleries VZW Galeries Belges d’art moderne et contemporain ASBL

    Hoogstraat 70-74, 2000 Antwerpen|+32 3 234 92 93 info@bup-galleries.be |www.bup-galleries.be BTW 0846 586 504 |BE10 3631 0684 1904


    contacten onderhouden met galeries, galerieverenigingen en overheden van andere (lid)staten, ook op andere continenten.
    Met deze open brief wil BUP een positieve, constructieve en humanistische boodschap uitdragen. Morgen is er misschien een nog grotere behoefte aan kunst. De Belgische galeries willen ook dan hun rol kunnen spelen. Voor hun kunstenaars en voor het publiek.

    Adriaan Raemdonck, voorzitter BUP & FEAGA, +32 474 54 54 72 Sofie Van de Velde, ondervoorzitter, +32 486 79 19 93 Peter Deuss, penningmeester , +32 496 27 11 06 Jo Coucke, secretaris

    Opgericht in 1979 is BUP de enige Belgische vereniging voor galeries van moderne en hedendaagse beeldende kunst. BUP promoot en verdedigt het werk van haar leden en is op haar beurt lid van FEAGA – Federation of European Art Galleries Associations.

    BUP: www.bup-galleries.be - info@bup-galleries.be FEAGA: www.europeangalleries.org

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PROVINCIE ANTWERPEN

    Provincieraadsleden vergaderen voor het eerst online vanuit hun kot
    Provincieraad, donderdag 23 april, 14.30 uur, tv.provincieantwerpen.be

    Door de coronacrisis werd de fysieke provincieraad van maart in het provinciehuis afgelast. Voor de zitting van april zullen de raadsleden voor het eerst de raad volgen van thuis uit.  Hiervoor werd een digitaal systeem op punt gesteld dat het ook mogelijk maakt om de stemmingen wettelijk te laten plaatsvinden. Ook de openbaarheid van bestuur wordt gerespecteerd. Wie wil, kan de zitting live volgen via een aangepaste livestreaming: tv.provincieantwerpen.be.

    Hierna vindt u enkele agendapunten in detail. De volledige agenda en de verschillende punten van de provincieraad kan u raadplegen op de website www.provincieantwerpen.be, zoekterm: agenda provincieraad of via deze rechtstreekse link.

    Algemeen

    Toelichting bij de maatregelen genomen door de provincie tegen de verspreiding van het coronavirus.

     

    Ruimtelijke ordening

    Bijkomend onderzoek naar geluid en verkeer PRUP “Electrabelsite Schelle en Niel”

     

    Provincie Antwerpen ondersteunt Trage Wegen over gemeentegrenzen heen

     

    Onderwijs

    AP Hogeschool neemt werking Provinciaal Veiligheidsinstituut (PVI) over

     

    Ondersteuning voor zomerscholen

     

    SDG / Mondiaal beleid

    Provincie Antwerpen wil ook bossen in Filipijnen en Peru beschermen

     

    Waterbeleid

    Meer waterberging en biodiversiteit in de Babbelse Beekvallei

    Land- en tuinbouwbeleid

    Demonstraties i.k.v. waterbeheer voor land- en tuinbouwers

     

    Demonstratie- en informatiedag voor biologische tuinbouwsector

     

    Erediensten

    Nieuwe brandbeveiligingsinstallatie voor de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

     

    Varia

    Overzicht voorstellen interpellaties, moties en mondelinge vragen

    DETAILS VAN DE AGENDAPUNTEN

    Toelichting bij de maatregelen genomen door de provincie tegen de verspreiding van het coronavirus.

    Het provinciebestuur nam tal van maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Deze worden toegelicht aan de provincieraadsleden.

    Agendapunt: 0/1, beleidsverantwoordelijke: Luk Lemmens

    Bijkomend onderzoek naar geluid en verkeer PRUP “Electrabelsite Schelle en Niel”

    Voor het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP) “Electrabelsite Schelle en Niel” gaat de provincie een bijkomende studie laten uitvoeren door het studiebureau Witteveen+BOS om de milieueffectenrapportage (plan-MER) verder te onderbouwen. Het bureau zal de geluidsimpact van het voorliggende PRUP in kaart brengen. Daarnaast worden er actuele verkeerstellingen uitgevoerd en wordt ook de impact van het PRUP op de oevers van de Schelde, die aangeduid zijn als habitatgebied, in kaart gebracht. De provincie wenst de impact van het PRUP hiermee grondig te onderzoeken.

    Agendapunten:
    1/1, beleidsverantwoordelijke: Luk Lemmens

    AP Hogeschool neemt werking Provinciaal Veiligheidsinstituut (PVI) over

    De provincie Antwerpen ging de afgelopen maanden op zoek naar een overnemer voor het Provinciaal Veiligheidsinstituut. Deze stap past in het voornemen binnen het bestuursakkoord om het provinciaal niet-leerplichtonderwijs af te bouwen. Na een marktbevraging werd beslist om in zee te gaan met de AP Hogeschool. Met de integratie van alle activiteiten van het PVI en Via de uitbouw van projectmatig wetenschappelijk onderzoek wil AP Hogeschool het PVI verder laten uitgroeien tot een onderzoeks- en expertisecentrum in het domein van veiligheid en welzijn in het werkveld. Integratie van het PVI biedt AP dan weer de mogelijkheid om een uitdagende en brede leeromgeving aan te bieden voor nieuwe doelgroepen. De combinatie van AP en PVI maakt het mogelijk om een dynamisch opleidingsaanbod aan te bieden dat performant en relevant is voor zowel de student als voor de noden van werkveld en werknemers. Daarnaast sluit het aanbod van het PVI voor basis- en secundaire scholen eveneens aan bij acties van AP voor die scholen. Het Provinciaal Veiligheidsinstituut zal gehuisvest worden op campus Spoor Noord. Ook het personeel wordt mee overgenomen. 

    Agendapunten:
    1/4, beleidsverantwoordelijke: Luk Lemmens

    Provincie Antwerpen wil ook bossen in Filipijnen en Peru beschermen

    Provincie Antwerpen streeft ernaar om vanaf 2020 klimaatneutraal te zijn. Om dit doel te bereiken gaat het Antwerpse provinciebestuur jaarlijks 4000 ton CO2 compenseren via herbebossing in het Zuiden. Dit als laatste stap, na het beperken van de CO2 uitstoot van de eigen organisatie en de CO2 compensatie binnen het eigen provinciale grondgebied.

    Daarnaast gaat de provincie Antwerpen 60.000 ha bestaand bos in het Zuiden beschermen, een oppervlakte gelijk aan de bosoppervlakte in provincie Antwerpen.  De provincieraad keurt hiervoor een samenwerking goed voor 2020 en 2021 met BOS+ tropen vzw voor het project ‘Behoud en herstel van Amazonewoud in Peru in het kader van co-beheer van natuurreservaten door inheemse gemeenschappen’, in Peru. Daarnaast bekijkt de provincie of ook bij haar bestaande regioproject in de Filipijnen een bosbouwproject kan opgezet worden.


    Agendapunten:
    1/5 en 6, beleidsverantwoordelijke: Luk Lemmens    

    Ondersteuning voor zomerscholen

    De provincie Antwerpen voorziet extra ondersteuning voor lokale besturen en andere organisaties die in juli en augustus een zomerschool willen organiseren voor kinderen van 4 tot 14 jaar. Zo’n zomerscholen zorgen ervoor dat de kennis die leerlingen in de loop van het schooljaar hebben opgebouwd niet verloren gaat. Omdat het schooljaar grondig verstoord is door de COVID19-crisis zal daar deze zomer extra vraag naar zijn. Alleen al in onze provincie lopen bijna 100.000 leerlingen uit het basisonderwijs en de eerste graad van het secundair onderwijs risico op leerachterstand. Het provinciebestuur wil een goed onderbouwd aanbod bundelen en promoten, zodat ouders kunnen kiezen voor een kwaliteitsvolle zomerschool in hun eigen buurt. De organisatoren kunnen rekenen op professionele ondersteuning voor de begeleiding van kinderen met leerachterstand en kinderen uit kwetsbare doelgroepen. Voor de coördinatie en de begeleiding wordt een beroep gedaan op cvba Schoolmakers.

    Agendapunt:
    2/1, beleidsverantwoordelijke: Kathleen Helsen

    Provincie Antwerpen ondersteunt Trage Wegen over gemeentegrenzen heen

    De provincie Antwerpen wil de steden en gemeenten ondersteunen bij het herwaarderen van trage wegen op hun grondgebied. Daarbij zet de provincie vooral in op verbindingen over de grenzen heen. Ze doet daarbij beroep op de kennis en de gebiedsgerichte aanpak van de Regionale Landschappen. Zij zijn geknipt om gemeentebesturen te ondersteunen bij de realisatie van trage wegenverbindingen.

    - Regionaal landschap Rivierenland: Aanleg nieuwe trage weg aan Molenbeekse Plassen te
    Rumst’. Waardoor het overstromingsgebied zowel vanuit  Boom (’s Herenbaan) als vanuit Rumst toegankelijk is. (10.000 euro)
    - vzw Regionaal Landschap Rivierenland: Project ‘Heropening voetwegen 52 en 54 aan Kleine Steylen te Boom, waardoor men van in dit zeldzame open gebied in Boom  kan genieten en zich kan verplaatsen tussen de verschillende aanwezige publieke domeinen. (7500 euro)
    - vzw Regionaal Landschap De Voorkempen: project ‘Trage wegverbinding Akkerstraat en Beersendijk te Malle’ Deze groene fietsroute wordt een aangename en veilige alternatieve weg voor de trage weggebruiker. ten noorden van de drukke dorpskern van Malle. (8500 euro)
    - vzw Regionaal Landschap Kleine en Grote: project ‘Realiseren van een fietsbrug te Kasterlee’. Herstel van de verdwenen officiële buurtweg Sentier 98 als verkeersveilig alternatief voor de Tielensesteenweg tussen de dorpskernen Tielen en Lichtaart. (8000 euro)
    - vzw Regionaal Landschap Kleine en Grote: project ‘Realiseren van een wensverbinding langs de Molse Nete. Het gaat om een verbinding tussen het station van Mol en de Keiheuvel in Balen met de focus op avontuurlijk (en meerdaags) wandelen. (6000 euro)

    Agendapunten:
    3/1, beleidsverantwoordelijke: Jan De Haes

    Meer waterberging en biodiversiteit in de Babbelse Beekvallei

    Provincie Antwerpen subsidieert de vzw Natuurpunt met 17.943 euro voor herstel van de waterberging en de biodiversiteit in het recent aangekochte Schapenhagen 2.0. Dit gebied is gelegen in de Babbelse Beekvallei.  Met de aankoop van deze 1.7 ha wordt het bestaande natuurgebied Schapenhagen (5 ha) uitgebreid en tegelijk werd het van verdere harde invulling als KMO-gebied gevrijwaard. Het terrein bestaat uit een bloemrijk nat hooiland aansluitend op een verbost perceel met vijver. De waterhuishouding moet hersteld worden via de herprofilering van het oude wintergrachtenstelsel en aanleg van een amfibieënpoel.  Tegelijk wordt de waterbergingscapaciteit verhoogd door de bestaande vijver in verbinding te brengen met het aangrenzend hooiland. Er zal een nieuwe wandelverbinding worden aangelegd tot aan de Duffelsesteenweg waardoor Kontich-Kazerne en Waarloos via deze trage weg verbonden worden.

    Agendapunten:
    3/1, beleidsverantwoordelijke: Jan De Haes

    Demonstraties waterbeheer voor land- en tuinbouwers

    Droogte en wateroverlast kunnen grote gevolgen hebben voor de economische situatie van landbouwbedrijven in de provincie Antwerpen. Daarom wil Agrobeheercentrum (ABC) Eco² vzw kansen uitbouwen voor kruisbestuiving tussen landbouw, natuur en landschap. De kruisbevruchting tussen ecologie en economie is daarbij essentieel. ABC Eco² doet dit door land- en tuinbouwers te ondersteunen om gebiedsgericht samen te werken rond agrarisch landschaps-, natuur-, bodem- en/of waterbeheer in agrobeheergroepen. Samen met APB Hooibeekhoeve wil Agrobeheercentrum Eco² inzetten op maatregelen die de bodem- en waterkwaliteit alsook waterconservering ten goede komen. Op deze manier wil men zorgen dat de landbouwsector minder kwetsbaar wordt tijdens zeer natte of droge periodes.

    Agendapunt:
    4/1, beleidsverantwoordelijke: Ludwig Caluwé

    Demonstratie- en informatiedag voor biologische tuinbouwsector

    Provincie Antwerpen wil de kennis en expertise in de landbouwsector vergroten en de transitie naar een duurzaam agrocomplex te stimuleren. Daarom steunt ze het Coördinatiecentrum praktijkgericht onderzoek en voorlichting biologische teelt (CCBT vzw) voor de organisatie van de Netwerkdag ‘Techniek in de bio tuinbouw’ die zal plaatsvinden in september. Deze dag is een gezamenlijke organisatie door enkele partners van CCBT en alle Vlaamse Provincies. Deze demonstratie- en informatiedag richt zich tot kleine en middelgrote bedrijven uit de biologische tuinbouwsector.

    Agendapunten:
    4/3, beleidsverantwoordelijke: Ludwig Caluwé

    Nieuwe brandbeveiligingsinstallatie voor de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

    In de meerjarenplanning werd krediet voorzien voor het vernieuwen van de brandbeveiligingsinstallatie van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen. De huidige installatie dateert van 2002 en functioneert nog, maar ingeval van defect zouden geen vervangstukken meer verkrijgbaar zijn. Na een risicoanalyse werd beslist om de bestaande installatie uit te breiden en ook branddetectie te voorzien in de luchtkanalen onder de grond en in de bookshop. Na goedkeuring van het ontwerp en bestek door de provincieraad worden de werken gegund via de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.

    Agendapunten:
    4/8, beleidsverantwoordelijke: Luk Lemmens

    Voorstellen interpellaties, moties en mondelinge vragen

    6/1 Interpellatie in verband met het omstreden kunstwerk in het Rivierenhof, ingediend door Jan Claessen (Vlaams Belang). (pdf)

    Mondelinge vraag van de heer Rudy Sohier met betrekking tot de bijpassing bij tijdelijke werkloosheid voor contractuele werknemers.

    Mondelinge vraag van mevrouw Ilse Van Dienderen aan de gouverneur met betrekking tot de brand bij Umicore begin maart.

    PRAKTISCHE INFO

    Wanneer:
    donderdag 23 april 2020, om 14.30 uur

    Waar:
    In uitvoering van de coronamaatregelen zal de provincieraad niet vergaderen in het provinciehuis maar via een onlineplatform.  De provincieraad zal wel nog via een aangepaste livestreaming te volgen zijn: tv.provincieantwerpen.be

    Livestreaming: tv.provincieantwerpen.be

    Beleidsverantwoordelijken:
    U kunt de bevoegdheden van de gedeputeerden en de contactgegevens voor pers vinden op de provinciale website







    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    22-04-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WIKRIJK
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    +

     

    21 | 04 | 20

     

    Mira en andere lokale helden spelen huiskamerconcerten

     

    Op vrijdag 24 april brengen drie Antwerpse artiesten vanuit hun woonkamer een Facebookconcert.

     

    Door de impact van de corona-maatregelen zijn ook in Wilrijk alle geplande concerten afgelast. Cultuurcentrum De Kern en het district Wilrijk plannen echter een muzikale opkikker.

     

    Onder het motto ‘Van lokale helden, voor lokale helden’ spelen drie Antwerpse artiesten op vrijdag 24 april elk vanuit hun eigen kot een concert van ongeveer een half uur. De line-up bestaat uit Sara Della Santa, Moran (van de reggaeband Jungle Roots) en singer-songwriter Mira.

     

    De gratis optredens van ‘Lokale Helden’ worden vanaf 20 uur uitgezonden op de Facebookpagina van het district Wilrijk. Klik hier voor de link naar het event op Facebook.

     

    “Sara Della Santa en Moran zijn de winnaars van vi.be, een wedstrijd voor lokaal beginnend talent”, zegt Nikita Arts van cultuurcentrum De Kern. “Normaal zouden ze optreden op een Wilrijkse kroegentocht. Die kan door de corona-maatregelen niet doorgaan en dus gooien we het over een digitale boeg. Zo kunnen Sara en Moran alsnog hun talent tonen aan een groot publiek. Dat krijgt met de bekende Nederlandstalige artieste Mira bovendien nog een fraaie uitsmijter.”

     

    “Met deze ‘Lokale Helden’-huiskamerconcerten willen we ons steentje bijdragen aan de creatieve oplossingen die de cultuursector zo typeren en kunnen we voor wat afleiding zorgen”, zegt Hans Ides, Wilrijks districtsschepen voor cultuur. “Het is immers niet zo dat we in ons kot niet mogen genieten van een goed optreden. Eens een extra glimlach kunnen toveren op het gezicht van elke muziekliefhebber, daar is het ons om te doen.”

     

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    20-04-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SANT’EGIDIO

    BERICHT- 20 april 2020

     


    HONGER IN STRATEN VAN BRUSSEL

    SANT’EGIDIO VERDUBBELT INSPANNINGEN VOOR DAKLOZEN OP RIJKEKLARENSITE

    In deze tijd van Corona-lockdown hebben de zwakste bevolkingsgroepen het meest te lijden. Dat is niet anders voor de dak- en thuislozen in Brussel. Ze hadden het nooit gemakkelijk, maar wat de vrijwilligers van Sant’Egidio de laatste weken merken in het restaurant voor thuislozen Kamiano, is ronduit alarmerend. Er zijn daklozen die zienderogen vermageren, sommigen zeggen twee of drie dagen niets meer te hebben gegeten.



    Onverwacht lijkt echte honger te zijn teruggekomen in de straten van Brussel, en andere Europese grootsteden. De sluiting van restaurants en bars, de sluiting van een aantal openbare dienstverleningen blijken de hoofdoorzaak van deze schrijnende toestand. Ook het feit dat bedelen op straat in tijden van lockdown amper nog iets opbrengt, is een factor.

    Tegenover deze situatie heeft Sant’Egidio besloten haar inspanningen te verdubbelen. Voortaan openen de deuren van Kamiano voor de gratis voedselbedeling niet alleen op donderdag, maar ook op maandag. En dit minstens voor zo lang de lockdown duurt.

    De extra-inspanning wordt mogelijk gemaakt door nieuwe vrijwilligers die zich aanmelden, en allerlei vormen van hulp. Ook de Koning Boudewijnstichting sprong in de bres met een extra-toelage.

    Kamiano in Brussel is gelegen op de site van de Rijkeklarenkerk (hoek Rijkeklarenstraat/Sint-Kristoffelstraat). In het restaurant ontvangen wekelijks op donderdag van 17u tot 19u, en voortaan ook op maandagavond, een tachtigtal daklozen een warme maaltijd. Een vijftiental vrijwilligers staan in voor een respectvol onthaal en vriendelijke bediening. Sinds de Coronacrisis schakelde Kamiano over op een hoofdzakelijk ‘take away’ bediening, teneinde alle noodzakelijke veiligheidsvoorschriften te kunnen garanderen.

    Ziehier een filmpje over Kamiano Brussel in Coronatijden.

    ‘Kamiano’ is de naam van de centra en restaurants voor daklozen die Sant’Egidio runt in België (Antwerpen, Brussel, Luik). Hij verwijst naar de naam die de melaatsen van Molokai gaven aan pater Damiaan. De vrijwilligers van de Gemeenschap van Sant’Egidio, een wereldwijde katholieke beweging met centrum in Rome, zet zich in meer dan zeventig landen in voor mensen in nood, en voor vrede door dialoog;
     
    Voor meer informatie:
    Jan De Volder, verantwoordelijke Sant'Egidio - woordvoerder: 0495 79 50 91
    Tim De Mey, verantwoordelijke Kamiano: 0491 18 60 08
     
    Voor aanmelding vrijwilligers: brussel@santegidio.be

    Voor financiële hulp: European Federation of the Community of Sant’Egidio aisbl, Rijkeklarenstraat 26, 1000 Brussel. (IBAN rekeningnummer: BE56 7320 1531 0388 - BIC: CREGBEBB).

     






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Provincie Antwerpen



    Provincie Antwerpen

    18 | 04 | 2020

    Website wijst de weg naar on- en offline winkels in je buurt
    Provincie Antwerpen lanceert website om winkelen in je buurt aan te moedigen

    De provincie Antwerpen lanceert vandaag de website www.ikkoopindeprovincieantwerpen.be. Via deze website vinden consumenten snel de weg naar online informatie over handelszaken in hun stad of gemeente. Zo kunnen ze bewust keuzes maken om in hun buurt te winkelen. Niet elke handelaar heeft vandaag al een webshop, toch zijn er vaak leveringen en/of afhalingen mogelijk tijdens de coronacrisis. Op de website staat ook nuttige informatie voor handelaars zelf én voor lokale besturen.

     

    Info voor consumenten

    De coronacrisis heeft ook op handelaars en hun winkels een enorme impact. Alle niet-essentiële winkels - met uitzondering van tuin- en doe-het-zelfcentra die in principe vanaf vandaag weer mogen openen - moeten ook de komende tijd gesloten blijven.


    Veel uitbaters van niet-essentiële winkels en horecazaken blijven echter niet bij de pakken zitten en starten met leverings- en afhaalservices, waarbij de maatregelen om het coronavirus in te dijken voorop staan. Consumenten in de provincie Antwerpen kunnen op de website www.ikkoopindeprovincieantwerpen.be terecht voor dat aanbod per gemeente.

    We moedigen consumenten aan om nu, meer dan ooit, in hun eigen buurt te winkelen en zo hun lokale economie te ondersteunen,” stelt gedeputeerde Ludwig Caluwé, bevoegd voor lokale economie bij de provincie Antwerpen. “Er bestaan al heel wat lokale webshops, maar niet elke ondernemer krijgt zoiets nu nog snel opgestart. Toch liggen hun activiteiten niet stil; vaak kan je nog goederen afhalen of worden die aan huis geleverd. Lokale besturen maken dat offline- en online-aanbod vaak al wel bekend via hun website en socialemediakanalen, maar nergens vind je al die informatie gebundeld. Via deze website willen we het globale aanbod meer bekendheid geven.

     

    Info voor handelaars en lokale besturen

    Ook handelaars en lokale besturen kunnen terecht op de nieuwe website. Ze vinden er een overzicht van de steunmaatregelen die de federale en de Vlaamse overheid nemen voor winkeliers die verplicht moeten sluiten tijdens de coronacrisis. Veel stads- en gemeentebesturen pakken daarnaast ook uit met extra initiatieven om hun handelaars te ondersteunen tijdens deze crisis.

     

    Handelaars vinden op deze website snel de weg naar al deze ondersteunende initiatieven. Bovendien krijgen ze tips en goede voorbeelden om tijdens de coronacrisis productief te blijven. Ook de lokale besturen kunnen elkaar met hun acties en maatregelen inspireren,” vervolgt gedeputeerde Caluwé. “Als provinciebestuur leren wij zelf heel veel uit deze crisis. De uitdagingen maar vooral ook de kansen waar de lokale ondernemers tegenaan kijken, komen in deze uitzonderlijke omstandigheden veel duidelijker aan de oppervlakte. Daar zullen we de komende jaren zeker mee aan de slag gaan in het provinciale detailhandelsbeleid.

     

    De website wordt dagelijks geactualiseerd door de provincie Antwerpen, en zal nog verder uitgebreid worden met goede voorbeelden en praktijken en relevante informatie.

     

    De website www.ikkooplokaalindeprovincieantwerpen.be is een initiatief van de provincie Antwerpen, in samenwerking met de vier andere Vlaamse provincies en UNIZO Provincie Antwerpen.

    Beleidsverantwoordelijke:
    Ludwig Caluwé, CD&V, gedeputeerde voor Economie






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 12/06-18/06 2023
  • 05/06-11/06 2023
  • 08/05-14/05 2023
  • 01/05-07/05 2023
  • 24/04-30/04 2023
  • 27/03-02/04 2023
  • 13/03-19/03 2023
  • 27/02-05/03 2023
  • 20/02-26/02 2023
  • 06/02-12/02 2023
  • 30/01-05/02 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 12/12-18/12 2022
  • 05/12-11/12 2022
  • 28/11-04/12 2022
  • 14/11-20/11 2022
  • 07/11-13/11 2022
  • 31/10-06/11 2022
  • 24/10-30/10 2022
  • 17/10-23/10 2022
  • 10/10-16/10 2022
  • 03/10-09/10 2022
  • 26/09-02/10 2022
  • 05/09-11/09 2022
  • 22/08-28/08 2022
  • 15/08-21/08 2022
  • 08/08-14/08 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 04/07-10/07 2022
  • 20/06-26/06 2022
  • 06/06-12/06 2022
  • 30/05-05/06 2022
  • 16/05-22/05 2022
  • 09/05-15/05 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 25/04-01/05 2022
  • 18/04-24/04 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 28/03-03/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 07/03-13/03 2022
  • 28/02-06/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 14/02-20/02 2022
  • 07/02-13/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 24/01-30/01 2022
  • 17/01-23/01 2022
  • 10/01-16/01 2022
  • 13/12-19/12 2021
  • 06/12-12/12 2021
  • 29/11-05/12 2021
  • 22/11-28/11 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 08/11-14/11 2021
  • 25/10-31/10 2021
  • 18/10-24/10 2021
  • 11/10-17/10 2021
  • 04/10-10/10 2021
  • 27/09-03/10 2021
  • 13/09-19/09 2021
  • 30/08-05/09 2021
  • 23/08-29/08 2021
  • 16/08-22/08 2021
  • 09/08-15/08 2021
  • 19/07-25/07 2021
  • 12/07-18/07 2021
  • 05/07-11/07 2021
  • 28/06-04/07 2021
  • 21/06-27/06 2021
  • 14/06-20/06 2021
  • 31/05-06/06 2021
  • 17/05-23/05 2021
  • 03/05-09/05 2021
  • 26/04-02/05 2021
  • 19/04-25/04 2021
  • 12/04-18/04 2021
  • 29/03-04/04 2021
  • 22/03-28/03 2021
  • 15/03-21/03 2021
  • 01/03-07/03 2021
  • 22/02-28/02 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 08/02-14/02 2021
  • 01/02-07/02 2021
  • 25/01-31/01 2021
  • 11/01-17/01 2021
  • 04/01-10/01 2021
  • 21/12-27/12 2020
  • 14/12-20/12 2020
  • 30/11-06/12 2020
  • 23/11-29/11 2020
  • 09/11-15/11 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 12/10-18/10 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 28/09-04/10 2020
  • 07/09-13/09 2020
  • 31/08-06/09 2020
  • 24/08-30/08 2020
  • 17/08-23/08 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 03/08-09/08 2020
  • 27/07-02/08 2020
  • 20/07-26/07 2020
  • 13/07-19/07 2020
  • 06/07-12/07 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 22/06-28/06 2020
  • 08/06-14/06 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 04/05-10/05 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 20/04-26/04 2020
  • 13/04-19/04 2020
  • 06/04-12/04 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 23/03-29/03 2020
  • 16/03-22/03 2020
  • 09/03-15/03 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 17/02-23/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 20/01-26/01 2020
  • 13/01-19/01 2020
  • 06/01-12/01 2020
  • 30/12-05/01 2020
  • 16/12-22/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 28/10-03/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 27/05-02/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 11/03-17/03 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 03/12-09/12 2018
  • 26/11-02/12 2018
  • 19/11-25/11 2018
  • 12/11-18/11 2018
  • 05/11-11/11 2018
  • 29/10-04/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 15/10-21/10 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 24/09-30/09 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 27/08-02/09 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 30/07-05/08 2018
  • 16/07-22/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 18/06-24/06 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 28/05-03/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 14/05-20/05 2018
  • 07/05-13/05 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 26/03-01/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 05/03-11/03 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 18/12-24/12 2017
  • 11/12-17/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 27/11-03/12 2017
  • 20/11-26/11 2017
  • 13/11-19/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 30/10-05/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 02/10-08/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 21/08-27/08 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 17/07-23/07 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 26/06-02/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 12/06-18/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 29/05-04/06 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 08/05-14/05 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 02/01-08/01 2017
  • 26/12-01/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 12/12-18/12 2016
  • 05/12-11/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 14/11-20/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 08/08-14/08 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 25/07-31/07 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 04/07-10/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 06/06-12/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 18/04-24/04 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2021
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!